susz - 5290 przepisów (strona:104/353)

Szwajcarska czekolada :) 178

łyżek) mąki pszennej 0,5 kg dobrej jakości twarogu 300 gr karmelu. Jeśli ktoś nie umie, lub boi się robić – puszka masy kajmakowej też może być garść orzechów, suszonej żurawiny, dwie łyżki czekolady posiekanej mały słoiczek konfitury wiśniowej Pracę dzielimy na etapy 1. nagrzewamy piekarnik do 170 stopni, grzanie góra dół, bez termoobiegu 2. rozpuszczamy czekoladę z masłem, studzimy(...)łyżek mąki 5. powstałą masę wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 15 minut 6. ser łączymy z kajmakiem i dwoma jajkami. Dodajemy jedną łyżkę mąki, orzechy i suszoną żurawinę. 7. obniżamy temperaturę do 160 stopni 8. wyciągamy ciasto czekoladowe, „płaszczymy” powstałe wybrzuszenia na cieście 9. na ciepłe ciasto wylewamy masę serową 10. łyżką wykładamy konfiturę wiśniową na masę

ladykitchen
91. Na jeden kęs, czyli trufelki z białej i gorzkiej czekolady oraz wytrawne kuleczki serowe. 275

szczypiorku: (15-16sztuk) Składniki: 200g serka naturalnego twarożkowego 15-20gramowa papryczka chili  100g ostrego sera cheddar 1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie) szczypiorek i papryka słodka suszona do obtoczenia świeżo zmielona sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania:  Serek naturalny umieszczamy w miseczce i rozdrabniamy go za pomocą widelca. Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach(...)czosnku. Składniki dodajemy do serka i dokładnie mieszamy. Za pomocą dłoni formujemy kulki (możemy sobie to ułatwić zwilżając za każdym razem dłonie w zimnej wodzie). Kulki obtaczamy w słodkiej, suszonej papryce wysypanej na talerzu i umieszczamy je w papierowych papilotkach. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorem oraz startym serem cheddar.. i analogicznie przetrzymujemy w lodówce i już żadne przygotowania

Symfonia Smaków
BIGOS 144

Gorący aromatyczny i jak dla mnie, najlepiej z bardzo kwaśnej kapusty J SKAŁDNIKI 1,5 kg kapusty kiszonej 70 dag wołowiny 80 dag łopatki 1 duża cebula garści grzybów suszonych 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso pokroić w małe kawałki i podsmaży aby się zarumieniło pod koniec smażenia dodać cebule(...)minut. Kapustę wypłukać, odcisnąć pokroić drobno, przełożyć do garnka  zalać wodą aby kapusta była przykryta, dodać  liście laurowe, ziele angielskie, pieprz  w ziarnach i namoczone suszone grzyby i gotować około 30 minut. Następnie do gotującej kapusty dodać podsmażone mięso z cebulą wszystkie składniki dokładnie wymieszać i gotować 2,5-3 godziny przed końcem gotowania doprawić solą

RAROSSA
Kiełbaski na grilla 145

zimnej wody 4 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku sól i pieprz do smaku patyczki do szaszłyków Składniki czerwonej greckiej przyprawy: 2 miarki suszonego oregano 1 miarka suszonego tymianku 1 miarka płatów chilli Wykonanie: Mielone mięso mieszamy z oliwą, octem, wodą, czosnkiem i czerwoną przyprawą ziołową. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy

Kulinarne przygody Gatity
Pizza Margherita 191

placki: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml cieplej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy  z oliwek EV 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 kulki mozzarelli 2 spore pomidory listki świeżej bazylii listki świeżego oregano oliwa  z oliwek EV Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny

Kulinarne przygody Gatity
Pizza z cukinią i pesto 145

placki: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml cieplej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy  z oliwek EV 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 okrągłe żółte cukinie ok. 10 dag starego żółtego sera 2 czubate łyżki  pesto z natki pietruszki i orzeszkow listki świeżego oregano oliwa

Kulinarne przygody Gatity
Przyprawa do dań z kapustą 191

ziaren ziela angielskiego 4 goździki 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki gorczycy 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka suszonej cebuli 3 suszone grzybki Wykonanie: Wszystkie składniki przyprawy ucieramy w moździerzu lub blendujemy. Przechowujemy w suchym, szczelnie zamkniętym pojemniczku. insertCookd("03eeb4327664763aa647ad3298263151

Kulinarne przygody Gatity
Kandyzowane plasterki pomarańczy 264

Następnie wyjmujemy plasterki i układamy na kratce, żeby obciekły  z syropu. Ja układam je od razu na kratkach od suszarki do warzyw,  a potem suszę w suszarce 2 razy po 1 godzinie, w odstępach kilkugodzinnych. Możemy też ułożyć plasterki na papierze do pieczenia i podsuszyć w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach

Kulinarne przygody Gatity
Przyprawa meksykańska do chili con carne 163

chili con carne Składniki: 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka gorzkiego kakao 1 łyżeczka suszonej cebuli 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo z mielonego czarnego pieprzu Wykonanie: Wszystkie składniki przyprawy dokładnie mieszamy i trzymamy w suchym szczelnie zamkniętym słoiku. insertCookd

Kulinarne przygody Gatity
Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami 432

tort  dacquoise z daktylami i orzechami Składniki: Beza 6 białek 300 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżki brązowego cukru szczypta soli 1 łyżeczka octu 8 suszonych daktyli Krem 250 g mascarpone 300 ml śmietany 30 % 1 łyżka cukru pudru 150 g masy kajmakowej z puszki 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich(...)suszonych daktyli Do dekoracji: gorzkie kakao daktyle Wykonanie: Przed robieniem bezy sprawdźmy czy miska i mieszadła miksera nie są tłuste. Minimalna ilość tłuszczu spowoduje, że białka się dobrze nie ubiją. Białka wkładamy do miski, dodajemy sól i ubijamy na sztywno, pod koniec dodając ocet. Następnie ubijamy dalej dodając po łyżce cukru. Cukier powinien się całkowicie

Kulinarne przygody Gatity
Granola, pomarańczowe musli z żurawiną 221

gotowe musli czy płatki śniadaniowe zróbmy sobie sami coś smacznego, odżywczego i w pełni wartościowego. Granola to mieszanka płatków różnych rodzajów zbóż, wzbogacona bakaliami i suszonymi owocami. To dokonały dodatek do naturalnego jogurtu lub mleka, i na przykład razem z  pokrojonym bananem zapewni nam porządną porcję energii na poranny rozruch organizmu. Tym razem(...)soli 3/4 łyżeczki mielonych goździków 50 g siemienia lnianego 50 g otrębów pszennych lub żytnich 1 łyżeczka   mielonej skórki pomarańczowej 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny 100 g  kandyzowanej skórki pomarańczowej Wykonanie: Pomarańcze myjemy, obieramy ze skórki, miąższ kroimy na cząstki, blendujemy i wkładamy do miski.. Do miski z pomarańczą dorzucamy wszystkie składniki

Kulinarne przygody Gatity
Śródziemnomorskie przysmaki i mieszana sałatka hiszpańska 221

obierają  się bardzo łatwo, a dzięki temu, że były prażone w łupinach zachowały cały swój smak. Migdały są zapakowane w plastikowe torebki o pojemności 200 g. Żurawina wielkoowocowa suszona Postanowiłam też spróbować suszoną żurawinę, wprawdzie nie pochodzi z Europy, tylko z Kanady, ale zaintrygowała mnie postać w jakiej jest sprzedawana.  Rożni się ona od tej dostępnej w naszych

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano 204

pszenno-orkiszowe bułeczki. W moim wydaniu są to bułeczki z dodatkiem orkiszowej mąki razowej. A ten aromatyczny efekt daje obtoczenie ich w świeżo startym parmezanie i suszonym oregano. Pachną obłędnie ! Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano Składniki: 225 g mąki pszennej 150 g   mąki orkiszowej razowej 7 g   suchych drożdży 1,5 łyżeczki soli(...)łyżeczka cukru 200 ml letniej wody 2 łyżki tartego parmezanu  1 łyżka suszonego oregano Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz parmezanu i oregano wsypać do miski, wymieszać na pierwszym biegu robota i wrabiać przez 10 minut na drugim biegu. Pozostawić na 5 minut, żeby ciasto odpoczęło i znowu wyrabiać przez 5 minut. Z ciasta uformować kulę, oprószyć mąką, włożyć do miski

Kulinarne przygody Gatity
Zielona pizza ze szparagami 173

placki: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii Dodatkowo: 1/2 pęczka zielonych szparagów kilka plasterków sera feta  pesto z natki pietruszki i orzeszków oliwa z oliwek EV suszone oregano sól pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam

Kulinarne przygody Gatity
Schab w majeranku nadziewany śliwką 182

Schab w majeranku nadziewany śliwką Składniki: 1,2 kg schabu 3 łyżki majeranku 1 łyżeczka  czarnego pieprzu 1/2 łyżeczka papryki 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka  soli 2 łyżki oleju 100 g suszonej śliwki opcjonalnie kawałek siatki wędliniarskiej Wykonanie: W schabie przy pomocy ostrego noża robimy tunel. Upychamy w nim dokładnie

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania