susz - 5290 przepisów (strona:76/353)

Śledzie w oleju z żurawiną 134

Śledzie przyrządzone w ten sposób są szybkie i bardzo smaczne.Dodatek suszonej żurawiny sprawia że mają fajny aromat i pięknie się prezentują na stole. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebule 100 gram suszonej żurawiny olej 2-3 łyżki oleju mielony pieprz kolorowy Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie przez dwie godziny .Kroimy na mniejsze kawałki.Żurawinę spażamy gorącą wodą

Bajeczna Kuchnia
Bigos staropolski 128

kilograma mięsa wołowego 200 gram kiełbasy myśliwskiej 200 gram wędzonego boczku 1 duża cebula 2 jabłka 1 łyżka musztardy 2 łyżki miodu 3 łyżki koncentratu pomidorowego Garść śliwek suszonych-najlepiej wędzonych Garść suszonych grzybów 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu 6 ziaren jałowca 100 ml. wina wytrawnego Sól Przyprawa do bigosu Olej do smażenia Sposób przygotowania

Bajeczna Kuchnia
Cukinia marynowana z rozmarynem 164

kilograma cukinii 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki cukru  2 łyżki miodu 0,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki suszonego rozmarynu czosnek po 2 ząbki na słoik Sposób przygotowania: Umyte cukinie kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w słupki , długość powinna być mniej więcej dopasowana do wysokości słoików. Do umytych(...)słoików wkładamy ząbki czosnku, układamy cukinię dość ścisło. Składniki zalewy zagotowujemy, dodajemy suszony rozmaryn. Gorącą zalewą zalewamy słoiki z cukinię. Następnego dnia pasteryzujemy przez 10 minut

Bajeczna Kuchnia
Młode ziemniaki pieczone z czosnkiem 113

prezentują. Takie ziemniaki możemy również upiec na grillu. Składniki: 1 kilogram średniej wielkości ziemniaków 3 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka suszonego rozmarynu 0,5 łyżeczki soli 1/3 szklanki oleju Sposób przygotowania: Młode ziemniaki szorujemy, przekładamy do garnka i gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Każdy ziemniak nacinamy nożem(...)końca. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie plasterki, wkładamy pomiędzy plasterki ziemniaków. Olej mieszamy z solą, słodką i ostrą papryką, delikatnie nacieramy ziemniaki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy suszonym rozmarynem. Pieczemy bez przykrycia przez 40-45 minut. Zamiast młodych ziemniaków możemy użyć zwykłych, tylko musimy je obrać

Bajeczna Kuchnia
Zupa grzybowa z makaronem 146

Zupę grzybową lubię pod każdą postacią i z różnymi dodatkami, z dodatkiem makaronu i suszonych grzybów jest bardzo smaczna i aromatyczna. Składniki: 2 udka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera  1 cebula 5 ziemniaków Garść suszonych grzybów 200 gram drobnego makaronu  2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Sól,pieprz Vegeta Przyprawa maggi

Bajeczna Kuchnia
Owocowe kinder party 133

kolegów, a w lodówce wieje wiatr ? Nic strasznego - pewnie najbliższy sklep spożywczy jest jeszcze otwarty i zapewne jest w nim stoisko z owocami i warzywami. Pewnie macie też trochę suszonych owoców, więc przygotowanie kinder party nie powinno wywoływać u Was paniki. Aby przygotować domowe, smaczne i radosne kinder party wystarczy tylko trochę warzyw i owoców. Będzie to i zdrowsze(...)błyśniecie przed rówieśnikami swojej pociechy pomysłowością i poczuciem humoru :) Składniki - ilość jest uzależniona od ilości małych gości pomarańcze banany śliwki kiwi mandarynki marchewka papryka truskawki sałata ogórek owoce suszone (gruszki, jabłka)   jednym słowem, to co w danym momencie jest dostępne Sprzęt multi szatkownica Tupperware - do zrobienia tulipanowych kwiatków, żagli do łódek i poszatkowania warzyw i owoców w ozdobne

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczone jabłka z żurawiną, orzechami i miodem 158

oknami szaro, buro i ponuro. Dlatego też zapraszam na pyszny jesienny deser, który ucieszy każde podniebienie. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 3 jabłka, 50g suszonej żurawiny całej o smaku granatu MAKAR , 50g orzechów włoskich, 1 łyżka miodu, 1/2 łyżki cukru trzcinowego. PRZYGOTOWANIE: 1. Orzechy włoskie kroję na mniejsze kawałki. Orzechy mieszam z żurawiną, miodem i cukrem trzcinowym. 2. Z jabłek odkrawam wierzchołki(...)smak grantu. Żurawina jest uznawana za naturalny antybiotyk. Jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Żurawina to doskonały środek wzmacniający odporność organizmu, szczególnie w okresie jesienno - zimowym. W kulinariach suszona żurawina jest wykorzystywana między innymi do przygotowywania sosów, herbatek, ciastek, ciast, deserów, czy mięs. Żurawina o smaku granatu ma bardzo ciekawy smak. Kto raz ją spróbuję będzie po nią sięgał

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makaron z pomidorami i mascarpone 211

kolanka, rurki 5 średnich pomidorów malinowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 czubata łyżka mascarpone 4 łyżki tartego parmezanu 1 łyżeczka suszonej bazylii duża garść porwanych listków świeżej bazylii sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Zagotowujemy pełen czajnik wrzątku. Pomidory układamy w zlewie bądź wkładamy(...)Dodajemy 1/3 szklanki wody i gotujemy na dużym ogniu przez ok. 5-10 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać. Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgniatamy pomidory. Przyprawiamy solą, pieprzem, suszoną bazylią i octem balsamicznym. Dodajemy mascarpone i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie gotujemy makaron w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu

Poezja smaku
Surówka z kapusty pekińskiej z suszonymi pomidorami 115

takie przystawki , z którymi zawsze możemy poeksperymentować. Różne dodatki i sos sprawiają ,że każda będzie inna i nabierze niepowtarzalnego smaku. Moja propozycja to surówka pekińska z porem i suszonymi pomidorami. Zapraszam naprawdę smaczna. SKŁADNIKI 1/2 główki kapusty pekińskiej 4-5 suszonych pomidorów 1 marchewka 1/4  pora  ( część biała) 1 jabłko Na sos: 1/2 szklanki jogurtu maturalnego 1/2 łyżeczki

W kuchennym oknie Ewy
Szynka z cieciorką w sosie grzybowym 132

Bardzo aromatyczna propozycja na grzybowy gulasz z szynki z dodatkiem ciecierzycy. Danie bardzo syte! 500 g szynki wieprzowej 10 g podgrzybków suszonych Skworcu  (klik) 100 g ciecierzycy 4 cebule 150 g pieczarek 1 szklanka bulionu wołowego Sól Pieprz czarny Pieprz biały Czosnek granulowany 0,5 łyżeczki przyprawy grzybowej Skworcu  (klik) Olej do smażenia Natka pietruszki do dekoracji Podgrzybki(...)kroimy w dość dużą kostkę. Przyprawiamy solą, białym pieprzem i granulowanym czosnkiem. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy na złoto cebulę. Dokładamy mięso, suszone grzybki oraz pieczarki. Wszystko chwilkę przesmażamy. Podlewamy wywarem z grzybów i bulionem wołowym. Dosypujemy ziarna ciecierzycy. Doprawiamy pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa i ciecierzycy (około 70 minut na wolnym ogniu

VioletoweKucharzenie
STROGONOW DROBIOWY Z SUSZONYMI POMIDORAMI 133

piersi z indyka  400 g pieczarek  2 małe marchewki  2 małe pietruszki  1 biała cebula 2 ząbki czosnku 140 g odsączanych z zalewy pomidorów suszonych  pół łyżeczki cząbru  sól morska, pieprz ziołowy  3 łyżki śmietany 18% oliwa ok. 3 - 4 łyżki  1,5 szklanki  Sposób przyrządzenia:  Mięso pokroić w paski(...)pokrojoną w pióra, marchewkę,pietruszkę w cienkie plasterki oraz pieczarki. Kiedy cebula się zeszkli wlać pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem 6-8 minut. Po tym czasie dodać indyka, suszone pomidory,czosnek, przyprawy, pozostałą wodę. Dusić kolejne 6-8 min po tym czasie zaprawić śmietaną. Mój wyszedł bardzo gęsty, prawie jak gulasz dlatego podałam z komosą ryżową ale można dolać

