obrane i pokrojone na kawałki pietruszki 4 obrane i pokrojone na kawałki marchewki 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 3 jajka 2 namoczone w wodzie bułki pełnoziarniste garść namoczonych suszonych grzybów gałka muszkatołowa natka pietruszki (najlepsza jest świeża, ale akurat takiej nie miałam, więc dodałam 2 łyżeczki suszonej) sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: 1. Ćwiartki ugotowałam z marchewką
Kulinarny Pamiętniksłodkie i pożywne śniadanie. Tę wersję, podobnie jak owsiankę codzienną , przygotowujemy wieczorem, tak aby rano pozostało nam tylko podgrzanie. Składniki: 3 łyżki płatków owsianych (górskich) łyżka siemienia lnianego 5 suszonych śliwek pokrojonych na kawałeczki łyżeczka kakao łyżeczka miodu filiżanka mleka łyżeczka ziaren słonecznika szczypta cynamonu 1 duża świeża śliwka pokrojona na plasterki Przygotowanie: Wieczorem wsypałam płatki, siemię, kakao oraz suszone
Kulinarny PamiętnikPyszny chleb naładowany ziarnami i suszoną żurawiną - taki jak lubię. A w dodatku nie trzeba się męczyć z wyrabianiem ciasta :-) Składniki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej łyżki siemienia lnianego 4 łyżki pestek słonecznika 4 łyżki sezamu 150 g suszonej żurawiny pół szklanki płatków jęczmiennych łyżeczka soli łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży pół litra ciepłej wody
Kulinarny Pamiętniksmaku arbuza" można i tak.. hehe :) Teraz jest czas przedświątecznych przygotowań więc dzisiejsza tematyka bazarowa na tym polegała, wszędzie pełno orzechów, suszonych grzybów, kwaszonej kapusty na świąteczny bigos. choinek, jemioły, stroików, pięknie pachnącego suszu na wigilijny kompot (podobno dobry na trawienie), nawet były żywe karpie (ja osobiście wolę już rybkę wypatroszoną, bo jednak ryba też zwierzę i uczucia
Zainspiruj się kuchniąkurczaka. Śródziemnomorska będzie tylko kompozycja warzyw :) Tagin Tagin Śródziemnomorski SKŁADNIKI: - 2 piersi z kurczaka (podwójne) - 1-2 łodygi selera naciowego - 1 papryka - 8 ząbków czosnku - 7-8 pomidorów suszonych w zalewie - 1 duża cebula - pomidorki koktajlowe - oliwki czarne i zielone - pół opakowania sera feta - 1 łyżka kaparów - 8 listków świeżej bazylii - sól, pieprz oraz zioła prowansalskie SKŁADNIKI(...)pieprzem. Na dno naczynia wlewamy pół szklanki wody. Następnie na te warzywa kładziemy piersi z kurczaka, układamy na nie oliwki, 4 ząbki czosnku, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, pomidory suszone, listki bazylii, kapary. Na sam wierzch kruszymy ser feta i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy wszystko 40 minut w temp. 250 °C Smacznego
Zainspiruj się kuchniązielonym pesto i grillowanym kurczakiem... SKŁADNIKI: - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 słoiczek zielonego pesto - 3-4 łyżki śmietany 18% - 1 opakowanie zielonych oliwek - 1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie - 1 cebula cukrowa - 3 duże ząbki czosnku - świeża bazylia - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka rozmarynu - 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich - pół łyżeczki pieprzu(...)czosnek, pokrojoną w piórka cebulę i listki świeżej bazylii. Posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Gdy już nam się poddusi cebula z czosnkiem dodajemy pesto, suszone pomidory pokrojone w paski i zielone oliwki przekrojone na pół lub w plasterki. Następnie dodajemy śmietanę i zioła. Gdy mamy już gotowe pesto czas
Zainspiruj się kuchniądłużej będzie przechowywany, tym bardziej stanie się atrakcyjny. Zachwyci kolorem i dojrzalszym smakiem. Ja najbardziej lubię klasyczny śmietankowy, ale wytwórcy przygotowali różne warianty smakowe: z czarnuszką, suszonymi pomidorami, bazylią czy czosnkiem. Ser z Wiżajn to idealny kompan w kuchennych podbojach. Dziś ulepiłam podpłomyki, do których dosypałam ziarno siemienia lnianego, a ze świeżej pietruszki ukręciłam pesto o przepięknym zielonym(...)wlewamy do wysokiego naczynia. Doprawiamy pieprzem i solą. Następnie miksujemy blenderem tak długo, aż uzyskamy taką piękną zieloną miksturę :) Ser kroimy w kosteczkę (ja wybrałam wariant z suszonymi pomidorami i czosnkiem). Pesto przekładamy do słoika. Podpłomyki układamy na talerzu i zajadamy dowolnie. To super przekąska nie tylko na letnie dni, ale idealnie sprawdzi się również na spotkania
Sajkofanka smakuBłyskawiczne roladki z szynki parmeńskiej i sera pleśniowego z sosem miodowo-balsamicznym są idealne jako szybka przekąska lub przystawka przed daniem głównym. Składniki: szynka parmeńska ser z niebieską pleśnią suszone pomidory roszponka lub rukola na sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu(...)sól, pieprz Ser pleśniowy pokroić w grubsze słupki, a suszone pomidory w paski. Na deseczce rozłożyć po dwa plasterki szynki tak, aby jeden zachodził na drugi. Na środku ułożyć garstkę roszponki, kawałek sera i paski pomidorów. Zwinąć całość tworząc roladki, a następnie każdą z nich przekroić na pół. Przygotować sos: wymieszać ocet z miodem i oliwą, przyprawiając go do smaku
wyzwania kuchenneTarta z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i suszoną żurawiną to prosta wegetariańska potrawa smaczna zarówno na zimno jak i po podgrzaniu. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 200 g sera camembert garść suszonej żurawiny 2 jaja 250 g gęstej śmietany tymianek pieprz Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Ciasto francuskie wyłożyć na formę do tarty i ponakłuwać spód widelcem. Formy
wyzwania kuchenneKotleciki z polędwiczek wieprzowych smażone na maśle z wybornym sosem z suszonych śliwek, białego wina i śmietanki. Warte spróbowania nie tylko "od święta", ponieważ przepis nie jest zbyt skomplikowany. Składniki na 2 porcje: 500 g polędwiczek wieprzowych 1/3 kostki masła na sos: 1 szklanka białego wina 20 suszonych śliwek 2 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki 200 g śmietany kremówki
wyzwania kuchennepamiętać, by odpowiednio wcześniej je zamarynować :) Składniki: 8 skrzydełek z kurczaka na marynatę: 2 łyżki miodu 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy łyżeczka suszonego tymianku łyżeczka suszonego rozmarynu Wymieszać składniki marynaty i natrzeć nią skrzydełka. Włożyć je do rękawa do pieczenia, wlać resztę marynaty i zamknąć szczelnie rękaw. Odstawić do lodówki na minimum
wyzwania kuchennełyżka oliwy 1 łyżka suszonego oregano 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli i pieprzu Do szklanki pokruszyć drożdże(...)placek i ułożyć na blaszkach wysmarowanych oliwą. Odstawić na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 250 stopni C. Pizze posmarować sosem pomidorowym, a na wierzchu ułożyć mozarellę i pomidorki. Posypać suszonym oregano, wstawić do nagrzanego piekarnika na górną półkę i piec około 10 minut, aż ciasto zrumieni się na brzegach i zrobi chrupiące. Po wyjęciu udekorować świeżą bazylią, skropić oliwą
wyzwania kuchenneProsta i smaczna warzywno-serowa przekąska. Składniki: cukinia oliwa z oliwek ser brie lub camembert suszone pomidory świeża bazylia Cukinię umyć i pokroić wzdłuż na cienkie pasy, nie obierając ze skórki. Skropić oliwą z oliwek i posolić. Ser brie pokroić na plastry, a pomidory suszone na połówki. Na rozgrzanej patelni grillowej ułożyć plastry cukinii i krótko opiec z każdej strony
wyzwania kuchennejuż na ich mozolne zawijanie ;) Szybsza i ciekawsza wersja tradycyjnego dania... 400 g mięsa mielonego 50g ryżu pół główki kapusty 1 jajko sól, pieprz, słodka papryka sos Napoli Knorr suszone pomidory w oliwie Ryż ugotowałam na półmiękko, wystudziłam. Kapustę drobno posiekałam. Do mięsa dodałam jajko, ryż, kapustę. Doprawiłam przyprawami. Wszystko razem wymieszałam i uformowałam kotlety. Gołąbki lekko podsmażyłam na oliwie(...)następnie wszystko przełożyłam do żaroodpornego naczynia. Sos Napoli Knorr przygotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodałam suszone pomidory. Zalałam nim gołąbki i piekłam w 150 st. przez 30 min. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- "Cheated" Stuffed Cabbage 400 g minced meat 50 g rice 1/2 of small cabbage 1 egg salt, pepper, sweet paprika Knorr Napoli sauce dried tomato in olive oil Cook and cool
bastalenameksykańską bombę. Beszamelowi dostało się gałką. Tylko makaron trzyma fason ;) Trochę wariacji w kuchni jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Quazi Lasagne Mexicana płaty makaronowe mięso mielone krojone suszone pomidory cebula mieszanka meksykańska (kukurydza, zielony groszek, czerwona fasola) przyprawy (chili, słodka papryka) masło mleko mąka żółty ser Sos pomidorowy: klasyczny sos pomidorowy do lasagne to oczywiście mięso mielone, pomidory(...)cebula, przyprawy. Ja swój wzbogaciłam kukurydzą, groszkiem, czerwoną fasolą i suszonymi pomidorami. Nie żałowałam przypraw tj. słodka papryka i chili. Smażyłam na wolnym ogniu, tak długo, aż większość wody odparowała i został bardzo gęsty sos. Sos beszamelowy: w rondelku rozpuściłam 1,5 łyżki masła, dodałam 1,5 łyżki mąki i mieszałam, unikając powstania grudek; następnie dodałam
bastalena