susz - 5290 przepisów (strona:169/353)

Karczek musztardowy z marynaty 176

wody 1 główka czosnku 1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu kolorowego 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1/3 szk soli 150 g musztardy chrzanowej 1 łyżeczka ziaren kolendry kilka suszonych papryczek peperoncini Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Zabielany krupnik na pęczaku z grzybami 125

marchewek 1 pietruszka ( korzeń ) 1/2 małego selera ( korzeń ) 500 g ziemniaków ( po obraniu ) 10 cm pora 1/2 pęczka natki pietruszki 250 ml ( objętościowo ) kaszy pęczak 2 solidne garście suszonych grzybów ( u mnie podgrzybki ) 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego pieprz kolorowy do smaku sól do smaku kucharek w płynie do smaku 1/2 szk śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej

Ewa w kuchni
Pierogi z kurkami i warzywami 118

Nadzienie : 1,5 szk kurek blanszowanych 1 cebula 3 suszone pomidory ( odsączone z oleju ) 1 czubata łyżka kaparów 1,5 szk warzywnej mieszanki chińskiej ( mrożonej ) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka bułki tartej 4 łyżki oleju rzepakowego sól do smaku pieprz kolorowy do smaku Ciasto : 750 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania

Ewa w kuchni
Kurczak majerankowo lubczykowy 157

podudzi z kurczaka 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego PRZYGOTOWANIE: Podudzia umyć, osuszyć i posypać przyprawami. Wszystkie podudzia lekko przemieszać w dłoniach aby zostały pokryte przyprawami. Ułożyć je potem w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i dodatkowo z wierzchu oprószyć jeszcze przyprawami. Przykryć pokrywką i zostawić na godzinę

Ewa w kuchni
Ketchupowo jogurtowe skrzydełka z grilla 118

kurczaka Marynata : 5 łyżek ketchupu pikantnego 5 łyżek jogurtu greckiego sól do smaku pieprz kolorowy do smaku czosnek granulowany do smaku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka dowolnych ziół suszonych ( oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn ) PRZYGOTOWANIE: Skrzydełka umyć i odciąć z nich najcieńsze części ( można je zamrozić i wykorzystać do wywaru na zupę ). Osuszyć skrzydełka po umyciu. W miseczce umieścić wszystkie

Ewa w kuchni
Gulasz żołądkowo warzywny 129

żołądków z kurczaka 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 cebula 1/2 pora ( zielona część ) 250 g pieczarek 4 łyżki oleju sól do smaku pieprz kolorowy do smaku 1 łyżka suszonego niedźwiedziego czosnku chili do smaku 500 ml bulionu ( u mnie rosół ) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Żołądki dokładnie umyć i usunąć nieczystości a potem pokroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać

Ewa w kuchni
Piekielne ogórki 137

proponuję pasteryzować pięć minut. 1 - 1,5 kg świeżych ogórków ( gruntowych ) Zalewa : 6 szk wody 1 duża cebula 1,5 szk octu 10% 2 łyżeczki żółtej gorczycy 1 łyżeczka suszonego chili peperoncini 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego sól kamienna do smaku cukier do smaku  Ogórki umyć, pokroić na kilka części wzdłuż

Ewa w kuchni
Biała na kapuście z grzybami i boczkiem 124

taką pogodę można zjeść coś bardziej kalorycznego. 11 białych kiełbas 1,3 kg kapusty kiszonej 2 cebule 3 ząbki czosnku 350 g wędzonego ( parzonego ) boczku 2 solidne garście suszonych grzybów ( mogą być różne ) sól do smaku pieprz kolorowy do smaku czubryca ostra czerwona do smaku 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego rosół ( tyle aby zakrył kapustę ) ostra papryka Rozwiń

Ewa w kuchni
Lasagne mięsno warzywna 137

mięsny : 1 kg łopatki wieprzowej 2 duże cebule 2 duże marchewki 1 średni bakłażan 1 cukinia 300 g pieczarek 3 ząbki czosnku 2 łyżki czosnku niedźwiedziego 1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem sól do smaku pieprz kolorowy do smaku chili do smaku kilka łyżek oleju 4 łyżki koncentratu pomidorowego z czosnkiem 1 szk bulionu warzywnego Sos beszamelowy

Ewa w kuchni
Grzybowy gulasz sercowy 141

mieście staram się zapolować na nie, bo jak to na wsi bywa z różnorodnością asortymentu różnie bywa. Udało mi się kupić właśnie serca wieprzowe, zrobiłam więc gulasz. Dodałam jeszcze suszone grzybki i jedzonko wyszło jak się patrzy. Taki gulasz lubię z kaszą lub po prostu z pieczywem. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Babeczki świąteczne z kutią i suszonymi owocami 140

Dziś testowałam kutię i owoce suszone od Helio. Wykorzystałam je do babeczek i choć są to zwykłe babeczki to jednak po dodaniu tych produktów wyszły bardzo świąteczne. Czyli nietypowe wykorzystanie kutii a jakie smaczne. Warto jednak nie trzymać się zasad a eksperymentować. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Przyprawy Bella - Bis ( test ) 108

przetestowania zestaw przypraw Bella-Bis. Na pierwszy ogień poszedł sos czosnkowy do przygotowania którego potrzebujemy jogurt naturalny i majonez. Sos czosnkowy to mieszanka przypraw w skład której wchodzą : warzywa suszone, cukier, sól, czosnek, bazylia, koperek, pieprz biały, kwasek cytrynowy, ekstrakt drożdżowy, ekstrakty przypraw, zagęstnik. Produkt ten jest wolny od GMO, bez konserwantów i glutaminianu sodu. Do gotowego sosu możemy dodać

Ewa w kuchni
Pomidory suszone w ziołach 109

Uwielbiam suszone pomidory. Zawsze mnie korciło aby zrobić swoje takie domowe, bo jednak te kupne takie tanie nie są. Kupiłam więc ładne pomidory Lima i zabrałam się za swoją produkcję. Jak się ususzą to nie jest ich wiele ale ten smak, rewelka. Teraz co roku będę robić swoje pomidorki. Mało pracy a ile przyjemności z ich jedzenia. Jak nie macie

Ewa w kuchni
Pierogi z kapustą, grzybami i golonką 141

domowe pierogi. Dziś z kiszoną kapustą, suszonymi grzybami i golonką. Miałam spore golonki, gotowałam je po prostu w wodzie. Trochę jej zostało, więc wylądowało z niej mięso do farszu. Wszyscy wiemy, że domowe pierogi z każdym farszem smakują super. A tym bardziej, jak nie za często się je robi. rozwiń i czytaj przepis : Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Babka drożdżowa 176

Składniki: 100 g masła, 500 g mąki, 50 g świeżych drożdży, 6 żółtek jaj M, 300 ml mleka, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 100 g cukru, 1 garść suszonej żurawiny, 2 łyżki skórki pomarańczowej, 2 łyżki oliwy z oliwek. Przygotowanie:   Sekretem babki drożdżowej jest to, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Dlatego dobrze jest podgrzać lekko mleko, mąkę włożyć

Aga w kuchni