susz - 5290 przepisów (strona:124/353)

29.Niedzielny obiad z symfonią smaków: czyli pieczone piersi kaczki z pomidorkami koktajlowymi! 195

winnego 2 łyżki płynnego miodu 2,5 łyżki oliwy z oliwek 2/5 szkl zimnej wody zimnej wody 4 łyżki białego, wytrawnego wina 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1,5 łyżeczki suszonego oregano pół garści świeżych gałązek cząbru lub innych ulubionych świeżych ziół sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie:  Piersi dokładnie myjemy i osuszamy. Kolejno nacinamy skórkę na krzyż. Piersi kładziemy obok(...)siebie w dość dużej misce i odkładamy na bok. Z podanych składników mokrych przyrządzamy marynatę, całość dokładnie mieszamy. Marynatę przekładamy do rondelka, dodajemy cukier, suszone oregano i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Kolejno jeszcze wrzącą marynatą zalewamy piersi umiesczone w misce(skórką do dołu), a na ich powierzchniach układamy plasterki czosnku i gałązki cząbru. Kolejno miskę nakrywamy folią spożywczą

Symfonia Smaków
35. Wspomnienie wiosny: czyli prosta, kolorowa sałatka makaronowa z kurczakiem! 219

odrobina cukru oliwa z oliwek do smażenia oraz 1 łyżka do ugotowanego makaronu (lub innego preferowanego oleju do sałatek: u mnie z orzechów włoskich) po połowie łyżeczki preferowanych, suszonych ziół - u mnie estragon i rozmaryn garść świeżych ziół - u mnie oregano świeżo zmielona sól i pieprz  Przygotowanie:   Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisie na opakowaniu. Po ugotowaniu(...)dwóch stron. Patelnię zestawiamy z ognia.  Na oddzielnej patelni na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy zarumieniamy drobno posiekany czosnek. Na patelnię wlewamy sos sojowy, ocet balsamiczny, cukier oraz suszone zioła i całość doprowadzamy do wrzenia dokładnie mieszając aż do dokładnego połączenia. Patelnię zestawiamy z ognia.  Gdy  nasz "dressing" ostygnie dodajemy go do makaronu i dokładnie mieszamy. Do całości

Symfonia Smaków
43. Pizza w domowym wydaniu: czyli pizzerinki na razowym spodzie! 271

innych, które akurat macie) puszka krojonych pomidorów 2 łyżki łagodnego keczupu  pół łyżeczki cukru 1/4 szklanki białego, półwytrawnego wina szczypta soli  szczypta słodkiej papryki  1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka lnu mielonego, do zagęszczenia (nie jest to konieczne) na wierzch:  kulka sera mozarella startej na tarce o grubych oczkach pół puszki kukurydzy, odsączonej z wody kilka(...)mnie taki dobór ze względu na ich "obecność" w lodówce. Pizzerki można komponować wedle upodobań smakowych, zachęcamy do tworzenia nowych kompilacji smakowych (; Przygotowanie:  Mąki  oraz ulubione przyprawy suszone wsypujemy do miski. Do ciepłej wody dodajemy drożdże, sól oraz oliwę i wszystko dokładnie mieszamy. Mieszankę dodajemy do mąki, początkowo mieszamy łyżką aż do jak najdokładniejszego połączenia się mąki

Symfonia Smaków
49. Wiosennie i pulchnie: czyli drożdżowe buchty cynamonowe z jabłkami i szafranem! 349

sezonowych, świeżych owoców lub ulubionych konfitur jako nadzienie! Wszystko zależy od Was, jest to jedynie nasza wersja, ZAPRASZAMY! (; Składniki (na 8 bułeczek) : 25g świeżych drożdży lub 7g (opakowanie) drożdży suszonych typu instant 500g mąki pszennej, tortowej + 2/3 łyżki do rozczynu 3/4szkl. ciepłego mleka + 0,5 szkl. do rozczynu  60g cukru + 2 łyżeczki do rozczynu   ziarenka(...)kurkumy cynamon do obtoczenia  kilka gałązek świeżego tymianku (opcjonalnie)  cukier puder do posypania Przygotowanie:  Jeśli do dyspozycji mamy świeże drożdże zaczynamy od sporządzania zaczynu (przy drożdżach suszonych pomijamy tą czynność): do miski rozkruszamy 25g drożdży i rozcieramy z 2 łyżeczkami cukru - tak, aby rozpuściły się i zaczęły pracować. Kolejno dodajemy 2-3 łyżki mąki, szczyptę soli

Symfonia Smaków
Roladki z kurczaka ze śliwkami opasane boczkiem 182

razem nadziane słodkimi śliwkami i oprószone świeżymi, aromatycznymi ziołami. A dla przełamania smaków, owinięte wędzonym boczkiem, który nadał roladkom wspaniałego smaku... Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, 10 suszonych śliwek (użyłam Kresto), 6 plasterków wędzonego boczku, łyżeczka mielonego czosnku,  łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka tymianku, łyżeczka rozmarynu, 375ml śmietanki 30%, sól, pieprz. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Delikatnie(...)rozbić tłuczkiem. Z obu stron oprószyć solą, pieprzem i papryką. Następnie z jednej strony mięso oprószyć tymiankiem i rozmarynem, ułożyć po dwie suszone śliwki, delikatnie zwinąć. Roladkę opasać plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie zalać śmietanką i dusić ok. 8 minut na małym ogniu.  Podawać z wytworzonym sosem oraz pieczonymi ziemniakami

Z miłości do słodkości
Mielone zraziki 270

mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,  2 łyżki bułki tartej,  sól, pieprz,  cebula (ja użyłam czerwoną), 100 g wędzonego boczku,  ok. 10 dużych ogórków kiszonych, 3 suszone grzyby, łyżeczka mąki, 3 łyżki oleju rzepakowego ( użyłam Rapso). Przygotowanie   Cebulę obrać, pokroić w piórka, a następnie w paski. Ogórki i boczek również pokroić w paseczki.  Do mięsa(...)wszystkich stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju, zalać około 1 i 1/2 szkl. wody. Dodać pokrojoną w kostkę resztę cebuli, resztę boczku pokrojonego w kostkę i ogórki. Wkruszyć suszone grzyby.  Dusić ok. 15 minut na małym ogniu. Wyjąć zrazy, zaciągnąć sos wodą rozrobioną z mąką

Z miłości do słodkości
Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą 421

Jesienią staram się przygotowywać sycące i rozgrzewające dania. Taka jest właśnie ta zapiekanka. Bardzo sycąca, bo zawiera ziemniaki, mięso i kapustę kiszoną. Dla smaku i aromatu dodałam suszone grzyby oraz pyszny ciągnący się ser... Zapiekanka śmiało wystarczy Wam na dwa dni:) Składniki: 400g mielonej wołowiny, 750g ziemniaków, 3 cebule, 400g kiszonej kapusty, 200 żółtego sera, 100ml śmietanki 30%, 100ml śmietany(...)sól, pieprz, ostra papryka, 3 suszone grzyby.   Przygotowanie Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć wraz z mięsem. Doprawić do smaku sola, pieprzem i ostrą papryką.  Kapustę opłukać, pokroić i zalać 2 szklankami, wody, dodać pokruszone grzyby. Gotować około 15minut na małym ogniu. Odcedzić i doprawić do smaku solą i pieprzem.  Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w plastry

Z miłości do słodkości
Świąteczna pieczona szynka 211

musi znaleźć się szynka domowej roboty:) U nas najczęściej jest to szynka pieczona, dobrze przyprawiona i bardzo aromatyczna. Wśród przypraw nie może zabraknąć gorczycy, jałowca, czosnku, gałki muszkatołowej i suszonych ziół.  Składniki:   1,5 łyżeczki gorczycy, 5 ziaren jałowca, łyżeczka pieprzu ziołowego, łyżeczka soli, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta

Z miłości do słodkości
Kulebiak z kapustą i grzybami 202

Jedną z naszych wigilijnych potraw jest kulebiak, koniecznie z kapustą i grzybami. Kulebiak to taki staropolski wielki pieróg. Robiony z ciasta drożdżowego, napełniony kiszoną kapustą i suszonymi borowikami przesmażone z cebulką. Jest bardzo sycący, jednak zawsze cały znika ze stołu jeszcze podczas wigilijnej kolacji:) To świetny dodatek do gorącego barszczu... Ciasto:  30g świeżych drożdży, 2 szklanki mąki pszennej(...)resztę ciepłego mleka. Na koniec dodać drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.  Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty,  10 dużych suszonych borowików,  cebula,  2 jajka,  olej,  sól, pieprz,  kminek. Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować

Z miłości do słodkości
Pierogi z kapustą i grzybami 179

Świąt bez pierogów. Oczywiście takich domowych, własnoręcznie lepionych... W tym roku mam to już za sobą;) Na naszym wigilijnym stole zawsze goszczą tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, oczywiście najlepiej jeśli są to prawdziwki:) Zawsze do jednego pierożka wkładam grosik, ten kto na niego trafi będzie miał szczęście przez cały rok. To zdecydowanie moje ulubiona potrawa wigilijna(...)dodać sól, olej oraz gorące mleko. Dokładnie wymieszać. Szybko zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do ostygnięcia.  Farsz: 2 kg kapusty kiszonej,   szklanka suszonych borowików,  3 cebule,  2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego,  sól, pieprz,  łyżka przyprawy do dań z kapusty.  Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić. Przełożyć

Z miłości do słodkości
Piernik staropolski długo dojrzewający 176

łyżki sody oczyszczonej,  szczypta soli,  1/2 łyżki cynamonu,  1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1/2 łyżeczki mielonego anyżu,  50g rodzynek,  25g migdałów w słupkach,  25g suszonych śliwek. Miód, cukier i smalec podgrzać, lecz nie doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowanym syropem sparzyć przesianą mąkę. Przestudzić, po czym wyrobić. Dodać sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku, jajko, sól(...)korzenne przyprawy. Suszone śliwki posiekać, wraz z resztą bakalii dodać do masy. Wyrobić gładką masę. Ciasto przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 3-4 tygodnie. po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, po czym podzielić na trzy równe części. Każdą rozwałkować i układać w keksówce. Każde ciasto piec około 15-20minut w temp. 180st

Z miłości do słodkości
Ciasto lawendowo - porzeczkowe 217

Musiałam zużyć paczkę porzeczek, dlatego upiekłam ciasto - babkę, do którego przymierzałam się już od dłuższego czasu. Ciasto prócz czerwonych porzeczek zawiera mak i suszone kwiaty lawendy. Dzięki tym wszystkim dodatkom ciasto ma wyjątkowy smak i wygląd...  Inspiracja Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  1/2 szklanki oleju rzepakowego,  szklanka cukru,  4 jajka, łyżka cukru waniliowego(...)łyżeczki proszku do pieczenia,  2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy Skworcu ,  3 łyżki maku,  1/2 łyżeczki mielonego imbiru,  200g czerwonych porzeczek,  2 łyżki cukru pudru.   Wykonanie Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Stale ubijając powoli wlewać olej. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać imbir, mak i lawendę. Wymieszać i stopniowo dodawać

Z miłości do słodkości
Naleśnikowe sakiewki z mięsem 503

wieprzowiny,  cebula,  marchewka,  mała pietruszka,  kawałek pora,  1/2 czerwonej papryki,  2 łyżki koncentratu pomidorowego,  sól morska z pieprzem (użyłam Kamis),  łyżeczka suszonych pomidorów (użyłam Kamis),  1/2 łyżeczki ostrej papryki (użyłam Kamis),  2 łyżki posiekanej natki pietruszki,  szczypior. Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, dodać mięso, dusić około 5 minut(...)Dodać posiekanego pora oraz paprykę i obraną, startą na drobnych oczkach marchewkę oraz pietruszkę. Dodać koncentrat pomidorowy oraz kilka łyżek gorącej wody. Doprawić solą z pieprzem, suszonymi pomidorami oraz ostrą papryką. Dusić około 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać posiekaną natkę, wymieszać.  Na środek każdego naleśnika kłaść, trochę farszu, formować sakiewki

Z miłości do słodkości
Herbata cynamonowo-jablkowa 122

nasienne i kroimy na plasterki. Tak przygotowane jablko nalezy wysuszyc. Dzieki temu herbata nabierze prawdziwie jablkowego aromatu. Swieze jablko nie jest tak aromatyczne. Jablka najlepiej wysuszyc w maszynce do suszenia owocow lub w piekarniku. Trzeba uwazac by ich nie przypalic. Nastepnie suszone jablka i kore cynamonu umieszczamy wraz z saszetka herbaty w dzbanku i zalewamy goraca woda. Jesli lubimy slodkie

Przysmaki Karolki
Zielono na sniadanie 247

kanapek smakuje rownie wspaniale. Zaluje tylko, ze takie poranki sa tylko dwa w tygodniu. Guacamole skladniki: 1 awokado sok z polowy limonki maly zabek czosnku sol, pieprz kilka suszonych pomidorow wykonanie: Z awokado wyciagamy pestke, obieramy ze skory. Rozgniatamy widelcem. Doprawiamy sokiem z polowy limonki, wycisnietym czosnkiem, sola i pieprzem. Do mojej pasty dodatkowo posiekalam kilka suszonych pomidorow. Wszystko mieszamy

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania