Składniki ciasta: 2 szklanki mąki + mąka do podsypywania, pół szklanki ciepłego mleka , 3 dkg drożdży , pół łyżeczki soli , płaska łyżka cukru , 3-4 łyżki oliwy , 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich , 1 łyżka suszonego tymianku , 1 duży ząbek czosnku . Drożdże włożyć do miski, zasypać cukrem i lekko rozetrzeć. Po kilku minutach drożdże "roztopią się". Mleko podgrzać lekko i wlać
Codzienna kuchnia niecodziennamasła lub margaryny, szczypta soli , 5 dkg otrąb - ja użyłam żytnich. Farsz: 2 kolorowe papryki , 1 cebula , 4-5 ząbków czosnku , 3 łyżki oliwy lub oleju , 1 łyżeczka suszonego tymianku , 1 łyżeczka suszonego estragonu , sól , pieprz - do smaku, 1 szklanka naturalnego jogurtu , 2 jajka , około 10 dkg żółtego sera . Mąkę, tłuszcz i sól zagnieść na gładkie ciasto. Odstawić
Codzienna kuchnia niecodziennawyobraźni. I przede wszystkim zawsze smakuje i każdemu :) nie spotkałam zrzędy, której taka zapiekanka nie smakowałaby ;) Składniki: 1 kg ziemniaków , 25 dkg pieczarek - ja użyłam sporej garści suszonych grzybów, 2 średnie cebule , 6 jajek , 4 łyżki masła , żółty ser , sól , pieprz - do smaku, 150 ml śmietanki - najlepiej słodkiej, natka pietruszki , bułka tarta do wysypania formy. Ziemniaki ugotować(...)mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry. 4 jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plastry. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. (W przypadku suszonych grzybów trzeba je najpierw namoczyć na przynajmniej 2 godziny.) Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Cebulę podsmażyć lekko na maśle. (Kawałeczek masła zostawić do wysmarowania formy.) Do cebuli dorzucić pieczarki
Codzienna kuchnia niecodziennanagrzanego do 180-200 stopni. Piec odkryte do miękkości i zrumienienia. W czasie, kiedy ziemniaki będą się piekły, przygotować rybę. Ryba: filety z łososia , sól , pieprz (najlepiej biały), cytryna , suszona bazylia , suszony tymianek , olej . Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić odrobiną soli, świeżo zmielonym pieprzem, tymiankiem i bazylią. Odstawić na kilka minut. Tak przyprawioną
Codzienna kuchnia niecodziennamakaronu Conchiglioni Rigata 150g mięsa mielonego 1 szalotka 2 pieczarki szczypiorek 1 łyżka startego parmezanu Przyprawy : pieprz czarny zioła dalmatyńskie świeża natka pietruszki suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Makaron wkładamy do pojemnika na ryż i zalewamy wrzątkiem. Parujemy go 13 minut, żeby był al dente. W tym czasie przygotowujemy farsz. Szalotkę obieramy, drobno(...)parzymy wrzątkiem na sitku. Szczypiorek myjemy i kroimy. Pieczarki również myjemy, obieramy daszki i kroimy na małe kawałki. Mięso mielone wrzucamy do miski, przyprawiamy pieprzem czarnym, ziołami dalmatyńskimi i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Mieszamy i dodajemy do mięsa resztę składników na farsz : pieczarki, szczypiorek, szalotkę. Jak conchiglioni skończy się parować, przelewamy makaronem na sitko i hartujemy go zimną
Parowar Facetajajko 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru 15 g cukru waniliowego 2 szklanki mąki 50 g miękkiego masła 1/2 szklanki mleka szczypta soli Składniki na nadzienie: 100 g suszonych śliwek 100 g suszonych moreli 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 1 duże jabłko PRZYGOTOWANIE: 90 MIN WYRASTANIE: 45 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do mleka w temperaturze pokojowej
My Culinary Artkukurydziana lub tapioka 200 g mąka z niepalonej gryki 100 g siemię lniane mielone 2 łyżki drożdże instant 1 torebka 7g sól 1 łyżeczka powidła śliwkowe 3 łyżki śliwki suszone 100 g mleko roślinne np. sojowe 250 ml olej 3 łyżki błonnik gryczany (niekoniecznie) 2 łyżki karob mielony 3 łyżeczki cynamon 0,5 łyżeczki Zamiast mąki ryżowej można użyć kukurydzianej(...)jaglanej. Karob można pominąć, lub dodać łyżeczkę kakao lub prażonej cykorii instant. Zamiast powideł śliwkowych można użyć syropu daktylowego lub łyżki brązowego cukru. Przygotowanie: Suszone śliwki zalać wrzątkiem, po kilkunastu minutach wodę odlać, śliwki pokroić na kawałki. My chyba pokroiłyśmy zbyt drobno, bo prawie nam zniknęły w cieście ;) Wymieszać suche składniki. Mleko podgrzać do około 30 stopni, połączyć z mąką
głodny alergikśmietaną podawany z puree ziemniaczanym :) Składniki na 5-6 porcji barszczu czerwonego: 3 duże buraki 100 ml koncentratu z buraków 1 liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka cukru sól, pieprz odrobina soku z cytryny (opcjonalnie) śmietana 18% 500 g ziemniaków 1 łyżka masła CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY PRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy(...)zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy 1-1,5 h, a następnie przecedzamy. Do zupy wlewamy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, wsypujemy suszoną natkę pietruszki. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy sok z cytryny. Zabielamy śmietaną. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i ugniatamy na gładkie puree z dodatkiem masła. Przekładamy
My Culinary Artdomu jednak różni się znacząco — nie zawiera tyle tłuszczu, jest lepiej przyprawiony, a co najważniejsze jest po prostu smaczniejszy. Kotleciki robi się przede wszystkim z suszonej ciecierzycy (choć spotkałem się również z zamiennikiem w postaci bobu), obtoczonej w sezamie z dodatkiem aromatycznych przypraw, a następnie smaży się je na złoty kolor. Są one jednym z moich ulubionych(...)wiele, jednak ten znaleziony na jadłonomii jest najsmaczniejszy. Wprowadziłem do niego drobne modyfikacje. Z przepisu wychodzi około 12 dużych kotlecików lub więcej mniejszych. Na falafel potrzebujemy: 300 g suszonych ziaren ciecierzycy 1 cebulę 3 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej papryczki chili
Food Squaretakże stanowi doskonały dodatek do różnego rodzaju sałatek. Gorąco polecam! Składniki: 2 szklanki uprzednio ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki już gotowej) ostra papryka w proszku czosnek w proszku oregano suszone bazylia suszona kozieradka pieprz ziołowy sól morska oliwa z oliwek Składniki polecam dodawać według własnego uznania, tak jak lubicie. Przygotowanie: Ugotowaną ciecierzycę odsączyć i osuszyć (tak samo postępować
Food SquareSkładniki na sos marinara: 500 ml pasty pomidorowej (lub 2 puszki pomidorów w kawałkach) 1 cebula 3 ząbki czosnku 20 g anchois 20 g kaparów oliwa z oliwek oregano suszone bazylia suszona oraz świeża do posypania pieprz sól Czosnek i cebulę siekamy w kostkę. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy najpierw czosnek, a później cebulę. Gdy usmażymy je na złoto, wrzucamy
Food Squarepoprawić, jednak jestem całkiem z niego zadowolony. Ciasto wyszło kruche i smaczne, a czekoladowo-orzechowy krem z daktyli i awokado świetnie się z nim komponuje, do tego ulubione suszone owoce lub orzechy i voila , tarta gotowa :). Składniki: 250 g mąki z kaszy jaglanej* 2-3 łyżki melasy z karobu 50 g oleju kokosowego tłoczonego na zimno skórka otarta(...)pomarańczy 4 łyżki soku z pomarańczy szczypta soli morskiej krem czekoladowo-orzechowy z daktyli i awokado ( "wegańska nutella" z tego przepisu ) jagody goi, orzechy laskowe i suszony kokos do posypania Z mąki z kaszy jaglanej, melasy, oleju kokosowego, pomarańczy (skórka+sok) i soli zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. Formę na tartę wysmarować olejem kokosowym. Wyłożyć nań ciasto
Food Squareoleju (rzepakowego lub słonecznikowego) 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 szklanka startej na drobnych oczkach marchwi (lekko odciśniętej) 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki pokrojonych na kawałki ananasów z puszki 1/2 szklanki rodzynek(...)garść suszonych moreli, pokrojonych na kawałki Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wlewać olej, nadal ucierając. W osobnej misie wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, imbir i goździki. Powoli dodać je do jajecznej masy, cały czas miksując. Do masy dodać następnie startą marchew, orzechy, rodzynki, ananasy i morele. Wszystko wymieszać dokładnie łyżką i wlać
Food Squareszkodzi. Sięgamy do zawsze zaopatrzonej spiżarni. -puszka czerwonej fasoli -puszka kukurydzy -2 puszki tuńczyka w oleju(duże kawałki) -5-7 średnich ogórków konserwowych -słoik fasolki szparagowej -9 suszonych pomidorów -garść pokrojonej papryki grillowanej lub konserwowej -3 papryczki chili -3 marchewki, które musimy sobie ugotować i pokroić w kostkę Przygotowujemy dużą miskę. Wrzucamy odsączonego z oleju tuńczyka i odsączoną(...)fasolkę szparagową. Fasolkę czerwoną płuczemy, odsączamy i też dodajemy do miski. Kroimy ogórki, paprykę, suszone pomidory i też do miski. Papryczkę chili pozbawiamy pestek, kroimy drobniutko i j.w. Dodajemy marchewkę. Przyprawiamy do smaku warzywkiem i solidnie mieszamy. Co jeszcze do tego można dodać? Dobry nastrój i białe wino. Efekt murowany. Smacznego
Maminek kulinarnykażdą warstwę posypujemy przyprawami i dodajemy plasterki czosnku. Polewamy olejem i pozostawiamy na ok. godzinę. W tym czasie przygotowujemy warzywa: -3 marchewki -2 cebule -2 papryki -kilka suszonych pomidorów -ząbek czosnku Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Cebulę, marchew i paprykę posypujemy niewielką ilością warzywka. Obsmażamy karkówkę na patelni do zrumienienia na niewielkiej ilości oleju(...)naczynia a na każdy plaster nakładamy ok. 1 łyżeczkę łagodnego ketchupu. Na patelnię po karkówce wrzucamy cebulę i marchewkę do czasu zeszklenia cebuli, a następnie paprykę i suszone pomidory. Ok. 5-10 minut smażymy warzywa a następnie przekładamy je do naczynia na karkówkę. Pieczemy w piekarniku przez 60 minut w temp
Maminek kulinarny