susz - 5290 przepisów (strona:122/353)

Dieta Strukturalna i odchudzanie weekendowe 330

lnianego *  1 łyżkę zarodków pszennych lub 2 łyżki otrąb pszennych 11.30 - miksujemy: * 250 ml soku pomarańczowego najlepiej świeżo wyciśniętego, ale może być też z kartonu * 4 szt. moreli suszonych** * 1 łyżkę zarodków pszennych lub 2 łyżki otrąb pszennych 15.00 - miksujemy: *  300 ml soku pomidorowego *  1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym lub tofu lub fety(...)zmielonego siemienia lnianego *  rozgnieciony mały ząbek czosnku - niekoniecznie *  1/2 łyżeczki morszczynu - uważać przy problemach z tarczycą! 18.30 - miksujemy: *  250 ml mleka sojowego *  6 szt. moreli suszonych** *  1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego *  1 łyżkę zarodków pszennych lub 2 łyżki otrąb pszennych ** morele kroimy i namaczamy wcześniej w soku lub wodzie Z tych przepisów próbowałam tylko

Zdrowa Kuchnia Sowy
Jaglane "pralinki" 176

pralinki:) I wyszły:) Składniki na porcję śniadaniową i 8 kulek na deser: * 4 łyżki kaszy jaglanej * 3 łyżki płatków żytnich * 3-4 daktyle - najlepiej niesiarkowane * 2-3 morele suszone - najlepiej niesiarkowane * łyżka ziaren słonecznika * łyżka sezamu - najlepiej niełuskanego * przyprawy: imbir, kurkuma, sok z cytryny, sól * łyżeczka miodu * do obtaczania: kokos, zmielone orzechy włoskie Gotowałam wg Kuchni Pięciu Przemian, a więc(...)zrobię! A co to znaczy daktyle "niesiarkowane? :) sowa_nie_sowa 2012/01/30 16:48:38 Wegetacja , ja z kolei nie jadłam jeszcze jaglanki w innej niż słodka postaci;) Sylwiam7 , owoce suszone najczęściej traktuje się dwutlenkiem siarki, żeby nie ciemniały. Morele niesiarkowane są brązowe, a nie pomarańczowe, daktyle też ciemniejsze. Generalnie staram się kupować bakalie w sklepach lub na półkach

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ryż na słodko i pysznie:) 258

jablka i bedzie na kolacje . Troszke musze zmodyfikowac sobie, ale dzieki za pomysl zamiast rodzynek dodam owoce goji , no a zamiast daktyli chyba nie to samo, ale beda sliwki suszone i figi . Dzieki za pomysl sylwiam7 2012/03/06 16:13:06 A pomyśleć, że kiedyś miałam uraz do ryżu.... taki mogłabym jeść codziennie :) sowa_nie_sowa 2012/03/07 07:15:14 Basia(...)taki ryż dobry na każdą porę dnia:) Morele suszone też dobre by były. Mam nadzieję, że smakowała Ci kolacja:) sowa_nie_sowa 2012/03/07 07:17:04 Sylwia , aż uraz? Ten słodki Cię uleczy, na pewno;) basia3005 2012/03/07 08:25:06 ryz byl super i dzieki jeszcze raz za odswiezenie przepisu . Faktucznie calkiem zapomnialam o morelach.. beda nastepnym razem dorzucone

Zdrowa Kuchnia Sowy
Omlet z oscypkiem, że hej! 113

córki, z wykorzystaniem resztki oscypka. Pyszny, że hej! Składniki: *  2 jajka *  kawałek oscypka startego na grubych oczkach *  łyżka masła *  przyprawy: sól, czosnek niedźwiedzi, kurkuma, suszony pomidor Rozbełtałam jajka (sł) i kolejno dodawałam: sporą szczyptę niedźwiedziego czosnku (o), szczyptę soli morskiej (sn), odrobinę suszonego pomidora (k) i na koniec starty na grubych oczkach oscypek (g). Przelałam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Soczewica z ryżem? No pewnie! 127

wyszło następne super danko zrobione wg zasad Kuchni Pięciu Przemian:) Składniki na 2 porcje: *  100 g soczewicy brązowej *  100 g ryżu brązowego naturalnego *  kilka suszonych pomidorów w oliwie *  kilka oliwek zielonych nadziewanych anchois (moje ulubione) *  łyżka kaparów *  przyprawy: sól morska, kminek, majeranek, ząbek czosnku Robiłam tak: 1. na wrzątek 1/4 łyżeczki majeranku(...)dodałam ryż i przekrojony wzdłuż ząbek czosnku (o) 5. 1/2 łyżeczki soli morskiej (sn) Gotowałam ok. 30 min. 6. dodałam pokrojone oliwki i kapary (sn) 7. na koniec pokrojone suszone pomidory (k) I to wszystko! Baaaardzo ciekawa byłam jak będzie mi smakować ta "mieszanka firmowa" wymyślona na poczekaniu. I smakowała tak, że już nie mam wątpliwości, że świeżo odkryta przeze

