susz - 5290 przepisów (strona:145/353)

przyprawa korzenna do pierniczków i grzańców 160

dobrych młynków, własną mieszankę można zrobić z gotowych zmielonych przypraw, tyle że to znowu kwestia zaufania w jakość zakupionego towaru... przyprawa korzenna 60 g kory cynamonu, 20 g suszonego imbiru, 15 g goździków, 15 g kardamonu (wyłuskanego), 10 g gałki muszkatołowej, 10 g ziela angielskiego, 3 g czarnego pieprzu, 3 g anyżu (wyłuskanego) Gałkę muszkatołową zetrzyj na tarce, pozostałe drobne

Eksperyment sobotni
Rolada z polędwiczki nadziana serkiem zielonym 139

łyżki posiekanego szczypiorku, kilka listków świeżego oregano,  100 g sera  sałatkowo – kanapkowego tłustego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, olej rzepakowy do wysmarowania foli. Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy, suszymy  nacinamy wzdłuż tak, aby uzyskać  jak najbardziej płaską powierzchnię. Polędwiczkę przykrywamy folią do żywności i za pomocą tłuczka rozbijamy ją jak najcieniej. Nadzienie: Za pomocą blendera miksujemy oliwki

Moniki Smakołyki
Aromatyczny makowiec czekoladowy 133

Wypieki :) Składniki: 500 g mielonego maku (można zmielić własnoręcznie w blenderze) 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki miodu 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g suszonej żurawiny 100 g orzechów włoskich posiekanych 100 g gorzkiej czekolady startej na tarce 2 łyżki zmielonych migdałów 2 łyżeczki aromatu migdałowego 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie  Mak zalać

Chocolate Muffin Blog
Sałatka z pieczonych warzyw z soczewicą i camembertem 167

lubisz, jesienią np. dynia, bataty, buraki, marchewka, seler, pietruszka, topinambur) 200 g pieczarek pokrojonych na połówki, a większe na ćwiartki 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka suszonego tymianku sól 200 g zielonej soczewicy 2 krążki sera camembert* 2 łyżki octu balsamicznego * w wersji wegańskiej pomiń camembert Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Wybrane warzywa pokrojone

Chilli Czosnek i Oliwa
Mleko i ser z łubinu oraz niezwykłe pierogi 156

szklanki zimnej wody, miksujemy na wysokich obrotach około 5 minut. W ten sposób postępujemy z pozostałym łubinem.  Powstałe mleko odcedzamy na sicie. Pozostałe resztki łubinu suszymy na blaszce w piekarniku w 100 C na termoobiegu. W ten sposób powstanie mąka łubinowa. Mąkę żeby była miałka można zmielić młynkiem np. do kawy. Przecedzone mleko doprawiamy sokiem z cytryny i solą

kgwjanczewo
Marchewkowe lasagne z czerwoną soczewicą 189

szklanka mleka szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku sos: 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 1,5 szklanki wody małą marchewka małą pietruszka pół puszki pomidorów ząbek czosnku łyżeczka suszonej pietruszki łyżeczka mielonej słodkiej papryki łyżka masła sól i piperz do smaku Warzywa na sos ścieramy na tarce i […] Artykuł Marchewkowe lasagne z czerwoną soczewicą pochodzi z serwisu Mienta

Mienta blog
Pierogi z kurczakiem i marchewką ( z rosołu) 304

dość ostro przyprawionym farszem są po prostu pyszne :) Spróbujcie :) Składniki: 3 duże udka 3 duże marchewki duża cebula sól, pieprz papryka ostra i słodka (ilość według uznania) 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, ziół prowansalskich  4 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki oleju  około 1,5 szklanki ciepłej wody Przygotowanie: Udka  i marchewki ugotować w rosole. Wyjąc

ChilliJemy
Dorsz z kiszoną kapustą curry 129

płatów sandacza lub dorsza (wyjętych z lodówki 20 minut przed rozpoczęciem gotowania) sól, pieprz 1 łyżka mąki pszennej olej do smażenia  8 gałązek świeżego majeranku (dałam suszony) 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki skórka otarta z 1 cytryny  80 g schłodzonego masła Przygotowanie: Płaty sandacza lub dorsza myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie

bistro mama
Surówka z kapusty i kalarepy 166

szklanki zimnej wody sok z połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego sól, pieprz i cukier puder do smaku 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek ale mogą być też zioła do pizzy Warzywa umyć. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Jeśli nie jest to młoda kapusta, posolić i ugnieść. Marchew i kalarepę obrać, zetrzeć

Czerwień i błękit
Jaglanka z pesto, pieczoną papryką, orzechami włoskimi i granatem 143

myśl sycylijskie słońce. Koniecznie wypróbujcie przepisu! Na zdrowie! Moje i Wasze ! Składniki 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej czyli 1 szklanka suchej kaszy 1 papryka czerwona garść orzechów włoskich siekanych suszony tymianek pół łyżeczki soku z cytryny jedna trzecia łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka oliwy granat bazylia świeża Składniki na pesto 1 szklanka rukoli 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska

Z Kuchni Do Kuchni
Bezy, brownie i lody zimą. 217

białkową wykładać na blachę dużą łyżką nadając masie kształt koła . Można także użyć do tego szprycy. Włożyć do piekarnika i piec ok. 50-60 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i suszyć przy leciutko uchylonych drzwiach piekarnika do momentu, aż zupełnie wystygnie. Bezy są idealnie "bezowe" - z wierzchu chrupiące, a w środku delikatnie ciągnące. Upieczeniu i ostudzeniu polać z wierzchu odr obiną

KUCHARNIA
Zupa wiedeńska 135

Składniki: 200 g karkówki opakowanie suszonych leśnych grzybów kilka kabanosów myśliwskich cebula czerwona i żółta kawałek boczku wędzonego łyżka śmietany kilka ząbków czosnku sól, pieprz, lubczyk ziarenka angielskie, pieprzu, kilka listków laurowych natka pietruszki ziemniaki sos sojowy ciemny i grzybowy marchewka, pietruszka i kawałek selera Przygotowanie: Mięso zalać wodą. Wstawić na ogień, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, czosnek

Gaździnka warzy
Chlebek merchewkowy z żurawiną 179

pyszny chlebek wg domowej receptury. Tym razem z marchewki. Pycha! Składniki: 2 szklanki startej marchewki 4 szklanki maki 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżki suszonej żurawiny tłuszcz do formy Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki, dokładnie wyrobić ciasto, przełożyć do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 190 stopni przez pół godziny, do zrumienienia

Tradycyjna Kuchnia
Żurek Wigilijny z grzybami 123

Obok zupy grzybowej i barszczu czerwonego to kolejna tradycyjna zupa, goszcząca na naszym wigilijnym stole. Składniki: 15 dag razowego chleba 5 suszonych grzybów 1 cebula 1/3 szklanki zakwasu 1 łyżka oleju sól do smaku pieprz do smaku liść laurowy ziele angielskie 5 szklanek wody Wykonanie: Zagotować wodę, włożyć pokrojony chleb, pokrojoną cebulę i grzyby. Wlać łyżkę oleju i gotować

Tradycyjna Kuchnia
Pierś z kurczaka ze śliwką. 127

Składniki: 1 duża pierś kurczaka suszone śliwki papryka ostra mielona Filet myjemy, robimy nożem z ostrą końcówką dziurę, wkładamy  śliwki do środka. Nacieramy papryką, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-40 minut. Podajemy z mizerią i ziemniaczkami

Moje-pitraszenie