pieprzny smaczek
Domowa granola 158

szybkim i pożywnym śniadaniem. W domowej granoli fajne jest to, że możesz ją do woli modyfikować. Stworzyć bazowy przepis, który za każdym razem można urozmaicać innym dodatkiem - pestkami, ziarnami, suszonymi owocami itp. Ja uwielbiam ją też w roli "pochrupacza" - sięgam po granolę, kiedy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, a akurat nie mam nic pod ręką. Często chrupię ją także(...)wykorzystałam owsiane górskie i żytnie) 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki migdałów 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki nasion słonecznika 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki suszonej żurawiny  3 łyżki nasion chia 4-5 łyżek miodu szczypta soli cynamon do oprószenia Domowa granola - jak zrobić? Większe kawałki orzechów posiekać, ale niezbyt drobno (nerkowce łatwo przepołowić

Moje Qulinaria
Schab pieczony (w boczku i z nadzieniem śliwkowym) 215

dolnej skóry) 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku   ½ łyżeczki imbiru (świeżego lub w proszku)  ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej  2 łyżki oleju  200 g suszonych śliwek (lub żurawiny)  Przygotowanie: Krojenie schabu: Schab myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczników. Nie ma potrzeby wykrawania tłuszczu,on się wytopi. Następnie kładziemy mięso na desce do krojenia(...)zrumienionego boczku dodajemy pokrojoną również w kostkę cebulę. Kiedy cebula z boczkiem się zarumieni, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i wszystkie przyprawy. Następnie przekładamy wszystkie składniki do blendera, dodajemy suszone śliwko (lub żurawinę) i miksujemy razem na średnich obrotach. Masa nie musi być idealnie gładka, a nawet nie powinna być taka (zdj. nr 5). Nadzienie odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Rozgrzewamy piekarnik

bistro mama
Obiad z piekarnika 167

pewno. Składniki ziemniaki ile chcecie mięso- spory kawał ulubionego marynata gotowa BBQ  Roleski przyprawa uniwersalna Kuchmistrz  Skworcu czerwony pieprz ziarenka opcjonalnie sól himalajska różowa lub morska suszony rozmaryn oliwa z oliwek Umyj mięso i włóż do gotowej marynaty. Zamknij worek i najlepiej marynuj całą noc. Nazajutrz włóż mięso do brytfanny ,podlej wodą i posyp Kuchmistrzem.... I piecz mięso(...)przykryciem w piekarniku- oczywiście wyjmij z worka! Międzyczasie obierz ziemniaki, pokrój na części , posól, posyp suszonym rozmarynem. Formę do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia, wysyp ziemniaki. Papier zepnij wykałaczkami. Zapiekaj razem z mięsem. Mięso potrzebuje znacznie więcej czasu niż ziemniaki. Tak upieczone mięso i ziemniaki podawaj z ulubionymi dodatkami. Zimne mięso przechowuj w lodówce, przez kilka dni zużyjesz je śmiało

Z Kuchni Do Kuchni
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą 111

również na kolację.   Składniki: bagietka 3 pomidory 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek pieprz do smaku sól do smaku płaska łyżeczka oregano płaska łyżeczka bazylii suszonej 6 listków  świeżej bazylii 1/2 opakowania mozzarelli krojonej Wykonanie: Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałeczki i wkładamy do miski. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę, pieprz, sól(...)oregano, suszoną bazylię i porwane w rękach  listki bazylii. Całość mieszamy. Bagietkę kroimy na kromeczki, na wierz wykładamy przygotowany farsz pomidorowy. Każdą kromeczkę posypujemy mozzarellą. Tak przygotowane grzanki wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 5 minut w 200 stopniach. Podajemy od razu. Smacznego

Smak mojego domu