polędwiczka wieprzowa QAFP sól, pieprz 2 łyżki klarowanego masła Farsz: garść łuskanych orzechów włoskich 1 świeża figa garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka roztopionego masła Sos: 1 szalotka 4 suszone figi 200 ml porto 200 ml bulionu 1 łyżka masła Dodatkowo: 1 szklanka kaszy jaglanej garść młodych listków szpinaku 1 łyżka masła Przygotowanie: Farsz: Siekamy orzechy włoskie i natkę pietruszki(...)Mięso przekładamy na blaszkę i wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Sos: Na patelni, na której smażyliśmy mięso, szklimy pokrojoną szalotkę. Dodajemy pokrojone suszone figi i wlewamy porto. Gdy alkohol się zredukuje podlewamy bulionem i redukujemy dalej. Po około 5 minutach dodajemy łyżkę masła i gotujemy przez chwilę. Kasza: Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej
Smakowity Blog Kulinarnycukinie, bakłażany, pomidory, kolorowe papryki. Jak każda tradycyjna potrawa, posiada mnóstwo wariacji, zarówno jeśli chodzi o dobór składników jak i sposób przygotowania. Istotnym składnikiem są tu też świeże i suszone zioła śródziemnomorskie: bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn, które nadają całości charakterystycznego aromatu. To pyszne francuskie danie wzbogaciłam produktem białkowym w najczystszej postaci, którym jest Newella, bez tłuszczu, glutenu, laktozy. To zdrowe(...)cukinia podłużna 4 okrągłe cukinie 1 mały bakłażan strąk czerwonej, zielonej i żółtej papryki 1 cebula 400 g pomidorów w zalewie świeże zioła: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn lub suszone zioła prowansalskie ząbek czosnku 1/2 kieliszka czerwonego wina oliwa Newella wędzona Przygotowanie: Cukinię kroimy w 0,5 cm plastry, bakłażana w kawałki, papryki w 2 cm kostkę. Warzywa mieszamy
Smakowity Blog Kulinarnyciemnych (najlepiej podłużnych) buraków - 1 duże, winne jabłko - 4-5 ząbków czosnku (dałam całą główkę) - 2 liście laurowe - 10 ziarenek czarnego pieprzu - 4-6 ziaren ziela angielskiego - garść suszonych grzybów - sól i pieprz do smaku - ksylitol do smaku (lub cukier) - ocet/ ocet jabłkowy/ winny/ sok z cytryny (dowolnie) - majeranek - natka pietruszki do posypania (nie trzeba) Warzywa obrać, pokroić na mniejsze(...)zagotować (ja dałam tylko część z tych 4,5l). Doprawić solą i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok.40 minut (do miękkości warzyw). Do dużego garnka wsypać garść suszonych grzybów, dodać ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, przekrojone na połowy ząbki czosnku, całość zalać przecedzonym wywarem warzywnym (warzywa korzeniowe można wykorzystać do sałatki), dolać resztę wody, doprowadzić do wrzenia
Smaczne Zdroweprzygotowaniu pieczywo. Do jego przygotowania niepotrzebna jest specjalna maszyna do wypieku chleba, wystarczy piekarnik i forma keksówka. Potrzebujemy: - 150 g mąki pszennej - 75 g mąki kukurydzianej - opakowanie drożdży suszonych - 80 ml wody - 50 ml wytrawnego białego wina - 100 g oleju - pół łyżeczki soli - 4 jajka - 70 g sera feta - 8 łyżek zielonych lub czarnych oliwek - 2 łyżki pestek dyni(...)Dodatkowo (jeśli lubicie): - można dodać 2 łyżki suszonych pomidorów Przepis: Mąkę mieszamy z drożdżami, wodą, winem, olejem i solą. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrabiamy z dodawanymi kolejno jajkami, łączymy z pokrojoną fetą, oliwkami i (ewentualnie) pomidorami. Podłużną formę natłuszczamy olejem, wysypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy i zostawiamy do wyrośnięcia. Wierzch posypujemy pestkami
W poszukiwaniu inspiracjiSkładniki: żurawina suszona 20 dag, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, jogurt naturalny 150 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, galaretka agrestowa 1 opakowanie, ciastka maślane 16 sztuk keksówkę 25cm wyłożyć folią spożywczą - na dnie poukładać ciastka maślane "gwiazdki" i na bokach keksówki na ciastka na dnie rozsypać połowę żurawiny suszonej - wlać tężejącą galaretkę wiśniową wymieszaną w 450 ml gorącej wody i schować
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 2 szklanki mąki, 200 g masła, 100 g masy marcepanowej, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego , 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki mleka, 1 garść suszonych wiśni. Przygotowanie: Zagniatamy ciasto na ciasteczka z przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, miękkiego masła, cukru białego, cukru waniliowego i mleka. Następnie dodajemy masę marcepanową i posiekane(...)suszone wiśnie. Ponownie zagniatamy, ale bardzo krótko, tylko by składniki się wymieszały. Marcepan dobrze jak będzie miejscami w kawałkach. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut
Aga w kuchnigotowe.. 1-2 piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka Knorr 1 paczka mieszanki warzyw po chińsku listek, ziele sól do smaku bulionetka drobiowa Knorr pomidory suszone Piątnica przyprawa chińska 5 smaków Piątnica olej do duszenia Piersi umyć, pokroić w kawałki małe, wymieszać z przyprawą i odstawić do lodówki.Następnie wyłożyć na rozgrzany olej i kilka(...)minut smażyć.Dodać suszone pomidory -igiełki oraz mieszankę warzywną i przyprawy oraz bulionetkę. Dolać troszkę wody i dusić do miękkości
Moje domowe kucharzeniegotowania! Składniki na dwie porcje kurczaka maślanego: 300 g mięsa z podudzi lub piersi kurczaka 1 ząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 mała suszona papryczka chilli 1 łyżka soku z cytryny 50 ml jogurtu naturalnego 1/3 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka oleju SOS: 1 łyżka roztopionego(...)masła 1 ząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru nasionka z 1 strąku kardamonu 1 goździk 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 mała suszona papryczka chilli (opcjonalnie) 2 obrane pomidory 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1 łyżka soku z cytryny 20 g masła 50 ml śmietany kremówki posiekana kolendra do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA
Tajskie smakiprzyjemność. Polecam - niewielkim nakładem sił i środków można przygotować naprawdę znakomite pieczywko. Mini focaccie z oliwkami i czerwoną cebulą Składniki: (na 4 sztuki) 350 g mąki pszennej 8 g suszonych drożdży 250 ml letniej wody 2 łyżki oliwy truflowej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli dodatkowo: 100 g zielonych oliwek 1 duża czerwona cebula 2 łyżki oliwy truflowej 2 łyżeczki(...)suszonego tymianku 1 łyżeczka soli gruboziarnistej Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, cukrem i solą. Wlać wodę i oliwę, zagnieść gładkie, lekko lepkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części, z każdej uformować kulę, rozwałkować na okrągłe placuszki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzewrześniu...?! ) i ruszyłam na podbój pobliskiego supermarketu. Muszę nadmienić, że na mojej wsi jest tylko jeden sklep, w którym można zaopatrzyć się w wymyślności , takie jak na przykład kurki, suszone drożdże czy niesolone masło (a i to nie zawsze). Jakoś tak tylko zapomniało mi się, że dziś niedziela, i sklep otwarty do siedemnastej... Zawiedziona nieco, ale niezrażona niepowodzeniem, udałam się(...)tylko biała i jasnozielona część) 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 400 g pieczarek 2 spore marchewki 2 nieduże ziemniaki 500 g brukselki 1 łyżka curry 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki chilli w płatkach sól pieprz 50 ml śmietany kremówki (38%) Cebulę pokroić w drobną kostkę, pora przeciąć na pół, pokroić w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystko
Pożeraczka, czyli raz adobrzepomarańczą i imbirem Składniki: (na 4 porcje) 900 g dyni (waga ze skórą, bez pestek) 1 łyżka oliwy aromatyzowanej chilli 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1,5 łyżeczki suszonego tymianku dodatkowo: 1 cebula 2 nieduże ziemniaki 3 łyżki masła 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 l bulionu warzywnego 2 suszone liście limonki kaffir
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożna mieć wszystkiego... Następnym razem będzie lepiej. Krem z zielonego groszku z bekonem Składniki: (na 4 porcje) 300 g zielonego groszku (świeży lub mrożony) 700 ml bulionu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazylii sok z 1/4 cytryny 1 dymka sól pieprz dodatkowo: 4 plastry bekonu 2 łyżeczki oliwy truflowej Do gotującego się bulionu dodać groszek, tymianek, bazylię
Pożeraczka, czyli raz adobrzedość drogie - a tylko te ekologiczne, bez dodatku cukru mnie interesowały. Aż w końcu odkryłam, że zrobienie ich w domu jest banalnie proste, choć niezbyt szybkie. Muszą się bowiem suszyć w piekarniku przez kilka godzin. Nie szkodzi - efekt jest boski! Są chrupkie, jabłkowe - oczywiście, moje w dodatku lekko cynamonowo-kardamonowe. Ale można dać, co się tylko chce - z wanilią też(...)Jabłka umyć, wytrzeć do sucha i pokroić w jak najcieńsze plastry. Ułożyć plastry ciasno jeden obok drugiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami. Suszyć w 80 st. C. przez 3-4 godziny. Ostudzić w zamkniętym piekarniku. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! Młoda pewnie już teraz szykuje się na wieczorne wyjście, a ja idę oddać
Pożeraczka, czyli raz adobrześwieżych drożdży 250 ml letniego mleka 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 65 g marynowanego czosnku 60 ml oleju ze słoiczka z czosnkiem 1 łyżeczka suszonego estragonu 1 łyżeczka suszonego rozmarynu dodatkowo: 2 łyżki mleka 2 łyżki czarnuszki Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier i 2 łyżki mleka. Dokładnie wymieszać. Dodać 1 łyżkę mąki, połączyć. Odstawić zaczyn
Pożeraczka, czyli raz adobrzewarzywem. Dzisiaj więc skupmy się na owocach również bardzo jesiennych, którymi jednak w świeżej formie możemy się cieszyć stosunkowo krótko. Mowa oczywiście o figach. Jako dziecko znałam tylko suszone, i nie bardzo je lubiłam. Były za słodkie, lepkie, i miały jakąś taką dziwną, nietypową konsystencję... Później zdanie zmieniłam, i polubiłam suszone figi, jednak ciągle raczej w ciastach niż jako
Pożeraczka, czyli raz adobrze