Wigilię moja mama podaje dwie zupy: czysty barszcz z uszkami z nadzieniem z suszonych grzybów oraz żur z mocnym aromatem grzybów, które nałogowo przez całe lato i jesień zbiera mój tata. Do tej pory nigdzie nie jadłam smaczniejszego żuru niż w rodzinnym domu, choć staram się za każdym razem dogonić smak maminej potrawy... Grzyby zbieramy już sami, bo nałóg grzybiarski(...)przechodzi z pokolenia na pokolenie. A moi synowie uwielbiają i grzybobranie, i żurek. Składniki: 2 l wywaru warzywnego 350 ml zakwasu na żur 2 garści suszonych grzybów 8 ząbków czosnku 1 niewielka cebula 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pół szklanki słodkiej śmietany 18% cukier i sól do smaku świeżo mielony czarny pieprz 2 łyżki majeranku Do wywaru
Czerwień i błękitdiecie :) . Może być też jedną z kolorowych potraw na świątecznym stole... . SKŁADNIKI 600 g mrożonych lub świeżych płatów z dorsza 300 g małych pomidorków - typu koktajlowych papryczka chili suszony tymianek 3 łyżki oliwy z oliwek ząbek czosnku sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Filety z dorsza jeśli są mrożone rozmrozić, ale nie do końca. Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy(...)oliwek, ząbek czosnku, papryczke chili. Dodać pomidorki przekrojone wzdłuż a nastepnie ułożyć wszystkie filety rybne. Po 5 minutach delikatnie odwrócić na drugą stronę, posypać suszonym tymiankiem i solą. Dusić pod przykryciem przez następne 5 minut. Podawać na gorąco. SMACZNEGO
zielonacukinkakapusty. Najsmaczniejszy po kilku dniach i odgrzewaniach, gdy nabierze odpowiedniego smaku. Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 700 g wędliny (kiełbasa, boczek, szynka itp.) 300 g łopatki wieprzowej 10 suszonych borowików 2 cebule 10 suszonych śliwek 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca 40 ml czerwonego wina sól, pieprz, cukier Kiszoną kapustę pokroić, włożyć do dużego garnka
wyzwania kuchennetemu obiecywałam sobie, że zacznę wypróbowywać przepisy dołączone do mojej maszyny do pieczenia firmy Tesco. Tym razem wybór padł na "Lekki chleb razowy", jak przystało na przepisy maszynowe z suszonymi drożdżami. Chlebek wyszedł mocno razowy, pewnie dzięki super mące z wora kupionej na targu. Chleby razowe ze sklepu to zupełnie inna bajka - mam wrażenie, że są razowe tylko dlatego(...)filiżanki wody o temperaturze około 20 stopni 1 łyżka oleju roślinego 1 łyżeczka soli 2 1/4 filiżanki mąki razowej 1 1/8 filiżanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 2 łyżki suszonych drożdży Umieszczamy składniki w podanej kolejności w maszynie do pieczenia. Teraz mamy dwa wyjścia: 1) ustawiamy maszynę na program wholewheat i chleb robi się od początku do końca w maszynie
Z butelką mleczka w tleKolejna wariacja na temat ciasta drożdżowego z marcepanem, lukrem i suszoną żurawiną. Zamiast oddzielnych bułeczek zrobiłam z podanych proporcji dwie blachy zwijasków do odrywania. Drożdżówki ze sklepu trzeciego dnia są niejadalne, nam ze względu na ilość trzeciego dnia ostały się jeszcze dwa zawijaski i były pyszne, choć nie tak puszyste jak świeżo po upieczeniu. Zamiast żurawiny można dodać rodzynki(...)skupić się na marcepanie, każda wersja jest ok. Przepis polecam i zostawiam na wierzchu zeszytu do częstego stosowania :) Ciasto (u mnie wyszły dwie blachy) 1 torebka (7 g) suszonych drożdży 1/2 szklanki wody 1 1/2 szklanki mleka 120 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 2 jajka 6 szklanek mąki pszennej Nadzienie 200 g marcepanu
Z butelką mleczka w tleSkładniki : 1 słoik śledzi wiejskich w oleju Marinero 400 g śmietany kwaśnej 2 łyżki majonezu 1 duże jabłko 1 cebula 1lub 2 ogórki korniszony szczypiorek suszony pieprz zielony Skworcu sól Wykonanie : Śledzie odsączyć z oleju i pokroić w szersze paseczki lub jak wolicie Jabłko i cebulę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach(...)Ogórka drobno pokroić lub zetrzeć. Śmietanę wymieszać z majonezem i przyprawić do smaku . Dodać do pokrojonych śledzi i wymieszać . Posypać suszonym szczypiorkiem . Podawać samodzielnie lub z ziemniakami . SMACZNEGO
Sama słodycz i szczypta chilisoli oliwa do smażenia Wykonanie naleśników znajdziecie tutaj . Składniki na farsz na około 24 szt krokietów : pół główki białej kapusty 500 gr mięsa mielonego wołowego 1,5 szkl suszonych grzybów sól, pieprz, papryka , suchy czosnek oliwa do smażenia 2-3 jajka bułka tarta Wykonanie: Kapustę szatkujemy. Gotujemy w garnku, 2-3 razy zmieniając wodę- do miękkości. Grzyby obgotowujemy(...)samo robimy z grzybami. Na woku lub dużej patelni smażymy kapustę z grzybami z 3-4 łyżkami oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Do kapusty dodajemy mięso- doprawiamy do smaku suszonym czosnkiem, papryką, solą i pieprzem.Warto doprawić trochę mocniej, by później krokiety nie były mdłe. Na talerzu układamy naleśnik, dajemy 2-3 łyżki farszu. Ilość farszu który nakładamy na naleśnik zależy
Smaki Edytyselera, pokrojonego w drobną kostkę 40 g kopru włoskiego, pokrojonego w drobną kostkę 30 g cebuli, drobno posiekanej 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 szalotka, pokrojona w piórka 2 suszone pomidorki, pocięte w paski 40 g czarnych oliwek, pokrojonych w krążki 10 g przecieru z pomidorów 200 ml octu z czerwonego wina gałązka rozmarynu 10 g cukru brązowego Muscovado(...)patelnię wykładamy kawałki królika, zalewamy wywarem, dodajemy gałązkę rozmarynu i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut, aż mięso będzie gotowe. Wsypujemy rodzynki, orzeszki Pini, oliwki, i suszone pomidory. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. 4. Kawałki mięsa wykładamy na talerz, polewamy sosem, posypujemy posiekanymi pistacjami i polewamy odrobiną oliwy. Podajemy samo lub z chlebem. Smacznego
My Culinary Artpewnością będą zadowoleni, gdyż jest on dominującym smakowo składnikiem dzisiejszych pralinek. To dobre źródło zdrowych tłuszczy oraz bogactwo białka i żelaza. Wspomaga pracę układu nerwowego. Słodki smak sponsorują suszone morele, które również zasługują na uwagę. Bogate w beta-karoten, mają bardzo korzystny wypływ na pracę serca, obniżają ciśnienie krwi, leczą anemię oraz choroby oczu. Dodatek migdałów i aromatycznych przypraw dopełnia(...)konkretów. Z podanej ilości składników otrzymacie 18 pralinek. Jedna to około 52kcal w tym 1g białka , 3,6g tłuszczu , 4,9g węglowodanów oraz 1,6g błonnika . SKŁADNIKI: 100g suszonej moreli 60g wiórków kokosowych 50g migdałów cynamon kardamon odrobina olejku waniliowego PRZYGOTOWANIE: Migdały wrzucić do miski blendera z nożami i rozdrobnić Dodać wiórki kokosowe i morele i blendować przez kilka minut
peanutbuttermonstermakaronu tagliatelle puszka krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1/4 papryki czerwonej duża cebula ok. 6 łyżek oleju przyprawa 5 smaków bazylia suszona lubczyk suszony chilli sól pieprz Makaron z Paluszkami Krabowymi (Surimi) - Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie - al dente. Odcedzić i wymieszać z łyżką oleju. Cebulę
Słodka StronaCiasto francuskie z farszem z gotowanej kapusty, aromatem suszonych grzybów posypane charakterystycznym w smaku kminkiem to moja ulubiona wersja kapuśniaczków. Najlepszy przepis, który zdecydowanie polecam. Kapuśniaczki w Cieście Francuskim - Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego mała główka kapusty (ok. 1 kg) ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej borowików) 3 nieduże cebulę masło do smażenia sól pieprz
Słodka Stronawyciągnięciu jej z pieca. ;) Sos Pomidorowy do Pizzy - Składniki: puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku duża cebula ok. 6 łyżek oleju bazylia suszona oregano suszone słodka papryka sól pieprz Sos Pomidorowy do Pizzy - Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek siekamy w drobna kosteczkę. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy
Słodka Stronamiski, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Składniki farszu: ok. 150 g. twardego sera - ja użyłam Grana Padano, 1 średnia czerwona cebula , 1 łyżeczka suszonego tymianku . Najlepiej jest użyć świeżego tymianku - należy go drobno posiekać. Ja akurat nie miałam świeżego, więc zastąpiłam go suszonym. Ser utrzeć na drobnej tarce. Cebulę pokroić w drobną
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki ciasta: 2 szklanki mąki + mąka do podsypywania, pół szklanki ciepłego mleka , 3 dkg drożdży , pół łyżeczki soli , płaska łyżka cukru , 3-4 łyżki oliwy , 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich , 1 łyżka suszonego tymianku , 1 duży ząbek czosnku . Drożdże włożyć do miski, zasypać cukrem i lekko rozetrzeć. Po kilku minutach drożdże "roztopią się". Mleko podgrzać lekko i wlać
Codzienna kuchnia niecodzienna