susz - 5290 przepisów (strona:100/353)

Złociste placki ziemniaczane z sosem borowikowym 161

upodobań domowników. Smażymy na rozgrzanym oleju. Smaczne na gorąco i na zimno! Sos grzybowy: 20-30 dag grzybów, grzyby leśne lub pieczarki cebula 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonej bazylii świeża natka pietruszki, im więcej tym smaczniej sól pieprz 3 łyżki śmietany 3 łyżki mąki pszennej woda oliwa Grzyby kroimy w plastry, cebulę i czosnek w drobną kostkę(...)smażymy w rondlu na złoty kolor. Do podsmażonej masy grzybowej wlewamy ok 1 litra wody, doprawiamy solą, pieprzem, wsypujemy suszoną bazylię i wszystko razem chwilę gotujemy. W miseczce roztrzepujemy pół szklanki wody z mąką i śmietaną, wlewamy do wywaru z grzybami i zagęszczamy sos. Pod koniec gotowania wsypujemy drobno posiekaną świeżą natkę pietruszki. Polewamy placki ziemniaczane i podajemy gorące

Apetyczna babeczka
Szmurowane mięso czyli kaszubski obiad 322

młodych ziemniaków 1 mała młoda kapusta 1/2 pęczka koperku 100 g boczku wędzonego  2 łyżki mąki pszennej majeranek   sól gruboziarnista pieprz czarny świeżo mielony ewentualnie 3 suszone grzyby 1. Mięso umyć, osuszyć. Dokładnie natrzeć solą i  pieprzem i odstawić do lodówki na godzinę. 2. Następnie otoczyć w mące i obsmażyć na klarownym maśle lub oleju. Później włożyć(...)mięso do garnka posypać majerankiem podlać wodą, (1 kubek) i gotować pod przykryciem około godziny lub 1,5. Można wrzucić do garnka kilka sztuk suszonych grzybów. 3. Kiedy mięso będzie miękkie z powstałego płynu robimy sos, który zagęszczamy mąką. Podajemy mięso pokrojone w plastry polane sosem z dodatkiem ziemniaczków i kapusty. 4. Ziemniaki umyć, nieobrane gotujemy przez około 20 minut

Apetyczna babeczka
Polewka grzybowa kaszubska 132

pozdrowieniami dla Cudów i Smaków regionu  :), po przepisy zajrzę jeszcze wiele razy.  Zupa wspaniała i niezwykle prosta! Składniki:     2 l.wody     suszone borowiki (20g)     1/2 kg ziemniaków     łyżka octu     listki laurowe,ziele angielskie     sól     pieprz(...)Potem doprawiamy, pieprzem, octem, można dać troszkę cukru, a na końcu śmietanę dobrze rozmieszaną z mąką. Chwilkę zagotujemy i gotowe. Jest jeszcze wersja tej zupy z dodatkiem suszonych owoców

Apetyczna babeczka
Schab pieczony ze śliwką i morelą 164

Pyszny Świąteczny schab z morelami i śliwką Schab pieczony ze śliwką i morelą SKŁADNIKI: schab b/k -1,5 kg morele suszone - 50 g śliwki suszone- 50 g tymianek -1 łyżka czosnek granulowany -1 łyżka sól i pieprz olej - 5 łyżek miód -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Schab opłukać, osączyć. Morele i śliwki opłukać w ciepłej wodzie, osączyć. W schabie długim i wąskim

Kuchnia Danusi
Sernik z żurawiną i skórką pomarańczową 159

wiaderko) jajka - 7 szt cukier waniliowy - 1 opak cukier puder - 1 szkl kasza manna - 1,5 łyżki mąka ziemniaczana - 1 łyżka kandyzowana skórka pomarańczowa - 2 łyżki  żurawina suszona -110 g  (KRESTO) tłuszcz do formy sól - 1 szczypta mąka do obsypania żurawiny cukier puder - 2 łyżki do obsypania listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Suszoną żurawinę wsypać do garnuszka, zalać

Kuchnia Danusi
Sałatka Caprese 216

Klasyczna włoska sałatka caprese Sałatka Caprese   SKŁADNIKI: ser mozzarella- 150 g pomidor - 2 szt sól i pieprz oliwa z oliwek - 2 łyżki listki bazylii suszona bazylię ocet winny - 1 łyżeczka oliwki ciemne do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Pomidory umyć , osączyć. Ser mozzarella i pomidory pokroić w plastry. Na talerzu układać na przemian, pomidory i ser. Do kubka wlać oliwę(...)oliwek, dodać ocet winny, suszoną bazylię, sól i pieprz, wymieszać. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę. Udekorować listkami bazylii i oliwkami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

Kuchnia Danusi
Schab ze śliwką i morelą w galarecie 185

Schab ze śliwką i morelą w galarecie 1 kg schab bez kości, 150 g śliwki suszone bez pestek, 150 g morele suszone  Sól, 0,5 kostki masło, 1 szt cytryna, pieprz 1,5 szkl wywar mięsny, 3 łyżeczki żelatyna DEKORACJA 0,5 szt ogórek świeży, 2 liście sałata, 1 szt papryka czerwona świeża, por liście, 1 gałązka natka pietruszki

