masła; 1 żółtko (białko będzie potrzebne do farszu); szczypta soli, pieprzu cayenne, czosnku niedźwiedziego. Farsz: 450 g mrożonych liści szpinaku (Hortex); 100 g pora; 10 sztuk suszonych pomidorów w oleju; 2 ząbki czosnku; szczypta pieprzu, gałki muszkatołowej; Dodatkowo: 1 białko; 1 łyżka jogurtu typu greckiego (Piątnica); 120 g sera feta. Zaczynamy
Życie na widelcusię większość smaku. Wystarczy dobrze grzyby wymoczyć, a potem udusić razem z cebulką. Spróbujcie mojego sposobu, a na pewno zauważycie różnicę :) Składniki: ok.1 kg dobrej kiszonej kapusty , 3 garście suszonych grzybów , 1 większa cebula , 3 średnie liście laurowe , 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego , 1 łyżeczka cukru , sól , świeżo mielony pieprz - do smaku. Grzyby namoczyć w zimnej wodzie na przynajmniej kilka
Codzienna kuchnia niecodziennaprzedstawiam danie dla miłośników kapusty kiszonej ;) Kulebiak, który w podstawowej, ukraińskiej wersji faszerowany jest mięsem, w naszej kuchni regionalnej pojawia się z kapustą i grzybami. Składniki: 1 opakowanie grzybów suszonych 1 słoik kapusty kiszonej (znalazłam tylko z boczkiem i na winie Riesling, ale warto było zaryzykować! Jeśli macie zwykłą kapustę, podlejcie ją białym winem, nie pożałujecie!) 1 cebula
Kitchens AlphabetPyszna sałatka dla miłośników łososia wędzonego w równie smacznym towarzystwie. SKŁADNIKI 2 garście rukoli 125g wędzonego łososia w kawałku (u mnie z koperkiem) 100g sera blue kilka suszonych pomidorów z zalewy pieprz cytrynowy oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Rukolę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i przekładamy na półmisek/do miski. Łososia dzielimy na kawałki, oprószamy pieprzem cytrynowym, dodajemy
Moje Kuchenne Rewelacjejeszcze lepiej :)! Jest przepyszny:) Przepis znalazłam u Berniki: http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.co.uk Kurczak ze śliwkami po cygańsku – składniki: pałki z kurczaka 12 szt. masło 1/3 kostki cebula 2 szt. śliwki suszone 10 -15 szt. powidła śliwkowe 1/2 szklanki keczup 1/2 szklanki woda 3/4 szklanki cukier 2 łyżeczki ocet 1 łyżeczka sól, pieprz papryka czerwona słodka sos słodko-kwaśny chili 1 łyżka
UgotujmyTo.plśledzie ze śliwkami bo naprawdę smakują wyjątkowo Korzenne śledzie ze śliwkami, chili i olejem rzepakowym Składniki: 10 płatów śledziowych (u mnie z oleju) 1-2 cebule ok. 25 śliwek suszonych 1 szklanka oleju rzepakowego płatki chili 1 łyżka przyprawy do piernika sok z cytryny pieprz Śledzie pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny. Cebule obrać i pokroić w kostkę
UgotujmyTo.pldorosłych… ;)! Ptysie z kremem czekoladowo-śliwkowo-rumowym Składniki (na ok. 20 szt.): 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 1/4 szklanki oleju szczypta soli 3 jajka Krem: 200 g suszonych śliwek ok 200 ml wody 1 łyżka przyprawy do piernika 2 łyżki cukru muscovado 200 ml rumu 100 g gorzkiej czekolady 300 ml śmietany 30-36% cukier puder 1. Wodę
UgotujmyTo.plKarkówka ze śliwkami i cynamonem to może dziwne połączenie, ale na pewno smaczne i warte wypróbowania Karkówka ze śliwkami i cynamonem Składniki: 1-1.5 kg karkówki 10-15 suszonych śliwek 1 łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżeczka soli 0,25 – 0,5 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki papryki 2 czerwone cebule 1 łyżeczka miodu 0,5 łyżeczki
UgotujmyTo.plwielokrotnie: 0,5l zakwasu 0,5 kg mąki 0,25l wody 1 łyżeczka soli W zależności od stanu posiadania lub fantazji wykorzystuję różne mąki i dodatki. Tym razem dodałam suszone pomidory i czarnuszkę. Mąka zaś to mieszanka pszennej, żytniej i orkiszowej. Ponieważ w maszynie siedział hardcorowy razowy ciasto wyrobiłam mikserem i zostawiłam do rośnięcia w misce. Przyznaję, że dzięki
Z butelką mleczka w tleWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Soczyste kotleciki z piersi kurczaka, pieczarek, żółtego sera, suszonych pomidorów i ziarenek. To moja propozycja na dzisiejszy obiad Wszystko siekamy, mieszamy z masą jajeczną z dodatkiem mąki i smażymy jak placki na patelni. W takiej wersji wychodzą bardzo smaczne i są alternatywą do tradycyjnych kotletów
Marta Gotujecytryny 2 łyżeczki przyprawy do piernika 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mielonych orzechów laskowych 75 g płatków migdałowych 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 1 łyżka mleka lukier: 200 g cukru pudru 1 białko 1 łyżeczka rumu Miód, cukier i masło rozpuścić w garnuszku, ostudzić. Dodać żółtko, kakao, skórkę z cytryny i przyprawę
Pożeraczka, czyli raz adobrzepyszne, że zawsze znikną szybciutko. Trufle czekoladowo-marcepanowe z żurawiną Składniki: (na 30-35 sztuk) 250 g serka mascarpone 100 g mlecznej czekolady (35%) 100 g marcepanu 30 g suszonej żurawiny 50 ml amaretto dodatkowo: 15 g kakao Mascarpone lekko zmiksować, dodać pokruszony marcepan, połączyć. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić, dodać do masy śmietankowo-marcepanowej. Dokładnie wymieszać, wstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzekanapki dla całej rodziny. Idealne danie na świąteczny stół lub imprezę. Pieczony schab jest bardzo smaczny, delikatny i kruchy, a dodatek w postaci suszonej śliwki idealnie podkreśla smak mięsa. Zachęcam do upieczenia i spróbowania w swojej kuchni Post Schab z śliwką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujearomatycznej marynacie, która nadała rybie fajnego, lekko ostrego smaku. Szpinak zaś został podduszony z śmietaną, który wcześnie podsmażyłam z dodatkiem czosnku, cebuli i suszonych pomidorów ( Ponti ). Wszystkim domownikom bardzo smakowało Dodatkowo chciałabym przedstawić wam moje ostatnie odkrycie pewnego produktu a jest nim: Naturalny sok z cytryn sycylijskich firmy Limmi . Jest
Marta GotujeScones* z ziołami, mozarellą i suszonymi pomidorami; pomidory, keczup *lekko dyniowe Niee, wcale ich trochę nie spiekłam, gdzie tam, ale tak to jest robić 1000 rzeczy na raz :P Ale, te scones to dowód, że wytrawne śniadania, też mogą smakować genialnie
More food, love and dreams