susz - 5290 przepisów (strona:126/353)

Pierogi z kapustą i grzybami 174

Świąt bez pierogów. Oczywiście takich domowych, własnoręcznie lepionych... W tym roku mam to już za sobą;) Na naszym wigilijnym stole zawsze goszczą tradycyjne pierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami, oczywiście najlepiej jeśli są to prawdziwki:) Zawsze do jednego pierożka wkładam grosik, ten kto na niego trafi będzie miał szczęście przez cały rok. To zdecydowanie moje ulubiona potrawa wigilijna(...)dodać sól, olej oraz gorące mleko. Dokładnie wymieszać. Szybko zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do ostygnięcia.  Farsz: 2 kg kapusty kiszonej,   szklanka suszonych borowików,  3 cebule,  2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego,  sól, pieprz,  łyżka przyprawy do dań z kapusty.  Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić. Przełożyć

Z miłości do słodkości
Piernik staropolski długo dojrzewający 164

łyżki sody oczyszczonej,  szczypta soli,  1/2 łyżki cynamonu,  1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1/2 łyżeczki mielonego anyżu,  50g rodzynek,  25g migdałów w słupkach,  25g suszonych śliwek. Miód, cukier i smalec podgrzać, lecz nie doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowanym syropem sparzyć przesianą mąkę. Przestudzić, po czym wyrobić. Dodać sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku, jajko, sól(...)korzenne przyprawy. Suszone śliwki posiekać, wraz z resztą bakalii dodać do masy. Wyrobić gładką masę. Ciasto przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 3-4 tygodnie. po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, po czym podzielić na trzy równe części. Każdą rozwałkować i układać w keksówce. Każde ciasto piec około 15-20minut w temp. 180st

Z miłości do słodkości
Ciasto lawendowo - porzeczkowe 207

Musiałam zużyć paczkę porzeczek, dlatego upiekłam ciasto - babkę, do którego przymierzałam się już od dłuższego czasu. Ciasto prócz czerwonych porzeczek zawiera mak i suszone kwiaty lawendy. Dzięki tym wszystkim dodatkom ciasto ma wyjątkowy smak i wygląd...  Inspiracja Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  1/2 szklanki oleju rzepakowego,  szklanka cukru,  4 jajka, łyżka cukru waniliowego(...)łyżeczki proszku do pieczenia,  2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy Skworcu ,  3 łyżki maku,  1/2 łyżeczki mielonego imbiru,  200g czerwonych porzeczek,  2 łyżki cukru pudru.   Wykonanie Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Stale ubijając powoli wlewać olej. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać imbir, mak i lawendę. Wymieszać i stopniowo dodawać

Z miłości do słodkości
Naleśnikowe sakiewki z mięsem 488

wieprzowiny,  cebula,  marchewka,  mała pietruszka,  kawałek pora,  1/2 czerwonej papryki,  2 łyżki koncentratu pomidorowego,  sól morska z pieprzem (użyłam Kamis),  łyżeczka suszonych pomidorów (użyłam Kamis),  1/2 łyżeczki ostrej papryki (użyłam Kamis),  2 łyżki posiekanej natki pietruszki,  szczypior. Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, dodać mięso, dusić około 5 minut(...)Dodać posiekanego pora oraz paprykę i obraną, startą na drobnych oczkach marchewkę oraz pietruszkę. Dodać koncentrat pomidorowy oraz kilka łyżek gorącej wody. Doprawić solą z pieprzem, suszonymi pomidorami oraz ostrą papryką. Dusić około 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać posiekaną natkę, wymieszać.  Na środek każdego naleśnika kłaść, trochę farszu, formować sakiewki

Z miłości do słodkości
Herbata cynamonowo-jablkowa 114

nasienne i kroimy na plasterki. Tak przygotowane jablko nalezy wysuszyc. Dzieki temu herbata nabierze prawdziwie jablkowego aromatu. Swieze jablko nie jest tak aromatyczne. Jablka najlepiej wysuszyc w maszynce do suszenia owocow lub w piekarniku. Trzeba uwazac by ich nie przypalic. Nastepnie suszone jablka i kore cynamonu umieszczamy wraz z saszetka herbaty w dzbanku i zalewamy goraca woda. Jesli lubimy slodkie

