mąki 150 g masła 1 jajko 1 łyża ziół prowansalskich sól farsz: 450 g szpinaku 2 jajka 200 ml śmietanki kremówki 30-36 % 1 opakowanie sera typu feta 6 suszonych pomidorów 2 pomidorki cherry kilka plasterków kiełbaski chorizo lub salami 2 ząbki czosnku 2 małe cebule 1 łyża masła 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz Zacznij od rozmrożenia(...)wstaw do lodówki na pół godziny. Na patelni z roztopionym masłem podsmażamy posiekany drobno czosnek i cebulkę. Dodajemy szpinak i przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Wrzucamy pokrojone drobno, suszone pomidorki. W miseczce mieszamy jajka i śmietankę. Dodajemy do szpinaku i dokładnie mieszamy. Ciasto na tartę rozwałkowujemy, najlepiej między dwoma kawałkami folii. Wykładamy formę ciastem i przekłuwamy widelcem
KuchcikoweLovepropozycja na szybki i smaczny obiad. 1 cebula 1 marchewka kawałek selera 2 ząbki czosnku 700ml przetartych pomidorów (można kupić gotowe lub zmiksować pomidory z puszki) pieprz, sól bazylia suszona bazylia świeża 3 łyżki oliwy z oliwek paluszki grissini Warzywa obrać. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Marchew i kawałek selera zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach, dodać do podsmażonej cebulki. Smażyć kilka minut. Do podsmażonych warzyw wlać pomidory i ok pół litra wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Gotować na małym ogniu do czasu aż warzywa zmiękną (ok 10-15 min). Zupę podawać udekorowaną świeżą bazylią i z paluszkami grissini
Smakołyki Asisoczyste mięsko w środku. 2 filety z kurczaka sól pieprz czosnek granulowany olej do smażenia Panierka: 1 szkl bułki tartej ok 4 łyżki startego parmezanu lub grana padano łyżeczka suszonej bazylii 2 jajka 1/2 szkl mąki Kurczaka umyć, osuszyć i pozbawić błonek. Pokroić w cienkie paseczki. Mięso oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Panierka: Bułkę tarta wymieszać z parmezanem(...)suszoną bazylią. Mięso panierować najpierw w mące, roztrzepanym jajku i w parmezanowej panierce. Aby uzyskać grubszą "skorupkę" można jeszcze raz opanierować w jajku i bułce. Paluszki z kurczaka smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor. Podawać z ulubionymi sosami
Smakołyki Asiciekawie smakuje. Składniki: - 500 g mąki pszennej - 20 g drożdży - 250 ml ciepłej wody - 5 łyżek oliwy z oliwek - 1 duży ząbek czosnek - 250 g oliwek czarnych - 5 suszonych pomidorów - 1 łyżeczka soli - 2 łyżeczki oregano - 1 łyżka magii - kilka kropli tabasco Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach wody. Mąkę mieszamy z solą, rozmieszanymi drożdżami i pozostałą ilością wody(...)przy czym wodę wlewamy stopniowo. Ciasto zagniatamy, następnie dodajemy łyżkę oliwy, wyrabiamy jeszcze chwilę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Oliwki i suszone pomidory drobno siekamy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki oliwy, oregano, magii i tabasco. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt koła, na którym równomiernie rozkładamy nadzienie. Ciasto zwijamy w rulon, który kroimy na kawałki. Przenosimy
Zainspirowana w kuchniktórej ciężko się powstrzymać. Naprawdę uzależniają! (około 28 sztuk) Ciasto: 100g mąki 50g margaryny 1 jajko 100g żółtego sera sól (opcjonalnie do smaku) Nadzienie: około 10 sztuk suszonych pomidorów Dodatkowo (opcjonalnie): papryka w proszku do oprószenia Ser żółty zetrzeć na tarce (o średnich) oczkach i połączyć z mąką, margaryną oraz jajkiem. (Można dodać odrobinę soli do smaku(...)włożyć do lodówki na około 10 minut. Po tym czasie z masy formować małe kuleczki (mniej więcej o wielkości między orzechem laskowym a włoskim). Każdą kulkę nadziać kawałkiem suszonego pomidora. Całość ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie oprószyć papryką i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 10-12 minut w 190 stopniach. (Ciasteczka powinny być chrupiące i ładnie zarumienione
Di gotujezrobić obiad jedynie z piersi indyka, szybciej, a i ryzyko mnniejsze, że mięso będzie suche. Pieczona pierś z indyka Składniki: 8 porcji 1 kg piersi z indyka 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu sól i czarny pieprz do smaku Sos musztardowy 500 ml bulionu z kurczaka 250 ml śmietanki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 łyżki ostrej
codojedzeniaegzotyczna wersję śledzia. Idealna kompozycja na większe spotkanie w gronie przyjaciół. Lub coś dla niespodziewanych gości. Do mojej propozycji użyłam -filety śledziowe z żurawiną i brzoskwinią SEKO -żurawina suszona SKWORCU -dojrzałe mango -jarmuż -pestki dyni -kilka ziaren granatu -kukurydza z puszki Jarmuż umyj ,odetnij stwardniałe części. Zalej wrzątkiem i pozostaw w wodzie na 4 minuty. Następnie odcedz(...)sitku i wysusz na ściereczce kuchennej, odstaw. Filety śledziowe przenieś na półmisek. Mango obierz i pokrój w plastry. Dodaj kilka na półmisek. Posyp pestkami dyni, suszoną żurawiną dodatkowo. Dodaj jarmużu i ziaren granatu oraz kukurydzę. Danie gotowe. Niezwykle pyszne, świeże i tropikalne. Warto spróbować tej propozycji i zaskoczyć bliskich inną wersją tak popularnego u nas śledzika.Możecie spróbować innych wersji
Z Kuchni Do Kuchnibloga Weekendy w domu i ogrodzie Jajka zapiekane na pikantnym sosie z bakłażana i pomidorów autorka: mojamamagotuje z bloga Moa Mama Gotuje Pęczotto z kurczakiem, jarmużem i suszonymi pomidorami autorka: JakSmakuje z bloga JakSmakuje Wegańska tarta szpinakowa z tofu i adzuki autorka: nataliapaalac z bloga healthy dreams Ryż z pieczarkami w śmietanie autorka: gaita z bloga Katalog smaków Ziemniaki(...)bloga Weekendy w domu i ogrodzie Zapiekany makaron z warzywami i innymi dodatkami autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Makaron z jarmużem, czosnkiem i suszonymi pomidorami autorka: twobrokesisters z bloga Two Broke Sisters Kotlety z kalafiora autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Sos grzybowy autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zapiekanka wiejska z grzybami
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 2 dynie makaronowe lub piżmowe garść suszonych grzybów (namoczonych przez noc w wodzie) 10 dag ostrego salami (najlepiej paprykowe) 1 duża czerwona cebula słoik zielonych oliwek słoik suszonych pomidorów 15 dag kaszy gryczanej 10 dag tartej mozarelli oliwa z oliwek sól ziołowa RAFEX pieprz tłuszcz do smażenia sos: 6 łyżek zalewy z pomidorów 3-4 ząbki czosnku łyżeczka
Pobite gary Barbaryzarazem wyśmienite danie, które 'robi się samo'- a takie dania każdy lubi, prawda?! :) Wyśmienicie komponuje się z chrupiącymi ziemniaczkami, które ja najpierw gotuję, następnie skrapiam oliwą z dodatkiem suszonego tymianku i wkładam do piekarnika wtedy, kiedy odkrywam udka. Jeżeli nie próbowaliście udek w takim zestawieniu, to bardzo zachęcam do przygotowania, bo smakują naprawdę wybornie :) * udka z kurczaka- 8 szt. * kapusta(...)kiszona- 8 00 g * olej ryżowy- 4 łyżki * sól, pieprz, suszony czosnek, papryka czerwona, zioła prowansalskie- wedle uznania Udka zamarynować w oleju i przyprawach, odstawić na minimum 30 minut. Duże naczynie żaroodporne lekko natłuścić, wyłożyć kapustę kiszoną (jeżeli nie lubicie mocno kwaśnej, to należy ją przepłukać i odcisnąć)- ważne żeby warstwa kapusty nie była zbyt gruba, bo inaczej będzie surowa
Kraina Miodem Płynącamięso – 1,5-2kg (mieszane, np. w równych proporcjach wołowina i wieprzowina, można też dodać drób i boczek) cebula – 2 sztuki suszone grzyby – garść tłuszcz do smażenia (smalec, masło klarowane, oliwa…) przyprawy do smaku (sól, pieprz, kminek, majeranek…) opcjonalnie przecier pomidorowy (100-150 g) opcjonalnie lampka czerwonego wina Białą kapustę poszatkuj (pokrój na drobne(...)niedużym ogniu (mieszaj od czasu do czasu, dolej troszkę wody, jak wyparuje), aż kapusta będzie odpowiednio miękka. Pod koniec gotowania przypraw solą i pieprzem (dużo ludzi dodaje także suszone śliwki, owoce jałowca, jedną łyżeczkę kminku, chili, majeranku i/lub kolendry). Wtedy też możesz wlać do garnka czerwone wino, a na samym końcu dodaj przecier pomidorowy i dobrze wymieszaj. Bigos doprawiaj
PaleoSMAKSkładniki: 3 kawałki boczku surowego przyprawa curry czosnek niedźwiedzi suszony majeranek suszony łyżka jodowanej soli spożywczej łyżka peklosoli Przygotowanie: Każdy z kawałków boczku przemyć pod bieżącą wodą. Wytrzeć do sucha ręcznikami papierowymi. Sól wymieszać (jodowaną z peklosolą) i posolić każdą powierzchnię, tak jakbyśmy solili solniczką. Nie przesadzajmy. Następnie należy mięsiwku zapewnić odrobinę masażu, by mieć pewność, że sól jest już
Karczma Honoriettysmak i aromat. Wypróbujcie koniecznie. Użyłam tutaj mieszanki przypraw indyjskich która można zrobić samemu. W skład mieszanki wchodzą: po łyżce czerwonego chili, sól, kolendry, kurkumy, ziarna kminu rzymskiego podprażonego, suszonego sproszkowanego mango, suszonego imbiru, mielonej gorczycy, kozieradki w proszku, nasion cebuli oraz po łyżeczce rozgniecionych goździków i cynamonu. Wszystko razem wymieszać i mieszanka gotowa. Indyjskie curry warzywne. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe Czarowaniejeden i nie tylko w ramach tego posiłku) ale i inne receptury na zdrowe, zrównoważone jedzenie. Chlebek nie zawiera cukru. Owszem jest słodki ale od bananów i suszonych fig. Ja upiekłam go z mąki orkiszowej. Jest idealną przekąską do kawy w pracy ale i idealnie nadaje się jako element śniadaniówki czy deser. Chlebek bananowo-figowy(...)suszonych fig 75 ml oleju tłoczonego na zimno 125 ml jogurtu noaturalnego kilka kropli ekstarktu waniliowego 4 dojrzałe banany 2 duże jajka 150 g mąki razowej pszennej ( u mnie orkiszowa) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mielonych migdałów 1 łyzka maku 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1 jabłko deserowe 50 g całych migdałów Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Naczynie
Dzieje kuchennej WiewióryObiecana pychotką, która jest ściągnięta od mojego Mistrza Okrasy. Uwielbiam jego szalone pomysły kulinarne. Tym razem będzie kasza wymieszana z duszoną cebulą, suszonymi morelami, kiszonym ogórkiem i uwaga...z miodem. Wyśmienity słodko-kwaśny smak. Ja będę ją podawała z TILAPIA W MIGDAŁOWEJ SKORUPCE ale oczywiście pomysły zostawiam Wam. Składniki: 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej wiejskiej(...)duża biała cebula ząbek czosnku 2 ogórki kiszone 80 g suszonych moreli łyżka miodu pieprz czarny, sól morska odrobinę octu winnego olej do smażenia ( +- 2 łyżki) Sposób przyrządzenia: Cebulę poszatkować na drobno, podsmażyć chwilę na łyżce oleju. Kiedy cebula się zeszkli dodać czosnek, pokrojonego w kostkę ogórka i morele.Podlać octem
pieprzny smaczek