zależności od użytej foremki): 225 g masła (miękkiego) 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki soli 2 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki suszonej żurawiny 100 g płatków migdałowych Dekoracja: ok. 100 g białej czekolady Wykonanie: Suszoną żurawinę bardzo drobno siekamy (to ważne). Płatki migdałowe kruszymy (najlepiej robić to rękoma), ale nie na pył. Miękkie
MyCookBook.plKiedy zobaczyłam napis na kubełku z serem: Rajski Twaróg, już wiedziałam w jakiej nucie smakowej upiekę sernik. Spód sernika stanowią zmielone migdały i suszone morele. Do masy serowej dodałam słodkie mleko skondensowane oraz owoce: mango, gruszki i ananasa. Całość wykończyłam ubitą śmietaną i pokruszonym wafelkiem kokosowym. Spód: 120 g migdałów 150 g suszonych moreli 2-3 łyżki wody Masa
Czerwień i błękitsukcesem. Spróbujcie. Takie chrupiące pieczarki w delikatnie czosnkowej panierce możecie przygotować w kilka chwil i pozytywnie zaskoczycie swoją rodzinę lub gości. Zapraszam. Składniki: 7 średnich pieczarek 1/3 łyżeczki suszonej bazylii szczypta słodkiej czerwonej papryki szczypta czarnego mielonego pieprzu 1 czubata łyżeczka sosu czosnkowego Folwark 2 jajka klasy M bułka tarta do obtoczenia mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia propozycja(...)roszponki i 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki Przygotowanie: Pieczarki pozbawiamy ogonków i obieramy. Do miseczki wbijamy dwa jajka, dodajemy 1 czubatą łyżeczkę sosu czosnkowego, całość dokładnie łączymy widelcem. Następnie dodajemy suszoną bazylię, czarny mielony pieprz i słodką czerwoną paprykę, mieszamy. Do jednego głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą, do drugiego mąkę pszenną. Pieczarki maczamy dokładnie w masie jajecznej. Następnie obtaczamy
Słodkie okruszkikwaśne jabłka 1,5 łyżki soli kamiennej grubej 1 łyżeczka cukru brązowego 2 liście laurowe 1 łyżeczka lubczyku 2-3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego szczypta suszonego czosnku szczypta majeranku 2 łyżki oleju sposób przyrządzenia W misce mieszamy ze sobą olej, pokruszone liście laurowe, pieprz ziołowy, rozgniecione nożem ziarna ziela angielskiego, lubczyk, majeranek, suszony czosnek, cukier
Miód i pieprzłyżki płynnego miodu, 1 łyżka ketchupu, 2 łyżeczki octu ryżowego (możesz zastąpić białym winem), 1 łyżeczka sosu sriracha (możesz zastąpić mieloną papryczką chilli 1/2 łyżeczki), 1/4 łyżeczki suszonego czosnku, 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, sok z 1/2 pomarańczy, 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej. Dodatkowo: szczypior. Dzisiaj u mnie ponownie, azjatycki podmuch w polskiej kuchni - czyli kurczak z orzechami
Świat Domowej KuchniZakwas musimy przygotować kilka dni a nawet tygodni wcześniej a smak barszczu dzięki niemu jest wyborny. Składniki: 3 marchewki 3 pietruszki Biała część pora Pół dużego selera 20g suszonych podgrzybków 4 duże buraki Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz czarny w ziarnach Sól majeranek Na zakwas : 1,5kg buraków czerwonych główka czosnku 5-7 liści laurowych, około 20 kulek ziela(...)zakwasu, zbieramy ewentualną pianę i zlewamy zakwas do wyparzonych butelek. Przechowujemy w lodówce lub innym zimnym miejscu nr balkonie nawet kilka tygodni. Włoszczyznę myjemy, obieramy i gotujemy razem z suszonymi grzybami w osolonej wodzie. Wody powinno być tyle żeby przykryła warzywa. Buraki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy 3-4 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, kilka ziaren
Pyry na Gazkluski : około 1/2 kg ziemniaków , ugotowanych i przeciśniętych przez praskę 1 jajko sól, pieprz do smaku mąka ziemniaczna 3 łyżki masła do polania suszony szczypiorek do posypania Wykonanie : Mięso myjemy , i kroimy na kawałki . Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki Ramy do smażenia . Przekładamy mięso , dodajemy pokrojona w piórka cebulę. Dusimy około(...)kluski , gotujemy około 4 minut d wypłynięcia , zależy jakie duże zrobicie kluski . Ugotowane kluski przekładamy na durszlak i delikatnie przelewamy zimną wodą , następnie polewamy je stopionym masłem i posypujemy suszonym szczypiorkiem , moja rodzinka takie uwielbia . Podajemy z mięsem sosem i sałatka Szwedzką . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliskładniki 400 -450 g mielonego mięsa z dzika (wykorzystałam mięso na gulasz) 5 ząbków czosnku - posiekane 40 g czerstwej bułki 1 łyżeczka świeżego lub 1/2 suszonego rozmarynu 1 liść szałwii 1/ łyżeczka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki soli lub do smaku 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu lub więcej 1 jajko tarta bułka do obtoczenia 1 łyżka oleju
Stare Garypszennej - 2 łyżeczki soli - 20 g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - ciepła woda - 2 łyżki oliwy Składniki na sos pomidorowy: - 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (80g) - szczypta soli - 1 łyżeczka suszonej bazylii -1 łyżeczka suszonego oregano Składniki na nadzienie: - 60 g parmezanu - 120 g sera camembert z ziołami - 50 g sera feta - 40 g sera pleśniowego Douce Blue - 2 oscypki
Kuchenne WariacjeProsta. Smaczna. Szybka. Rozgrzewająca. Składniki: puszka pomidorów (400g, badajcie skład czy nie ma dodatku cukru) pierś kurczaka garść suszonych warzyw Skworcu 20g kaszy jaglanej sól, pieprz, curry, kurkuma, ostra papryka wg. smaku natka pietruszki (przed podaniem) Sposób przygotowania: W około litrze wody gotujemy kurczaka z suszonymi warzywami (wybierając w między czasie powstałą do góry pianę) kiedy kurczak się ugotuje
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMoże przygotujecie dziś takie jako Andrzejkową zakąskę? Sprawdzą się idealnie ;) Składniki: *szklanka oliwy z oliwek Suave Interoleo *słoiczek zielonych oliwek w zalewie *zioła prowansalskie- 1 łyżeczka *ząbek czosnku *kilka suszonych pomidorów *plaster cytryny Wykonanie: Oliwki osączamy z zalewy, przekładamy do słoiczka. Posypujemy ziołami prowansalskimi, dodajemy ząbek czosnku oraz kilka drobno pokrojonych suszonych pomidorów. Wkładamy też nieduży plaster cytryny. Zalewamy oliwą
Z Majeczką w kuchniSkładniki: pomidory 1 kg/dojrzałe, ząbki czosnku 5 sztuk, udka kurczaka całe 2 sztuki, woda 2,5 litra, włoszczyzna 1/2 pęczka, koper 1 baldachim suszony, kucharek 1 łyżka, ryż 3/4 szklanki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, śmietana 1/2 szklanki umyte pomidory pokroić na ćwiartki, dodać obrane ząbki czosnku i wszystko pałką blendera zmiksować dokładnie, można obrac pomidory ze skóry(...)daję ze skórką udka kurczaka ugotować do miękkości, wlać zmiksowane pomidory, dodać rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę, dodać suszony koper taki jak do kiszenia ogórków udka wyjąć z zupy, wsypać ryż i gotować z 15 minut, zabielić śmietaną słodką, dodać pieprz mielony zupa jest aromatyczna, pyszna, syta..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięZupy na bazie GRZYBKÓW suszonych to moja pięta achillesowa:).Dla niej zrezygnuję prawie ze wszystkiego:).Uwielbiam jej smak,aromat i to "coś "co w sobie ma.Zapach lasu i pieca na ,którym się suszyły.Poprostu cud natury:).Dziś podzielę się przepisem na moją pyszną , zabielaną śmietaną , zupę grzybową.Zapraszam!. 8 dag.suszonych GRZYBKÓW po 1 Marchewce i pietruszce 1/2 selera
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizapewne nie ostatni śledzik przed świętami, tak mała próba Andrzejkowa. Jak wiadomo rybka dobrze wpływa na atmosferę większych i mniejszych imprez, tak więc pierwsza propozycja z suszoną morelą. Składniki: - 3 filety solonych matjasów, ok. 30 dag - 3 łyżki koncentratu - 1/2 łyżeczki imbiru - 1/2 łyżeczki kurkumy - 2 średnie cebule - 1 i 1/2 łyżki ksilitolu - 4 suszone morele
Apetyczna babeczkawiedzą o tym dietetycy, wiedzą zwykli i świadomi tego ludzie. Jedzcie ją, a przekonacie się, że nie jest nudna..i przede wszystkim DZIAŁA! W moim przepisie zwiększyłam nieco ilość suszonej żurawiny i dodałam gotową polewę i dekorację mleczną HELIO Polecam ją , gdyż bardzo szybko się "robi".Po rozpuszczeniu pastylek polewy HELIO zyskują gładką i kremową konsystencję, która ułatwia(...)kokosowego lub innego tłoczonego na zimno jedna trzecia mleka migdałowego lub wody zródlanej MUS JABŁKOWY 2 kg słodko-kwaśnych jabłek 1 łyżeczka cynamonu jedna trzecia łyżeczki kardamonu pół szklanki suszonej żurawiny, ja dałam nieco więcej 10 daktyli WIERZCH pół szklanki siekanych orzechów włoskich HELIO pół szklanki płatków migdałowych HELIO polewa i dekoracja mleczna HELIO Daktyle pokrój
Z Kuchni Do Kuchni