susz - 5290 przepisów (strona:84/353)

Grissini, chrupiące paluszki z ciasta drożdżowego 220

łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 2,5 łyżki oliwy 1 żółtko do posmarowania sól morska 2 łyżeczki pesta bazyliowego 5 suszonych pomidorów Przygotowanie: Drożdże pokruszyć do miseczki, zalać ciepłą wodą, dodać dwie łyżki mąki, cukier, wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10 min. Mąkę przesiać do miski, dodać sól(...)przez około 10 min. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 porcję. Do każdej dodać ulubione składniki i zagnieść (pesto, posiekane suszone pomidory). Trzecią część zrobiłam tylko z solą morską. W razie potrzeby, gdyby ciasto się kleiło dosypać małą ilość mąki. Każdą kulkę dzielimy na 7 części i z każdej rolujemy

cooklife
Domowa bulionetka warzywna. 151

pora 200 g obranych pomidorów 200 g cukinii 2 ząbki czosnku pęczek lubczyku 1/3 pęczka koperku 4 listki laurowe 3 gałązki rozmaryny 10 ziaren ziela angielskiego 2 suszone borowiki 20 ziaren czarnego pieprzu 200 g gruboziarnistej soli 20 g oleju rzepakowego 70 g wody(...)Umyte i obrane warzywa ścieramy na tarce o drobnych oczkach, zioła drobno siekamy. Przyprawy: liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i suszone grzyby ucieramy w moździerzu. Do garnka o grubym dnie wkładamy przygotowane produkty, dodajemy wodę, olej i sól. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie podgrzewamy przez 45 min, ciągle mieszając. Po tym czasie można pastę jeszcze zmiksować. Powstałą pastę przekładamy

Miksturownik
Makaron razowy z tuńczykiem 298

Zdrowy, pełnowartościowy posiłek dla każdego amatora makaronu :) Składniki: makaron razowy puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym puszka pomidorów cebula pieprz, sól, oregano ew. kilka pomidorów suszonych, kaparów, oliwek (najlepiej czarnych), małych marynowanych cebulek Wykonanie: Cebulę przesmażamy do zeszklenia na łyżce oleju. Dodajemy pomidory i dusimy je z cebula na wolnym ogniu. Gdy pomidory się rozpadną, możemy dodać kilka dodatkowych(...)składników jak oliwki, kapary, mini cebulki oraz oregano. Ja zazwyczaj wykorzystuję dodatki jakie skrywa w sobie słoik z pomidorami suszonymi :).  Gotujemy całość jeszcze chwilę, do zredukowania ilości wody, a następnie dodajemy tuńczyka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i makaron. Składniki mieszamy ze sobą dokładnie, tak by sos obkleił kluseczki.  Smacznego

Taste Of My Day
Wigilijny żur z grzybami 122

Wigilię moja mama podaje dwie zupy: czysty barszcz z uszkami z nadzieniem z suszonych grzybów oraz żur z mocnym aromatem grzybów, które nałogowo przez całe lato i jesień zbiera mój tata. Do tej pory nigdzie nie jadłam smaczniejszego żuru niż w rodzinnym domu, choć staram się za każdym razem dogonić smak maminej potrawy... Grzyby zbieramy już sami, bo nałóg grzybiarski(...)przechodzi z pokolenia na pokolenie. A moi synowie uwielbiają i grzybobranie, i żurek. Składniki: 2 l wywaru warzywnego 350 ml zakwasu na żur 2 garści suszonych grzybów 8 ząbków czosnku 1 niewielka cebula 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pół szklanki słodkiej śmietany 18% cukier i sól do smaku świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżki majeranku Do wywaru

