susz - 5290 przepisów (strona:93/353)

SMAK LASU CZYLI GRZYBOWA Z PULPETAMI Z INDYKA 165

sprawiają, że zupa jest syta, pożywna i spokojnie zastępuje I i II danie :) Jeśli pominiemy klopsiki - spokojnie możemy ją zaserwować także i w Wigilię. Składniki: borowiki (ja miałam suszone) - garść 200g pieczarek bulion (ja miałam drobiowy, ale równie dobrze może być warzywny) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz 1 cebula 400g mielonego z indyka(...)odrobina granulowanego czosnku koperek majeranek śmietana 12% 2 jajka kasza manna łyżka masła sklarowanego Wykonanie: Borowiki (ja miałam suszone) moczymy w wodzie  ok. 1h. Mięso mielone z indyka mieszamy w misce z 2 całymi jajkami, solą, pieprzem, majerankiem, kaszą manną. Wyrabiamy na gładką masę. Bulion (ja korzystam z wcześniej zamrożonego) wlewamy do garnka, dokładamy obraną pietruszkę, marchewkę, seler, liść

Walijskie Pichcenie
WIGILIJNA KAPUSTA Z GRZYBAMI 138

dobra kapusta kiszona. Składniki: 600g kiszonej kapusty  2-3 listki laurowe ziele angielskie 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku 2  cebule łyżka sklarowanego masła 50g suszonych prawdziwków 50g suszonych podgrzybków Wykonanie: Kapustę (jasną, lekko kwaśną) kroimy drobno, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy trochę soli, ziele angielskie, liść laurowy i  gotuj na malutkim ogniu

Walijskie Pichcenie
KRUPNIK Z GRUBEJ KASZY NA WĘDZONYM BOCZKU 164

300g wędzonego boczku liść laurowy ziele angielskie 1 szkl. kaszy jęczmiennej grubej 2 -3 marchewki kawałek pora 2 pietruszka kawałek selera  1 cebula 2 duże ziemniaki 3 suszone grzybki sól natka pietruszki Wykonanie: Boczek zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu ok 10 minut. W tym czasie obieramy warzywa:marchew, pietruszkę, seler, por oraz(...)palnikiem cebulkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Niektórzy preferują krupnik bez ziemniaków, ale ja zawsze dodaję 2-3 - tak jestem przyzwyczajona. Jeśli lubimy możemy dorzucić jeszcze 2-3 suszone grzybki. Całość solimy i gotujemy na małym ogniu  pod przykryciem przez ok. 25-30 minut. Po ugotowaniu zupy wyjmujemy boczek, kroimy w drobną kostkę i ponownie wrzucamy go do garnka

Walijskie Pichcenie
Rogale marcińskie 1367

białego maku ( miałam 200 g ) 100 g masy marcepanowej ( dałam 150 g ) 3/4 szklanki cukru pudru 150 g orzechów włoskich 100 g blanszowanych migdałów  70 g suszonych fig 70 g suszonych daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej śmietany ( dałam 12 % ) 2 białka 5 podłużnych biszkoptów Wykonanie: W oddzielnych miseczkach nasypać mak, orzechy włoskie, daktyle

Słodkości i nie tylko
Nogi z gęsi pieczone w cydrze 162

nóg gęsi - razem około 1 kg, 250 gram szalotek, 1/2 litra cydru, 3 buraków, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, garści świeżego tymianku, 3 łyżek suszonego majeranku, 2 ząbków czosnku, 1 cytryny, 5 ziarenek ziela angielskiego, 4 liści laurowych, 4 łyżek octu jabłkowego, 50 ml czystej wódki, 20 gram masła, oliwy, soli,  czarnego świeżo mielonego pieprzu(...)Nogi gęsi podzieliłem oddzielając uda od podudzi poprzez przecięcie skóry, mięsa i panewki stawowej. W moździerzu rozgniotłem 2 spore ząbki czosnku, dodałem do nich 4 liście laurowe, 3 łyżki suszonego majeranku, 5 ziarenek ziela angielskiego oraz czarny świeżo mielony pieprz. Całość roztarłem do uzyskania jednolitej marynaty, którą obficie natarłem wszystkie kawałki mięsa. Następnie przełożyłem je do naczynia, w którym miałem

Wyprawy kulinarne
Roladki ze schabu ze śliwkami i grzybami 181

Jeszcze jedna wersja zrazów/roladek schabowych. Zamiast tradycyjnego nadzienia ( ogórek kiszony, cebulka, skórka razowca, wędzonka itd. ) nadziałam roladki suszonymi śliwkami bez pestek i grzybami suszonymi. Dodałam do sosu gałązkę rozmarynu . Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowym na puree z dyni 248

puree z dyni. Idealny pomysł na niebanalny obiad. Składniki: Sos czekoladowy: 1/3 tabliczki Czekolady Gorzkiej E.Wedel 200 ml czerwonego wytrawnego wina szczypta cynamonu 1 łyżeczka rozmarynu 4 szalotki 6 suszonych śliwek kalifornijskich Polędwiczka wieprzowa: 1 polędwiczka wieprzowa 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżka oleju 1 łyżka masła Puree z dyni: 200 g dyni hokkaido(...)się uzyskać efekt wysmażonego mięsa. Następnie zdjąć ją z patelni, posypać szczyptą soli i zawinąć w folię aluminiową. W rondelku zagotować wino z dodatkiem cynamonu, rozmarynu, pokrojonych w paski suszonych śliwek i szalotek. Gdy sos się zredukuje trzeba dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać i poczekać aż się rozpuści.Następnie zdjąć sos z ognia. Dynię obrać ze skórki i pokroić w kostkę

