chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Można powiedzieć, że to takie zapiekane purée :) Składniki: 1 kg obranych ziemniaków 1 łyżka masła sól, pieprz biały natka pietruszki, np. suszona gałka muszkatołowa ewentualnie ostra papryka Ziemniaki ugotować, ostudzić, zmielić w maszynce o średnich oczkach. Dodać masło. Masę przyprawić (solą, pieprzem, gałką i natką pietruszki). Wymieszać, posmakować i ewentualnie doprawić. Masę
UgotowaćSkładniki: 8-10 ziemniaków- ( ilość uzależniona od wielkości naczynia ) 200-300 gr boczku wędzonego 4- łyżki masła 4- łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka 1 średnia cebula sól, pieprz, suszony czosnek (lub świeży) świeży tymianek Wykonanie: Ziemniaki myjemy, obieramy - osuszamy i kroimy w cieńkie plastry. Masło rozpuszczamy i mieszamy z oliwą. Nagrzewamy piekarnik w temp 190C. "Pędzlujemy" naczynie żaroodporne. Wykładamy
Smaki Edytydwóch tygodni od przyrządzenia. Składniki: 300 gram śledzi a'la Matjas w oleju lub w słonej zalewie 300 gram cebuli 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki oleju (użyłam z suszonych pomidorów) 3 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 1/2 łyżeczki gorczycy 2 łyżki cukru 2 łyżki octu balsamicznego szczypta soli i pieprzu Śledzie moczę w wodzie lub mleku przez kilka
Mango Papajakanapki. Ja bardzo często podaję z kluskami śląskimi i surówką. Składniki: 1,5 kilograma schabu środkowego 2 litry mleka 3 łyżki oleju 3 łyżki masła 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 5 goździków 4 ząbki czosnku sól, pieprz mąka do zagęszczenia sosu Sposób przygotowania: Schab nacieramy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem
Bajeczna Kuchniasosem pomidorowym, pomidorami i serem mozzarella nie mogę się oderwać. Prosta klasyka, a jako dobra. Niebo w buzi. Zapraszam :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki -500 ml torebka drożdży suszonych pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy ok. 3/4 szklanki letniej wody oliwa do wysmarowania blachy- płaska mała łyżeczka Składniki na farsz: sos pomidorowy do pizzy - przepis na blogu TUTAJ
Smak mojego domumąki 1 szkl mleka 30 g drożdży 50 g oleju 1 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 1 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 marchewka garść grzybów suszonych szczypta kminku sól pieprz ziołowy staropolski 3-4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego wywar z grzybków woda do podlania 1 jajko Grzybki namoczyć, po czym ugotować, ok 15 min. Na chwilę odstawić
Gotowanie jest łatwedokładnie się połączą, polewa jest gotowa. Gdyby ukazało się, że polewa jest za gęsta, dodajemy do niej jeszcze odrobinę mleka i dokładnie mieszamy. Pierniczki maczamy w ciepłej polewie i suszymy ma kratce
Kulinarne przygody GatityWyśmienity sos dla wielbicieli grzybków leśnych. Jest idealny do dań mięsnych, krokietów lub makaronu. Obowiązkowy dodatek do dań świątecznych na wigilijnym stole. 2 spore garści suszonych grzybów leśnych 1 cebula 2 łyżki masła liść laurowy sól, pieprz 1/2 łyżeczki tymianku 1 szkl śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej Grzyby zalać 1/2l gorącej wody, gotować ok pół godziny. W rondelku
Smakołyki Asitakie szybkie obiady. Ten robi się w pół godziny. Jest smaczny i pożywny. Można go również zabrać do pracy. Polecam :) 2 szkl makaronu penne 2 filety z kurczaka słoiczek suszonych pomidorów w zalewie 1/2 szkl zielonych oliwek sól morska prowansalska łyżeczka bazylii pieprz natka pietruszki Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Filety umyć, osuszyć i pokroić
Smakołyki Asiproszku do pieczenia 1 budyń waniliowy Ciasto orzechowe: 10 jajek szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mąki krupczatki 10 dag posiekanych orzechów 20 dag pokrojonych suszonych śliwek Masa ajerkoniakowa: 3/4l mleka 3 żółtka 2 duże budynie waniliowe (takie na 3/4l mleka) 1/2 szkl cukru 1 margaryna 2 masła 10 dag cukru pudru 1 szkl ajerkoniaku czekolada
Smakołyki Asibułki tartej olej do smażenia Kapusta: główka młodej kapusty mała cebulka 2 łyżki oleju sól pieprz 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej łyżka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego Pulpety: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Wszystkie składniki na pulpety przełożyć do miski i rękoma wyrobić masę, dodając
Smakołyki Asiłyżki cukru waniliowego 1 jajko 1-2 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Dodatkowo: 5 jabłek 2 łyżki cukru 2 łyżki cynamonu lub przypr. do szarlotki 1/3 szkl żurawiny suszonej 2 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania Ciasto: Na stolnicę przesypać mąkę, szczyptę soli i cukier, dodać margarynę i posiekać. Następnie dodać żółtko i łyżkę śmietany. Gdyby ciasto było
Smakołyki Asispaghetti 1 średnia cukinia 500g mięsa mielonego wieprzowego cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawa do dań z makaronu oregano oliwa sól, świeżo zmielony pieprz przyprawa z suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1-2 szkl bulionu ew. gorącej wody Na oliwie podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać posiekany czosnek. Dodać mięso mielone, przyprawić do smaku i usmażyć
Smakołyki Asispulchniaczy, bez glutenu, wegańskie i do tego bardzo smaczne :) Da się? Da się! :) Składniki: 1 szklanka ziaren lnu złocistego 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki pestek z dyni 15 g suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią (lub ulubionych ziół) łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie) sól do smaku trochę ponad 3/4 szklanki ciepłej wody Przygotowanie: Wszystkie składniki, oprócz wody, przełożyć do malakserca
pyszne zdrowościsernik. Żurawina, ser i czekolada wyśmienicie się komponują. Składniki: ser z wiaderka 1 kg jaja 5 szt cukier 3/4 szklanki budyń śmietankowy 2 szt (70-80 g) żurawina suszona tyle aby starczyło na spód i do środka ( miałam szklankę -starczyło ) herbatniki typu petitki 12 szt tortownica 26 cm Dodatkowo: czekolada mleczna 2 szt woda 2-3 łyżki Wykonanie
Różowa kuchnia