Czerwień i błękit
Dietetyczne filety z dorsza w ziołach - filetti di pesce alle spezie 147

diecie :) . Może być też jedną z kolorowych potraw na świątecznym stole... . SKŁADNIKI 600 g mrożonych lub świeżych płatów z dorsza 300 g małych pomidorków - typu koktajlowych papryczka chili suszony tymianek 3 łyżki oliwy z oliwek ząbek czosnku sól  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Filety z dorsza jeśli są mrożone rozmrozić,  ale nie do końca. Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy(...)oliwek, ząbek czosnku, papryczke chili.  Dodać pomidorki przekrojone wzdłuż a nastepnie ułożyć wszystkie filety rybne.  Po 5 minutach delikatnie odwrócić na drugą stronę,  posypać suszonym tymiankiem i solą.  Dusić pod przykryciem przez następne 5 minut. Podawać na gorąco.    SMACZNEGO

zielonacukinka
Bigos staropolski 115

kapusty. Najsmaczniejszy po kilku dniach i odgrzewaniach, gdy nabierze odpowiedniego smaku.  Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 700 g wędliny (kiełbasa, boczek, szynka itp.) 300 g łopatki wieprzowej 10 suszonych borowików 2 cebule 10 suszonych śliwek 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca 40 ml czerwonego wina sól, pieprz, cukier Kiszoną kapustę pokroić, włożyć do dużego garnka

wyzwania kuchenne
Drożdżowy chleb razowy. 215

temu obiecywałam sobie, że zacznę wypróbowywać przepisy dołączone do mojej maszyny do pieczenia firmy Tesco. Tym razem wybór padł na "Lekki chleb razowy", jak przystało na przepisy maszynowe z suszonymi drożdżami. Chlebek wyszedł mocno razowy, pewnie dzięki super mące z wora kupionej na targu. Chleby razowe ze sklepu to zupełnie inna bajka - mam wrażenie, że są razowe tylko dlatego(...)filiżanki wody o temperaturze około 20 stopni 1 łyżka oleju roślinego 1 łyżeczka soli 2 1/4 filiżanki mąki razowej 1 1/8 filiżanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 2 łyżki suszonych drożdży Umieszczamy składniki w podanej kolejności w maszynie do pieczenia. Teraz mamy dwa wyjścia: 1) ustawiamy maszynę na program wholewheat i chleb robi się od początku do końca w maszynie

Z butelką mleczka w tle
Islandzkie bułeczki z marcepanem. 196

Kolejna wariacja na temat ciasta drożdżowego z marcepanem, lukrem i suszoną żurawiną. Zamiast oddzielnych bułeczek zrobiłam z podanych proporcji dwie blachy zwijasków do odrywania. Drożdżówki ze sklepu trzeciego dnia są niejadalne, nam ze względu na ilość trzeciego dnia ostały się jeszcze dwa zawijaski i były pyszne, choć nie tak puszyste jak świeżo po upieczeniu. Zamiast żurawiny można dodać rodzynki(...)skupić się na marcepanie, każda wersja jest ok. Przepis polecam i zostawiam na wierzchu zeszytu do częstego stosowania :) Ciasto (u mnie wyszły dwie blachy) 1 torebka (7 g) suszonych drożdży 1/2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mleka 120 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 2 jajka 6 szklanek mąki pszennej Nadzienie 200 g marcepanu

Z butelką mleczka w tle
Śledż w śmietanie 195

Składniki : 1 słoik śledzi wiejskich w oleju Marinero  400 g śmietany kwaśnej  2 łyżki majonezu 1 duże jabłko 1 cebula 1lub 2 ogórki korniszony  szczypiorek suszony  pieprz zielony Skworcu sól  Wykonanie : Śledzie odsączyć z oleju i pokroić w szersze paseczki lub jak wolicie Jabłko i cebulę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach(...)Ogórka drobno pokroić lub zetrzeć. Śmietanę wymieszać z majonezem i przyprawić do smaku . Dodać do pokrojonych śledzi i wymieszać .  Posypać suszonym szczypiorkiem .    Podawać samodzielnie lub z ziemniakami . SMACZNEGO