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pikantne, domowe i bardzo zdrowe krakersy! 153

było zgodnie z Kuchnią 5 Przemian:) Składniki na talerz (nieduży!) ciastek: 100 g mąki orkiszowej 50 płatków żytnich 50 g płatków owsianych łyżka masła ok. 80 ml wody kilka suszonych pomidorów z oliwy przyprawy: lubczyk, sól, kminek mielony, bazylia do posypania: kminek, sezam, mak dodałam jeszcze łyżkę oliwy spod pomidorów, bo ciasto nie chciało się uelastycznić dostatecznie aby je rozwałkować(...)każdej przemianie:  mąkę orkiszową, płatki żytnie (g) masło i 1/3 łyżeczki mielonego kminku (sł) płatki owsiane, 1/3 łyżeczki bazylii (o) 1/3 łyżeczki soli morskiej i wodę (sn) 5 suszonych, pokrojonych pomidorów (k) 1/3 łyżeczki lubczyku (g) Ciasto ugniotłam w kulę, zawinęłam w folię spożywczą i wsadziłam na ok. 1/2 godz. do lodówki. Po tym czasie miało być rozwałkowane

Zdrowa Kuchnia Sowy
Krem czekoladowy z soczewicy! Bez cukru! Można się objadać;) 243

tarty:) I choć dalej nie wiem jak smakuje krem czekoladowy z ciecierzycy, to wiem, że z soczewicy jest przepyszny:) Przy stosowaniu I fazy MM daktyle trzeba zamienić na śliwki suszone, morele itp. owoce o mniejszym ig niż daktyle:) "Ludzi wyprowadzają z równowagi nie same fakty, lecz sposób, w jaki je widzą." Epiktet Komentarze Gość: m.dawid, agje137.neoplus.adsl.tpnet.pl 2012/04/26(...)dzięki za powiadomienie! Nie zauważyłam, że taka akcja jest na Mikserze:) basia3005 2012/05/01 22:08:38 ale slodko u ciebie , smacznie i zdrowo .. ja zastepuje daktyle (IG 70) sliwkami suszonymi . To dla tych co sa na MM I faza -:) sowa_nie_sowa 2012/05/02 09:06:00 Basia , kiedyś, nie tak dawno, raz w tygodniu piekłam ciasto czekoladowe albo sernik albo

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pikantne placki z dyni w trzech wersjach 140

obranej i wypestkowanej dyni jajko łyżka mąki orkiszowej typ 1850 łyżka otrąb orkiszowych 1 łyżka oleju kurkuma, sól spory ząbek czosnku Dodatki do placków: starty oscypek camembert łosoś wędzony suszone pomidory w oliwie Do miski dodawałam składniki w kolejności i mieszałam po każdej przemianie: 1. jajko, dynia (sł) 2. wyciśnięty czosnek (o) 3. sól (sn) 4. mąka i otręby(...)głowy, że mogłam zrobić to bez oleju (trochę tylko dodać do masy), czyli tak jak smażę naleśniki czy pankejki. Placki zjadłam najpierw z dodatkiem oscypka, camemberta i suszonych pomidorów. Bardziej mi smakowała wersja  z camembertem, choć pewnie jeszcze lepsze by były z serem pleśniowym typu lazur (ale nie miałam). Dwa zjadłam z łososiem wędzonym, ale taka wersja mnie smakiem

Zdrowa Kuchnia Sowy
Placki ziemniaczano-cukiniowe pod szpinakową kołderką 146

obranych ziemniaków kawałek cukinii jajko duże cebula 2-3 łyżki mąki orkiszowej tymianek, kurkuma, kminek, sól, pieprz, łyżeczka soku z cytryny olej  Szpinakowy wierzch: szpinak pomidory suszone czosnek cebula olej spod pomidorów Placki przygotowałam wg Pięciu Przemian, czyli dokładałam i miksowałam po kolei: 1. ziemniaki, cukinia, jajko, 1/3 łyżeczki kminku (sł) 2. cebula, pieprz (o) 3. sól(...)patelni, a w międzyczasie do rondelka wrzuciłam na rozgrzaną łyżkę oleju (spod pomidorów) pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek, chwilę smażyłam i dodałam liście szpinaku. Po podduszeniu dorzuciłam kawałki suszonego pomidora, a potem rozkładałam na plackach. "Przyjaźń to nie tylko wspaniały prezent, lecz także ustawiczna praca" Ernst Zacharias

