kością) 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka + 3 gałązki natki pietruszki 1 kawałek korzenia selera 1 kawałek pora 1 mała, opalona na ogniu cebula 1 kawałek kapusty włoskiej 1 suszony grzybek 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 6-7 małych pieczarek sól świeżo mielony pieprz Pulpeciki: szponder, marchewka i grzybek – z rosołu 1 małe jajko 3-4 łyżki bułki(...)czas szumowiny z mięsa, które zebrały się na górze. Zmniejszamy ogień na mały, dodajemy obrane marchewki i pietruszkę, obrany korzeń selera, natkę, kapustę, por, opaloną na palniku cebulę, suszony grzybek, a także ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy bez przykrycia przez 2-3 godziny, tak aby rosół tylko lekko „pyrkał” – nie może się gotować jak szalony. Gdyby
Poezja smakuwzrok w ściółkę leśną w nadziei, że dostrzeżemy w niej lśniące kapelusiki grzybów. Moi rodzice są zapalonymi grzybiarzami i rok rocznie zbierają ich kilkadziesiąt kilogramów. Część z nich suszą, część z kolei marynują (zawsze coś z tych zbiorów dostaniemy z mężem do naszej spiżarki). Ja nigdy nie byłam miłośniczką zbierania grzybów, chyba dlatego, że po prostu
W mojej holenderskiej kuchnigwarantuje nam seler naciowy. Składniki: - 1 pęczek selera naciowego - 250 g pieczarek - 1/2 puszki kukurydzy - 3 małe piersi z kurczaka - 2 duże ogórki konserwowe - 1 garść rukoli - 1 słoik suszonych pomidorów - przyprawy: delikat czerwony, pieprz, sól oraz przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Pieczarki kroimy w kostkę i smażymy do miękkości. Identycznie robimy z piersiami z kurczaka, które doprawiamy delikatem oraz przyprawą(...)Selera, pomidory oraz ogórki kroimy w kostkę a rukolę siekamy. Do miski wrzucamy wszystkie wcześniej przygotowane składniki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz niewielką ilością oleju z pomidorków suszonych
Zainspirowana w kuchnipodgrzybku, borowików mnóstwo! Wiadra, skrzynki wypełnione po brzegi. Sezon na grzybobranie oficjalnie uznaję za otwarty! Ale co teraz z nimi zrobić? Wszystkich nie da się zjeść. Ja zawsze suszę, zamrażam i marynuję. Oto przepis na super marynatę, oczywiście od cioci Marysi. Jest to przepis na jedną porcję marynaty. Składniki: 3l wody 0,5l octu 2 szklanki cukru 2 duże
Brzuszki Łakomczuszkipapryki, pomidory i podsmażona kiełbasa. Ja dodaję również cukinię :) Składniki: 400 g kiełbasy 2 cebule 4 pomidory 6 papryk (różne kolory) cukinia 500 g passaty pomidorowej łyżka słodkiej papryki suszonej sól, pieprz, ew. chilli Paprykę, cebulę, pomidory i cukinię pokroić w większą kostkę. Kiełbasę pokroić na talarki, a te na połówki. W dużym szerokim garnku podsmażyć kiełbasę, aż się zrumieni(...)tłuszcz wytopi. Przełożyć ją na talerz. W tym samym garnku podsmażyć cebulę, dodać suszoną paprykę. Następnie wrzucić pokrojone papryki i cukinię, smażyć kilka minut. Dodać pomidory i całość poddusić na średnim ogniu. Wlać passatę, doprawić i nadal gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać podsmażoną wcześniej kiełbasę, wymieszać. Przelać na talerze i podawać z ulubionym pieczywem
wyzwania kuchennesosie śmietanowym Składniki: 250-300 g makaronu tagiatelle 150-200 g kurek 70 g sera koziego ½ papryczki chili 200 g boczku w plastrach 1 mała czerwona cebula około 5 suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku 40 g startego parmezanu 2 garści rukoli 250 ml śmietany 2 jajka sól, pieprz bazylia, oregano olej do smażenia lub masło Przygotowanie: Na początku musimy dobrze(...)Cebulę, czosnek oraz papryczkę kroimy w kosteczkę. Rozpuszczamy małą łyżeczkę masła i podsmażamy cebulę oraz czosnek, dodajemy kurki i nadal smażymy. Dodajemy następnie pokrojone w kostkę suszone pomidorki oraz chili. Smażymy około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Na końcu dorzucamy pokrojony w małe kawałeczki ser kozi oraz wcześniej podsmażony boczek. Smażymy chwile aby ser się lekko rozpuścił. Makaron
Mania Gotowaniabezmleczny. Bez dodatku cukru. Ciasto można przygotować w piekarniku lub na patelni. Składniki : 3 jajka 3 łyżki mąki ryżowej szczypta soli po garści różnych bakali (rodzynki, żurawina, suszone morele, orzechy włoskie, migdały, daktyle) mały banan na wierzch: garść moreli, sok jabłkowy lub pomarańczowy, bakalie do dekoracji np. migdały, żurawina, Ciasto : Z białek jaj i soli ubijamy pianę(...)zrumienieniu się spodu (ok. 10-15 minut na średnim ogniu) przewracam placek na drugą stronę. Ciasto można też upiec w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Dekoracja: suszone morele zalewam sokiem i zostawiam na kilka godzin do namoczenia. Sok odlewam a morelki miksuję na papkę. Papką morelową smarujemy ciasto. Dekorujemy wg uznania bakaliami
prawdziwe jedzenieSkładniki: 3 papryki, umyte, pozbawione nasion pół szklanki kaszy jaglanej szklanka wody 1 mała cukinia 1 pierś kurczaka (około 300 gram) 5 suszonych pomidorów szalotka 2 ząbki czosnku 2 jaja sól pieprz łyżka oliwy z oliwek Kaszą jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy pokrojone w bardzo drobną kostkę(...)cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażymy chwilę, doprawiamy solą i pieprzem. Kroimy cukinię w kostkę i również wrzucamy na patelnię. Suszone pomidory kroimy najdrobniej jak umiemy. Wszystko dokładnie smażymy. Gdy nasza kasza będzie ugotowana, dodajemy ją na patelnię do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wbijamy dwa jaja i dokładnie mieszamy
Mango Papajajagnięciny :) składniki: 500 g mięsa jagnięcego ( ja użyłam łopatki jagnięcej i sama ją zmieliłam) 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka mięty suszonej 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka kolendry sok z połówki cytryny 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki startego imbiru (może być suszony) sól i pieprz do smaku 5 placków tortilli
Niezły Młynekdzisiejsze śniadanie. Taka słoneczna. I bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy słonecznik, a reszta to już kwestia fantazji i zasobów lodówki. Ja na początek wpakowałam jedynie natkę pietruszki i suszone pomidory w oliwie. Do tego bardzo minimalistyczne tosty z żółtym serem. Niedzielne, leniwe śniadanie dla kogoś kogo opuściła wena ;) szklanka słonecznika zalanego wodą natka pietruszki suszone pomidory w oliwie Po pół
bastalenałyżka szczypiorku - posiekany 1 łyżka papryki czerwonej - pokrojona w drobną kosteczkę 2 łyżki pomidora - pokrojony w kostkę 1 łyżka sera feta - pokruszony na mniejsze kawałki sól, pieprz, bazylia suszona - do smaku 2 łyżeczki oliwy - do smażenia Pokroiłam w kostkę paprykę oraz część pomidora - z pomidora zdejmuję zwykle skórkę, taki nawyk z dzieciństwa, gdy pomidorowa skórka mi szkodziła . Posiekałam szczypiorek. Odkroiłam(...)zabrałam się za roztrzepanie jaj z 2 łyżkami mleka. Dopieprzyłam, dosoliłam, dorzuciłam warzywka i pokruszony ser. Na 2 łyżeczki rozgrzanej oliwy i gorącą patelnię wylałam mieszaninę jajeczną. Posypałam suszoną bazylią. Przykryłam pokrywką i podsmażałam na wolnym ogniu ok. 10 minut. Pożarłam ze smakiem i w towarzystwie plastrów pomidora. Tego mi było trzeba
Grunt to przepis!SOSIE BOROWIKOWYM /własny; współpraca z Winiary; / na 8-10 kotlecików 2 woreczki kaszy gryczanej prażonej 2 duże jajka (kl. L) lub 3 małe bułka tarta 1 pełna łyżka suszonego majeranku sól, pieprz ziołowy ew. odrobina mleka sos: 60g suszonych borowików 1 duża cebula 150 ml bulionu warzywnego 150 ml śmietanki 12% 2-3 łyżki mąki 2 łyżki masła kotlety
W kuchni Karmel-itkiknajpce pod pracą i postanowiłam odtworzyć. Polecam! Składniki: sałata (jaką chcecie, dobrze sprawdzi się dębowa, ja miałam pod ręką lodową) pomidor 1/2 kulki mozzarelli 1/4 awokado 6 pomidorów suszonych pesto (można zrobić samemu, ja uwielbiam świeże pesto z Lidla) Myjemy i osuszamy warzywa. Drzemy sałatę, układsamy na niej pokrojonego pomidora, awokado, pomidory suszone, mozzarellę. Zalewamy pesto (1/2 opakowania lidlowego). Podajemy
Brzuszki ŁakomczuszkiSkładniki na dwie porcje. Składniki: 1 średniej wielkości bagietka 3 łyżeczki masła roślinnego 1 łyżeczka bazylii (suszonej) 1 łyżeczka oregano (suszonego) 50 g wege pasty węgierskiej Polsoja Dodatki: Kilka liści sałaty Pomidorki cherry Przepis: Bagietkę kroimy na mniejsze części i z każdej strony smarujemy masłem. Następnie wierzch grzanki posypujemy bazylią i oregano. Tak przygotowane grzanki układamy
Emcia Pichcinadmiar zawsze zamrażam. Zwykłego cukru nie miałam, więc zastosowałam cukier trzcinowy. Upieczenie bezy nie jest trudne, po ubiciu wszystkich składników masa ma być gęsta i błyszcząca. Tym razem przed suszeniem bezy uformowałam ją w ten sposób by miała podwyższone brzegi, a jednocześnie była wklęsła w środku, to miejsce wypełniłam ubitą śmietaną, które pokryłam winogronami, plasterkami kiwi i mrożonymi jagodami(...)góry. Do środka gotowej bezy będziemy wkładać ubitą śmietanę. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, wstawiamy blaszkę z bezą. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy (właściwie suszymy) przez 90 minut . Po tym czasie wyłączamy piekarnik, studzimy beze przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Beza powinna być biała, często delikatnie pęka (ale taka jej uroda). Najlepiej robić to wieczorem, wtedy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię