twarogu (u mnie domowy) - 380g cukru pudru - 200ml śmietany kremówki - 200g miękkiego masła - 10 jaj - 4 budynie waniliowe (bez cukru) - 1 laska wanilii - 2 łyżki ekstraktu waniliowego - bakalie (rodzynki, suszona żurawina) ok. 120g + łyżeczka mąki pszennej Dodatkowo (do posmarowania „kratki”): - 1 żółtko - 1 łyżeczka mleka Lukier: - 6 łyżek cukru pudru - sok z ½ cytryny Wieczorem, dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche. Suche(...)Rozprowadzamy z kremówką 4 budynie w proszku – dodajemy do masy serowej. Miksujemy ponownie „żyrafą”, aż masa będzie zupełnie gładka. Dodajemy namoczone, odsączone z wody i oprószone mąką rodzynki lub suszoną żurawinę (ja dałam ¾ żurawiny i ¼ rodzynków) – mieszamy i przelewamy do blaszki na upieczony spód półkruchy. Blaszka będzie pełna, aż po „szczyt”, ale nie musimy się obawiać. Ciasto „nie wykipi
mojewypiekiinietylkofarszem ze szpinaku i kolorem naleśników. Zielony kolor uzyskałam dodając sproszkowanego młodego jęczmienia, który kupiony był jako witaminowy dodatek do koktajli. Farsz ze szpinaku otrzymał pyszną wkładkę z suszonych pomidorów, które w połączeniu z serem świetnie podkreśliły smak szpinaku. Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 łyżeczki sproszkowanego młodego jęczmienia szczypta soli(...)olej do smażenia farsz: 450 g mrożonych liści szpinaku 100 - 150 g twardego sera żółtego (u mnie typu korycińskiego) 6 - 7 suszonych pomidorów 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować (ma być bez grudek) i odstawić na około
Kuchcik gotujeugotować. Zwłaszcza, że jak większość wolnowarowych zup, jest mało wymagająca. Sycące danie, polecam! Opracowane na podstawie przepisu z książki"The slow cook" Heather Whinney składniki 200 g suszonej soczewicy brązowej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę 2 selery naciowe 3 - 4 ząbki czosnku, posiekane 2 listki szałwii 200 g wędzonego(...)boczku 20 g suszonych grzybów 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 1/2 łyżeczki. zmielonego czarnego pieprzu 1200 ml bulionu warzywnego lub wywaru 3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Grzyby opłukać, zalać niewielką ilością ciepłej wody, odstawić. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać do miękkości, około
Stare GarySkładniki: KLOPSIKI: łopatka wieprzowa mielona 60 dag, cebula 1 sztuka, jajka 1 sztuka "L", papryka ostra 1/2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, estragon suszony 1/2 łyżeczki, papryka słodka 1/2 łyżeczki, bułka namaczana w mleku 1 sztuka tarta bułka 2 łyżki, SOS POMIDOROWY: cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, olej 4 łyżki, cukier 1 łyżeczka, kostka rosołowa 1 sztuka,pieprz mielony(...)łyżeczki, sok pomidorowy domowy lub kupny 1/2 litra, woda 2 szklanki, śmietana 1/2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, czosnek niedźwiedzi suszony - ile potrzeba te pyszne klopsiki bez tłuszczu przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ" otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30 "kliknij i ZOBACZ-Airfryer hd9240/30" dla mnie po operacji żołądka urządzenie jest doskonałym pomocnikiem
W Mojej Kuchni LubięBiała kapusta z dodatkiem suszonych śliwek i koperku, bez dodatku mąki czy zasmażki, jednak długo gotowana by uzyskać odpowiednią konsystencję. Dodatek śliwki powoduje, że kapusta ma słodki smak, dodatek koperku dodaje jej świeżości. Jest to świetna opcja na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia oraz na inne okazje jako alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa lub unikają glutenu i tłustych(...)potraw. Danie mimo swej prostoty jest bardzo wykwintne. Składniki (na 4-6 porcji): 1/2 główki białej kapusty (w sezonie może być młoda) 100 gram suszonych śliwek 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej cebuli 1/2 pęczka koperku 2 szklanki bulionu + 2 szklanki wody sól i pieprz W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy
Mango PapajaSezon na pomarańcze w Małej Cukierence ogłaszam za otwarty:). Zapraszam na fantastycznie pachnącą babkę pomarańczową, wilgotną, dobrze nasączoną, z makiem i suszoną żurawiną. Wspaniale smakuje, rozpływa się w ustach. W przygotowaniu nie jest trudna, co można zobaczyć na załączonym filmie. Bardzo polecam… Do jej przygotowania użyłam formy do babki „HERITAGE” marki Nordic Ware . Otrzymałam ją ze sklepu LeDuvel , w którym(...)masła 1/2 szklanki oleju skórka starta z 1 pomarańczy skórka starta z 1 cytryny 2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 4 jajka 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 2/3 szklanki suszonej żurawiny Do nasączenia: 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 3 łyżki cukru cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego 1. Mąkę przesiać i wymieszać
Mała Cukierenkaprzygotowanie nie jest pracochłonne, zobaczcie sami Składniki: naleśniki: 1 szklanka mąki 2 szklanki mleka 1 jajko odrobina soli olej do smażenia farsz: 40 dag kiszonej kapusty 10 dag suszonych grzybów u mnie prawdziwki olej do smażenia sól,pieprz, liść laurowy, ziele ang, pieprz w ziarnach do panierowania: jajka bułka tarta Wykonanie: *Suszone grzyby moczymy całą noc, następnie gotujemy
Z Majeczką w kuchniAlternatywa dla tradycyjnego bigosu. Składniki 500 g kapusty słodkiej 500 g kapusty kiszonej 250 g boczniaków 2 cebule olej kilka suszonych śliwek sól pieprz 2 średnie marchewki liść laurowy natka pietruszki Przygotowanie Słodką kapustę poszatkowałem, dusiłem w małej ilości wody, a w osobnym garnku kapustę kiszoną. Do każdej dodałem startą marchewkę , liść laurowy. Gdy kapusta była gotowa(...)połączyłem obie, dodałem suszone śliwki, doprawiłem solą i pieprzem. Cebulę posiekałem dość drobno, podsmażyłem na oleju. Dodałem do kapusty. Boczniaki umyłem, osuszyłem, pokroiłem na duże kawałki, podsmażyłem i również dodałem do kapusty. Dusiłem całość ok. 20 minut. Przybrałem natką przed podaniem
R'n'G Kitchenlitry (własnej roboty) 1/2 kg pieczarek 2 średbie cebule 2 gotowane marchewki 1 średni ziemniak 200 g śmietany Olej rzepakowy (lub masło klarowane) do smażenia sól, pieprz 3 suszone grzyby (jeśli lubicie bardziej grzybowy smak) makaron kolanka, lub grzanki Przygotowanie: Odmierzamy 2 l bulionu. Jeżeli nie przygotowaliascie go wcześniej, możecie przygotować go według naszego przepisu na domowy bulion , lub zrobić(...)kolor. Połowę pieczarek z cebulą odkładamy na bok, resztę zalewamy 2 l bulionu. Do zupy d odajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i połowę ugotowanej marchewki i 2-3 grzyby suszone. (Jeżeli chcecie mieć zupę całkowicie gładką bez kawałków grzybów nie musicie odkładać na bok ani marchewki ani grzybów – wszystko dodajcie do zupy w tym momencie.) Zupę gotujemy aż ziemniak
Kulinarna Patilogiaszczypiorku, 4 gałązki tymianku, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, 1 łyżeczka musztardy Dijon. Sos winny z suszonymi śliwkami: 300 ml czerwonego wina wytrawnego, 200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego, 3 łyżki posiekanej czerwonej cebuli, 6 suszonych śliwek kalifornijskich, 2 łyżki tłuszczu z pieczenia, 2 łyżki jasnego sosu
SzczyptaSmaQchce? Poskarżę się mojej mamie! MIESZANKA KREOLSKA 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka granulowanej cebuli 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki suszonego oregano ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki pieprzu cayenne SKŁADNIKI 1 duża pierś z kurczaka z ‚polędwiczką’, ok. 350g 200g średnich krewetek 2-3 dobre, grubo mielone i wędzone kiełbasy
Karo in the Kitchenzależności od użytej foremki): 225 g masła (miękkiego) 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki soli 2 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki suszonej żurawiny 100 g płatków migdałowych Dekoracja: ok. 100 g białej czekolady Wykonanie: Suszoną żurawinę bardzo drobno siekamy (to ważne). Płatki migdałowe kruszymy (najlepiej robić to rękoma), ale nie na pył. Miękkie
MyCookBook.plKiedy zobaczyłam napis na kubełku z serem: Rajski Twaróg, już wiedziałam w jakiej nucie smakowej upiekę sernik. Spód sernika stanowią zmielone migdały i suszone morele. Do masy serowej dodałam słodkie mleko skondensowane oraz owoce: mango, gruszki i ananasa. Całość wykończyłam ubitą śmietaną i pokruszonym wafelkiem kokosowym. Spód: 120 g migdałów 150 g suszonych moreli 2-3 łyżki wody Masa
Czerwień i błękitsukcesem. Spróbujcie. Takie chrupiące pieczarki w delikatnie czosnkowej panierce możecie przygotować w kilka chwil i pozytywnie zaskoczycie swoją rodzinę lub gości. Zapraszam. Składniki: 7 średnich pieczarek 1/3 łyżeczki suszonej bazylii szczypta słodkiej czerwonej papryki szczypta czarnego mielonego pieprzu 1 czubata łyżeczka sosu czosnkowego Folwark 2 jajka klasy M bułka tarta do obtoczenia mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia propozycja(...)roszponki i 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki Przygotowanie: Pieczarki pozbawiamy ogonków i obieramy. Do miseczki wbijamy dwa jajka, dodajemy 1 czubatą łyżeczkę sosu czosnkowego, całość dokładnie łączymy widelcem. Następnie dodajemy suszoną bazylię, czarny mielony pieprz i słodką czerwoną paprykę, mieszamy. Do jednego głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą, do drugiego mąkę pszenną. Pieczarki maczamy dokładnie w masie jajecznej. Następnie obtaczamy
Słodkie okruszkikwaśne jabłka 1,5 łyżki soli kamiennej grubej 1 łyżeczka cukru brązowego 2 liście laurowe 1 łyżeczka lubczyku 2-3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego szczypta suszonego czosnku szczypta majeranku 2 łyżki oleju sposób przyrządzenia W misce mieszamy ze sobą olej, pokruszone liście laurowe, pieprz ziołowy, rozgniecione nożem ziarna ziela angielskiego, lubczyk, majeranek, suszony czosnek, cukier
Miód i pieprz