Przysmaki Karolki
Zielono na sniadanie 232

kanapek smakuje rownie wspaniale. Zaluje tylko, ze takie poranki sa tylko dwa w tygodniu. Guacamole skladniki: 1 awokado sok z polowy limonki maly zabek czosnku sol, pieprz kilka suszonych pomidorow wykonanie: Z awokado wyciagamy pestke, obieramy ze skory. Rozgniatamy widelcem. Doprawiamy sokiem z polowy limonki, wycisnietym czosnkiem, sola i pieprzem. Do mojej pasty dodatkowo posiekalam kilka suszonych pomidorow. Wszystko mieszamy

Przysmaki Karolki
Z czym dzis beda pierogi? 168

kasze gryczana z twarogiem. Pierogi z kasza gryczana przepis na ciasto skladniki na nadzienie: 1 woreczek kaszy gryczanej 250g twarogu poltlustego 1 cebula posiekana i podsmazona sol, pieprz majeranek suszony ostra papryka w proszku wykonanie: Ciasto nalezy przygotowac wedlug przepisu. Po rozwalkowaniu wycinamy z ciasta kola za pomoca szklanki i napelniamy farszem. Na nadzienie nalezy ugotowac woreczek kaszy gryczanej wedlug(...)przepisu na opakowaniu. Do ugotowanej i przestudzonej kaszy dodajemy twarog i podsmazona cebule. Wszystko razem dokladnie mieszamy. Doprawiamy suszonym majerankiem, ostra papryka oraz sola i pieprzem. Pierogi gotujemy w osolonym wrzatku. Podajemy ze skwarkami lub z podsmazana na zloto cebulka. Smacznego

Przysmaki Karolki
Pieprz do smaku 136

skladniki: 450g maki 0,5 lyzeczki proszku do pieczenia 0,5 lyzeczki sody oczyszczonej 75g kandyzowanej cytryny (ja dalam pomarancze) zest z 2 pomaranczy (ja dalam z cytryny) 6 suszonych fig 100g obranych i uprazonych migdalow 330g cukru 125g kakao 1 lyzeczka czarnego, zmielonego pieprzu 0,25 lyzeczki mielonego kardamonu 0,25 lyzeczki mielonych gozdzikow 300ml wody 100g gorzkiej czekolady(...)maslo do smarowania formy wykonanie: W duzej misce laczymy ze soba make, sode i proszek do pieczenia. Dodajemy kandyzowane i suszone owoce oraz skorke z pomaranczy/cytryny. W garnuszku, na malym ogniu rozpuszczamy we wodzie cukier, kakao i przyprawy. Trzeba uwazac by mikstura sie nie zagotowala. Gdy bedzie juz gotowa i lekko przestudzona dodajemy ja do maki. Migdaly nalezy zalac wrzatkiem

Przysmaki Karolki
Świąteczny pudding z pomarańczą i żurawiną 167

powstał bardziej z ciekawości, ale szybko okazało się, że zyskał swoich zwolenników i dziś wśród bożonarodzeniowych deserów ma już swoje stałe miejsce. Wilgotny, lekko słodki, o konsystencji budyniu, wypełniony suszonymi owocami i migdałami. Zupełnie inny niż znane nam serniki i makowce, ale równie smaczny.   72 544x376 Normal 0 21 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tableau(...)pomarańczą i żurawiną Składniki: 300 g pieczywa pszennego (bułka, bagietka itp.) 1 litr mleka 4 jajka 1 pomarańcza 150 g brązowego cukru 30 g ciemnego kakao 20 g suszonej żurawiny 30 g płatków migdałowych 50 g margaryny Palma z Kruszwicy Wykonanie:  Pieczywo kroimy na kawałki i zalewamy letnim mlekiem. Odstawiamy na 30 minut. Jajka wraz z cukrem ubijamy mikserem

Przysmaki Karolki
A do barszczu drożdżowe paszteciki 274

miękkie, puszyste, a z farszem pieczarkowym stanowi bardzo smaczną całość. Pieczarkowe nadzienie wykorzystuję dość często w ciągu roku do bułeczek i zapiekanek, ale raz w roku dodaję do niego suszone grzyby i w ten sposób zamieniam codzienne pieczarki na odświętne, idealne nadzienie do pasztecików. 72 544x376 Normal 0 21 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tableau Normal(...)mąki 1/2 szklanki mleka 5 dkg drożdży 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 100 g margaryny Palma z Kruszwicy Składniki na farsz: 20 g suszonych grzybów (namoczonych dzień wcześniej) 700 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz estragon 2 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno     Składniki dodatkowe: żółtko sezam lub mak Wykonanie Drożdże rozcieramy

