Intensywnie czekoladowa, wilgotna i lekko półpłynna w środku, z dodatkiem suszonych owoców. Dzisiejsza babka to wielkanocna propozycja dla łasuchów lubiących konkretne, zdecydowane smaki. Prosta i szybka w przygotowaniu nie wymaga nawet włączania miksera! Składniki: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru tabliczka mlecznej czekolady szklanka mleka łyżeczka proszku do pieczenia 175 g masła 3 łyżki kakao ziarna(...)ogniu z cukrem i kakao aż do momentu rozpuszczenia się kryształków. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do przestudzonego masła. Łączymy z resztą składników aż do dokładnego połączenia się. Suszone owoce przelewamy wrzątkiem i oprószamy odrobiną mąki, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną blaszki babkowej i pieczemy w 180 stopniach przez
sama złodyczSkładniki: 1 kg szynki wieprzowej 1/2 oscypka (nie zważyłam go) 5 łyżeczek musztrady 35g serka topionego(2 trójkąty) 2 plastry topionego sera Capresi z pieprzem 4 suszone grzybki cebula 2 ząbki czosnku mąka do panierki oliwa z oliwek 3/4 szklanki wody suszone oregano pieprz Grzyby namoczyć. Szynkę poporcjować w plastry, rozbić tłuczkiem, obficie posypać oregano
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDziś przedstawię Wam propozycję nieodzownego na okoliczność świąt dania, tj. wielkanocnego żurku - w mojej wersji - na wędzonce z suszonymi grzybami. Wielkanocy żurek na wędzonce z grzybami Składniki: Ilość porcji: 8-10 porcji 1 szt (ok. 30 dkg) - wędzonego żeberko 30 dkg – wędzonego boczku g arść suszonych grzybów pęczek natki pietruszki 3 szt liścia laurowego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałastanowi element wspomnianego, prasowego debiutu;) Schab w wiosennym sosie Składniki ilość porcji: 6 1 kg schabu bez kości sól i pieprz sok z 1 cytryny 3 łyżki suszonej bazylii czosnek cebula 500 ml bulionu po 3 gałązki natki, koperku, bazylii 5 łyżek bardzo gęstej śmietany po 3 dag mąki i masła Mięso opłukać i osuszyć. Natrzeć sokiem(...)cytryny, pieprzem, solą, wyciśniętym czosnkiem i suszoną bazylią, zawinąć w folię spożywczą i zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około godziny. Przygotować sos: cebulę obrać, posiekać. Zmiksować razem z zieleniną i śmietaną. Na patelni rozgrzać masło, oprószyć mąką, zasmażyć na złoty kolor. Zalać bulionem i ziołową śmietaną, ciągle
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaogniskowej, piekłam pierwszy raz. Już wiem, że będą częstym gościem na naszym stole - są przepyszne!:) Ziemniaki w mundurkach w towarzystwie sadzonych jaj Składniki: 1 kg ziemniaków suszone zioła - np.oregano, zioła prowansalskie, koperek oliwa z oliwek mały jogurt naturalny 2 ząbki czosnku 1/2 pęczku świeżego koperku jajka sałatka np: bukiet sałat + ogórek, pomidor, czerwona cebula + sos winegret Ziemniaki(...)umyć w gorącej, bieżącej wodzie, wyszorować szczoteczką. Większe należy przeciąć na pół, mniejsze i średnie zostawić w całości. Ponakłuwać widelcem. Posypać solą( ilość wg uznania) i obficie suszonymi ziołami, polać oliwą z oliwek. Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć przygotowane ziemniaki i przykryć folią. Wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałatego zrobić... Sałatka z awokado Składniki: 1 awokado 2 ciemne śliwki 4 połówki brzoskwiń z puszki (spokojnie, taka połówka to tylko 36 kcal:) 3 liście sałaty lodowej 3 suszone śliwki 4 łyżki gruszkowego octu balsamicznego (ostatnio na wystawce w Lidlu:) Śliwki namoczyć w wodzie. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, połówki obrać ze skórki, pokroić w cienkie plastry(...)mieszając prażyć do jego odparowania/wchłonięcia w owoc. Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki. Ciemne śliwki podzielić na pół, wyjąć pestki i pokroić w plastry. Śliwki suszone odsączyć z wody,w której się moczyły, pokroić na miejsze kawałki. Brzoskwinie pokroić w plastry. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodać pozostałe 2 łyżki gruszkowego octu balsamicznego, wymieszać i zjadać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaByło już o suszonych pomidorkach - dziś o sałatce z zielonych!:) Wtrącę tylko, że wczoraj wysuszyłam kolejną, dwudziestokilogramową porcję, tym razem bez wydrążania środków a wkładając do piekarnika pełne ćwiartki - czas suszenia wydłużony do 8 godzin ale po dzisiejszej, porannej degustacji zgodnie stwierdziliśmy, że w kolejnych rozdaniach będziemy trzymać się tej bogatszej wersji smakowej:) Na moim warzywniaczku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasię już z Wami radością ze swoich pomidorowych, pierwszych a na dodatek nie spodziewanych zbiorów:) Dzięki nim mogłam zrobić prawdziwie swoje zimowe przetwory: sałatkę z zielonych pomidorów i słoiczki suszonych w zalewie z oliwy i ziół. Ale na tym nie koniec! Dziś dołączyły jeszcze słoiczki z marynowanymi pomidorkami koktajlowymi - przepis znalazłam w internecie poszukając kulinarnej inspiracji na sprawdzonych blogach(...)duży ząb czosnku 1 szklanka białego octu winnego 5,4% lub 6% 1 łyżka ziaren gorczycy 3 liście laurowe 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich Wykonanie : Pomidorki i papryczkę umyć, czosnek obrać i pokroić w plastry. Ocet zagotować z czosnkiem, gorczycą, liśćmi laurowymi, pokrojonym strączkiem papryczki, cukrem i solą. Słoik wyparzyć i układać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaleczniczych - wszak to naturalny afrodyzjak;) Soczyste udka pieczone na warzywach Składniki: 10 pałeczek z kurczaka 1 średni por 1 średnia cukinia 2 pomidory 1/2 czosnku suszony lubczyk czosnek sól curry Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć wyciśniętym czosnkiem, posypać solą, curry i suszonym lubczykiem, odstawić do lodówki na około 1 godziny. Pora pokroić w krążki, cukinię
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKontynuując wcześniejszy wpis zaprezentuję recepurę na soczyste roladki drobiowe w cieście naleśnikowym. Gosia faszerowała je z mozarellą i suszonymi pomidorami, były pyszne a ponieważ te smaki już znamy, postanowiłam wprowadzić, może trochę nietypowy jak na nadzienie, farsz z marchewki i cukinii. Szczegóły nadzienia (mogącego również stanowić samodzielne danie:) znajdziecie TUTAJ a teraz konkretna porcja mięska: Soczysta roladka(...)inne, ulubione przyprawy) olej do smażenia ciasto naleśnikowe: 2 jajka 4 czubate łyżki mąki pszennej lub razowej 4 łyżki mleka szczypta soli farsz: mogą być plastry mozzarelli i suszony pomidor (najlepiej ze swojej domowej spiżarni:) lub duszona marchewka z cukinią - szczegóły TUTAJ Filety przekroić na połowy, rozbić, doprawić ulubionymi przyprawami (u mnie sól, pieprz, curry). Wyłożyć przygotowany farsz
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSpodobało mi się to pieczenie chleba. Po pierwszym udanym eksperymencie, tj. włoskim chlebie z bazylią, czarnuszką i suszonymi pomidorami przyszedł czas na drugi - tym razem z boczkiem i papryczką chilli. Przepis pochodzi z bloga: Słodki Kompromis . Nie jest pracochłonny, nie wymaga też długiego leżakowania - raptem 2 godziny! Warto wypróbować. Chociażby dla chrupiącej skórki(...)Chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 200 g pokrojonego w kosteczkę boczku 1 mała, ususzona papryczka chilli 350 ml wody 1 łyżeczka suszonych drożdży lub 20 g świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na chrupko na suchej patelni, chilli rozmiażdżamy w moździerzu na pył, możemy również
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDomowy, pachnący bazylią, oregano, czosnkiem czy kminkiem tudzież "okraszony" dodatkiem boczku, papryczki czy suszonych pomidorów chlebek smakujemy od niedawna. Ale domowe, pyszne do niego dodatki to już niemal nasza tradycja. Są bezkonkurencyjne w starciu ze "sklepowymi" zakupionymi na stoiskach z wędlinami. Świeżość, zapach, smak i gwarancja jakości - czegóż chcieć więcej? Dziś podzielę się pomysłem na domowy klops. Jego dodatkowe(...)świeżej papryki (w tym rozdaniu użyłam po połowie czerwonej, żółtej i zielonej) 2 średnie marchewki 1 cebula 2 jajka 4 ząbki czosnku 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżka suszonego oregano (opcjonalnie) sól, pieprz, ewentualnie curry Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Marchew brać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Wszystkie składniki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaKolejna odsłona moich ulubionych smaków, tj wędzonego łososia i lekkiego i ziołowego serka z wykorzystaniem odkrytych nie dawno placków tortilli, o smaku suszonych pomidorów i bazylii. Mniam:) Składniki: placki tortilli (użyłam gotowych z suszonymi pomidorami i bazylią, przepis na samodzielne wykonanie tradycyjnych placków znajdziecie TUTAJ ) wędzony łosoś (plastry lub tzw. sałatkowe kawałki, których użyłam w tym rozdaniu) serek śmietankowy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałanagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 100°C. Piec około 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączyć grzanie piekarnika a bezę pozostawić w nim do wysuszenia. Ja suszę przy włączonym termoobiegu przez 2 godziny - można również bez termoobiegu pozostawić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiach np. na całą noc. Upieczona beza powinna być krucha z zewnątrz
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałailości białka, błonnika, kwasu foliowego i beta karotenu. O tręby owsiane zawierają wszystkie podstawowe składniki pokarmowe tj: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, sole mineralne oraz błonnik; zaś suszona żurawina witaminy C , witaminę B1 i B2 , sole mineralne: wapń, fosfor, miedź i jod, garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy . Samo zdrowie! Wybuchowy deser Składniki: otręby(...)owsiane suszona żurawina pestki granatu jogurt naturalny (lub serek homo) Otręby, żurawinę i pestki granatu układamy warstwowo, zalewamy jogurtem, dekorujemy dodatkowo pestkami granatu i miętą
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała