malutkie pulpeciki ( które były robione w sosie pomidorowym) 2 łyżki masła 1 szklanka przecieru pomidorowego ( zagęszczany ) 1 szklanka słodkiej śmietanki cukier sól pieprz mielony papryka mielona suszony sproszkowany czosnek zioła suszone ( wg upodobania do doprawienia -lubczyk, oregano itp) 25 dag makaronu świderki parmezan w kawałku ( minimum 5 dag - ale ilość strugamy wg upodobania) świeże zioła do dekoracji Nastawić
Buniabaje w kuchnibyło pod ręką , a co zawsze mam w domu. Podałam z makaronem penne. Czas: 1 godzina Składniki: 15 dag karkówki ( mogą być odkrojone kawałki lub duży kotlet) garść suszonych grzybów 2 cebule 1 pomidor 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka masła 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 6 ziaren czarnego pieprzu 5 ziaren jałowca gałązka świeżego jałowca sól(...)pieprz mielony 3 szklanki wody Suszone grzyby namoczyć i ugotować w szklance wody. Odcedzić pozostawiając wywar. Pokroić w paseczki. Mięso pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i usiekać drobno. Sparzyć pomidora , obrać ze skórki i pokroić drobno. Podgrzać w garnku olej i wrzucić na niego cebulę. Smażyć na złoto mieszając cały czas. Dorzucić mięso i dalej smażyć
Buniabaje w kuchniduża cebula 6 pomidorków koktajlowych 1 łyżka mąki 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej sól 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 1 łyżka pokrojonych listków świeżego ( lub suszonego ) lubczyku 1 łyżka pokrojonego koperku 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego ( lub woda i szczypta przyprawy typu vegeta) szczypta cukru olej z pestek winogron do smażenia Pangę przygotować do smażenia(...)rozmrozić i osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi ( niestety zużyjemy pewnie ćwierć rolki bo ryba jest mokra że aż strach- suszymy do oporu- nie ma zmiłuj). Suchą rybę solimy , posypujemy pieprzem , mielona papryką ( po szczypcie z obu stron). Oprószamy mąką strzepując jej nadmiar. Smażymy na kilku łyżkach rozgrzanego oleju z obu stron. Zdejmujemy z patelni. Na tłuszcz po smażeniu ryby wrzucamy
Buniabaje w kuchnisosie grzybowym to koniecznie z kaszą. Jedno muszę wyjaśnić - nie przepadam za sosem grzybowym ze świeżych czy mrożonych grzybów .Dla mnie taki sos musi być z grzybów suszonych- tylko taki mi smakuje. Nawet gdybym robiła w sezonie grzybowym to świeże ususzę na zapas a sos zrobię z tych które mam .Taki już mój smaczek. Czas: 45 minut Składniki: Na pulpety(...)smaku pieprz mielony do smaku maggi w płynie do smaku 1 łyżeczka majeranku 1 litr wywaru warzywnego ( może być z kostki) mąka do oprószenia Na sos: 1/2 szklanki pokruszonych suszonych grzybów 2 łyżki masła 1 łyżka masła kurkowego * 1,5 łyżki mąki 1/2 szklanka wywaru z gotowania pulpetów 1 szklanka wywaru z gotowania grzybów 1/2 szklanki słodkiej śmietanki maggi
Buniabaje w kuchniDelikatny gulasz ugotowany z serc drobiowych z warzywami i suszonymi grzybami. Bardzo sobie cenię podroby z kurczaka ( serca , żołądki , wątróbkę) i często ich używam. W zasadzie to kupuję zawsze większą ilość ( no bez przesady u mnie większa ilość to kilogram) i mam w zapasie na wszelki wypadek. Na serduszkach i żołądkach gotuje zupy ( a potem z ugotowanych robie pierożki(...)wszelkiego rodzaju past , pasztecików , farszów. Ale wracając do serduszek - czasem robie z nich gulasz lub potrawkę. Potrawkę w sosie koperkowym ( z utartymi jarzynami), gulasz z warzywami lub gulasz z suszonymi grzybami. I muszę powiedzieć , ze ten mi najbardziej odpowiada. W moim przypadku problemem jest ilość gulaszu który gotuję ( 2 małe porcje)- podam proporcje tak jak gotuję - zawsze można podwoić ilość
