susz - 5290 przepisów (strona:154/353)

Kiełbasa swojska 222

łyżki 5-6 łyżek soli peklowej(ja dałam 6 ale jak nie chcecie mocno solić to dajcie 5) 3 liście laurowe 4 łyżki majeranku 4 ziela angielskie 2 łyżki suszonego rozmarynu 1 litr lodowatej wody(musi być bardzo zimna) PRZYGOTOWANIE: mięso dzielimy na kawałki,chudsze mięsko(karkówkę,szynkę,część chudą z łopatki) mielimy na grubym sitku,potem zmieniamy na drobne

Swojskie jedzonko
Rozgrzewająca zupa krem dyniowo-batatowa z nutką chili 165

gotujemy w bulionie do miękkości ok. 20-25 minut. Dodajemy ząbki czosnku, przyprawy i miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby dolewamy przegotowanej wody w celu rozrzedzenia zupki. Dekorujemy suszoną papryczką chili, szczypiorkiem. Smacznego

Be Fit Be Strong
Sałatka z suszoną kiełbasą i jajkiem 136

suszonej kiełbasy (chorizo, palcówka) 3 jajka na twardo pół główki sałaty pół cebuli natka pietruszki koperek 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżka oliwy sól pieprz Sałatę umyć i poszarpać do salaterki, cebulę pokroić w piórko, jajko na ćwiartki, a kiełbasę z bardzo cieniutkie plasterki. Musztardę wymieszać z octem i oliwą, dodać sos do sałatki, doprawić solą

Gotowanie jest łatwe
Łącki przekładaniec wg Siostry Anastazji 390

mleka 1 szklanka cukru 5 żółtek (pozostałych z ciasta) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki maki pszennej 1 1/2 kostki masła (zrobiłam z 2 kostek) dodatkowo: 50 dag suszonych śliwek które zostały zamoczone przez noc w alkoholu wcześniej upieczony cienki biszkopt kakaowy Wykonanie: ciasto orzechowe Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę dołączyć resztę składników

Pychotkaaa
Rolada z indyka z pomidorami i szpinkiem 204

zarazem stosunkowy łatwy w wykonaniu.  Do tego ładnie prezentuje się na talerzu :) Polecam podawać z kaszą. Składniki: 1 kg filetu z indyka 200 g pasty pomidorowej z suszonych pomidorów 250 g szpinak 1 cebula 1 ząbek czosnku 150 g szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej 100 ml białego wytrawnego wina pieprz sól oliwa Szpinak umyć i odsączyć. Na patelni rozgrzać oliwę

Delicious Titbits
Kulebiak z kapustą i grzybami 180

mleka 10 g drożdży   25g margaryny 1/2 łyżki cukru 1 szczypta soli Nadzienie: 600g kapusty kiszonej z marchwią (lub dodatkowo starta marchewka) 1 duża cebula 20 g grzybków suszonych 1-2 łyżeczki przyprawy do pierogów (wg smaku; użyłam z firmy Rafex ) 1 szczypta kminku sól   2 łyżki oleju wywar z grzybków woda do podlania 1 jajko (małe) Dodatkowo

Di gotuje
Rolada makowa - makowiec bezglutenowy 132

skórka otarta z cytryny, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka rumu, szczypta soli, nadzienie: 200 g maku mielonego niebieskiego (mielonego), 2 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, 100 g żurawiny suszonej, 50 ml sherry lub miodu pitnego trójniaka, skórka z 1/2 cytryny – cienko obrana, 2 łyżki  brandy waniliowego * nadzienie: zagotować 200 ml wody lub mleka ze skórką cytrynową, żurawiną

królestwo garów
Nocna owsianka z chia, cynamonowymi ziarenkami, owocami i żurawiną 138

odstawiamy na noc do lodówki. Rano wyciągamy naszą owsiankę z lodówki. Jeśli lubimy cieplejsze śniadania możemy ją lekko podgrzać np. w mikrofalówce. Na wierzch owsianki sypiemy cynamonowe ziarenka. Układamy suszoną żurawinę oraz ulubione owoce (u mnie jagody, które zamroziłam w sezonie i zostawiłam na takie okazje). Podajemy. Smacznego

Słodkie okruszki
11 pysznych dodatków do pieczywa 120

płatkami chili Gremolata Masło z orzechów włoskich Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pesto z pieczonej dyni Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym

Moja smaczna kuchnia
Świąteczny piernik z musem śliwkowo-pomarańczowym 165

twarożkiem :) Wybierzcie ulubiony deser i wprowadźcie świąteczny nastrój do Waszego domu już dziś :) Mus: 1 słoiczek powideł śliwkowych  skórka i sok z jednej sparzonej pomarańczy  100 g suszonych śliwek 1 łyżeczka cynamonu Wszystkie składniki mocno podgrzać. Zmiksować. Wystudzić - mus stężeje. Ciasto: 150 g masła 150 g czekolady gorzkiej 100 g miodu 3 łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki przyprawy

Chocolate Muffin Blog
Pieczeń rzymska 146

łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz 2 łyżki musztardy stołowej 2 szalotki 3 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka mielonej kolendry 2 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku. Grzyby zalać gorącą wodą i zostawić. Cebulę, czosnek i szalotkę posiekać, zeszklić na patelni. Marchew obrać i zetrzeć na tarce (duże oczka), albo posiekać

Pociąg Do Kuchni
Strudel z ciasta filo! 84

SKŁADNIKI: - 3 arkusze ciasta filo - 4 jabłka  - kardamon, cynamon - 2 łyżki miodu - żurawina suszona - syrop różany około 1,5 łyżki - rodzynki  - migdały posiekane - 3 łyżki - 2 jajka Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Arkusz ciasta filo smarujemy roztrzepanym jajkiem, układamy nadzienie. Rolujemy z strudel. Układamy na blaszce. Wierzch smarujemy jajkiem. Formujemy trzy sztuki. Pieczemy

SMYKWKUCHNI
Rustykalne bułki nocne 164

powinno stać w cieple, ale musi mieć stałą temperaturę, najlepiej koło 20-21⁰C.   Do bułek można dodać przy mieszaniu np.: -1 łyżeczkę granulowanego czosnku - świeże posiekane lub suszone zioła (w ilości nie większej niż 3 łyżki stołowe) - ziarna słonecznika (nie więcej niż 2 pełne łyżki stołowe) - siemię lniane lub kminek (nie więcej niż 2 pełne łyżki stołowe) - czarnuszkę

Karo in the Kitchen
Rogale Świętomarcińskie 147

wałkowania      Nadzienie z białego maku:   250 g białego maku 250 g miodu lipowego Kłos- Pol  50 g migdałów 40 g żurawiny suszonej  morele 100 g orzechy laskowe 50 g migdały 50 g 40 g masła 2 jaja   Lukier:   200 g cukru pudru sok z połowy pomarańcza  migdały płatki

Różowa kuchnia
Risotto z suszonymi grzybami i kurczakiem 185

należy jeść bezpośrednio po przygotowaniu. Zimne lub odgrzewanie jest niesmaczne.   150-200g ryżu 150g mięsa kurczaka (piersi, filetów z udek; wg gustu) 1 duża cebula 2 garstki suszonych grzybów (wg gustu) 300 ml bulionu 2 łyżki oleju 2 łyżki masła 40g parmezanu papryka w proszku sól (opcjonalnie), pieprz Pokrojoną cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojone

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania