susz - 5290 przepisów (strona:151/353)

Flaki (wołowe) 147

uwielbiam. 1 kg flaków wołowych (mrożonych, pokrojonych) 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora (białej części) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1-2 łyżki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz Opcjonalnie: 3/4 opakowania przyprawy do flaków (zamiast papryki, pieprzu) Zasmażka: 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju  Rozmrożone flaki opłukać, przełożyć do garnka

Di gotuje
Lidl na święta 86

Spora kwasowość jest przełamana delikatnym cukrem. Kupować (za tą cenę zdecydowanie warto) i poczekać do lata. Michał Jancik polecał nam to wino do julienne z salami z penne, z suszonymi pomidorami i szczypiorkiem. J. P. Muller Alsace Grand Cru Mambourg Gewurztraminer 2012 (49,99 zł) Nos to klasyka gatunku. Eksplozja słodkich wręcz duszących aromatów różanych i owoców liczi. Smak niestety

królestwo garów
Zupa musztardowa krem 177

ziemniaki zmiękną. Teraz dodajemy musztardę, śmietanę, jajka ugotowane na twardo i opcjonalnie podsmażony boczek. Wszystko ucieramy na krem blenderem i gotowe! Zupę na talerzu można udekorować świeżą lub suszoną pietruszką. Zupa ta, szczególnie z boczkiem, jest bardzo sycąca i spokojnie wystarczy sama za cały obiad. Zawiera także dość sporo węglowodanów, więc najlepiej nie łączyć jej z innymi bogatymi w węglowodany

PaleoSMAK
Pralinki paleo 182

albo fig, albo pół na pół) i podobną miseczkę orzechów (dowolna mieszkanka, choć najlepiej użyć migdałów, orzechów włoskich, pekanów i/lub makadamia). Daktyle (bez pestek) albo figi, o ile masz suszone a nie świeże, namocz w niewielkiej ilości wody. Orzechy i migdały także namocz co najmniej godzinę i dobrze potem odsącz. Wsyp orzechy do blendera i miksuj chwilę, następnie dodaj daktyli

PaleoSMAK
Włoska zupa Gosi 168

naciowego 1 por 2  pietruszki 1 cebula 3 ząbki czosnku puszka fasolki białej puszka krojonych pomidorów pęczek natki pietruszki kilka gałązek świeżej bazylii 2 litry bulionu sól ,pieprz suszone zioła prowansalskie,majeranek, tymianek starty parmezan Przygotowanie Pokrojony boczek podsmażamy na patelni. Kiedy się zarumieni dodajemy  pokrojone krążki marchewki, pietruszki i seler. Dusimy pod pokrywką 15 minut i przerzucamy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tureckie pizzerki z mięsem. 268

Wystarczy jedna i głód zaspokojony no i ta satysfakcja ,że się ją zrobiło w domu a nie ... zamówiło z pizzerii. Składniki na ciasto; 40 dag mąki  pszennej łyżeczka suszonych drożdży łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek szklanka letniej wody Farsz; 2 pomidory 1 średnia papryka średnia cebula mały por 30 dag mielonego mięsa wołowego 2 ząbki czosnku mielony

Radość kipiąca uśmiechem.
Oryginalny włoski sos pomidorowy. 187

mnie warzywny, ale może być też drobiowy) sól pieprz cukier gałka muszkatołowa (spora szczypta) 1 szklanka białego wina (lub wody) 2 łyżki posiekanych, świeżych liści bazylii (lub 2 łyżeczki suszonej) ewentualnie 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego       Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej posiekaną cebulę. Po około 2 minutach dodajemy posiekany czosnek, pokrojone w drobną kostkę selera

Rozpustne gotowanie
Pasztet drobiowy ze słoika 177

pasteryzacji stężeje. Możecie od razu przełożyć do słoików ja  na tym etapie dzielę porcje do dwóch misek i do jednej dodaję dwie łyżki posiekanego koperku a do drugiej suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (firmy Kamis). Przełożyć do wyparzonych słoików o pojemności 230 ml i pasteryzować przez 30 minut przez 3 dni. Następnie przechowywać pasztet w chłodnym miejscu

