prezentują. Takie ziemniaki możemy również upiec na grillu. Składniki: 1 kilogram średniej wielkości ziemniaków 3 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka suszonego rozmarynu 0,5 łyżeczki soli 1/3 szklanki oleju Sposób przygotowania: Młode ziemniaki szorujemy, przekładamy do garnka i gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy. Każdy ziemniak nacinamy nożem(...)końca. Ząbki czosnku obieramy i kroimy w cienkie plasterki, wkładamy pomiędzy plasterki ziemniaków. Olej mieszamy z solą, słodką i ostrą papryką, delikatnie nacieramy ziemniaki. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy suszonym rozmarynem. Pieczemy bez przykrycia przez 40-45 minut. Zamiast młodych ziemniaków możemy użyć zwykłych, tylko musimy je obrać
Bajeczna KuchniaZupę grzybową lubię pod każdą postacią i z różnymi dodatkami, z dodatkiem makaronu i suszonych grzybów jest bardzo smaczna i aromatyczna. Składniki: 2 udka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula 5 ziemniaków Garść suszonych grzybów 200 gram drobnego makaronu 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Sól,pieprz Vegeta Przyprawa maggi
Bajeczna Kuchniakolegów, a w lodówce wieje wiatr ? Nic strasznego - pewnie najbliższy sklep spożywczy jest jeszcze otwarty i zapewne jest w nim stoisko z owocami i warzywami. Pewnie macie też trochę suszonych owoców, więc przygotowanie kinder party nie powinno wywoływać u Was paniki. Aby przygotować domowe, smaczne i radosne kinder party wystarczy tylko trochę warzyw i owoców. Będzie to i zdrowsze(...)błyśniecie przed rówieśnikami swojej pociechy pomysłowością i poczuciem humoru :) Składniki - ilość jest uzależniona od ilości małych gości pomarańcze banany śliwki kiwi mandarynki marchewka papryka truskawki sałata ogórek owoce suszone (gruszki, jabłka) jednym słowem, to co w danym momencie jest dostępne Sprzęt multi szatkownica Tupperware - do zrobienia tulipanowych kwiatków, żagli do łódek i poszatkowania warzyw i owoców w ozdobne
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataoknami szaro, buro i ponuro. Dlatego też zapraszam na pyszny jesienny deser, który ucieszy każde podniebienie. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 3 jabłka, 50g suszonej żurawiny całej o smaku granatu MAKAR , 50g orzechów włoskich, 1 łyżka miodu, 1/2 łyżki cukru trzcinowego. PRZYGOTOWANIE: 1. Orzechy włoskie kroję na mniejsze kawałki. Orzechy mieszam z żurawiną, miodem i cukrem trzcinowym. 2. Z jabłek odkrawam wierzchołki(...)smak grantu. Żurawina jest uznawana za naturalny antybiotyk. Jest źródłem wielu cennych witamin i minerałów. Żurawina to doskonały środek wzmacniający odporność organizmu, szczególnie w okresie jesienno - zimowym. W kulinariach suszona żurawina jest wykorzystywana między innymi do przygotowywania sosów, herbatek, ciastek, ciast, deserów, czy mięs. Żurawina o smaku granatu ma bardzo ciekawy smak. Kto raz ją spróbuję będzie po nią sięgał
Tradycyjna kuchnia Kasikolanka, rurki 5 średnich pomidorów malinowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 czubata łyżka mascarpone 4 łyżki tartego parmezanu 1 łyżeczka suszonej bazylii duża garść porwanych listków świeżej bazylii sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Zagotowujemy pełen czajnik wrzątku. Pomidory układamy w zlewie bądź wkładamy(...)Dodajemy 1/3 szklanki wody i gotujemy na dużym ogniu przez ok. 5-10 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać. Za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgniatamy pomidory. Przyprawiamy solą, pieprzem, suszoną bazylią i octem balsamicznym. Dodajemy mascarpone i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. W tym czasie gotujemy makaron w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu
Poezja smakutakie przystawki , z którymi zawsze możemy poeksperymentować. Różne dodatki i sos sprawiają ,że każda będzie inna i nabierze niepowtarzalnego smaku. Moja propozycja to surówka pekińska z porem i suszonymi pomidorami. Zapraszam naprawdę smaczna. SKŁADNIKI 1/2 główki kapusty pekińskiej 4-5 suszonych pomidorów 1 marchewka 1/4 pora ( część biała) 1 jabłko Na sos: 1/2 szklanki jogurtu maturalnego 1/2 łyżeczki
W kuchennym oknie EwyBardzo aromatyczna propozycja na grzybowy gulasz z szynki z dodatkiem ciecierzycy. Danie bardzo syte! 500 g szynki wieprzowej 10 g podgrzybków suszonych Skworcu (klik) 100 g ciecierzycy 4 cebule 150 g pieczarek 1 szklanka bulionu wołowego Sól Pieprz czarny Pieprz biały Czosnek granulowany 0,5 łyżeczki przyprawy grzybowej Skworcu (klik) Olej do smażenia Natka pietruszki do dekoracji Podgrzybki(...)kroimy w dość dużą kostkę. Przyprawiamy solą, białym pieprzem i granulowanym czosnkiem. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy na złoto cebulę. Dokładamy mięso, suszone grzybki oraz pieczarki. Wszystko chwilkę przesmażamy. Podlewamy wywarem z grzybów i bulionem wołowym. Dosypujemy ziarna ciecierzycy. Doprawiamy pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa i ciecierzycy (około 70 minut na wolnym ogniu
VioletoweKucharzeniepiersi z indyka 400 g pieczarek 2 małe marchewki 2 małe pietruszki 1 biała cebula 2 ząbki czosnku 140 g odsączanych z zalewy pomidorów suszonych pół łyżeczki cząbru sól morska, pieprz ziołowy 3 łyżki śmietany 18% oliwa ok. 3 - 4 łyżki 1,5 szklanki Sposób przyrządzenia: Mięso pokroić w paski(...)pokrojoną w pióra, marchewkę,pietruszkę w cienkie plasterki oraz pieczarki. Kiedy cebula się zeszkli wlać pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem 6-8 minut. Po tym czasie dodać indyka, suszone pomidory,czosnek, przyprawy, pozostałą wodę. Dusić kolejne 6-8 min po tym czasie zaprawić śmietaną. Mój wyszedł bardzo gęsty, prawie jak gulasz dlatego podałam z komosą ryżową ale można dolać
pieprzny smaczekszybkim i pożywnym śniadaniem. W domowej granoli fajne jest to, że możesz ją do woli modyfikować. Stworzyć bazowy przepis, który za każdym razem można urozmaicać innym dodatkiem - pestkami, ziarnami, suszonymi owocami itp. Ja uwielbiam ją też w roli "pochrupacza" - sięgam po granolę, kiedy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, a akurat nie mam nic pod ręką. Często chrupię ją także(...)wykorzystałam owsiane górskie i żytnie) 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki migdałów 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki nasion słonecznika 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki suszonej żurawiny 3 łyżki nasion chia 4-5 łyżek miodu szczypta soli cynamon do oprószenia Domowa granola - jak zrobić? Większe kawałki orzechów posiekać, ale niezbyt drobno (nerkowce łatwo przepołowić
Moje Qulinariadolnej skóry) 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki imbiru (świeżego lub w proszku) ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki oleju 200 g suszonych śliwek (lub żurawiny) Przygotowanie: Krojenie schabu: Schab myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczników. Nie ma potrzeby wykrawania tłuszczu,on się wytopi. Następnie kładziemy mięso na desce do krojenia(...)zrumienionego boczku dodajemy pokrojoną również w kostkę cebulę. Kiedy cebula z boczkiem się zarumieni, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i wszystkie przyprawy. Następnie przekładamy wszystkie składniki do blendera, dodajemy suszone śliwko (lub żurawinę) i miksujemy razem na średnich obrotach. Masa nie musi być idealnie gładka, a nawet nie powinna być taka (zdj. nr 5). Nadzienie odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Rozgrzewamy piekarnik
bistro mamapewno. Składniki ziemniaki ile chcecie mięso- spory kawał ulubionego marynata gotowa BBQ Roleski przyprawa uniwersalna Kuchmistrz Skworcu czerwony pieprz ziarenka opcjonalnie sól himalajska różowa lub morska suszony rozmaryn oliwa z oliwek Umyj mięso i włóż do gotowej marynaty. Zamknij worek i najlepiej marynuj całą noc. Nazajutrz włóż mięso do brytfanny ,podlej wodą i posyp Kuchmistrzem.... I piecz mięso(...)przykryciem w piekarniku- oczywiście wyjmij z worka! Międzyczasie obierz ziemniaki, pokrój na części , posól, posyp suszonym rozmarynem. Formę do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia, wysyp ziemniaki. Papier zepnij wykałaczkami. Zapiekaj razem z mięsem. Mięso potrzebuje znacznie więcej czasu niż ziemniaki. Tak upieczone mięso i ziemniaki podawaj z ulubionymi dodatkami. Zimne mięso przechowuj w lodówce, przez kilka dni zużyjesz je śmiało
Z Kuchni Do Kuchnirównież na kolację. Składniki: bagietka 3 pomidory 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek pieprz do smaku sól do smaku płaska łyżeczka oregano płaska łyżeczka bazylii suszonej 6 listków świeżej bazylii 1/2 opakowania mozzarelli krojonej Wykonanie: Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałeczki i wkładamy do miski. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę, pieprz, sól(...)oregano, suszoną bazylię i porwane w rękach listki bazylii. Całość mieszamy. Bagietkę kroimy na kromeczki, na wierz wykładamy przygotowany farsz pomidorowy. Każdą kromeczkę posypujemy mozzarellą. Tak przygotowane grzanki wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 5 minut w 200 stopniach. Podajemy od razu. Smacznego
Smak mojego domuNaturalne środowisko drobiu. Składniki : na 4 porcje 50 dkg wątróbki drobiowej 6 suszonych moreli 1/2 szklanki czerwonego wina 2 łyżki masła 1 łyżka musztardy sok z cytryny mąka sól Sposób wykonania : W ątróbkę opłukać ( np. na sitku lub cedzaku pod bieżącą wodą ), usunąć(...)żyłki, osuszyć, obtoczyć lekko w mące, zrumienić na maśle. Suszone morele zalej winem, podduś pod przykryciem, aby zmiękły. Dodaj zarumienioną wątróbkę wraz z tłuszczem na którym była smażona. Dodaj musztardę , dopraw do smaku sokiem z cytryny i solą. Duś wszystko razem pod przykryciem jeszcze około 5 minut. Podawaj gorące do drugiego dania z ziemniakami i surówką
Przepisy i porady kulinarneBardzo dobra zupa z duszonym na maśle suszonym koprem z ziemniakami. Zupa nieco zapomniana a bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu. Nie dodaję śmietany tylko jogurt naturalny 0%. SKŁADNIKI: 2.5 l Wody 1 Udko z Kurczaka 2 Marchewki 6 Ziemniaków 4 Ziarenka Ziela Angielskiego 2 Liście Laurowe 1 kostka rosołowa Pieprz i Sól 10 łyżek suszonego domowego kopru
Gotowanie Patkiblachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zachować niewielkie odstępy pomiędzy bezami, gdyż trochę urosną. Beziki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok. 40-50 minut (długość suszenia bezów zależy też od ich wielkości). Moje bezy leciutko się zezłociły. Jeśli zależy Wam, aby pozostały śnieżnobiałe wówczas należy obniżyć temperaturę piekarnika i wydłużyć czas suszenia. Smacznego
MyCookBook.pl