susz - 5290 przepisów (strona:107/353)

Chińska Improwizacja- Kurczak w cieście 138

jeśli nie to odsyłam tu.. ciasto na nalesniki Składniki: 1/2 dużej cukinii 1/2 główki kalafiora cały  mały por kawałek kapusty pekińskiej ja odcięłam tą część końcową 25g. suszonych grzybków mun 5 pieczarek szklanka fasolki zielonej sos Dragon Blue ja użyłam Hoisin & Garlic 2 piersi z kurczaka 2 łyżki sosu słodko- ostrego 0,5 szkl. bulionu warzywnego Bulion(...)szatkujemy i dodajemy do bulionu wrzucamy również kalafior rozdrobniony na różyczki i fasolkę zieloną...I dusimy do miękkości...po tym czasie odlewamy nadmiar wody.. Grzybki mun jeśli były suszone to przyrządzamy z przepisu zamieszczonego na opakowaniu... Pieczarki i grzybki mun dodajemy do woku i wszystko razem do woku i mieszamy z uduszonym wcześniej farszem...Dodajemy sos Blue Dragon

NaKońcuJęzyka
Skala ostrości i Risotto z pieczarkami 142

Butch T , której poziom ostrości oszacowano na 1.463.700 SHU.  Ostrość chili zależy od następujących czynników hodowlanych: temperatury, nasłonecznienia, wilgotności, rodzaju gleby oraz rodzaju i ilości stosowanych nawozów. Ostrość suszonych papryk, zależy od tych samych czynników plus od warunków w jakich była suszona.   KOCHANI JEŚLI JESTEŚCIE MIŁOŚNIKAMI OSTRYCH PRZYPRAW, OSTRYCH POTRAF POLECAM WAM BARDZO SERDECZNIE SKLEP, KTÓRY PRZYPADKIEM

NaKońcuJęzyka
Cannelloni w dwóch smakach 186

świeżych liści szpinaku, 10 sztuk rurek makaronowych cannelloni, świeżej bazylii, 20 sztuk kaparów marynowanych, oliwy, 20 gram masła, gałki muszkatołowej, octu balsamicznego, białego pieprzu, czarnego świeżo mielonego pieprzu, soli, suszonego tymianku. Przygotowanie dania zacząłem od przygotowania farszu mięsnego. Jedną cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem bardzo drobno posiekałem. Równie drobno posiekałem dwa ząbki czosnku. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy(...)Mięso starałem się rozdzielać, aby nie robiły się z niego grudki. Kiedy mięso zmieniło już swój kolor dodałem na patelnię zawartość jednej puszki pomidorów, 2 łyżki octu balsamicznego, szczyptę suszonego tymianku, szczyptę soli i świeżo mielony czarny pieprz. Dolałem również około 300 ml wody, a następnie podgrzewałem całość na małym ogniu przez pół godziny, aż do całkowitego odparowania wody

Wyprawy kulinarne
BROWNIES BURACZANE Z ŻURAWINĄ. 184

łyżki zmielonego siemienia lnianego 1/3 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1/3 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego 180g gorzkiej czekolady 100g suszonej żurawiny Buraki obieram i trzemy na tarce na drobnych oczkach. Dodaję pokrojonego banana i miksuję chwilę blenderem. Wlewam olej i mleko, mieszam dokładnie. W drugiej miscemieszam razem suche składniki: mąkę(...)uzyskania gładkiej masy. Czekoladę rozpuszczam na parze (w metalowej misce umieszczam pokruszoną nad garnkiem z gorącą wodą). Gorącą czekoladę wlewam do ciasta mieszając łyżką. Na samym końcu wsypuję suszoną żurawinę.   Ciasto przelewam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.  Piekę około 30 minut w 180 stopniach.     SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Chyba winna Wam jestem podsumowanie... z jajem? 216

Lawendowy Poranek) Leśne śniadanie  (Lawendowy Poranek) Jedzonko do pracy czyli tortilla z jajkiem  (Codzienne Gotowanie) Tosty. Placki i inne zapiekanki: Szybki i proste zapiekanki z jajkiem i suszonym pomidorem  (Jak zdrowo żyć i nie zwariować) Jajeczne muffinki  (Misiu Lubi Zjeść) Jajka zapiekane z serem brie i pieczarkami  (Gorący kąsek) Placuszki otrębuski z żurawiną, migdałami(...)suszonym mango  (Sio-smutki) Słodkie grzanki na śniadanie  (O kurrrka!) Owsianka. Pasta... Owsianka z jajkiem  (Lawendowy Poranek) Kremowa kaszka  (Śniadania Fate) Tradycyjna pasta jajeczna  (Apetyczna kuchnia) ... i basta! Wszystkim uczestnikom chciałam serdecznie podziękować za interesujące przepisy na śniadania. Okazuje się, że jajko wcale nie musi być nudne. I tylko smażone. Jeśli jesteście zainteresowani kolejną organizowaną

bastalena
Pizzerinki 262

łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki kaszy mannej Dodatki: 6 łyżeczek sosu pomidorowego lub ketchupu 12 plasterków salami 12 sztuk oliwek zielonych 12 sztuk pomidorów suszonych 12 łyżeczek kukurydzy konserwowej 12 łyżeczek startego żółtego sera Przepis: Drożdże ucieramy z cukrem i dodajemy ciepłą wodę. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy soli i roztarte drożdże z wodą. Całość zagniatamy(...)oliwą i posypujemy kaszą manną. Na tak przygotowaną blachę nakładamy nacze pizzerinki i dekorujemy je ulubionymi dodatkami. W moim przypadku było to nałożenie ketchupu, następnie pokrojonych oliwek, posiekanych pomidorów suszonych, kukurydzy, salami i na koniec ser. Pizzerinki pieczemy w nagrzanym do 200C piekarniku przez ok. 15 minut. Przed :) ...i po :) Przed

Emcia Pichci
Zupa grzybowa z borowików ceglastoporych 372

nazywamy je borowiki ceglaste, sporo osób jednak nie zbiera tego gatunku uważając go za grzyb trujący, charakteryzuje się tym, że przekrojony lub uszkodzony szybko zmienia barwę na ciemnoniebieską. Nie suszymy borowików ceglastoporych gdyż s pożywany może być tylko po obróbce termicznej, gdyż surowy, niedogotowany lub niedosmażony jest trujący. My wykorzystujemy tego borowika przygotowując z jego udziałem sosy i zupy. Polecam(...)też: zupę grzybową z prawdziwków i podgrzybków. Zupa z suszonych podgrzybków. Zupa grzybowa (z czosnkiem niedźwiedzim) Zupa a la flaczki Zupa grzybowa z borowików ceglastoporych jest pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca, jest idealna dla amatorów grzybów. 250 g borowików ceglastoporych 600 ml rosołu 1 łyżka masła 1 cebula 50 ml śmietany 30 % sól i pieprz w młynku natka pietruszki Przygotowanie: Grzyby

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
JESIENNA ZUPA GRZYBOWA 192

Jesienna zupka baardzo grzybowa. Przygotowałam ją na bazie świeżych leśnych grzybów z dodatkiem grzybów suszonych, które nadały zupie super zarówno aromat, jak i smak. Polecam, szczególnie iż grzybów w tym roku jest pod dostatkiem. :-) Składniki: - garść suszonych grzybów - mała miseczka (kilka łyżek) obgotowanych świeżych, leśnych grzybów - 2 średnie marchewki - 1 korzeń pietruszki - kawałek pora - 2 cebule - 2 łodygi selera naciowego

Smaczne Zdrowe
Domowa biała kiełbasa z jajkiem 319

wielkiej metalowej beczki. W internecie nie brakuje wskazówek jak tego dokonać. A jeśli nie mamy warunków to i bez wędzarni możemy robić domowe kiełbasy, które po sparzeniu możemy suszyć lub smażyć. Do domowego wyrobu kiełbasy potrzebujemy nadziewarkę (lub końcówkę do maszynki do mielenia mięsa, która umożliwi nadziewanie mięsa do jelit) oraz jelita wieprzowe lub baranie, w których będziemy umieszczać mięso(...)kawałki (kostka 1cmx1cm lub mniejsza) ponieważ lubimy w kiełbasie większe kawałki mięsa. Mięso wymieszaliśmy w miejsce i całość doprawiliśmy solą, pieprzem (dużo), przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym rozmarynem i suszonym majerankiem. Dodaliśmy zimną przegotowaną wodę i dokładnie wymieszaliśmy . Mięso odstawiliśmy na noc w chłodne miejsce, przykrywając z wierzchu papierem śniadaniowym. Po tym czasie dodaliśmy ponownie zimną wodę

OstryKęs
Bezowe tartaletki z kremem 293

końcu nie przerywając ubijania dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Masę bezową przekładamy do 24 foremek, wyrównujemy powierzchnię i ustawiamy na blachę bezy zostawiając między nimi niewielkie odstępy gdyż jeszcze urosną. Suszymy tartaletki około 70 minut w piekarniku nagrzanym do 120ºC, można wydłużyć czas suszenia. Ale bezy wg tego przepisu są zawsze idealne. Studzimy i wyjmujemy ostrożnie tartaletki z foremek, aby się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza orkiszowa z mozzarellą, chorizo, rukolą, sercami karczochów i jalapeno 222

łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła: posiekana bazylia i oregano, rozmaryn (gałązki rozmarynu wkładam w całości i na koniec wyjmuje) 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól pieprz Dodatki: chorizo

OstryKęs
Pizza orkiszowa z serem kozim, figami i rukolą 271

łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła: posiekana bazylia i oregano, rozmaryn (gałązki rozmarynu wkładam w całości i na koniec wyjmuje) 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól pieprz Dodatki: ser kozi

OstryKęs
Biscotti z migdałami 126

około 16 sztuk: 1 jajko 80 g brązowego cukru 2 łyżeczki skórki z cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny 130 g mąki 70 g migdałów ze skórką 60 g suszonych wiśni Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Jajko z cukrem ubić na gładką masę. Dodać otartą skórkę i sok z cytryny, a następnie delikatnie wmieszać mąkę i proszek do pieczenia(...)Dodać całe migdały i suszone wiśnie i zagnieść ciasto, które będzie dość lepkie. Uformować z niego owalny bochenek. Ułożyć go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut, aż się zrumieni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i przełożyć na metalową kratkę, aby ciasto lekko przestygło. Po około 5 minutach, gdy lekko stwardnieje pokroić ukośnie nożem

wyzwania kuchenne
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano 164

Składniki:  2 prostokątne kawałki rozmrożonego ciasta francuskiego FRoSTA  cukinia  3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine aromatyzowanej czosnkiem  2 szczypty suszonego oregano  2 szczypty soli morskiej  Przygotowanie:  Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 210 stopni, blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy kawałki rozmrożonego ciasta francuskiego; smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka oliwą czosnkową, nakłuwamy widelcem(...)układamy plastry cukinii, wierzch smarujemy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia czosnkową, oprószamy solą. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, na 10 minut prze końcem pieczenia tarty posypujemy suszonym oregano. Podajemy ciepłe

Moja smaczna kuchnia
Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli 130

Składniki:  4 gniazdka makaronu tagliatelle (użyłam Barilla)  1 mała cukinia  150 g pieczarek  1 cebula  3 szczypty suszonego cząbru  sól, pieprz do smaku  5 łyżek oliwy z oliwek z białych trufli  Przygotowanie:  Umyte pieczarki i cukinię kroimy w paski, cebulę w kostkę. Gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Na oliwie(...)oliwek z białych trufli obsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki z cukinia, całość na najmniejszym ogniu obsmażamy z dodatkiem suszonego cząbru, aż warzywa będą miękkie,do warzyw dodajemy odcedzony makaron, doprawiamy do smaku, mieszamy, po 3 minutach gasimy płomień

Moja smaczna kuchnia