susz - 5290 przepisów (strona:89/353)

Bułka brudasek 189

pokojowa) - jajko 1szt NADZIENIE - mięso mielone 0,5 kg - przecier pomidorowy (dodałam 300 ml) - pieprz świeżo zmielony - sól morska - bazylia - tymianek - olej (pomidory, bazylia, czosnek) - mozzarella 1 szt - suszone pomidory 4 szt - trochę rozpuszczonego masła do posmarowania bułek - odrobina wody do posmarowania Tym razem zrobiłam wersje łagodną bardziej pod dzieci ale robię też wersję bardziej na ostro z papryczką chili(...)przygotowujemy sobie nadzienie - rozgrzewamy patelnie z  odrobina oleju (ja dodaje smakowy dodaje to dodatkowego smaku) - wrzucamy mięso przyprawiamy i podsmażamy  - do podsmażonego mięsa wlewam przecier i wrzucam suszone pomidory i duszę tak na małym ogniu do zagęszczenia masy pod koniec wrzucam świeże zioła i jeszcze chwilę duszę  - mozzarellę kroje w plastry  - gdy ciasto już podwoi swoją

Basia w kuchni
Panpepato z Margot bakalie plus walka z własną wolą :) 109

bakali z karmelem oraz kopytem pieprzu:) połączenie jedyne w swoim rodzaju. Przepis w całości cytuję za Kucharnia SKŁADNIKI: - 200 g orzechów (u mnie laskowe i migdały) -  200 g suszonych lub kandyzowanych owoców (morele, żurawiny, figi, suszone śliwki) - 100 g kandyzowanych skórek owocowych - 1/2 szkl. cukru - 1/2 szkl. miodu - 1/2 szkl. mąki - 2-3 łyżki kakao + 1 łyżka do oprószenia

Basia w kuchni
Zupa migdałowa z żurawiną 151

grzybowa. A szkoda bo jest przepyszna i szybka w zrobieniu.  SKŁADNIKI: - 1 litr mleka - 100 g płatków migdała - laska wanilii - 3 łyżki cukru - szczyptę soli  - garść żurawiny suszonej SPOSÓB WYKONANIA: -Mleko zagotuj z cukrem i wanilią (wyłuskane nasionka wraz z laską). Do gorącego dodaj suszone żurawiny, aby napęczniały. - Migdały jeśli nie mamy w płatkach do całe zaparz

Basia w kuchni
Makaron z lubczykiem 164

makaronu przepis autorski semolinę 300 g( jeżeli nie mamy semoliny możemy wykorzystać do tego mąkę 405) sól czarna (można użyć morskiej ) płaska łyżeczka  oliwa 2 łyżki  lubczyk suszony 3 łyżki  jajka (najlepsze są od gospodarza :)) 3 szt  SPOSÓB WYKONANIA :  - semolinę mieszam razem z solą i suszonym lubczykiem, gdy jest dobrze wymieszany dodaję po 1 jajku

Basia w kuchni
Tagliatelle ze szparagami i groszkiem 174

kwaśnego posmaku połączonego z rozmarynem i świeżo zmielonym pieprzem. Nic tylko zajadać. SKŁADNIKI : 2 porcje (przepis autorski) 200 g makaronu świeżego ( klik jak go zrobić ) równie dobrze może być suszony makaron  szparagi świeże ok 150 g  groszek mrożony 2 garście  sok z cytryny do smaku plus otarta skórka  świeżo zmielony pieprz, sól do smaku  parmezan(...)główki szparagów bardzo krótko blanszuję (gotuję w osolonej wodzie ok 1 minuty i przelewam zimną) - wstawiam makaron do wrzącej osolonej wody i gotuję ok 3 minuty (jeżeli używasz suszonego postępuj wedle instrukcji podanej na opakowaniu, makaron powinien być al dente ) - rozgrzewam oliwę na patelni z gałązką rozmarynu po czym dorzucam pocięte szparagi wraz z groszkiem i obsmażam

Basia w kuchni
Pasztet z gęsich wątróbek 187

Jeśli chcemy wiedzieć co jemy, zróbmy go sami. Składniki : 40 dag wątróbek gęsich - myślę, ze z powodzeniem da się je zastąpić wieprzowymi duża cebula pieprz, sól, gałka muszkatołowa kilka suszonych grzybów 20 dag gotowanego mięsa drobiowego, najlepiej gęsiego lub z kurczaka ewentualnie kilka suszonych śliwek wcześniej lekko namoczonych smalec gęsi, masło Przygotowanie : Umytą wątróbkę pokroiłam dość drobno, podobnie cebulę

Proste Potrawy
Szybkie Panang Curry z kurczakiem 354

miseczek, polewamy po jednej łyżce mleka kokosowego, posypujemy liśćmi kafiru i papryczką chilli. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :) * liście limonki kafir można dostać w Kuchniach Świata, przeważnie mrożone lub suszone. Suszonych liści dodajemy mniej, ponieważ są bardziej aromatyczne

Tajskie smaki
Sałatka z rukolą, dynią i kurczakiem z czosnkiem niedźwiedzim 266

smaczny Składniki: 2 małe pojedyncze filety z kurczaka kawałek dyni (około 12 cm x 12 cm) 60 g rukoli (1 duża garść) 130 g sera feta 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego sól pieprz Przygotowanie

Oryginalny smak
Humus 159

żeby było jeszcze bardziej bojowo), która zawiera niezliczoną ilość witamin, białka i minerałów. Jest doskonała do chleba, pity, tortilli lub po prostu zajadania łyżką :-) Ja dzisiaj przygotowałam z pomidorami suszonymi. Uwielbiam... Składniki: 300 g ugotowanej ciecierzycy  5 łyżek białego sezamu  3 łyżki oliwy  pół limonki  ząbek czosnku  sól pieprz  50 g suszonych pomidorów

pieprzny smaczek
DOMOWA BEZGLUTENOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA (i innych ciast i ciasteczek korzennych). 237

Pieprz kolorowy: " Ze względu na kolorystykę pieprzu, wyróżniamy ziarna pieprzu czarnego, białego, zielonego -wszystkie pochodzą z tej samej rośliny, różnią się jedynie sposobem "obróbki"): - pieprz czarny – z owoców niedojrzałych, suszonych i fermentowanych, - pieprz biały – łagodniejszy, z dojrzałych owoców - pieprz zielony – niedojrzałe zielone nasiona suszone naturalnie, marynowane w kwasie octowym lub mlekowym albo konserwowane solanką. - pieprz czerwony (peruwiański) to owoce rośliny

Wypisz Wymaluj
Barszcz czerwony z puree ziemniaczanym 254

śmietaną podawany z puree ziemniaczanym :) Składniki na 5-6 porcji barszczu czerwonego: 3 duże buraki 100 ml koncentratu z buraków 1 liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka cukru sól, pieprz odrobina soku z cytryny (opcjonalnie) śmietana 18% 500 g ziemniaków 1 łyżka masła CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY PRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy(...)zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy 1-1,5 h, a następnie przecedzamy. Do zupy wlewamy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, wsypujemy suszoną natkę pietruszki. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy sok z cytryny. Zabielamy śmietaną. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i ugniatamy na gładkie puree z dodatkiem masła. Przekładamy

My Culinary Art
Dekoracja świątecznego stołu w klasycznym stylu 180

polecam przygotować mus z wędzonego łososia: 250g wędzonego łososia 1 łyżka żelatyny 250 ml śmietany 30% 250 ml sosu chrzanowego świeży koperek sok z cytryny sól i biały pieprz suszona żurawina Żelatynę wsypujemy do rondelka i zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści, nie zagotowujemy. Schłodzoną śmietanę 30% wlewamy do miski i ubijamy trzepaczką na sztywno(...)kokilek, wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Przed samym podaniem kokilki zanurzamy na chwilę we wrzątku, odwracamy je i ostrożnie przekładamy mus na talerze, dekorujemy gałązkami świeżego koperku, suszoną żurawiną i plasterkiem cytryny. A Wy jakie danie szczególnie polecicie na Boże Narodzenie? * wpis przygotowany z portalem Westwing.pl The post Dekoracja świątecznego stołu w klasycznym stylu appeared first on Damsko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb z ciecierzycy (bez glutenu, mleka i jajek) 277

Chlebek z cieciorki z dodatkiem suszonych pomidorów i kolendry. Wreszcie mam dobre zastosowanie dla mąki z ciecierzycy :) Mam też już pomysł na następny, z dodatkiem przecieru pomidorowego i oliwek.  Uwaga bezglutenowcy! Niektóre dostępne w handlu mąki z ciecierzycy są zanieczyszczone glutenem - sprawdźcie raport z analizy na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej Składniki: mąka(...)szklanki (lub kukurydziana albo tapioka) drożdże instant 1 torebka (7g) olej 3 łyżki woda lub mleko sojowe 2 szklanki siemię lniane mielone 3 łyżki sól 1 łyżeczka suszone pomidory w płatkach kolendra mielona 3 łyżki 1/2 łyżeczki natka pietruszki pestki słonecznika (niekoniecznie)  1 łyżeczka 1/2 szklanki Przygotowanie: Mąkę z ciecierzycy zalać ciepłą wodą (lub mlekiem roślinnym) i odstawić

głodny alergik
Krem czekoladowy z kaszy jaglanej i awokado 169

Składniki: 10 łyżek kaszy jaglanej szklanka mleka 1,5% 2 łyżki miodu 1 łyżka stewii 1 łyżeczka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 1 awokado, pozbawione skórki i pestki suszone daktyle do podania, świeże lub suszone owoce, orzechy Kaszę jaglaną opłukujemy wodą, zalewamy mlekiem i gotujemy około 20-22 minuty, do miękkości. Następnie dodajemy kakao, miód i stewię. Całość dokładnie mieszamy

Mango Papaja
Mielonka wieprzowa (z szynkowaru) 182

szynkowarze.   W końcu na święta będzie jak znalazł.     Składniki : ok. 800 g karkówki wieprzowej 2 czubate łyżeczki soli peklowej 10 g przyprawy Rozkoszna (czosnek suszony, suszony seler, pietruszka i ziarna pieprzu czarnego) 3 łyżeczki żelatyny wieprzowej 50 g wody Wykonanie: Mięso zmielić.  Dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.  Szynkowar (mój ma pojemność 900 g) umyć

Sto kolorów kuchni