Jeleń w sosie czekoladowy cassis (przepis) . W podobny sposób można wykorzystać inne owoce (bez pestek), które zostają po domowej produkcji nalewek i likierów. Po sezonie można sięgnąć po suszone i mrożone owoce, które na kilka dni trzeba zalać alkoholem i ewentualnie dodać przyprawy (wanilia, cynamon, kardamon, goździki itd.) Przepis na przygotowanie różanego cukru pudru znajdziecie w przepisie
SzczyptaSmaQnawet dwie, wody. Następnie dajemy bazylie oraz tymianek- tyle ile lubimy. są zdrowe, nie zaszkodzą,w ręcz przeciwnie, mogą sporo pomóc. Kolejno dodajemy pieprzu ziołowego, sól oraz suszone pomidory z czarnuszka i czosnkiem niedziwedzim Skworcu. Mieszamy i przykrywamy ,aż się ładnie uduszą. Odkładamy na bok. Smarujemy naczynie do zapiekania masłem. Następnie robimy sos pomidorowy. Gotujemy wodę
Z Kuchni Do Kuchnipewien czas, aby stać się idealny. Połączenie pieczonej papryki i sera koziego twarogowego z ziołami i czosnkiem okazał się strzałem w dziesiątkę. Uwieńczeniem mojego dzieła jest kawior molekularny z suszonej śliwki kalifornijskiej. Całość została podana w miseczce z żółtego sera. Wykwintnie i zmysłowo. Liczę, że Wam Kochani jak i szanownemu Jury się spodoba. Składniki na 3 porcje
Malinowe Pocałunkizasadowy i nie zakwasza organizmu. Dzisiaj propozycja z bakaliami i musem malinowym. SKŁADNIKI 1 szklanka kaszy jaglanej 2,5 szklanki wody po 2 łyżki bakalii: rodzynki , żurawina, śliwki suszone, płatki migdałów, orzechy włoskie siekane, daktyle 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka ksylitolu lub opcjonalnie miód Na sos: 20 dag mrożonych malin( latem świeże) 1 łyżka ksylitolu 1 banan
W kuchennym oknie Ewygoracej wody (w zaleznosci od rodzaju maki ) 1 lyzka dobrego oleju szczypta soli Nadzienie pierogowe: 50 dag ziemniakow 30 dag bialego sera 1 cebula 1 lyzka suszonego majeranku sol,pieprz z mlynka do smaku Dodatkowo : 150 dag boczku 1 cebula 2 lyzki oleju WYKONANIE: Ser i ugotowane ziemniaki zemlec lub ubic tluczkiem,wymieszac z drobno posiekana ,zrumieniona na tluszczu cebulka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!schabu i sosem pieczarkowym. Skladniki na 2-3 porcje: 300 g ugotowanych ziemniakow 100 g maki 1 male jajko sol (gdy ziemniaki byly gotowane w mundurkach) 2 lyzeczki suszonego majeranku Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przecisnac przez praske do ziemniakow.Dodac make , jajko ,sol i majeranek. .Zagniesc elastyczne ciasto.Wazne jest by gnocchi zrobic z cieplych ziemniakow.Ciasto wchlonie wtedy mniej maki i nasze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kiszonej kapusty+listek laurowy,ziele angieskie 4-5 sztuk,kminek 2 cebule 200 g boczku wedzonego olej do smazenia 2 kielbaski slaskie sol,pieprz 2 lyzeczki suszonego majeranku Przygotowanie: Gotujemy kiszona kapuste z niewielka iloscia wody i przyprawami.listkiem laurowym ,zielem angielskim i szczypta kminku.W duzej ilosci osolonej wody gotujemy lazanki al dente. Obieramy cebule,kroimy w srednia kostke.Tak samo kroimy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jagody sa bogatym zrodlem witaminy C,B1,B2,B3,B6,B12,PP,E,kerotenoidow (wit.A),inozytylu oraz soli mineralnych tj.:cynku,manganu,miedzi,wapnia,zelaza,potasu,fosforu i selenu. Suszone owoce dzialaja przeciwbiegunkow,a swieze reguluja trawienie. Maja tez dzialanie przeciwbakteryjne ,przeciwpasozytnicze (owsiki i slabiej na glisty ludzkie) oraz odtruwajace (w przypadku zatruc metalami ciezkimi). Jagody dzieki zawartym w nich