Kuchnia Danusi
Serca drobiowe w śliwkowym sosie z Olejem rzepakowym 145

omega – 3 i dlatego potrawy które przygotowujemy  na tym  oleju są zdrowsze , szkoda że nie wszyscy o tym wiedzą. SKŁADNIKI: 500 g serca drobiowe 100 g śliwki suszone 0,5 szkl czerwone wytrawne wino sól i pieprz 1 cebula tymianek suszony olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Serca oczyścić, opłukać, przełożyć na patelnię, dodać olej rzepakowy, dusić do miękkości

Kuchnia Danusi
Roladki drobiowe ze śliwką z dodatkiem Oleju Rzepakowego 143

smakowite roladki smażę na Oleju rzepakowym, który jest bardzo zdrowy Roladki drobiowe ze śliwką  z dodatkiem Oleju Rzepakowego SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczka podwójna 16 śliwek suszonych sól i pieprz tłuszcz do smażenia jajko - 1 szt mąka - 2 łyżki bułka tarta - 3 łyżki  PRZYGOTOWANIE: Piersi lekko pobić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na każdym filecie ułożyć po cztery(...)suszone śliwki i zwinąć jak krokiety w roladki. Następnie panierować roladki w mące, jajku i tartej bułce. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor z obu stron, kilka minut na wolnym ogniu.  Podawać z ziemniakami. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Patisony faszerowane 147

skórką, natomiast starsze mają twardą skórę. Patisony faszerowane SKŁADNIKI: patison - 6 szt papryka czerwona - 1 szt papryka żółta - 1 szt mięso mielone - 250 g pomidor większy - 1 szt bazylia suszona keczup pikantny - 2 łyżki sól i pieprz wegeta tłuszcz cebula - 1 szt  PRZYGOTOWANIE: Ściąć górę z patisonów, środek wyciąć nożem lub wydrążyć łyżką. Mięso wyłożyć na patelnię, podlać odrobiną(...)miąższem z patisonów. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu, dodać do mięsa mielonego. Gdy mięso jest już podsmażone dodać paprykę i pomidory i miąższ, przyprawy i bazylię suszoną. Do gotowego mięsa dodać keczup pikantny, dokładnie wszystko wymieszać i trochę razem poddusić. Wrzucić patisony do osolonej wody na 15 minut, gotować . Gdy patisony będą prawie miękkie, wyłożyć patisony

Kuchnia Danusi
Zupa kukurydziana z grzankami 179

curry szczypta chili sól, świeżo mielony pieprz 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżki masła Grzanki: 3-4 kromki chleba (zwykły, tostowy lub żytni) po pół łyżeczki ziół włoskich i suszonego czosnku  Warzyw umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić z kukurydzą w dużym garnku. Zalać 1 l zimnej wody i gotować do miękkości. Dodać zioła i przyprawy. Gotować jeszcze(...)doprawić solą i pieprzem, dodać masło, natkę lub koperek, a na końcu chili.  Chleb pokroić w drobną kostkę wyłożyć na suchą patelnię i zrumienić, dodając pod koniec suszony czosnek i zioła. Gorącą zupę rozlać do miseczek, wrzucić po 2 łyżki grzanek

Czerwień i błękit
Schab nadziewany śliwką 184

Składniki: 600 g schabu, ok 10 suszonych śliwek, przyprawy: tymianek, rozmaryn, vegeta, majeranek, pieprz, ciemny sos (u mnie z wczorajszego obiadu), brokuły. Przygotowanie:  Schab myjemy, polewamy lekko olejem i nacieramy przyprawami. Wzdłuż schabu robimy nacięcie długim nożem z obu stron. Prze otwory wkładamy suszone śliwki, tak by były umieszczona dość gęsto. Następnie schab nakłuwamy widelcem. Owijamy go folią aluminiową

Aga w kuchni
Muffinki z kurczaka 3556

Składniki: 6 piersi kurczaka, przyprawa do drobiu, 300-400 g pieczarek, 1 garść suszonych grzybów, 1 cebula, 6 plasterków żółtego sera, 6 oliwek zielonych Ole, pieprz, sól. Przygotowanie:    Na rozgrzanym oleju smażymy cebulkę pokrojoną w kostkę. Następnie dorzucamy drobno pokrojone pieczarki i wymoczone wcześniej suszone grzyby. Dusimy farsz pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy pieprzem i solą

Aga w kuchni
Maślane ciastka z żurawiną 139

Pyszne, maślane ciasteczka z suszoną żurawiną. Polecam, bo są naprawdę smaczne i szybko znikają z talerza. Składniki: 2 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 1/3 laski wanilii, 60-70 g suszonej żurawiny, 1 garść orzechów włoskich, 200 g masła, 3 łyżki mleka, szczypta soli. Przygotowanie:   Masło ucieramy z cukrem białym i wanilinowym. Następnie dodajemy mleko

Aga w kuchni
Zapiekanka drobiowa 1130

Składniki: 2 piersi z kurczaka, 1/2 puszki kukurydzy, 2 garści suszonych grzybów, 1/2 słoiczka sosu tatarskiego, 1 cebula, kilka plasterków żółtego sera, przyprawa do drobiu, kolendra w ziarenkach. Przygotowanie:   Piersi kurczaka dokładnie myjemy, rozbijamy i kroimy na kawałki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym (ja użyłam pokrywki od naczynia żaroodpornego). Posypujemy przyprawą do drobiu. Grzyby suszone namoczone wcześniej, kroimy

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania