susz - 5290 przepisów (strona:150/353)

Pizza z rukolą i sosem balsamicznym 209

jest naprawdę pyszna SKŁADNIKI: 500g mąki pszennej 250 ml gorącej wody(nie wrzątku!) 2 łyżki oliwy płaska łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 40 g świeżych drożdży przecier pomidorowy oregano suszone i ulubione dodatki do pizzy-ja zawsze robię taką samą,czyli: salami,ser,oliwki(czasem jeszcze mozzarella) dobierzcie swoje składniki-bo każdy lubi inną pizze, ale nie przesadzajcie z ilością

Swojskie jedzonko
Kaszanka słoikowa 286

height: 1em;" /> Składniki na około 10 słoików 0,3l : 1 golonka ze skórą ( około 1,5 kg ) 1 nóżka wieprzowa 1,5 szklanki kaszy wiejskiej 1/2 szklanki suszonej krwi ( liofilizowanej ) sól do smaku 1 płaska łyżka cukru pudru 1 łyżka pieprzu , najlepiej świeżo mielonego ziele angielskie – parę kulek 2-3 listki laurowe 1 cebula , marchewka , kawałek selera Golonkę myjemy

Ogrodnik w podróży
Ziemniaczane bułeczki 122

Kolejny tydzień i kolejna odsłona Wypiekania na śniadanie . Tym razem pieczemy bułeczki z ziemniakami i makiem. Ja użyłam zamiast suszonych drożdży, drożdży świeżych i miałam mąkę razową typ 2000 więc użyłam takiej. No i z braku soli jaka jest w przepisie, który znajdziecie tutaj użyłam zwykłej. Bułeczki wyszły smaczne ale następnym razem zrobię po prostu mniej a większe. Rozwiń

Ewa w kuchni
Omlet z rukolą, pomidorami i mozzarellą 230

świat! SKŁADNIKI: Na śniadanie dla dwóch osób. 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia 1 jajko 100 ml mleka 2 łyżki mąki orkiszowej 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę ½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich 1 pomidor 1 kulka sera mozzarella (125 g) 30 g rukoli oliwa z oliwek (do podania) sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. W miseczce roztrzepujemy razem jajko

W kuchni Katie
Kulebiak z ciasta francuskiego z kiszoną kapustą i leśnymi grzybami 130

tylko.  Składniki 400 g mrożonego ciasta francuskiego 500 g kiszonej kapusty 2 listki laurowe 2 goździki kilka ziaren ziela angielskiego skórka otarta z cytryny 60 g suszonych grzybów 2 cebule łyżka oleju jajko 2 łyżki orzechów włoskich 2 ugotowane jajka na twardo sól pieprz mielony jałowiec tłuszcz mąka do formy     Przygotowanie Grzyby namoczyłem na noc, następnego dnia

R'n'G Kitchen
Skórki z kurczaka faszerowane i zapiekane 115

skórek z udek 1 szkl ryżu 300 g mięsa mielonego 1/4 cebuli sól pieprz pół papryki szczypta bazylii szczypta oregano oliwa 3-5 pomidory suszone z oliwy 2 łyżki konfitury z jarzębiny 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany Skórki oczyścić i osuszyć. Ryż ugotować w 2 szkl wody , przestudzić. Do ryżu dodać mięso, posiekaną paprykę i cebulę, przyprawić solą

Gotowanie jest łatwe
Piątkowe Inspiracje - Zupa z pieczonej dyni 142

dyni kilka ząbków czosnku oliwa z oliwek sól pieprz ok. 1 litra rosołu (lub bulionu warzywnego) 1 marchewka 1 pietruszka szczypta curry imbir (może być świeży lub suszony) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dynię obrać i pokroić na części. Ułożyć ją w naczyniu żaroodpornym, dodać pokrojone ząbki czosnku, marchewkę i pietruszkę pokrojone w plasterki i skropić oliwą z oliwek. Włożyć do nagrzanego

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym 336

passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego ½ szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki słodkiej papryki sól, cukier i pieprz do smaku 1 szklanka bulionu warzywnego 5-6 suszonych pomidorów z oliwy Pomidory drobno posiekać. Masło stopić w rondelku, wrzucić pomidory i smażyć ok. 1 minuty, dodać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Po chwili dodać koncentrat i chwilę smażyć. Dodać słodką paprykę

Czerwień i błękit
domowa szynka konserwowa bez szynkowaru 8611

szynkę) sól kamienna  20 g cukier brązowy 5 g liść laurowy 2 szt ziele angielskie 3 szt gorczyca biała szczypta kolendra 3-5 ziaren pieprz czarny szczypta czosnek suszony szczypta dodatkowo 1 łyżeczka żelatyny kawałek rękawa foliowego do pieczenia, lub innej foli odpornej na wysoką temperaturę  sposób wykonania Szynki myjemy i wkładamy do sporego naczynia ( kamionkowego

Miód i pieprz
Rolada wieprzowa z kurkami 113

świąteczny stół „. Pyszna soczysta rolada. ok. 1,5 kg schabu 0,5 kg mięsa mielonego 300 g kurek ( u mnie mrożone ) 1 cebula 1 jajko kilka plastrów szynki suszonej jabłka sól, pieprz olej dodatkowo : sznurek bawełniany do wiązania Cebulę obrać i pokroić w kostkę

Polska Zupa
Pizza po polsku na dyniowym cieście 211

wypestkowanych, pokrojonych na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości owoców) kilka świeżych lub rozmrożonych i odsączonych grzybów leśnych, pokrojonych na pół (dodałam podgrzybki) 3 ząbki czosnku, drobno posiekane suszone zioła: oregano, rozmaryn, tymianek, majeranek Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i wody zrobić rozczyn. Odczekać 2-3 minuty aż drożdże zaczną pracować. Do miski z rozczynem dodać resztę mąki

Czerwień i błękit
Zupa kolorowa z pomidorami i papryką 159

średnich ziemniaków kilka listków świeżego majeranku 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 100 ml śmietany 30% 1 łyżka masła 82% tłuszczu 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżeczki suszonego lubczyku (może być też świeży) szczypta ostrej papryki 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano   sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Do garnka z wrzątkiem wrzucamy obrany

Kolorowy Przepisownik
Kapuśniak z kiszonej kapusty z kiełbasą 110

porcji ½ kg kiszonej kapusty 2 pietruszki kawałek selera 1 marchewka 1 liść laurowy 2 litry mięsnego bulionu 300 g wędzonki 4 łyżki karmelizowanej cebuli 1 czosnek solo 1 łyżka suszonego majeranku sól i pieprz do smaku Dodatki smażona kiełbasa ziemniaki na sypko pietruszka do posypania Pokrój kapustę i podsmaż na łyżce masła z dodatkiem przypraw i karmelizowanej cebuli. Przełóż

codojedzenia
Karczek peklowany i pieczony 203

wody cała łyżka soli  pieprz ziarnisty- 3 ziarnka ziele angielskie - 3 ziarnka 5 ząbków czosnku kawałek selera, cale jabłko ostra papryka mielona i pieprz czarny, jeśli mamy suszoną papryczkę chili to pokruszyć na mięso Przygotowanie : Na 3 dni wkładamy mięso do słonej wody z przyprawami i umieszczamy naczynie z mięsem w chłodnym miejscu Na trzeci dzień po wyjęciu, mięso

Proste Potrawy
Racuchy drożdżowe z żurawiną i jabłkami 132

mąki luksusowej (typ 550) * - 14 g drożdży instant (2 op. x 7 g) - 2,5 szklanki letniego mleka * - 4 jajka - 4 łyżki cukru waniliowego (domowy) - szczypta soli - ok. 120g suszonej żurawiny - 8 jabłek (dałam golden delicious) Dodatkowo: - olej do smażenia - cukier puder do oprószenia   * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Mąkę przesiewamy do dużej miski

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania