schabu i sosem pieczarkowym. Skladniki na 2-3 porcje: 300 g ugotowanych ziemniakow 100 g maki 1 male jajko sol (gdy ziemniaki byly gotowane w mundurkach) 2 lyzeczki suszonego majeranku Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przecisnac przez praske do ziemniakow.Dodac make , jajko ,sol i majeranek. .Zagniesc elastyczne ciasto.Wazne jest by gnocchi zrobic z cieplych ziemniakow.Ciasto wchlonie wtedy mniej maki i nasze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kiszonej kapusty+listek laurowy,ziele angieskie 4-5 sztuk,kminek 2 cebule 200 g boczku wedzonego olej do smazenia 2 kielbaski slaskie sol,pieprz 2 lyzeczki suszonego majeranku Przygotowanie: Gotujemy kiszona kapuste z niewielka iloscia wody i przyprawami.listkiem laurowym ,zielem angielskim i szczypta kminku.W duzej ilosci osolonej wody gotujemy lazanki al dente. Obieramy cebule,kroimy w srednia kostke.Tak samo kroimy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jagody sa bogatym zrodlem witaminy C,B1,B2,B3,B6,B12,PP,E,kerotenoidow (wit.A),inozytylu oraz soli mineralnych tj.:cynku,manganu,miedzi,wapnia,zelaza,potasu,fosforu i selenu. Suszone owoce dzialaja przeciwbiegunkow,a swieze reguluja trawienie. Maja tez dzialanie przeciwbakteryjne ,przeciwpasozytnicze (owsiki i slabiej na glisty ludzkie) oraz odtruwajace (w przypadku zatruc metalami ciezkimi). Jagody dzieki zawartym w nich
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podsypywac maka.Uformowac kule,przykryc folia i pozostawic do wyrosniecia. Skladniki na sos do pizzy: puszka krojonych pomidorow z bazylia -400 g 2 lyzki oliwy 2 zabki czosnku 1 lyzeczka suszonego oregano mala plaska lyzeczka soli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Skladniki na 9 sloikow o pojemnosci 700ml: 3 kg ogorkow gruntowych 3 l wody 2 lyzki gorczycy glowka czosnku koper-suszony 3 lyzki soli (koniecznie niejodowanej,kamiennej do przetworow) korzen chrzanu bardzo pozadany(niestety nie mialam) Wykonanie: Zakupione ogorki wsypac do duzej miski,zalac zimna woda i odstawic.Mozna pozostawic do nawet do nastepnego dnia.Nie ma lepszego sposobu na pozbycie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pomidorow z ziolami-400 g 1 cebula 1 zabek czosnku 4 lyzki masla klarowanego 4 lyzki slodkiej smietanki kremowki 2 lyzki maki instant (krupczatki) 1 lyzeczka swiezego oregano (lub suszonego-wtedy mniej) 1 lyzka octu balsamicznego 1 plaska lyzeczka cukru sol,pieprz do smaku Przygotowanie: Przygotowane mieso pokroic na 6 jednakowej wielkosci kotletow.Na miesie rozlozyc folie z rolki i lekko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Chin. Nie ma owocow,ktore zawartoscia witamin i skladnikow mineralnych dorownuja brzoskwiniom,nektarynkom i morelom.Dlatego powinnismy jesc je przez caly rok.W sezonie swieze,w zimie w przetworach i suszone. CO CENNEGO DLA NASZEGO ZDROWIA ZNAJDZIESZ W BRZOSKWINIACH ? Brzoskwinie sa cennym zrodlem beta-karotenu i blonnika. Zawieraja tez spore ilosci witamin z grupy B,witamine PP i nieco C.Warto je jesc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!owoce z pewnego zrodla,spozywane w rozsadnych ilosciach (nie wiecej niz 70 sztuk dziennie) moga stanowic zdrowe urozmaicenie diety. Wiem, owoce goji w handlu sa dostepne tylko suszone i to w zawrotnych cenach.A powinno kupowac sie tylko bio-ktore sa jeszcze drozsze,poniewaz na chinskich plantacjach ,z ktorych pochodza owoce sa stosowane w uprawie ogromne ilosci pestycydow.Dlatego kupilam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!innych potraw robię z samymi skwarkami,choć właśnie ten jest przysmakiem męża. Składniki na smalczyk do chleba: 70 dkg słoniny 1 duża cebula 1 kwaskowate jabłko 1 łyżeczka suszonego majeranku Wykonanie: Słonine pokroić w drobną kostkę.Najlepiej użyc słoniny prosto z lodówki,łatwiej ją wtedy pokroić.Włożyć do szerokiego rondla i podgrzewać na małym ogniu,często mieszając,by się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!serka homogenizowanego czystego 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia 2 lyzeczki cukru waniliowego (wlasnej produkcji) szczypta soli 6 jablek (najlepiej szara reneta) nadzienie do jablek: garsc orzechow wloskich,garsc suszonej zurawiny,60 g marcepanu,cynamon Wykonanie: Suche skladniki umiescic w misce i wymieszac z serkiem przy pomocy widelca.Dolozyc maslo rozdrobnione na mniejsze kawalki i wyrobic na gladkie,nielepiace sie ciasto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nada dobrego smaku potrawie. Pomidory z zalewy zblendować na gładki sos.Przełozyć do fasoli razem z kiełbasą i cebulą z boczkiem. Dodać sól,pieprz,obie papryki,roztarty w palcach suszony majeranek.Gdy sos pomidorowy jest za mało wyrazisty lub nieco za rzadki można dodac łyżkę koncentratu pomidorowego.Zagotować całość razem. Posypać przed podaniem zieloną pietruszką .Podawać z pieczywem.Życzę smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pieczarek 1 spora cebula,1 zabek czosnku 1 jajko (opcjonalnie) 1 puszka pomidorow 150 ml mleka kokosowego 4 lyzki startego parmezanu rozmaryn i oregano ( u mnie swieze) moga byc suszone sol,pieprz,cukier 1 lyzka masla ghee Wykonanie: Ugotowac woreczek kaszy gryczanej. Obrana,pokrojona w drobna kostke cebule przysmazyc na rozgrzanej patelni,dorzucic czosnek i pokrojone pieczarki.Dodac sol,swiezo zmielony
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!warzywa i dalej jak wyzej. Smak barszczu wzbogaci dodanie kilku suszonych grzybow. Bez zabielania jest rownie rewelacyjny-wtedy do podania w bulionowkach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!polecam! WYKORZYSTANIE POZOSTALYCH WIORKOW KOKOSOWYCH : Pozostałe wiórki sa również do wykorzystania.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypać wiórki pozostałe po produkcji mleka kokosowego.Jeśli zostały bardzo mocno odciśnięte,proces suszenia trwa okolo 30-45 minut.Suszyć w piekarniku w temperaturze około 120°C bez termoobiegu,lub 100°C z termoobiegiem.W międzyczasie można je przemieszać widelcem.Wiórki ostudzić i przechowywać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!