Sama słodycz i szczypta chili
Krokiety Świąteczne 356

soli oliwa do smażenia Wykonanie naleśników znajdziecie tutaj  . Składniki na farsz na około 24 szt krokietów : pół główki białej kapusty 500 gr mięsa mielonego wołowego 1,5 szkl suszonych grzybów sól, pieprz, papryka , suchy czosnek oliwa do smażenia 2-3 jajka bułka tarta Wykonanie: Kapustę szatkujemy. Gotujemy w garnku, 2-3 razy zmieniając wodę- do miękkości. Grzyby obgotowujemy(...)samo robimy z grzybami. Na woku lub dużej patelni smażymy kapustę z grzybami z 3-4 łyżkami oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Do kapusty dodajemy mięso- doprawiamy do smaku suszonym czosnkiem, papryką, solą i pieprzem.Warto doprawić trochę mocniej, by później krokiety nie były mdłe. Na talerzu układamy naleśnik, dajemy 2-3 łyżki farszu. Ilość farszu który nakładamy na naleśnik zależy

Smaki Edyty
Królik po sycylijsku wg. Francesco Mazzei 281

selera, pokrojonego w drobną kostkę 40 g kopru włoskiego, pokrojonego w drobną kostkę 30 g cebuli, drobno posiekanej 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 szalotka, pokrojona w piórka 2 suszone pomidorki, pocięte w paski 40 g czarnych oliwek, pokrojonych w krążki 10 g przecieru z pomidorów 200 ml octu z czerwonego wina gałązka rozmarynu 10 g cukru brązowego Muscovado(...)patelnię wykładamy kawałki królika, zalewamy wywarem, dodajemy gałązkę rozmarynu i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, aż mięso będzie gotowe. Wsypujemy rodzynki, orzeszki Pini, oliwki, i suszone pomidory. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. 4. Kawałki mięsa wykładamy na talerz, polewamy sosem, posypujemy posiekanymi pistacjami i polewamy odrobiną oliwy. Podajemy samo lub z chlebem. Smacznego

My Culinary Art
Słodkie moreLOVE, czyli wegańskie pralinki po raz drugi 204

pewnością będą zadowoleni, gdyż jest on dominującym smakowo składnikiem dzisiejszych pralinek. To dobre źródło zdrowych tłuszczy oraz bogactwo białka i żelaza. Wspomaga pracę układu nerwowego. Słodki smak sponsorują suszone morele, które również zasługują na uwagę. Bogate w beta-karoten, mają bardzo korzystny wypływ na pracę serca, obniżają ciśnienie krwi, leczą anemię oraz choroby oczu. Dodatek migdałów i aromatycznych przypraw dopełnia(...)konkretów. Z podanej ilości składników otrzymacie 18 pralinek. Jedna to około 52kcal w tym 1g białka , 3,6g tłuszczu , 4,9g węglowodanów oraz 1,6g błonnika . SKŁADNIKI: 100g suszonej moreli 60g wiórków kokosowych 50g migdałów cynamon kardamon odrobina olejku waniliowego PRZYGOTOWANIE: Migdały wrzucić do miski blendera z nożami i rozdrobnić Dodać wiórki kokosowe i morele i blendować przez kilka minut

peanutbuttermonster
Makaron z Paluszkami Krabowymi (Surimi) 240

makaronu tagliatelle puszka krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1/4 papryki czerwonej duża cebula ok. 6 łyżek oleju przyprawa 5 smaków bazylia suszona lubczyk suszony chilli sól pieprz Makaron z Paluszkami Krabowymi (Surimi) - Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie - al dente. Odcedzić i wymieszać z łyżką oleju. Cebulę

Słodka Strona
Kapuśniaczki w Cieście Francuskim 185

Ciasto francuskie z farszem z gotowanej kapusty, aromatem suszonych grzybów posypane charakterystycznym w smaku kminkiem to moja ulubiona wersja kapuśniaczków. Najlepszy przepis, który zdecydowanie polecam. Kapuśniaczki w Cieście Francuskim - Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego mała główka kapusty (ok. 1 kg)  ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej borowików) 3 nieduże cebulę masło do smażenia sól  pieprz

Słodka Strona