susz - 5290 przepisów (strona:164/353)

Choinkowe deserniczki w czekoladzie 351

jeszcze bardziej podkreślają świąteczny klimat na stole, zaraz przy pierniku czy makowcu :))) Nadzienie: * biała czekolada- 50 g * mascarpone- 200 g * żelatyna- 2 płaskie łyżeczki * woda- 2 łyżki * żurawina suszona- 1/3 szklanki Dodatkowo: * polewa czekoladowa (czekolada gorzka- 70 g, czekolada mleczna- 70 g, olej- 1 łyżka) * wafle- 6 szt. * kolorowa posypka Nadzienie: Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z 4 łyżkami

Kraina Miodem Płynąca
Łazanki z Kapustą i Grzybami 214

grzybami jest wyjątkowy i z pewnością warto przygotować je w naszych domach. Łazanki z Kapustą i Grzybami - Składniki: farsz: nieduża główka kapusty (ok. 1 kg) ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej borowików) 3 nieduże cebulę masło do smażenia (ok. 50 g) sól  pieprz 500 g makaronu łazanki duża cebula + masło na omastę   Łazanki z Kapustą i Grzybami

Słodka Strona
(Przed)świąteczna tarta z malinami 224

porze pewnie będzie już dawno po wizycie Gwiazdora i z uśmiechem na twarzy, w rodzinnym gronie śpiewać będziemy kolędy. Na stole zaś pozostaną "resztki" wieczerzy wraz z kompotem z suszu na lepsze trawienie ;)  Dziś pozostaniemy przy temacie stołu, ale tej jego słodszej wersji. Pierniczki...Nie! Na nie przyjdzie jeszcze czas ;) W ostatnich chwilach tuż przed Świętami prezentujemy Wam ciasto

WeAreCrazy
MAKOWIEC / MOHNKUCHEN. 264

torebka cukru waniliowego WINIARY 1 łyżeczka proszku do pieczenia WINIARY mak: 1 puszka masy makowej 3 białka szczypta soli 2 płaskie łyżki bułki tartej  garść orzechów włoskich garść suszonej żurawiny łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej garść rodzynek Zimne masło siekam z mąką oraz proszkiem, dodaję cukier, cukier  waniliowy, żółtka i szybko ugniatam kruche ciasto.Zawijam w folię spożywczą i wkładam

W kuchni Karmel-itki
Farsz do uszek wigilijnych 262

Wigilia nie może się obyć bez uszek :) a  uszka bez farszu. Polecam pyszny grzybowy farsz :) Zapraszam i zaczynamy: Składniki : 2 szklanki grzybów suszonych 1 cebula pieprz , sól Wykonanie: Grzyby obgotowujemy z brudu- 2-3 razy zmieniamy wodę. Cebulke kroimy w drobną kosteczkę, obsmażamy na maśle. Grzyby rozdrabniamy blenderem lub maszynka do miesa, dodajemy zeszklona cebulke- doprawiamy sola I pieprzem.Rozdrabniamy

Smaki Edyty
Leczo 93

garnka, żeby wszystko się zmieściło:) Dorzucam do garnka paprykę pokrojoną w kostkę, a po 5 minutach dorzucamy cukinię pociętą w półplasterki. Doprawiamy całość papryką słodką (możecie dodać również suszonej ostrej papryki). Gdy warzywa lekko zmiękną dorzucamy pomidory i puszkę pomidorów oraz przecier i odrobinę cukru dla osłody :) Solimy, pieprzymy i gotujemy około 15 minut na małym ogniu

Kredowe Menu
826. Bananowa kasza manna & Naleśniki. 271

byłam tylko z D, mimo to dzień jak najbardziej udany i miło spędzony. A na naleśniki na pewno jeszcze tam wpadnę, bo pyszne były. ;) Naleśnik Primavera (z mozzarellą, suszonymi pomidorami i szynką, sos koperkowo-jogurtowy) A teraz czekam na D i zabieramy się za pieczenie ciasteczek na moją jutrzejszą wigilię

More food, love and dreams
Karmelizowana czerwona cebula z żurawiną 180

żurawinami i mam nadzieję na jego realizację w nadchodzący weekend. Składniki: 2 duże czerwone cebule 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżki octu balsamicznego garść suszonej żurawiny szczypta przyprawy korzennej szczypta cynamonu szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego Żurawinę namoczyć na pół godziny w ciepłej wodzie i odcedzić. Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w pół

Czerwień i błękit
CZERWONY BARSZCZ Z USZKAMI 146

Czerwony barszcz to danie którym moi synowie gdyby mogli zajadaliby się codziennie. Tak więc w wigilię musi być obowiązkowo i do tego uszka Składniki: 2 kg buraków 7 dag suszonych grzybów 2 cebule 2 ziarenka ziela angielskiego liśc laurowy sok z cytryny, sól, pieprz ciasto: 20 dag mąki łyzka oleju sól nadzienie: grzyby z wywaru łyżka tartej bułki łyżka masła

Z Majeczką w kuchni
Świąteczna zapiekanka z purée orzechowym i szpinakiem! 354

moim przypadku wygląda to tak: siostra nie przepada za rybami (acz miała już swoją pierwszą przygodę z łososiem!), Luby z kolei nie za bardzo lubi grzyby (acz kapusta z suszonymi podgrzybkami przypadła mu do gustu). Wymyśliłam więc pyszną zapiekankę z kurczakiem, mało świątecznym szpinakiem i gwoździem programu: purée pieczarkowo-orzechowym :) Pieczarki były tak pokrojone, że nie wyczuł ich smaku

Kitchens Alphabet
Śledź w marynacie 196

wody - 0,5 litra wina białego półwytrawnego, najtańszego jakie znajdziesz - szklanka octu 6 % - jedna marchewka, pietruszka, kawałek selera - 2 większe cebule - 3 łyżeczki soli - 2 łyżeczki cukru - czubate - szczypta suszonego lubczyku, bazylii,pietruszki, rozmarynu - łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach - łyżeczka kolendry nie mielonej - 6-8 kulek ziela angielskiego oraz 5-6 liści laurowych - 3 łyżeczki czubate koncentratu pomidorowego Warzywa zetrzyj

Pasje Jolki
Keks czekoladowy 178

tortownicy.  Ja tym razem przygotowałam z połowy, w 18 cm formie.  Podaję dwie wersje.     Składniki (24 cm / 18 cm): 350 g / 175 g suszonych śliwek, posiekanych 420 g / 110 g rodzynek 175 g  / 90 g miękkiego masła 175 g / 85 g  cukru  trzcinowego 175 ml  / 85 ml miodu

Sto kolorów kuchni
ŚWIĄTECZNY STOLLEN 164

drożdży 175 ml ciepłego mleka 1 jajko 80g cukru pudru 1/4  łyżeczki soli 125g roztopionego masła 50g margaryny 40g roztopionego smalcu 500 g mąki  50g rodzynek 50g suszonej żurawiny 100g mieszanki keksowej 50g płatków migdałowych 50g skórki pomarańczowej ok. 250g marcepana laska wanilii lub cukier waniliowy na wierzch: 2 łyżki rozpuszczonego masła 1/4 szklanki cukru pudru Wykonanie

Walijskie Pichcenie
825. Dyniowe placki na słono. 152

Dyniowe owsiane placki  z suszonymi pomidorami i mozarellą;  rukola, keczup Intensywny dzień się zapowiada, ale za to miły. (no oprócz tego sprawdzianu ;) ale, na pocieszenie mam myśl, że to ostatni w tym roku, potem jeszcze tylko wytrwać w szkole do 15, a na koniec wypad na miasto z D i A, bo wypadałoby w końcu odwiedzić

More food, love and dreams
Wigilijne uszka z grzybami 346

długo trzymają swoją świeżość. Mrożone uszka/pierogi wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Składniki: ciasto 450 g mąki 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 3 łyżki oleju farsz 450 g suszonych grzybów leśnych 2 cebule 50 g masła lub margaryny ( nie może być olej!) sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie kroimy

Niezły Młynek