Delicious Titbits
Pieczarkowe gołąbki 162

śmietanki ( 1/2 szklanki ) pieprz , sól do smaku 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu 1 jajko 0,5 kg pieczarek 1 łyżka – płaska domowego warzywka ( tu przepis ) lub innego suszu warzywnego Mięso mielone wykładamy do miski . Cebulkę i pieczarki ( połowę ilości pieczarek podsmażamy , drugą zostawiamy ) , siekamy i podsmażamy na patelni , studzimy , dodajemy do mielonego . Dodajemy kaszę ( kaszę dodajemy surową

Ogrodnik w podróży
Chipsy z jarmużu 190

tylko wegetarianie - również mięsożercy i dzieci, które na ogół nie lubią nic zielonego! Składniki; jarmuż, sól morska, oliwa Wykonanie; Jarmuż rozkładamy równomiernie na blaszce. Posypujemy solą i skrapiamy oliwą. Suszymy w piekarniku w temperaturze 50 stopni około 2-3 godzin

Anioły w kuchni
Parówki w cieście z serem (ciasto na pizzę) 367

pasku zjadały i tylko się oblizywały, bo to co chciały, to miały :)   Składniki: 5 szt. parówek Nove z serii Natura, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka suszonej bazylii. 100 g sera żółtego, ciasto: 200 g mąki pszennej, 15 g świeżych drożdży, ¼ łyżeczki cukru, ½ łyżeczki soli, 100 ml ciepłej wody, ponadto: mąka do podsypania, 1 łyżka startego sera

Moniki Smakołyki
Pizza z rukolą i sosem balsamicznym 192

jest naprawdę pyszna SKŁADNIKI: 500g mąki pszennej 250 ml gorącej wody(nie wrzątku!) 2 łyżki oliwy płaska łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 40 g świeżych drożdży przecier pomidorowy oregano suszone i ulubione dodatki do pizzy-ja zawsze robię taką samą,czyli: salami,ser,oliwki(czasem jeszcze mozzarella) dobierzcie swoje składniki-bo każdy lubi inną pizze, ale nie przesadzajcie z ilością

Swojskie jedzonko
Kaszanka słoikowa 267

height: 1em;" /> Składniki na około 10 słoików 0,3l : 1 golonka ze skórą ( około 1,5 kg ) 1 nóżka wieprzowa 1,5 szklanki kaszy wiejskiej 1/2 szklanki suszonej krwi ( liofilizowanej ) sól do smaku 1 płaska łyżka cukru pudru 1 łyżka pieprzu , najlepiej świeżo mielonego ziele angielskie – parę kulek 2-3 listki laurowe 1 cebula , marchewka , kawałek selera Golonkę myjemy

Ogrodnik w podróży
Ziemniaczane bułeczki 108

Kolejny tydzień i kolejna odsłona Wypiekania na śniadanie . Tym razem pieczemy bułeczki z ziemniakami i makiem. Ja użyłam zamiast suszonych drożdży, drożdży świeżych i miałam mąkę razową typ 2000 więc użyłam takiej. No i z braku soli jaka jest w przepisie, który znajdziecie tutaj użyłam zwykłej. Bułeczki wyszły smaczne ale następnym razem zrobię po prostu mniej a większe. Rozwiń

Ewa w kuchni
Omlet z rukolą, pomidorami i mozzarellą 212

świat! SKŁADNIKI: Na śniadanie dla dwóch osób. 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia 1 jajko 100 ml mleka 2 łyżki mąki orkiszowej 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę ½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich 1 pomidor 1 kulka sera mozzarella (125 g) 30 g rukoli oliwa z oliwek (do podania) sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. W miseczce roztrzepujemy razem jajko

W kuchni Katie