Pasja Smaku
Obiad wegetariański 239

kalafiora na parze. Składniki -sznycelki a la cielęce Primavika -ziemniaki -cebula -gotowany na parze kalafior przyprawy Skworcu- do burrito,  pieprz ziołowy,  estragon,  pfeffer gold,   suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim Pierwsza rzecz ugotuj na parze kalafiora. Obierz ziemniaki i pokrój w części. Cebulkę pokrój w piórka i podsmaż na oleju, dodaj przyprawy do burrito(...)estragon, pfeffer gold. Wymieszaj dokładnie. Do przyprawionych ziemniaków dodaj podsmażoną cebulkę, wymieszaj. Wsyp do brytfanny Toscana . Połóż na wierzch kalafiora wcześniej uparowanego. Dodaj sznycelki a la cielęce Primavika. Posyp suszonymi pomidorami z czarnuszk i czosnkiem niedzwiedzim Włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj do momentu , kiedy ziemniak uzyska pożądaną miękkość. Podawaj z ulubioną sałatką, surówką, dodatkami... Sznycelki a’ la cielęce Primavika

Z Kuchni Do Kuchni
Pyszna zupa grzybowa z lanymi kluseczkami 172

Czas na zupę.Tym razem grzybowa. Smak suszonych grzybów trochę przypomina mi  święta Bożego Narodzenia.  Zupa smakuje doskonale z lanymi kluseczkami.  To, co na zdjęciu wygląda jak zważona śmietana, to tylko zblendowane grzyby. SKŁADNIKI 2 szklanki   suszonych grzybów cebula 2 ząbki  czosnku śmietana dobra do zup najlepiej 30% pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy wywar

W kuchennym oknie Ewy
Roladki z kurczaka w szynce długodojrzewającej 1454

końca :) Są bardzo efektowne i mile przyjmowane przez wielu, dlatego lubię podawać je na spotkaniach rodzinnych.  Dzisiaj pyszne roladki drobiowo-śródziemnomorskie. Do dzieła! :) Składniki: pierś z kurczaka feta suszone pomidory świeży szpinak oliwki czarne bazylia sól pieprz szynka długo dojrzewająca oliwa z oliwek, wykałaczki Wykonanie: Przed wykonaniem roladek przygotowujemy wszystkie składniki nadzienia. Ser rozgniatamy widelcem, pomidory suszone, oliwki

Taste Of My Day
Swojska wędlina z wyobraźnią. Szynka drobiowa z szynkowaru. 250

nogami! Zachęcam do odwiedzin strony http: //www.tradismak.pl/ . Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka pół piersi z kurczaka   Samego mięsa musimy mieć ok 900g, ale nie więcej. papryka suszona sól  pieprz Kamis 2 łyżeczki żelatyny czosnek suszony Wykonanie: Z 3 ćwiartek wypruwamy kości. Jedną ćwiartkę mielimy, dodajemy do niej pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka doprawiamy do smaku przyprawami

Malinowe Pocałunki
Kolejna swojska wędlina ze słodką niespodzianką z szynkowara. 188

zioła bez sztucznych dodatków, idealnie skomponowane.  Teraz nie robię nic innego tylko czaruję wyjmując z szynkowara co rusz nowe wędliny.  Składniki:   ok 700 g cienkiego schabu suszone morele suszona żurawina sól ok 1 łyżki przyprawa sułtańska  Wykonanie: Schab docinamy tak, aby zmieścił się nam w szynkowarze. Długim i ostrym nożem nacinamy przez środek mięso. Do powstałej

Malinowe Pocałunki
Żeberka w sosie własnym. 358

ilością sosu i oczywiście domowe ogórki kiszone. Składniki:  ok 1kg żeberek wieprzowych 3 cebule odrobina mąki pszennej sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra, papryka suszona kolorowa smalec/olej do smażenia ok szkl bulionu  Wykonanie: Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Każdą z nich opruszamy mąką i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu po obu stronach. Mięso(...)naczynia żaroodpornego z całym tłuszczem. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki smażymy na odrobinie tłuszczu i dodajemy do żeberek. Całość solimy, pieprzymy ... czyli doprawiamy do smaku. Wsypujemy kawałki suszonej papryki. ;) i wlewamy bulion. Przykrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy do miękkości w temp ok 180 stopni. Trwa to dość długo, ale naprawdę jest warte zachodu. Dla mojej rodziny najbardziej

Malinowe Pocałunki
Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym 223

Składniki (dla 4-6 osób): 500 g fasoli Jaś 200 g mięsa mielonego 250 g boczku 200 g koncentratu pomidorowego 1 duża cebula 2 łyżki suszonego tymianku 2 łyżki masła 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki cukru odrobina kminku sól, pieprz 1. Fasolę dokładnie płuczemy, następnie

My Culinary Art