susz - 5290 przepisów (strona:132/353)

Pide 339

pokrojonego w grube paski, dlatego może stanowić niebanalną przekąskę na imprezę. Inspiracje czerpałam stąd . Składniki Na 3 duże lub 6 mniejszych sztuk: Na ciasto: 0,5 kg mąki Opakowanie suszonych drożdży 2 jajka ½ - ¾ łyżeczki soli (do smaku) 2 łyżki jogurtu naturalnego 0,5 szklanki ciepłej wody 1,5 łyżeczki cukru (do smaku) 3 łyżki oleju Farsz: 40 dag mięsa mielonego(...)Sól Pieprz Słodka i ostra papryka w proszku 1 jajko lub  starty ser żółty Przygotowanie: Do miski wbić jajka, dodać sól, olej i jogurt naturalny, ciepłą wodę, wsypać suszone drożdże i cukier. Dobrze wymieszać. Powoli wsypywać mąkę. Zagnieść ciasto, ma być elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać

Fabryka pomysłów
Owsiana krajanka vel. owsiane batoniki z orzechami i czekoladą 174

Słodycze z dodatkiem różnych ziaren oraz suszonych owoców należą do moich ulubionych pozycji, a większość tego typu zdrowych przekąsek możemy spróbować sami odtworzyć w domu i to w  błyskawicznym  tempie. Wiele osób ciągle się dziwi, że to takie proste – a jednak! Przeważnie wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać i zapiec, a dobrane dodatki to kwestia naszych upodobań(...)mąki pszennej 1 szklanka płatków owsianych (górskich) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 150g masła ½ szklanki łuskanych orzechów włoskich 100g mlecznej czekolady Opcjonalnie garść suszonych owoców np. żurawina, śliwki (przełamują słodycz) Przygotowanie: Mąkę, płatki owsiane, cukier i proszek do pieczenia wymieszać razem. Orzechy i czekoladę pokroić w drobną kostkę. Dodać do mąki i wymieszać wszystko

Fabryka pomysłów
Sałatka makaronowa z kabanosem 306

Składniki: 9-10 sztuk kabanosów 500 g makaronu kokardki słoik suszonych pomidorów słoik papryki konserwowej 4-5 sztuk ogórków kiszonych puszka kukurydzy pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy pieprz ziołowy Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Kabanosy kroimy w talarki średniej grubości, suszone pomidory w paski, a paprykę i ogórki

Czerwona Porzeczka
Rolada z indyka w sosie pomarańczowym 198

Marynata: 2 łyżki oliwa z oliwek, łyżka miodu, 3 łyżki soku z pomarańczy. Nadzienie (proporcje wg uznania, ja zastosowała mniej więcej w takich proporcjach, jak na zdjęciu): 2 garście suszonych moreli, solidna garść rodzynek, spora garść orzechów włoskich (łuskanych), pół laski cynamonu (albo 1 łyżeczka mielonego), łyżka miodu, łyżka masła, 1 jajko.      Mięso rozbić, posolić(...)następnie należy zwinąć ciasno w roladę i związać nitką. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać resztą soku pomarańczowego i bulionem (nie stosuję kostek rosołowych, a zamiast tego gotuję wywar z suszonej startej włoszczyzny z łyżką oliwy i solą, której na pewno jest mniej niż w kostce rosołowej). Jeszcze raz posmarować mięso marynatą. Piec bez przykrycia przez godzinę w temperaturze

Delicious Titbits
Cheddar z miodem i włoskimi orzechami 177

także lub zamiast tego suszone śliwki, żurawina, figi, daktyle i co nam jeszcze do głowy przyjdzie - też można posiekać, choć niekoniecznie ), w końcu miodu do polania (wg uznania) , Ser pokroić w grube plastry i ułożyć na platerze lub desce. Orzechy można podprażyć na patelni, po czym posypać nimi ser. Następnie wierzch posypać rodzynkami (tudzież innym suszem :) i polać miodem (śmiało

Delicious Titbits
Brzoskwinie – właściwości, przepisy 146

jeśli się je zjada ze skórką, to dostarczają one ok. 3/4 zalecanego dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Miękkie owoce są łatwo strawne i mają łagodnie przeczyszczające właściwości. Zaś 100g suszonych brzoskwiń dostarcza aż 6 razy więcej kalorii niż owoce świeże. Porcja suszonych brzoskwiń (50g) dostarcza około dwóch piątych zalecanego dziennego spożycia żelaza i jedną szóstą potasu. Niestety najmniej korzystnych właściwości

Kulinarne Przeboje
Polędwiczki w pikantnym sosie pieczarkowym i "Wszystko przez ten Nowy Jork" 174

długiego czasu przygotowania. Składniki : polędwiczka wieprzowa (ok. 30 dg) 250 g małych pieczarek średnia cebula 50 g sera z niebieską pleśnią kopiasta łyżeczka ostrej papryki w proszku pół łyżeczki suszonego cząbru pół łyżeczki mielonego kminku szczypta soli natka pietruszki olej do smażenia Polędwiczkę pokroić wszerz na 8 kawałków ok. 2 cm grubości. Pieczarki oczyścić i pokroić na ćwiartki. Każdy kawałek

Weekendy w domu i ogrodzie
Bitki wołowe w pysznym sosie z miodem 221

chwilę mieszając. Pod koniec dodać miód i musztardę. Obtoczyć mięso w miodzie i musztardzie, jeszcze chwilkę smażyć , ale nie za długo. Miód nie może się przypalić. Wlać wodę, dodać suszone grzyby i dokładnie wymieszać, zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz do minimum i bardzo wolno gotować. Mięso musi być miękkie. Podczas gotowania czasami trzeba dolać wody, ale bardzo mało. Nie zróbcie

Kuchnia Pokoleń
Jak kupowaliśmy choinkę. I szafranowe drożdżowe supełki 185

łyżeczki soli 550 g mąki pszennej nadzienie: 100 g surowego marcepanu 75 g miękkiego masła 50 g cukru skórka otarta z 1 pomarańczy dodatkowo: 25 g rodzynek 50 g suszonych wiśni 1 jajko 1 łyżka mleka 2 łyżki cukru perłowego Szafran zalać wodą, odstawić na 5 minut. Masło rozpuścić, wymieszać z szafranem. Ewentualnie lekko podgrzać (płyn nie powinien mieć więcej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wieniec szpinakowo-pomidorowy 165

Przedświąteczna przekąska a może eleganckie danie na świąteczny stół. Co powiecie na wieniec z ciasta francuskiego ze szpinakiem i pastą z suszonych pomidorów? Dla mnie bomba, bardzo nam smakowało, w dodatku szybko się robi i pięknie wygląda. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa grzybowa nie tylko na wigilję 153

wigilię to może przygotujecie ją bez okazji, bo jest naprawdę pyszna, a do tego ten grzybowy aromat w kuchni podczas gotowania, dla mnie bajka :). Składniki: 200 g suszonych borowików i podgrzybków   1 / 2 pęczka włoszczyzny 1 cebula olej makaron ślimaczki lub łazanki od Lubella   przyprawy Galeo: liście laurowe, ziele angielski, tymianek, pieprz czarny mielony, sól Grzyby moczymy, najlepiej

Cynamonowe szczęście
Bigos 228

Składniki: ok. 1,5 kg kapusty kiszonej ok. 0,7 kg szynki wieprzowej 2-3 cebule garść suszonych grzybów 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól, pieprz, słodka papryka przyprawa małgośka Przygotowanie: Mięso … Czytaj dalej Bigos

czarrna od kuchni
Krokiety z zieloną soczewicą i jarmużem oraz "Księgarenka przy ulicy Wiśniowej" 137

najpierw zblanszujemy. Składniki (na 8 krokietów): 8 naleśników o średnicy 25 cm (u mnie naleśniki piwne o charakterystycznym smaku) 200 ml zielonej soczewicy 8 liści jarmużu pół łyżeczki suszonego tymianku jajko pieprz sól olej do smażenia Soczewicę opłukać i gotować w potrójnej ilości wody. Jarmuż opłukać i pokroić na drobne kawałki. Tuż przed końcem gotowania soczewicy wrzucić do niej jarmuż

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekanka ziemniaczana 154

kuchni. W czasie jej pieczenia można zająć się dziećmi lub pracami domowymi. Składniki (na 4-5 porcji): 5 dużych ziemniaków 2 ząbki czosnku 200 g gęstej śmietany 18 % łyżeczka suszonego majeranku ok. 80 g sera z niebieską lub zieloną pleśnią szczypta soli 10 dag żółtego sera  Śmietanę wymieszać ze startym czosnkiem i majerankiem. Ziemniaki obrać i pokroić

Weekendy w domu i ogrodzie
Pizza z pieczarkami 173

mrożonych lub pieczarek.   Składniki : Ciasto ok. 40 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej chlebowej ok. 200 ml ciepłej wody łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka suszonego oregano Dodatki słoik gotowego sosu pomidorowego 5-6 pieczarek (same kapelusze, bez ogonów) pół cebuli kulka mozzarelli (150 g) łyżeczka oregano Drożdże rozpuścić w ok. połowie ciepłej wody. Dodać mąkę

Weekendy w domu i ogrodzie