susz - 5290 przepisów (strona:169/353)

Piekielne ogórki 145

proponuję pasteryzować pięć minut. 1 - 1,5 kg świeżych ogórków ( gruntowych ) Zalewa : 6 szk wody 1 duża cebula 1,5 szk octu 10% 2 łyżeczki żółtej gorczycy 1 łyżeczka suszonego chili peperoncini 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego sól kamienna do smaku cukier do smaku  Ogórki umyć, pokroić na kilka części wzdłuż

Ewa w kuchni
Biała na kapuście z grzybami i boczkiem 130

taką pogodę można zjeść coś bardziej kalorycznego. 11 białych kiełbas 1,3 kg kapusty kiszonej 2 cebule 3 ząbki czosnku 350 g wędzonego ( parzonego ) boczku 2 solidne garście suszonych grzybów ( mogą być różne ) sól do smaku pieprz kolorowy do smaku czubryca ostra czerwona do smaku 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego rosół ( tyle aby zakrył kapustę ) ostra papryka Rozwiń

Ewa w kuchni
Lasagne mięsno warzywna 146

mięsny : 1 kg łopatki wieprzowej 2 duże cebule 2 duże marchewki 1 średni bakłażan 1 cukinia 300 g pieczarek 3 ząbki czosnku 2 łyżki czosnku niedźwiedziego 1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem sól do smaku pieprz kolorowy do smaku chili do smaku kilka łyżek oleju 4 łyżki koncentratu pomidorowego z czosnkiem 1 szk bulionu warzywnego Sos beszamelowy

Ewa w kuchni
Grzybowy gulasz sercowy 149

mieście staram się zapolować na nie, bo jak to na wsi bywa z różnorodnością asortymentu różnie bywa. Udało mi się kupić właśnie serca wieprzowe, zrobiłam więc gulasz. Dodałam jeszcze suszone grzybki i jedzonko wyszło jak się patrzy. Taki gulasz lubię z kaszą lub po prostu z pieczywem. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Babeczki świąteczne z kutią i suszonymi owocami 149

Dziś testowałam kutię i owoce suszone od Helio. Wykorzystałam je do babeczek i choć są to zwykłe babeczki to jednak po dodaniu tych produktów wyszły bardzo świąteczne. Czyli nietypowe wykorzystanie kutii a jakie smaczne. Warto jednak nie trzymać się zasad a eksperymentować. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Przyprawy Bella - Bis ( test ) 116

przetestowania zestaw przypraw Bella-Bis. Na pierwszy ogień poszedł sos czosnkowy do przygotowania którego potrzebujemy jogurt naturalny i majonez. Sos czosnkowy to mieszanka przypraw w skład której wchodzą : warzywa suszone, cukier, sól, czosnek, bazylia, koperek, pieprz biały, kwasek cytrynowy, ekstrakt drożdżowy, ekstrakty przypraw, zagęstnik. Produkt ten jest wolny od GMO, bez konserwantów i glutaminianu sodu. Do gotowego sosu możemy dodać

Ewa w kuchni
Pomidory suszone w ziołach 116

Uwielbiam suszone pomidory. Zawsze mnie korciło aby zrobić swoje takie domowe, bo jednak te kupne takie tanie nie są. Kupiłam więc ładne pomidory Lima i zabrałam się za swoją produkcję. Jak się ususzą to nie jest ich wiele ale ten smak, rewelka. Teraz co roku będę robić swoje pomidorki. Mało pracy a ile przyjemności z ich jedzenia. Jak nie macie

Ewa w kuchni
Pierogi z kapustą, grzybami i golonką 148

domowe pierogi. Dziś z kiszoną kapustą, suszonymi grzybami i golonką. Miałam spore golonki, gotowałam je po prostu w wodzie. Trochę jej zostało, więc wylądowało z niej mięso do farszu. Wszyscy wiemy, że domowe pierogi z każdym farszem smakują super. A tym bardziej, jak nie za często się je robi. rozwiń i czytaj przepis : Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Babka drożdżowa 184

Składniki: 100 g masła, 500 g mąki, 50 g świeżych drożdży, 6 żółtek jaj M, 300 ml mleka, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 100 g cukru, 1 garść suszonej żurawiny, 2 łyżki skórki pomarańczowej, 2 łyżki oliwy z oliwek. Przygotowanie:   Sekretem babki drożdżowej jest to, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Dlatego dobrze jest podgrzać lekko mleko, mąkę włożyć

Aga w kuchni
Makowo kokosowe z żurawiną 3191

łyżeczka cukru waniliowego 4 żółtka 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej  1 łyżka soku z cytryny 200 g masła   Masa z żurawiny 120 g żurawiny suszonej Kresto 2 łyżki cukru 150 ml wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 75 ml wiśniówki Polewa  100 g białej czekolady 4 łyżki kremówki Przygotowanie: Ciasto

Ala piecze i gotuje
Zakwas z buraków na barszcz 582

słoną wodą, dodać przyprawy i skórkę chleba (jeśli zakwas mamy mieć szybciej), a następnie odczekać kilka dni. Następnie dolewamy taki kwas buraczany do bulionu z dodatkiem wody po moczeniu suszonych grzybów – otrzymamy pyszny, domowy barszcz na który przepis podam wkrótce. Zakwas z buraków na barszcz: 1 – 1,5 kg buraków (ok. 4 duże sztuki) 1 liść laurowy

Poezja smaku
Jak suszyć skórkę pomarańczy? 172

Dzień dobry! Dzisiaj przygotowałam dla Was post o suszonej skórce pomarańczy. Bardziej jest to poradnik niż przepis, ale mam nadzieję, że mimo wszystko się Wam przyda. Jak wiecie, kiedy tylko przychodzi zimowy czas, to z niecierpliwością nie mogę się doczekać pierwszego zamówienia z InCampagna czyli gospodarstwa oferującego ekologiczne pomarańcze, klementynki, awokado i inne pyszne rzeczy! Pamiętam kiedy przy okazji pierwszego

Pora coś zjeść
Kurczak z wyjątkowym sosem pieczarkowym 328

sosie pieczarkowym Potrzebne będą: 2 piersi z kurczaka 200-250 g pieczarek 1 cebula ok. 200 ml śmietany 36% 1-2 łyżki masła 4-5 ząbków czosnku tymianek (suszony lub świeży) ok. 100 ml czerwonego wina sól, pieprz, oliwa do pieczenia Piersi z kurczaka myję osuszam, doprawiam solą i pieprzem i wstawiam do nagrzanego piekarnika na jakieś

UgotujmyTo.pl
Ciasto francuskie z pieczarkami 441

pieczarek 1 cebula ok 150 g sera żółtego jajko czarnuszka, mak lub sezam do posypania 2-3 łyżki masła lub oliwa, sól, pieprz, tymianek (opcjonalnie, świeży lub suszony)   Pieczarki myję i kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Ser ścieram na tarce. Pokrojoną cebulę duszę na maśle lub oliwie, dodaję pokrojone pieczarki i całość duszę

UgotujmyTo.pl
Zapiekane cebule 127

ciemnych oliwek mała bułka namoczona w mleku zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryka ok. 30 g parmezanu 2 łyżki serka kremowego 3-5 łyżek startego sera żółtego 1 jajko rozmaryn suszony lub rozdrobniony świeży   Cebule obieram i gotuję w osolonej wodzie ok. 20 min. Wyjmuję z wody i po przestudzeniu odcinam wierzch i łyżeczką wyjmuję środkowe warstwy tak aby powstała

UgotujmyTo.pl