susz - 5290 przepisów (strona:125/353)

Chutney ze śliwek i czerwonej cebuli 162

Tropea 150 g rodzynek 90-100 ml czerwonego wytrawnego wina 40 ml octu balsamicznego 100 g miodu 50 g cukru brązowego 1/2  łyżeczki cynamonu w proszku 1/4 łyżeczki suszonej skórki pomarańczowej ( w proszku) 3 całe goździki 1 ziarenko anyżu gwiazdkowego Śliwki myjemy, suszymy, pestkujemy i kroimy na  4 mniejsze części. Cebulę drobno szatkujemy, rodzynki moczymy w letnej wodzie

Mia Cucina Sofieta
Salami z białej czekolady z żurawiną 196

zawiera substancje biorące udział w usuwaniu toksyn z organizmu. W swietle tych mądrych wywodów, może warto   wkomponować żurawinę w codzienne menu. Można zacząć od małej przekąski w postaci suszonej żurawiny, może warto zamiast herbaty czy kawy napić się soku z żurawiny, na obiad wyczarować proste danie z konfiturą z żurawiny, a na deser podać coś pysznego … też z żurawiną(...)białą czekoladę przystało deser jest dość słodki; mnie udało się spróbowac jeden talarek….   Salami z białej czekolady z żurawiną Składniki: 250 g kruchych ciasteczek 120 g suszonych owoców żurawiny 40 g cukru( można pominąć) 120 g masła 1 jajo 4 łyżki rumu/ wódki 200 g białej czekolady szczypta wanili W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, studzimy.  Od czasu

Mia Cucina Sofieta
Kokosowy pudding ryżowy z żurawiną 161

ryżowy z żurawiną Składniki na 2 duże porcje:   200 g  ryżu 300 ml  mleka 200 ml mleka kokosowego 6 łyżek cukru 1/5 łyżeczki soli 50 g suszonej żurawiny 4 łyżki konfitury z żurawinyą 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Sposób przygotowania W średnim rondlu doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy, dodajemy ryż, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez(...)salaterki i ozdabiamy wg uznania **. Tym razem użyłam słoiczków po dżemie. Napełniłam je ryżem do połowy, następnie dodałam warstwę konfitury z żurawiny  i ponownie przykryłam puddingiem. Wierzch udekorowałam suszoną żurawiną i płatkami migdałów.  *Taki pudding dla mnie jest najlepszy na ciepło, kiedy jeszcze ma kremową konsystencję, a mleko nie zostało kompletnie wchłonięte przez ryż. Jeśli wstawimy pudding

Mia Cucina Sofieta
Sernik prawie krakowski 173

przepisu Liski z White Plate ,  mogę Wam z czystym sumieniem polecić. Jedyną zmianą, której dokonałam było zastąpienie dwóch łyżek mąki ziemniaczanej kaszą manną( u mnie semolina) i dodanie suszonej, sproszkowanej skórki pomarańczowej oraz szczypty kardamonu. Serniczek smiało mogę uznać za mój kulinarny sukces, ponieważ nawet moje dziatki, które z reguły nie przepadają za mumusinymi ciastami, skusiły się na całe(...)żółtka 230 g cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 lyzki kaszy manny( u mnie semolina) cukier waniliowy 100 ml śmietany kremówki 100 g masła 70 g rodzynek szczypta suszonej , sproszkowanej skórki pomarańczowej i kardamonu Ciasto: Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 40 min. W tym czasie przygotowujemy  masę serową: Rodzynki zalewamy

Mia Cucina Sofieta
Wiosenne lasagne z wędzonym łososiem, serkiem Philadelphia i cukinią 274

naczynie ceramiczne 25x15 cm): 2 młode cukinie (ok. 300g) 200g łososia wędzonego w plasterkach 200g serka Philadelphia 250 g serka ricotta 3 łyżki mleka 1 pęczek szczypiorku, można zastąpić suszonym koperkiem, czosnkiem lub innymi ziołami sól, pieprz odrobina masła 250 g płatów makaronu lasagne ( u mnie swieży, znajdujący się w lodówce ) Sposób przygotowania: Cukinie myjemy, obcinamy końcówki i ścieramy(...)mleka, aby uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Wszystkie składniki łączymy i dodajemy przyprawy. Zaproponowałam wersję ze szczypiorkiem, ponieważ wydaje mi się najodpowiedniejsza.  Ja nie miałam szczypiorku, więc dodałam suszony koperek i czosnek w granulkach. Gotujemy wodę. Do osolonej, gotującej się wody wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy po dwa płaty makaronu lasagne. Gotujemy 2 lub 3 minuty. Dno naczynia żaroodpornego

Mia Cucina Sofieta
25.Smaczny duet na poniedziałek czyli pieczone polędwiczki z salsą z buraków i awokado! 170

wedle własnych gustów smakowych, szczególnie sporządzając salsę.  Serdecznie zapraszamy do wypróbowania!(; Składniki (na 4 porcje): 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe (ok.800g) 2 spore ząbki czosnku  4 spore suszone śliwki po 1 łyżeczce gorczycy i kolendry - rozdrobnionej w moździerzu świeżo zmielona sól, świeżo zmielony pieprz specjalna torebka do grilla lub rękaw spożywczy Salsa: 4-5 dość dużych, nieobranych buraków(...)pół łyżeczki trzcinowego cukru świeżo zmielona sól,  świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 195*C. Polędwiczki dokładnie myjemy, usuwamy z widocznych ścięgien i podwięzin. Czosnek oraz śliwki suszone siekamy bardzo drobno.  Polędwiczki nacieramy solą i pieprzem, obtaczamy je również w rozdrobnionych ziarnach gorczycy i kolendry, a finalnie w czosnku i śliwkach ( nie muszą być mocno przymocowane, ponieważ

Symfonia Smaków
29.Niedzielny obiad z symfonią smaków: czyli pieczone piersi kaczki z pomidorkami koktajlowymi! 188

winnego 2 łyżki płynnego miodu 2,5 łyżki oliwy z oliwek 2/5 szkl zimnej wody zimnej wody 4 łyżki białego, wytrawnego wina 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1,5 łyżeczki suszonego oregano pół garści świeżych gałązek cząbru lub innych ulubionych świeżych ziół sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie:  Piersi dokładnie myjemy i osuszamy. Kolejno nacinamy skórkę na krzyż. Piersi kładziemy obok(...)siebie w dość dużej misce i odkładamy na bok. Z podanych składników mokrych przyrządzamy marynatę, całość dokładnie mieszamy. Marynatę przekładamy do rondelka, dodajemy cukier, suszone oregano i doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu. Kolejno jeszcze wrzącą marynatą zalewamy piersi umiesczone w misce(skórką do dołu), a na ich powierzchniach układamy plasterki czosnku i gałązki cząbru. Kolejno miskę nakrywamy folią spożywczą

Symfonia Smaków
35. Wspomnienie wiosny: czyli prosta, kolorowa sałatka makaronowa z kurczakiem! 210

odrobina cukru oliwa z oliwek do smażenia oraz 1 łyżka do ugotowanego makaronu (lub innego preferowanego oleju do sałatek: u mnie z orzechów włoskich) po połowie łyżeczki preferowanych, suszonych ziół - u mnie estragon i rozmaryn garść świeżych ziół - u mnie oregano świeżo zmielona sól i pieprz  Przygotowanie:   Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisie na opakowaniu. Po ugotowaniu(...)dwóch stron. Patelnię zestawiamy z ognia.  Na oddzielnej patelni na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy zarumieniamy drobno posiekany czosnek. Na patelnię wlewamy sos sojowy, ocet balsamiczny, cukier oraz suszone zioła i całość doprowadzamy do wrzenia dokładnie mieszając aż do dokładnego połączenia. Patelnię zestawiamy z ognia.  Gdy  nasz "dressing" ostygnie dodajemy go do makaronu i dokładnie mieszamy. Do całości

Symfonia Smaków
43. Pizza w domowym wydaniu: czyli pizzerinki na razowym spodzie! 264

innych, które akurat macie) puszka krojonych pomidorów 2 łyżki łagodnego keczupu  pół łyżeczki cukru 1/4 szklanki białego, półwytrawnego wina szczypta soli  szczypta słodkiej papryki  1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka lnu mielonego, do zagęszczenia (nie jest to konieczne) na wierzch:  kulka sera mozarella startej na tarce o grubych oczkach pół puszki kukurydzy, odsączonej z wody kilka(...)mnie taki dobór ze względu na ich "obecność" w lodówce. Pizzerki można komponować wedle upodobań smakowych, zachęcamy do tworzenia nowych kompilacji smakowych (; Przygotowanie:  Mąki  oraz ulubione przyprawy suszone wsypujemy do miski. Do ciepłej wody dodajemy drożdże, sól oraz oliwę i wszystko dokładnie mieszamy. Mieszankę dodajemy do mąki, początkowo mieszamy łyżką aż do jak najdokładniejszego połączenia się mąki

Symfonia Smaków
49. Wiosennie i pulchnie: czyli drożdżowe buchty cynamonowe z jabłkami i szafranem! 338

sezonowych, świeżych owoców lub ulubionych konfitur jako nadzienie! Wszystko zależy od Was, jest to jedynie nasza wersja, ZAPRASZAMY! (; Składniki (na 8 bułeczek) : 25g świeżych drożdży lub 7g (opakowanie) drożdży suszonych typu instant 500g mąki pszennej, tortowej + 2/3 łyżki do rozczynu 3/4szkl. ciepłego mleka + 0,5 szkl. do rozczynu  60g cukru + 2 łyżeczki do rozczynu   ziarenka(...)kurkumy cynamon do obtoczenia  kilka gałązek świeżego tymianku (opcjonalnie)  cukier puder do posypania Przygotowanie:  Jeśli do dyspozycji mamy świeże drożdże zaczynamy od sporządzania zaczynu (przy drożdżach suszonych pomijamy tą czynność): do miski rozkruszamy 25g drożdży i rozcieramy z 2 łyżeczkami cukru - tak, aby rozpuściły się i zaczęły pracować. Kolejno dodajemy 2-3 łyżki mąki, szczyptę soli

Symfonia Smaków
Roladki z kurczaka ze śliwkami opasane boczkiem 168

razem nadziane słodkimi śliwkami i oprószone świeżymi, aromatycznymi ziołami. A dla przełamania smaków, owinięte wędzonym boczkiem, który nadał roladkom wspaniałego smaku... Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, 10 suszonych śliwek (użyłam Kresto), 6 plasterków wędzonego boczku, łyżeczka mielonego czosnku,  łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka tymianku, łyżeczka rozmarynu, 375ml śmietanki 30%, sól, pieprz. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Delikatnie(...)rozbić tłuczkiem. Z obu stron oprószyć solą, pieprzem i papryką. Następnie z jednej strony mięso oprószyć tymiankiem i rozmarynem, ułożyć po dwie suszone śliwki, delikatnie zwinąć. Roladkę opasać plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie zalać śmietanką i dusić ok. 8 minut na małym ogniu.  Podawać z wytworzonym sosem oraz pieczonymi ziemniakami

Z miłości do słodkości
Mielone zraziki 261

mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,  2 łyżki bułki tartej,  sól, pieprz,  cebula (ja użyłam czerwoną), 100 g wędzonego boczku,  ok. 10 dużych ogórków kiszonych, 3 suszone grzyby, łyżeczka mąki, 3 łyżki oleju rzepakowego ( użyłam Rapso). Przygotowanie   Cebulę obrać, pokroić w piórka, a następnie w paski. Ogórki i boczek również pokroić w paseczki.  Do mięsa(...)wszystkich stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju, zalać około 1 i 1/2 szkl. wody. Dodać pokrojoną w kostkę resztę cebuli, resztę boczku pokrojonego w kostkę i ogórki. Wkruszyć suszone grzyby.  Dusić ok. 15 minut na małym ogniu. Wyjąć zrazy, zaciągnąć sos wodą rozrobioną z mąką

Z miłości do słodkości
Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą 412

Jesienią staram się przygotowywać sycące i rozgrzewające dania. Taka jest właśnie ta zapiekanka. Bardzo sycąca, bo zawiera ziemniaki, mięso i kapustę kiszoną. Dla smaku i aromatu dodałam suszone grzyby oraz pyszny ciągnący się ser... Zapiekanka śmiało wystarczy Wam na dwa dni:) Składniki: 400g mielonej wołowiny, 750g ziemniaków, 3 cebule, 400g kiszonej kapusty, 200 żółtego sera, 100ml śmietanki 30%, 100ml śmietany(...)sól, pieprz, ostra papryka, 3 suszone grzyby.   Przygotowanie Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć wraz z mięsem. Doprawić do smaku sola, pieprzem i ostrą papryką.  Kapustę opłukać, pokroić i zalać 2 szklankami, wody, dodać pokruszone grzyby. Gotować około 15minut na małym ogniu. Odcedzić i doprawić do smaku solą i pieprzem.  Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w plastry

Z miłości do słodkości
Świąteczna pieczona szynka 200

musi znaleźć się szynka domowej roboty:) U nas najczęściej jest to szynka pieczona, dobrze przyprawiona i bardzo aromatyczna. Wśród przypraw nie może zabraknąć gorczycy, jałowca, czosnku, gałki muszkatołowej i suszonych ziół.  Składniki:   1,5 łyżeczki gorczycy, 5 ziaren jałowca, łyżeczka pieprzu ziołowego, łyżeczka soli, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, szczypta gałki muszkatołowej, szczypta

Z miłości do słodkości
Kulebiak z kapustą i grzybami 191

Jedną z naszych wigilijnych potraw jest kulebiak, koniecznie z kapustą i grzybami. Kulebiak to taki staropolski wielki pieróg. Robiony z ciasta drożdżowego, napełniony kiszoną kapustą i suszonymi borowikami przesmażone z cebulką. Jest bardzo sycący, jednak zawsze cały znika ze stołu jeszcze podczas wigilijnej kolacji:) To świetny dodatek do gorącego barszczu... Ciasto:  30g świeżych drożdży, 2 szklanki mąki pszennej(...)resztę ciepłego mleka. Na koniec dodać drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.  Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty,  10 dużych suszonych borowików,  cebula,  2 jajka,  olej,  sól, pieprz,  kminek. Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania