łyżki mąki pszennej 1 jajko żółty starty na grubych oczkach ser 10 dag. prażone nasiona dyni lub słonecznika zupa cebulowa knorra sól, pieprz, 1/2 łyżeczki Kamis "suszone pomidory, bazylia z czosnkiem" WYKONANIE: Piersi pokrój pod skosem w cienkie plastry, delikatnie ubij, z podanych składników przygotować ciasto, tuż przed smażeniem dodaj drobne posiekane oregano i pestki dyni, sznycle zanurzyć
Kuchnia Beatyjajko szynka pokrojona w paski starty ser na grubych oczkach około 10dag. mały pomidor i ogórek kiszony pokrojony w kostkę lub paski ulubione przyprawy: sól, pieprz z moździerza, kamis :suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek WYKONANIE: wszystkie składniki oprócz chleba oczywiście mieszamy (ciasto), kromki chleba pojedynczo moczymy
Kuchnia Beatypodniebienie - szukam inspiracji na nowe farsze- dziś kolejny przepis! SKŁADNIKI: 7 rozbitych plastrów schabu (grubość około 1cm.) przyprawa do wieprzowiny ketchup sól, pieprz FARSZ: 7-8 śliwek suszonych 1/2 małej papryki czerwonej około 10dag. boczku wędzonego około 10 dag. szynki wędzonej 1 mała cebula czerwona 7-8 małych korniszonów w zalewie pomidorowej (myślę, że ogórki konserwowe też będą
Kuchnia Beatyłyżeczki cukru, 7 łyżek kwaśnej kremówki(ja użyłam śmietany 18%), 7 dag. drożdży, FARSZ: około 1/2 kg. kapusty kiszonej ( ja zużyłam cały słoik z moich zapasów), 20-30 dag. suszonych grzybów leśnych, namoczonych dzień wcześniej, 1 mała cebula, 1-2 łyżek masła, przyprawy:sól, pieprz, vegeta. WYKONANIE: ciasto: mąkę i tłuszcz siekamy, cukier, śmietanę i drożdże łączymy, zostawiamy
Kuchnia Beatyziemniakami, ale kasza to lepszy dodatek w tym przypadku. SKŁADNIKI: 80 dag. szynki wieprzowej lub łopatki 20 dag. boczku wędzonego parzonego 3 ogórki kiszone 50 dag. pieczarek garść suszonych lub mrożonych grzybów 2 małe cebule 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego tłuszcz do smażenia(ja używam masła klarowanego) przyprawy: sól, pieprz, papryka, szczypta rozmarynu, 3-4 ziarna jałowca, czosnek 2 ząbki. WYKONANIE
Kuchnia Beatytackach, zamrażam pojedynczo i zamrożone wkładam do woreczków, gotuję tuż przed podaniem na stół, około 5 min. (2-3 minuty po wypłynięciu). farsz: 40-50 g suszonych leśnych grzybów 50 dag. kapusty kiszonej 1 cebula sól, pieprz, vegeta ziele angielskie, liść laurowy 2 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: grzyby gotuję w małe ilości wody z dodatkiem vegety około
Kuchnia BeatyPokroję też wszystko na sałatki-tradycyjnie gyros, no i jeszcze jakaś, ale na razie nie wiem. Aha schab i karkówka już się marynują, będzie schab z morelą i śliwką suszoną i karkówka w całości- farsz do gołąbków też już gotowy. Przypominam, że menu wigilijne w osobnym poście miłego gotowania! I odliczamy
Kuchnia Beatyrzeczami zupełnie niepotrzebnymi. Trzymajcie się dokładnie opisu wykoniania rogali. Pójdzie gładko na pewno! Składniki – u mnie wyszło 12 rogali 500 g mąki pszennej 500 MŁYN KOPYTOWA 7 g suszonych drożdży lub 25 g świeżych 65 g roztopionej margaryny Palma u mnie lub masła 170-190 ml ciepłego mleka (w zależności od tego jak sucha jest mąka) 1 pełna łyżeczka
Z Kuchni Do Kuchniserem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną
Moja smaczna kuchniaprzerzucania! Składniki: 4 jajka 3 plastry szynki parmeńskiej 6 średnich pieczarek 20 świeżych liści Bazyli 0,5 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki suszonego tymianku 0,5 szklanki mleka 2 żabki czosnku sól i pieprz do smaku Wszystko w fajnych cenach znajdziecie tutaj Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik na 180 C W dużej misce
Niezły Młynekjajko trochę mąki do obtoczenia ok. 6 łyżek sezamu oliwa na sałatkę: 1/2 opakowania rukoli, 2 czerwone papryki, garść zielonych oliwek na dressing: 1 łyżka suszonego lub świeżego oregano, 1 ząbek czosnku rozgnieciony, 1 łyżeczka octu z białego wina, 3-4 łyżki oliwy, sól, pieprz, ewentualnie odrobina zimnej wody do rozrzedzenia sosu Przygotowanie: Zacznij od upieczenia papryki. Możesz zrobić
Chilli Czosnek i OliwaChrupiąca skórka, zapach lata, mięciutki miąższ oto moje dzisiejsze bagietki. Pomidory suszone na słońcu w pełni lata więc są aromatyczne i pachnące, podczas pieczenia wydzielają niesamowity aromat. Zachęcam do pieczenia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedeserek to zwykły budyń! Ale podany nieco inaczej... Składniki -budyń śmietankowy -jagody goji -morwa biała suszona -śliwka kalifornijska -sos do deserów u mnie mango Ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu. Na dno miseczek nalej kroplę sosu do deserów I na kroplę włóż jedną śliwkę. Zalej budyniem. Zrób zygzaki z polewy czekoladowej. Dzieci ją uwielbiają! Posyp jagodami goji i owocami morwy
Z Kuchni Do Kuchnitakiej wersji. Są idealne na zdrową przekąskę! 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka otrębów pszennych 1 szklanka dowolnej mąki (u mnie 1/2 pszennej pełnoziarnistej i 1/2 ryżowej) 100g suszonych moreli 50g orzechów włoskich 1 jajko 250ml świeżego soku jabłkowego Marwit 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1. Mąkę, płatki owsiane, otręby, proszek do pieczenia, morele i orzechy mieszamy
Szefowa kuchniŚledzik na ostatki- czemu nie? Śledzie są łagodne w smaku i szybkie do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: ½ kg śledzi matiasów, 1 jabłko, 1 cebula czerwona, 5 dag suszonej żurawiny, 6 łyżek śmietany 18%, sok z ½ cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Śledzie moczę dobę we wodzie (3-4 razy zmień wodę na czystą). Cebulę obieram i kroję w piórka
Tradycyjna kuchnia Kasi