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pikantne pasty z kaszy jaglanej - pyszne 227

PASTA Z FASOLKĄ ADZUKI Składniki: *  2-3 łyżki ugotowanej fasoli *  2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej *  ząbek czosnku *  łyżka jogurtu/majonezu/śmietany *  sól, lubczyk, cebula suszona, kminek mielony Wszystkie składniki zmiksowałam. Wyszła super! PASTA Z JAJKIEM I BROKUŁEM Składniki: *  2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej *  ugotowane na twardo jajko *  2-3  zblanszowane(...)różyczki brokuła *  łyżka jogurtu/majonezu/śmietany *  duży ząbek czosnku *  kurkuma, sól, cebula suszona, majeranek Bardzo, bardzo dobra:) Do tych past nie potrzeba chleba (choć zamierzałam je zjeść na grzance), smakują solo wyśmienicie:) "Moda - to co dziś ładne, ale za kilka lat będzie brzydkie.  Sztuka — to co dziś brzydkie, ale za kilka lat będzie ładne. " Coco Chanel

Zdrowa Kuchnia Sowy
Konfitura bakaliowa z miodem - może na prezent? 133

pewna, czy to właściwa nazwa)  znalazłam w Wysokich Obcasach Extra.  Zmieniłam trochę ilości składników, dorzuciłam daktyle i posiekane orzechy. Składniki na 2 słoiczki i miseczkę: *  7 suszonych moreli *  5 dużych daktyli *  5 dużych suszonych śliwek *  4 figi *  garść rodzynek *  garść orzechów włoskich *  1 i 1/2 szklanki miodu  Posiekałam drobno wszystkie

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 189

już kilkanaście lat wcześniej, widząc nisze na rynku, postanowili podzielić się Swoim tradycyjnym rodzinnym produktem z ludźmi. Początki produkcji były bardzo trudne, stopniowo zwiększano liczbę załogi, dopracowywano technologie suszenia, przeprowadzano systematyczne badania, nad produktem, aby utrzymać walory jakościowe na najwyższym poziomie. Celem firmy jest produkcja wysokiej jakości makaronów, tradycyjną metoda. Dzięki zastosowaniu świeżych jaj oraz wysokogatunkowych mąk, produkt nosi(...)walory makaronów domowych. Kolejną ważną rzeczą jest proces suszenia makaronów, dzięki czemu jego przyrost jest naprawdę duzy, w okolicy 350% - 400 %. W składzie makaronów: mąka, woda i ŚWIEŻE JAJA  A tu porównanie makaronów - tych z jajkiem i bez Po lewej makaron bez jajka, po prawej ten z jajkiem prawdziwym i świeżym. Daje do myślenia? W niedługim czasie przygotuję jakie

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 200

bogaty zasób gotowych mi e szanek przypraw, które pomogą stworzyć niecodzienne danie i wzbogacą je wyjątkowym smakiem.     Mieszanka przypraw do Kurczaka na dziko Royal Brand W składzie: suszone pomidory, pieczarki suszone, liście laurowe, czosnek, cebula, seler, por, estragon, tymianek, natka pietruszki.   PRZEPIS - Kurczak na dziko Kurczak podzielony na części, bądź jak w moim przypadku - udka. Obsmażyć

kolorowotorcikowo
CUKIER RÓŻANY 132

odcinamy białe końce. Blendujemy na "pastę". Do pasty dodajemy cukier -tu sami dozujcie. Ważne by cukier zachował łądny kolor - więc nie przesadźcie z jego ilością. I najważniejszy krok - suszenie. Cukier musi być naprawdę suchy... Suszcie go przez kilka dni, aż stanie się sypki. Zamknijcie w szczelnym pojemniku. Już niedługo coś przygotuję z cukrem różanym

kolorowotorcikowo
Pierogi z soczewicą i grzybami w barszczyku zatopione 177

pierogi: Ciasto: 800 g mąki pszennej 2 jajka 200-220 ml wody szczypta soli Farsz: 1,5 szkl. soczewicy czerwonej 1 duża cebula garść suszonych leśnych grzybów 250 g pieczarek sól, pieprz Wykonanie: Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Suszone grzyby ugotować w wodzie - odcedzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę - podsmażyć na oleju rzepakowym. Pieczarki i grzyby pokroić

kolorowotorcikowo