susz - 5290 przepisów (strona:110/353)

Briami czyli ratatouille dla leniwych i letni protest 195

przygotowania: 2 godz.  Składniki: 4 ziemniaki 3 bakłażany 3-4 cukinie 2 papryki 2 cebule 3-4 pomidory lima 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki suszonej lub świeżej mięty 2 łyżki suszonego lub świeżego oregano 1/2 pęczka natki pietruszki oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Ziemniaki, bakłażany, cukinie, papryki, cebule i pomidory

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta z grzybami leśnymi. 180

ostatnim weekendzie mam mnóstwo grzybów. Przerabiam je na każdy możliwy sposób, a to zupa grzybowa, a to sos grzybowy do mięsa. Suszę, marynuję. Dzisia przyszedł czas na rewelacyjną tartę. Jeśli macie pod ręką trochę podgrzybków (bądź jakichkolwiek grzybów leśnych) koniecznie ją zróbcie. CIASTO: 250g mąki  125g masła 1 żółtko 2 szczypty soli 50 ml wody Jest to sprawdzony

Brzuszki Łakomczuszki
Jogurt naturalny z musli i owocami - Dieta 3D Chilli 168

Składniki: 1 jogurt naturalny gęsty dżem (ja użyłam truskawkowego) musli rodzynki szczypta cynamonu mandarynki suszona żurawina Wszystkie składniki nakładamy łyżeczką do szklanki. Rodzynki mieszamy z musli. "Kolorowe" warstwy powinien dzielić jogurt, ponieważ ma najgęstszą konsystencję, dzięki czemu utrzyma resztę składników na swoim miejscu. Oczywiście można użyć również innych składników - polecam banany (świeże i suszone), konfiturę śliwkową albo owoce w zalewie

My Culinary Art
Burrito/ Taco De Harina 246

mieszanka kukurydzy z papryką i fasolą" - odsączona 2-3 łyżki koncentratu Pudliszki 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej papryczki jalapeno 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1/2 szklanki wody sól  + do podania: ostry sos, kwaśna śmietana, świeża kolendra 1. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy

My Culinary Art
"Sup h̄ĕd", czyli zupa grzybowa po tajsku (ซุปเห็ด) 180

lubicie ostrych dań, pomińcie również papryczkę (zamiast niej doprawcie pieprzem), jednak nadaje ona zupce charakteru. No to zaczynamy! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 opakowanie grzybków suszonych shitake (30g) 4 duże pieczarki 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 łodyga trawy cytrynowej 4 liście limonki "Kaffir" 2 cm imbiru 3 cm galangalu (można pominąć - zupa i tak będzie(...)pietruszka po prostu smakuje kompletnie inaczej niż kolendra. Lepiej pominąć te składniki, niż zepsuć smak potrawy :)  W wielu sklepach z działem "kuchnie świata" można dostać mielony lub suszony galangal (piszę o nim tyle, bo wiem że może być najbardziej problematyczny w zakupie

Tajskie smaki
"Sup h̄ĕd" z makaronem z paluszków krabowych 129

bulion: 500ml wody + 100ml z namaczania shitake 1 trawa cytrynowa (można zastąpić 1 łyżeczką pasty) 1 dymka w całości 2 cm imbiru 1 ząbek czosnku 3 małe suszone papryczki chilli 3 strąki kardamonu bulion rybny w kostce (opcjonalnie) 4 liście limonki kaffir (opcjonalnie) 2 cm galangalu (opcjonalnie) Dodatkowo: 100g małych pieczarek 30g suszonych grzybków shitake 1 puszka mleka kokosowego

Tajskie smaki
Barszcz wigilijny 143

zawsze na bazie wywaru warzywnego z pieczonymi burakami i zakwasem. Pyszny i prosty w przygotowaniu. Składniki: 1,5 l wywaru warzywnego 5 buraków 250ml zakwasu buraczanego 100g suszonych grzybów np. prawdziwków Przyprawy: 6 ziarenek czarnego pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, sól, pieprz, sok z cytryny, szczypta cukru, majeranek Nalewamy około 300ml wody do garnka i moczymy suszone grzyby

Kolizje Smaków
Szybkie Wielkanocne pasty do jajek 273

proste, wiec idealne na ten okres w którym czasu ciągle jest za mało. Pierwszą z nich i tą która przemawia do naszych kubków smakowych najbardziej jest: Pasta z suszonymi pomidorami Składniki: 100g serka naturalnego 4 suszone pomidory w zalewie 0,5 cebulki pieprz odrobina soli (my polecamy himalajską) zioła prowansalskie Pomidory i cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy

kuchnia do kwadratu
Szparagi - pochodzenie, historia i inne ciekawostki 131

szczegółowo jak je uprawiać , z tym że wykorzystywali nadal nasiona dzikich roślin. Ich przysmakiem były szparagi na gorąco z roztopionym masłem, solą, pieprzem i kroplą cytronu. Co trochę zaskakujące, suszyli szparagi, aby zimą móc je szybko przygotować po prostu gotując w wodzie. To z pewnością świadczy o dużej miłości do tego warzywa, która pchnęła Rzymian do przemiany produktu mocno sezonowego(...)całoroczne! Od metody przyrządzania suszonych szparagów pochodzi nawet powiedzenie wymyślone przez Cesarza Augusta " Zrób to zanim ugotują się szparagi ". Szparag uważany był przez różne cywilizacje za afrodyzjak - odgrywał rolę jako symbol falliczny, Rzymianie dedykowali go bogini miłości Wenus, zaś na Bliskim Wschodzie przypisywano mu szczególne miłosne właściwości w daniach, w których występował w połączeniu z żółtkiem. Zielony dla Włocha, fioletowy

Chilli Czosnek i Oliwa
Przepis na ekspresowe gazpacho czyli jak przetrwać upały w mieście 178

Ekspresowe gazpacho Przepis własny na 4 porcje Składniki: 500 ml soku pomidorowego 1 ogórek 1 papryka 1 pomidor 4 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku płatki chilli (opcjonalnie) sól, pieprz, suszona bazylia - do smaku Przygotowanie: Wlej sok pomidorowy do miski i wymieszaj z oliwą, rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, suszoną bazylią i płatkami chilli (jeżeli używasz). Ogórek, paprykę i pomidora pokrój

Chilli Czosnek i Oliwa
Wiejska zapiekanka w stylu greckim 259

Feta Przepis własny na 4-6 porcji Składniki: oliwa 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 500 g passaty pomidorowej sól, pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 pęczka świeżej mięty (lub 1 łyżeczka suszonej) 4 ziemniaki (obrane, pokrojone w plastry) 2 nieduże cukinie (pokrojone w plastry) 1 czerwona papryka (pokrojona

Chilli Czosnek i Oliwa
Chrupiący i miękki makaron z ciecierzycą, czosnkiem i migdałami 169

Chrupiący i miękki makaron z ciecierzycą Pasta Croccante e Liscia con i Ceci przepis pochodzi z książki Smaki południowej Italii Marleny de Blasi na 4 porcje Składniki: 225 g suszonej ciecierzycy 2 łyżki gruboziarnistej soli morskiej 1 duża gałązka rozmarynu 1 liść laurowy 3 duże ząbki czosnku, nieobrane ze skórki i rozgniecione 250-300 g świeżego makaronu, pociętego(...)centymetrowe paski (domowej roboty lub ze sklepu) 1/2 szklanki oliwy 1 mała suszona papryczka chilli, rozdrobniona (ok. 1/2 łyżeczki) 3 duże ząbki czosnku, obrane i rozgniecione 1/2 szklanki zblanszowanych migdałów, uprażonych i posiekanych (mogą być płatki) Przygotowanie: Przepłucz ciecierzycę, wrzuć do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj 1 łyżkę soli i doprowadź do wrzenia. Przykryj i odstaw na 1 godzinę

Chilli Czosnek i Oliwa
Cypryjskie kanapki z grillowanym serem halloumi 266

powszechnie przygotowuje się w domach , czym od setek lat zajmują się kobiety, które przekazują sobie recepturę z pokolenia na pokolenie. Jakkolwiek brzmi to dziwnie, to wyczytałam, że widok serów suszących się na dworze w skarpetkach lub rajstopach jest codziennością. Niektórzy porównują halloumi do włoskiej mozzarelli i rzeczywiście sery przygotowuje się w podobny sposób, jednak używa się innego rodzaju mleka(...)produkcji halloumi wykorzystuje się ponadto podpuszczkę, sól i suszoną miętę. Gotowy ser jest zwarty, lekko słony. Mięta, oprócz nadawania smaku, miała chronić go w przeszłości przed zepsuciem, dzięki swoich antybakteryjnym właściwościom. Ser halloumi można jeść na surowo, ale najlepiej smakuje grillowany, smażony czy roztopiony na wierzchu zapiekanki.  Halloumi jest popularny na Cyprze, w Grecji i krajach Lewantu (czyli wschodniej

Chilli Czosnek i Oliwa
Włoskie bułeczki ziołowe 130

rośnięcie + 15 min. pieczenie Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej typ 450-500 i 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000) 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego przesiekanych nożem 1/2 opakowania drożdży instant (ok. 3,5 g) lub 9 g drożdży świeżych pół łyżeczki cukru 1 łyżka oleju

Chilli Czosnek i Oliwa
Grzanki śródziemnomorskie - moje "coś pysznego z niczego" 160

kromki chleba, np. ciabatty oliwa 1 cebula pokrojona w półplasterki 1 łagodna chilli, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżeczki przecieru pomidorowego garść czarnych oliwek bez pestek, posiekanych sól, suszone oregano 4 plastry żółtego sera lub 80-100 g startej mozzarelli Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Ma małej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, chilli, i czosnek i smaż(...)średnim ogniu przez 5 minut, po czym dodaj oliwki i przecier pomidorowy. Wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku solą i suszonym oregano. Warzywa powinny być miękkie, a całość dobrze połączona z przecierem. Kromki chleba skrop oliwą i rozłóż na nich aromatyczne nadzienie. Na wierzchu ułóż plastry sera lub posyp serem startym na grubych oczkach tarki Zapiekaj w piekarniku przez

Chilli Czosnek i Oliwa