susz - 5290 przepisów (strona:138/353)

Kutia 208

przygotuję na wigilię. Składniki: 250 g obłuskanej pszenicy 250 g maku 100 g cukru pudru 100 g miodu 150 g orzechów włoskich 150 g migdałów kilka łyżek rodzynek kilka suszonych fig i daktyli 250 ml mleka szczypta soli Wykonanie: Dzień wcześniej namoczyć pszenicę a następnie ugotować ją do miękkości kilka razy zmieniając wodę podczas gotowania. Po ugotowaniu pszenicę odcedzić

Mama Gotuje
Zapiekana owsianka z jabłkiem 146

zjeść rano coś ciepłego, a ta owsianka świetnie się do tego nadaje. Polecam! Składniki: 20 łyżek płatków owsianych 2 szklanki mleka 1,5 łyżeczki miodu 2 jabłka 2 łyżki suszonej żurawiny 1/2 łyżeczki cynamonu Płatki wsypać do rondelka, zalać mlekiem i mocno podgrzać, ale nie gotować. Odstawić na około 15 minut. Po tym czasie dodać miód, żurawinę, cynamon

kuchnia doski
PIERNIKOBROWNIE (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 122

Polecam!  Składniki na duża blachę 40 x 30 cm: 400 - 450 g czarnej fasoli, 1,5 szklanki orzechów laskowych, 1/2 szklanki migdałów, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 200 g suszonych daktyli, 2,5 tabliczki czarnej czekolady 85% (bez lecytyny sojowej i białego cukru), 1/2 szklanki kakao, 1/2 szklanki karobu, 10 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego nierafinowanego, 3 łyżki zmielonych nasion chia

Jeść, by żyć w zdrowiu
Łazanki z kapustą i suszonymi grzybami 148

najbardziej, mam do nich ogromna słabość, często przyrządzam je na wigilię lub na postne piątki. Najlepiej smakują na następny dzień, są bardziej aromatyczne. Składniki: 1 kilogram kapusty kiszonej Garść suszonych grzybów 1 duża cebula 500 gram makaronu łazanki 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Namoczone wcześniej grzyby gotujemy

Bajeczna Kuchnia
Mięsny pasztet z suszoną śliwką 121

wątróbki 400g boczku wędzonego surowego 200g surowej szynki wieprzowej 100g surowego schabu wieprzowego  1 duża marchewka (obrana) 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 3 łyżki majeranku 15 śliwek suszonych 2 jajka pęczek natki pietruszki czerstwa bułka sól, pieprz Śliwki zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na godzinę. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy, zalewamy wodą i gotujemy przez 15 minut (w trakcie gotowania zbieramy

Gotowanie i blogowanie
Łazanki z kapustą i grzybami 162

Łazanki  z kapustą i grzybami Czas przygotowania:  60 minut + czas moczenia Składniki: 500 g  domowej kiszonej kapusty 1 duża cebula 200 g pieczarek 1 szklanka suszonych grzybów sól pieprz olej do smażenia mielony kminek mielone ziele angielskie mielony listek laurowy 1 opakowanie  Lubella łazanki Wykonanie: Grzyby wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą, tak aby były przykryte

Kulinarne przygody Gatity
Odwrócona rolada makowa, czyli ciemne ciasto i biały mak 113

Składniki: Masa makowa 280 g białego maku 4 łyżki miodu 35 g masła 2 łyżki konfitury morelowej 1 łyżeczka ekstraktu wanilii 100 g obranych migdałów , lekko uprażonych 50 g suszonych moreli 50 g skórki pomarańczowej 50 g drobnych rodzynek 2-3 łyżki śmietanki 30 % 1 szklanka mleka wymieszana z 1 ½ szklanki wody Wodę z mlekiem zagotować, wsypać mak. Gotować

Pełny talerz
68 przepisów na koktajle 298

jeżyn na maślance Koktajl kakaowy z płatkami owsianymi Koktajl z rukoli, z gruszką i bananem Koktajl truskawkowy Koktajl truskawkowo - brzoskwiniowy Koktajl truskawkowy na maślance z miętą Koktajl truskawkowy z suszonymi jagodami goji Kuskus z lazurem i winogronami Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Kuskus z musem jabłkowym z orzechami włoskimi Koktajl szpinakowo - pomarańczowy Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi

Moja smaczna kuchnia
Szaszłyki z kaczki z jabłkami 325

dobrze zrobiona kaczka posmakuje każdemu i wcale nie jest trudna w przygotowaniu. 2 filety z kaczki Duża pomarańcza Jabłko Musztarda Miód Rozmaryn Soł Pieprz Filety z kaczki myjemy i suszymy. Nacinamy skórę, przyprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do miski. Na dwa filety używam jedną pomarańczę. Wyciśnięty z niej sok przelewam do kaczki. Dodaję musztardę – nie żałuję jej, dodaję naprawdę sporo

MarcinChef
wołowina z pończochy - domowa wędlina z łopatki 127

soli dodatkowo na zaprawa 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka majeranku 2-3 liście laurowe 4-5 ziaren kolendry szczypta suszonego czosnku szczypta czarnego pieprzu szczypta soli sposób przygotowania Foremny kawałek mięsa myjemy i wkładamy  do sporej miski. Do misy wsypujemy cukier i dokładnie z każdej strony, wcieramy go w łopatkę

Miód i pieprz
Pierogi z kapustą i grzybami. Pierogi świąteczne. 232

lubię książki kucharskie Teraz zapraszam Was na mój przepis na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. Składniki: Farsz: 1 kg kiszonej kapusty (u mnie już z marchewką) 40 g suszonych grzybów (u mnie borowiki i podgrzybki) 8 małych pieczarek 2 czerwone cebule 2 liście laurowe (u mnie Skworcu ) 4 ziela angielskie (u mnie Skworcu ) większa szczypta majeranku (u mnie Skworcu

Słodkie okruszki
Uszka z grzybami – sprawdzony przepis 923

można też użyć zakupionych w sklepie. Składniki: ciasto (jak na pierogi): 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wrzącej wody 1 czubata łyżeczka masła 1/4 łyżeczki soli farsz: grzyby suszone (u mnie około 100g: podgrzybków, prawdziwków i kozaków) 1/2 cebuli sól mielony czarny pieprz dodatki: mąka do podsypywania podczas wałkowania olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Grzyby zalewamy wodą i moczymy

Kuchnia co dnia
Sycący obiad zimowy IV, rzeszowskie murale 184

zdjęciu: surówka (seler naciowy + kapusta stożkowa + suszona żurawina + jogurt naturalny + przyprawy), pikantno-słodki kotlet sojowy , duszone grzyby leśne z kwaśną śmietaną, kule ziemniaczane, ogórki kiszone. Trasą rzeszowskich murali  Rynek i Osiedle 1000-lecia: -> ul. Sokoła (scena ze spektaklu Szajny "Deballage" i widok Rzeszowa)  -> ul. Grunwaldzka (bombowiec "Łoś", do którego silniki były produkowane w rzeszowskiej

Qlinarnie i Qlinarnie
Ryba w pomidorach na zimno. 152

wybaczcie), powinien polubić również taką wersję ryby na zimno w pomidorowym sosie. Dla mnie jest to hit wigilijnego stołu. Uwielbiam kluski z makiem i wielkim sentymentem darzę zupę z suszu owocowego (kiedy ostatnio ją jadłem?), ale taką rybę mógłbym zjeść w pojedynkę nie pozostawiając nikomu ani okruszka (czy ryby mają okruszki?). Oczywiście, tylko teoretycznie mógłbym, bo przecież taki nie jestem

zadanie-gotowanie
Kalafior alla bigos na ciepło do obiadu. 167

rewelacja. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 mały kalafior 3 marchewki 2 cebule małe 1 mała czerwona papryka 1 l bulionu warzywnego lub wody jeśli nie macie bulionu 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżka domowej vegety 1 kopiasta łyżka ketchupu pieprz, szczypta chili do smaku 3 łyżki masła Wykonanie : Marchewkę i cebulę obieramy, myjemy i marchew ścieramy na tarce o dużych

Sama słodycz i szczypta chili