Buniabaje w kuchniroku )- ale , że akurat śledzika robię na tegoroczną Wigilię , to wykorzystuję ,, archiwum" :) Taki Wigilijny śledzik Czas : 30 minut Składniki : 4 płaty śledzia z oleju 2 cebule 8 kapeluszy suszonych prawdziwków 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1/4 szklanki oleju aromatyzowanego grzybami ( borowikami ) pieprz kolorowy grubo mielony Ugotować w małej ilości wody prawdziwki . Odcedzić i pokroić w paseczki ( wywar użyć do innych wigilijnych(...)kawałki. W pojemniczku ułożyć warstwę cebuli z grzybami- pokrojone śledzie - warstwę cebuli z grzybami. Zostawić zamknięte w lodówce na minimum 24 godziny . * Olej aromatyzowany grzybami robię przez wrzuceniu kilku suszonych borowików do butelki ( słoiczka z olejem ) - jak postoi to nabiera smaku grzybów.Kiedyś podgrzewałam olej z grzybami ale okazuje się, ze jest to zupełnie nie potrzebne
Buniabaje w kuchniPrzy gospodarstwie funkcjonuje znana i ceniona na krajowym i zagranicznych rynkach firma Dary Natury, produkująca mieszanki i herbatki, kawy, przyprawy, zaprawki do nalewek, zioła do kąpieli, surowce zielarskie, owoce suszone, ekologiczne nasiona na kiełki oraz oleje tłoczone na zimno. - informacja pochodzi ze strony firmy. Ja dostałam mnóstwo przypraw,które są bez chemii oraz herbatki. Jeszcze nie miałam okazji(...)zmieniają one smak potraw? Aż sama jestem ciekawa. Jeszcze raz serdecznie zapraszam Was do zapoznania się z ofertą : SKLEP ZIOŁOWY w którym na pewno znajdziecie przyprawy, herbatki,kawy,zioła,suszone owoce,oleje oraz produkty zapachowe
Magiczne Życie MartyKolejna moja propozycja to pierogi z kaszą jaglaną z dodatkiem suszonych grzybów i cebuli. Polecam dla odmiany zrobić coś innego niż tradycyjne pierogi. Zapraszam na przepis. pierogi z kaszą jaglaną Składniki : Ciasto : * szklanka mąki pszennej * szczypta różowej soli himalajskiej Sante * 1/3 szklanki wrzątku Przygotowanie : Przesiać mąkę do miski , posolić. Wlać wrzątek i zagnieść ciasto. Wyłożyć na blat, zagniatać(...)Uważać bo na początku ciasto jest gorące. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi. Farsz do pierogów : * szklanka kaszy jaglanej * garść suszonych grzybów * cebula * 3 łyżki oleju rzepakowego * różowa sól himalajska Sante , pieprz Przygotowanie : Kaszę dokładnie opłukać pod zimną wodą. Grzyby namoczyć we wrzątku i ugotować. Kaszę przełożyć do garnka
Magiczne Życie Martyźródło witamin i składników mineralnych. Tiamina, kwas foliowy oraz potas, fosfor, żelazo, cynk, miedź i magnez . Bardzo ciekawy produkt i duży plus za brak cukru. Przeglądając skład znajdziemy jedynie suszone owoce, które powodują że musli jest naturalnie słodsze. Musli tradycyjne 350g Musli Sante to mieszanka zbóż i owoców, która dostarcza organizmowi wiele cennych substancji odżywczych. Musli Tradycyjne w postaci(...)węglowodanów złożonych przekazuje dawkę energii, tak potrzebną by dobrze rozpocząć kolejny dzień. Musli Tradycyjne należą do kategorii musli, które powstały poprzez połączenie zbożowych płatków z suszonymi i kandyzowanymi owocami. Tutaj natomiast mamy tradycyjny smak musli. Patrząc na skład jest podobny do innych musli z innych firm. Znajdziemy tłuszcz roślinny, cukier i emulgatory. Od czasu do czasu na śniadanie możemy
Magiczne Życie Martyłyżki oliwy z oliwek * szczypta soli * szczypta cukru * pół kostki drożdży Dodatki : * plastry ananasa * plasterki dobrej szynki * sos pomidorowy * ser żółty * czerwona cebula * suszona bazylia * przyprawa do pizzy Przygotowanie : W misce rozmieszać wodę z drożdżami i cukrem. Odstawić na 20 minut. Dodać mąkę, sól i oliwę. Wymieszać łyżką, a gdy zacznie się kleić - wyrabiać ręką(...)odchodziło. Posmarować delikatnie oliwą. Przykryć ściereczką. Ostawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkować, polać sosem pomidorowym i oprószyć przyprawą do pizzy. Ułożyć plastry ananasa i szynki. Posypać suszoną bazylią i żółtym serem. Piec 20 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku. Pizzę najlepiej piec w prostokątnych blaszkach, wtedy więcej serduszek wytniemy. Podawać z sosem czosnkowym. Sos pomidorowy : * puszka pomidorów
Magiczne Życie MartyTrzecia już i ostatnia moja propozycja konkursowa z makaronem Om Nom Nom. Tym razem farfalle z sosem bolońskim i dodatkiem suszonej żurawiny. Po prostu genialne połączenie w kuchni fusion. Mam nadzieję, że skusicie się na taki makaron. Składniki : * 200 g makaronu farfalle #omnomnom * 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej * mała cebula * 2 ząbki czosnku * 3 łyżki oleju rzepakowego(...)pół puszki pomidorów w zalewie * pół szklanki wody * łyżka brązowego cukru trzcinowego * duża garść suszonej żurawiny * sól, pieprz * bazylia Przygotowanie : Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Rozgrzać olej, dodać pokrojona w drobną kostkę cebulę oraz posiekany w plasterki czosnek. Przesmażyć, dodać mięso pół szklanki wody i dusić całość do miękkości mięsa. Do mięsa dodać pomidory, cukier
Magiczne Życie Martysmakowe. Coś lekkiego po świętach na pewno się przyda. Składniki : * 2 szklanki makaronu penne * 100 g fileta z makreli * 3 łyżki kukurydzy konserwowej * 2 pomidory suszone w oliwie * 2 łyżki serka śmietankowego * świeżo mielony czarny pieprz * rzeżucha bądź natka pietruszki Przygotowanie : Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy(...)pomidorów, dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz kawałki makreli, dusimy chwilkę i mieszamy dokładnie z serkiem. Całość mieszamy z makaronem, dodajemy kukurydzę. Podajemy w miseczkach, posypujemy rzeżuchą i świeżo mielonym pieprzem. To moja propozycja na przepis miesiąca kwietnia - Szybkie dania z makaronu
Magiczne Życie Martypewność, że są z dobrego mięsa. Skąd wiemy, że kabanosy są oryginalne? Po charakterystycznym trzasku przy łamaniu. Ten trzask świadczy o kruchości mięsa a także odpowiednim procesie suszenia i wędzenia. Niestety te pakowane są miękkie i za nic nigdy ich nie dałam rady złamać. Mój pomysł na szybką przystawkę to lekko pikantny omlet z dodatkiem ziół oraz oczywiście kabanosa. Zapraszam(...)przepis, który bierze udział w konkursie Blog ze Znakiem Smaku, tutaj możecie poczytać więcej na temat kampanii. Składniki : * 3 jajka, najlepiej wiejskie * łyżeczka mąki pełne ziarno * kabanosy * łyżeczka suszonego bądź świeżego lubczyku * ulubione zioła * łyżka masła Przygotowanie : Masło rozpuścić, dodać pokrojonego w plasterki kabanosa. Jajka ubić razem z mąką, dodać szczyptę soli oraz wszystkie zioła. Dokładnie wymieszać. Masę
Magiczne Życie Marty100g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki suchych drożdży (7g) 1 i 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka rozmarynu suszonego 1 łyżeczka tymianku suszonego 400ml ciepłej wody - u nie zwykła "kranówa" masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna - do obsypania formy gruboziarnista sól kamienna - do posypania chleba przed
Grunt to przepis!