susz - 5290 przepisów (strona:136/353)

Ciabatta 164

pszennej, typ 550 165ml letniej wody 1,5 łyżeczki drożdży instant 1 łyżeczka soli 2,5 łyżki oliwy z oliwek przyprawy do smaku (w sumie 2-3 łyżki): pomidory suszone, bazylia, oregano. czarnuszka, czosnek, rozmaryn Przygotowanie   Zaczyn Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do rana (min 8h, im dłużej tym lepiej). Ciasto właściwe Wymieszać drożdże z wodą

coolinarnastrefa.blogspot.com
Spaghetti ze szpinakiem i fetą 229

szpinakiem i fetą PRZEPIS /na 2 porcje/ Składniki 200g makaronu spaghetti pełne ziarno 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 250g szpinaku mrożonego (może być prosto z zamrażarki) 5 suszonych pomidorków z zalewy (jak ktoś lubi może być więcej) 130g sera feta (pól opakowania kostki) przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek 3 łyżki pestek słonecznika Przygotowanie Nastawić wodę na makaron

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pijana śliwka vel. śliwka w czekoladzie 3493

kakao + proszek do pieczenia = 2/3 szkl.) Przygotowanie śliwek i ponczu ( wg przepisu WŻ , wykonać min 12 h przed przygotowaniem ciasta) ok. 3/4 szkl. wody 3 łyżki cukru 40 dag suszonych śliwek kalifornijskich, pokrojonych w kostkę/paseczki 1/2-3/4 szkl. wódki lub rumu Krem budyniowy (gotowy lub domowej roboty) krem karpatkowy Delecta 200 g masła zambrowskiego Polewa czekoladowa 150 g czekolady

coolinarnastrefa.blogspot.com
Zupa wigilina z suszonych borowików z quinoą (bez glutenu, bez laktozy, wegetariańska) 164

był barszcz z kluseczkami z komosą ryżową , tym razem przygotowałam grzybową, która jest mało pracochłonna, a bardzo aromatyczna, więc polecam.  Składniki: 2/3 szklanki ziaren białej quinoy 2 szklanki suszonych borowików 1 marchew 1 cebula 1,5 litra bulionu warzywnego 2 łyżki  klarowanego masła natka pietruszki czarny pieprz sól Wykonanie: Grzyby dzień wcześniej zalewamy wodą i zostawiamy

Quinoa Raz!
Tatar śledziowy z marynowanymi pieczarkami na krakersowej kruszonce 153

porcję: 2 pojedyncze filety śledziowe (solone, wymoczone) 1 łyżka posiekanej drobno szalotki 1 łyżka posiekanych drobno marynowanych pieczarek 1/2 łyżeczki posiekanego koperku 1 łyżeczka oleju (użyłam słonecznikowego) mielone suszone płatki chilli lub  świeżo mielony pieprz dodatkowo: krakersy (kupione w sklepie lub własnoręcznie upieczone ) Śledzia, szalotkę, pieczarki, koperek i olej wymieszać razem.  Pokruszyć krakersy i na nich ułożyć śledziowego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makówki 258

masła (ok. 3 łyżki) laska wanilii 150 g orzechów (ja dałam laskowe i włoskie, można dać migdały, nerkowca itd.) 150 g miękkich bakalii (u mnie rodzynki i suszone morele, można dać figi, daktyle, śliwki, żurawinę) 3 duże pszenne bułki +bakalie do dekoracji – u mnie kokos i płatki migdałowe Przekrawamy wzdłuż laskę wanilii i wyskrobujemy ziarenka (zamiast wanilii można użyć

Ciastkozercy
Pyszne korzenne ciasto z jabłkami marchewką i żurawiną 195

super, uwielbiam takie sytuację gdy powstaje coś czego nie planowałam i w dodatku wychodzi pyszne :) Składniki: marchew starta pół szklanki jabłka 2 szt migdały mielone 1 szklanka  żurawina suszona 2 garście Kłos-Pol skórka kandyzowana z pomarańcza opakowanie imbir z paczuszki 2 łyżeczki cynamon mielony 2 łyżeczki Kłos Pol błonnik kakaowy 2 łyżki Kłos -Pol ksylitol 1 szklanka mąka

Różowa kuchnia
BIGOS Z MODREJ KAPUSTY 203

duży ząbek czosnku 5 mrożonych śliwek 3/4 szkl.bulionu warzywnego 3 łyżki oleju 1 listek laurowy 2 ziarna ziela angielskiego  2 goździki 3 jagody jałowca po pół łyżeczki kminku , suszonego tymianku i estragonu sól i pieprz 1-2 łyżki soku cytrynowego ******************************************* Kapustę kiszoną że słoika odcisnąć i osączyć.Świeżą kapustę oczyścić ,wyciąć głąb i cienko poszatkować.Marchewkę obrać , zetrzeć

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kwaśnica 160

wędzonych żeberek 200 g wędzonego boczku 700 g kiszonej kapusty 3 listki laurowe 8 ziarenek pieprzu 6 ziarenek ziela angielskiego 1 duża cebula 3 ziemniaki ewent. marchew łyżeczka suszonego majeranku sól i pieprz  Wykonanie: 1. Żeberka umyć, pokroić na porcje, zalać zimną wodą. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotować pod przykryciem ok 30 min do miękkości mięsa

Atlas Smaków
Fit wigilia- odchudzamy potrawy wigilijne 240

Przygotujmy ją sami, dodając mniejszą ilość miodu, a większą ilością bakalii. 6. Kapusta z grochem Zrezygnuj z zasmażki, już sam groch z kapustą jest wystarczająco kaloryczny. 7. Kompot z suszu Nie dosładzaj, ewentualnie użyj odrobiny miody zamiast tradycyjnego cukru. 8. Zupa rybna lub grzybowa Zrezygnuj z zabielania zup. Sam wywar z ryb i grzybów jest wystarczająco aromatyczny i pyszny

Tradycyjna Kuchnia
Barszcz czerwony na wywarze grzybowym 180

czarnym pieprzem. Czy można chcieć czegoś więcej? No, może jakieś pierożki, albo uszka  i mamy kompletne danie na wigilijny stół. Barszcz czerwony na wywarze grzybowym. Składniki 30 g suszonych grzybów, ja użyłam borowiki 1/2 selera, obierz  1 pietruszka, obierz 2 średniej wielkości marchewki, obierz 6 średniej wielkości buraków 3 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżka soku z cytryny sól

Szybko Szybkowar
Kluski z makiem 128

użyłam kokardek) 250 g maku 750 ml mleka 150 g miodu 50 g posiekanych orzechów 50 g rodzynek namoczonych w rumie 50 g skórki pomarańczowej (najlepiej kandyzowanej) opcjonalnie suszone morele, daktyle Przygotowanie: Mak opłukujemy, odcedzamy a następnie gotujemy na mleku przez około 15 minut. Odcedzamy i trzykrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa (opcja mniej skomplikowana używamy gotowego maku

Bon appetit mon amie
Recenzja książki "Polskie Jabłka", czyli jabłka na co dzień i od święta 197

smacznie wykorzystać jabłka w kuchni, również i na Boże Narodzenie Piernik z dżemem jabłkowym , drożdżówka z jabłkami pod kruszonką , kompot z suszu , śledzie z jabłkami w śmietanie . Co wspólnego mają ze sobą te potrawy? Jabłka - no to raczej oczywiste. Ale mniej oczywisty jest ich drugi wspólny mianownik czyli to, że zagoszczą w nadchodzące Boże Narodzenie na moim stole :)  Kocham

Grunt to przepis!
HELIO - Pyszne Produkty 139

dzieli Nas do Świąt. W domach powoli zaczynają się unosić zapachy Świątecznych potraw. Dziś mam przyjemność testować i próbować pysznych produktów HELIO. W ofercie firmy znajdują się orzechy, owoce suszone i kandyzowane, ziarna, masy makowe, orzechowe oraz krówkowe, polewy do ciast oraz popcorn do mikrofalówki. Produkty sprzedawane są pod  marką HELIO  oraz pod wieloma markami własnymi dostępnymi

Gotowanie Patki
Śledzie gajowego z grzybami 159

wersja śledzi to oczywiście śledzie z grzybami :) Aromat leśnych grzybów i smak śledzi jest po prostu rewelacyjny! Składniki: 1 kg płatów śledziowych w oleju ½ kg białej cebuli 5 dag suszonych grzybów 1 korniszon ½ szklanki koncentratu pomidorowego kilka wędzonych szprotek pieprz i cukier do smaku Wykonanie: Grzyby namoczyć i ugotować w tej samej wodzie, odsączyć i zmiksować z korniszonem, szprotkami

Tradycyjna Kuchnia