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podsypywac maka.Uformowac kule,przykryc folia i pozostawic do wyrosniecia. Skladniki na sos do pizzy: puszka krojonych pomidorow z bazylia -400 g 2 lyzki oliwy 2 zabki czosnku 1 lyzeczka suszonego oregano mala plaska lyzeczka soli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Skladniki na 9 sloikow o pojemnosci 700ml: 3 kg ogorkow gruntowych 3 l wody 2 lyzki gorczycy glowka czosnku koper-suszony 3 lyzki soli (koniecznie niejodowanej,kamiennej do przetworow) korzen chrzanu bardzo pozadany(niestety nie mialam) Wykonanie: Zakupione ogorki wsypac do duzej miski,zalac zimna woda i odstawic.Mozna pozostawic do nawet do nastepnego dnia.Nie ma lepszego sposobu na pozbycie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pomidorow z ziolami-400 g 1 cebula 1 zabek czosnku 4 lyzki masla klarowanego 4 lyzki slodkiej smietanki kremowki 2 lyzki maki instant (krupczatki) 1 lyzeczka swiezego oregano (lub suszonego-wtedy mniej) 1 lyzka octu balsamicznego 1 plaska lyzeczka cukru sol,pieprz do smaku Przygotowanie: Przygotowane mieso pokroic na 6 jednakowej wielkosci kotletow.Na miesie rozlozyc folie z rolki i lekko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Chin. Nie ma owocow,ktore zawartoscia witamin i skladnikow mineralnych dorownuja brzoskwiniom,nektarynkom i morelom.Dlatego powinnismy jesc je przez caly rok.W sezonie swieze,w zimie w przetworach i suszone. CO CENNEGO DLA NASZEGO ZDROWIA ZNAJDZIESZ W BRZOSKWINIACH ? Brzoskwinie sa cennym zrodlem beta-karotenu i blonnika. Zawieraja tez spore ilosci witamin z grupy B,witamine PP i nieco C.Warto je jesc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!owoce z pewnego zrodla,spozywane w rozsadnych ilosciach (nie wiecej niz 70 sztuk dziennie) moga stanowic zdrowe urozmaicenie diety. Wiem, owoce goji w handlu sa dostepne tylko suszone i to w zawrotnych cenach.A powinno kupowac sie tylko bio-ktore sa jeszcze drozsze,poniewaz na chinskich plantacjach ,z ktorych pochodza owoce sa stosowane w uprawie ogromne ilosci pestycydow.Dlatego kupilam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!innych potraw robię z samymi skwarkami,choć właśnie ten jest przysmakiem męża. Składniki na smalczyk do chleba: 70 dkg słoniny 1 duża cebula 1 kwaskowate jabłko 1 łyżeczka suszonego majeranku Wykonanie: Słonine pokroić w drobną kostkę.Najlepiej użyc słoniny prosto z lodówki,łatwiej ją wtedy pokroić.Włożyć do szerokiego rondla i podgrzewać na małym ogniu,często mieszając,by się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!serka homogenizowanego czystego 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia 2 lyzeczki cukru waniliowego (wlasnej produkcji) szczypta soli 6 jablek (najlepiej szara reneta) nadzienie do jablek: garsc orzechow wloskich,garsc suszonej zurawiny,60 g marcepanu,cynamon Wykonanie: Suche skladniki umiescic w misce i wymieszac z serkiem przy pomocy widelca.Dolozyc maslo rozdrobnione na mniejsze kawalki i wyrobic na gladkie,nielepiace sie ciasto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!