Przysmaki Karolki
Rozgrzewka przed świętami 178

zielone światło i tak pierwsza pozycja świątecznego menu właśnie została ustalona.   Pierogi z grzybami i orzechami składanki:: przepis na ciasto klik farsz:   300 g pieczarek 100 g suszonych grzybów 1 szalotka 1 czubata łyżka grubo zmielonych orzechów włoskich olej do smażenia sól, pieprz wykonanie: Suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie dzień wcześniej. Następnego dnia grzyby gotujemy aż będą

Przysmaki Karolki
Rosół 639

kurczak 2-3 marchewki 2 pietruszki 1 cebula kawałek por natka pietruszki I selera naciowego sól, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy 1-2 łyżki suszonych warzyw Wykonanie: Kurczaka myjemy I porcjujemy. Wkładamy do garnka z wodą na średnim gazie- gotujemy. Jak pojawią się szumowiny-usuwamy sitkiem. Gotujemy , dodając ziarenka pieprzu, liścia laurowego , soli I ziela angielskiego(...)bardzo małym gazie - rosół ma 'pykac' okolo 1,5 h. Im wolniej gotujemy , tym klarowniejszy rosół.  Po 1,5 h dodajemy warzywa I suszone warzywa. Gotujemy na małym gazie min 0,5 h. Sprawdzamy smak I doprawiamy w razie potrzeby. I rosół gotowy :) Gotujemy makaron , dodajemy natkę pietruszki I rozgrzewamy nasze brzuszki królową zup- czyli rosołem :) Smacznego

Smaki Edyty
Kurczak tikka masala II- chicken tikka masala II 269

kurczaka dzień wcześniej- I na drugi dzień w 15 min jest obiad :) Zaczynamy 4 piersi z kurczaka Składniki do marynaty : 200 ml jogurtu greckiego 50 ml śmietany 1 łyżka suszonego czosnku 1 łyżka imbiru 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżeczka suszonej kolendry 1/2  łyżeczki kurkumy 1/2  łyżeczki kminku 1/2  łyżeczki garam masala 2 łyżki souk z cytryny

Smaki Edyty
Ciasto włoskie 143

taką nazwą mam je zapisane od lat w swoim bardzo już zużytym i poplamionym kajeciku z przepisami. Pełne Bakalii , najróżniejszych smaków, Miękkie  jabłka , chrupiące orzechy , ciągnące się suszone owoce  - wszystko tu jest. Składniki : 5-6 sporych kwaśnych  jabłek szklanka cukru 3 jajka 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej szklanka bakalii (rodzynki , orzechy, migdały(...)suszona żurawina , morele ) łyżeczka cynamonu. Wykonanie : Jabłka umyć , wydrążyć środek , pokroić na kawałki ok 1,5 cm na 1,5 cm ( ja kroję ze skórką) Dodać do nich cukier , bakalie i cynamon. Odstawić na 2 godziny. Po tym czasie wbić do jabłek jajka , wsypać mąkę , proszek i sodę. Wymieszać. Piec ok 50 min w 180'C Smacznego :) Gotowe ciasto można

Malinowa Kawiarenka
Szarlotka z rabarbarem i żurawiną 349

zielona łodyga i miąższ =  oj, kwaśny! różowa łodyga i miąższ = nieco słodszy im czerwieńsza łodyga i miąższ = tym słodszy rabarbar!   Poniżej propozycja połączenia klasycznej szarlotki rabarbarowej z suszoną żurawiną. Tak jak do szarlotki z jabłkami dodaję rodzynki , tak tu postanowiłam dołożyć analogicznie żurawinę . Nieskromnie stwierdzam - całkiem udany eksperyment! :) Składniki na dużą blachę - u mnie 2 mniejsze kwadratowe(...)białka - do ubicia na pianę szczypta soli bułka tarta - do posypania wyłożonej piany NADZIENIE:   1000-1100kg rabarbaru - przed obraniem to będzie ok. 1150-1250g 1 szkl. suszonej żurawiny 250g cukru 2 łyżki cukru z wanilią - mój wyrób domowy do znalezienia TU Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania