350g pieczarek, 500g mięsa mielonego, 1/2 świeżej czerwonej papryki, 1/2 świeżej żółtej papryki, 1 cebula, 1 puszka czerwonej fasoli, 150g startego sera żółtego ( ja użyłam red leicester ), sól, pieprz, suszona bazylia, olej. Ciasto na naleśniki: 1 jajko, 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej, 2 szklanki mleka, szczypta soli, 2 łyżki oleju. Sos majonezowo czosnkowy: 2 łyżki majonezu
W kuchni u Monikisymbolizuje obfitość, przemilczę to jak jest smaczny ;), musiał zostać wprowadzony do naszego wigilijnego menu. Tak pojawiły się również u nas pierogi z makiem ale i z nadzieniem z suszonej śliwki z orzechami. O pierogach ze śliwką będzie przy innej okazji, ale my wróćmy do pierogów z makiem. Można je zrobić dużo wcześniej i zamrozić, a w Wigilię jedynie wrzucić
Mieszam w Garnkuruchami nakładamy na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę formując choinki. Wstawiamy do nagrzanego do 80st C piekarnika na ok 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, lekko uchylamy i suszymy nasze choinki. 3. Wierzch babeczek troszkę ścinamy i smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą ze śmietanką. Przyklejamy choinki, a na nich wykałaczką dodajemy po kropeczce czekolady i przyklejamy perełki
Kuchnia w czekoladziezimno. Polecam Wam bardzo :) SKŁADNIKI 2 kg szynki wieprzowej Marynata: 3-4 łyżki oliwy liść laurowy 3 ząbki czosnku suszony rozmaryn i cząber sól, świeżo mielony pieprz Wywar: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera naciowego biała część pora 15 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Glazura: kilkanaście goździków 3 łyżki
Moje Kuchenne Rewelacjeenergetycznego batonika, wegańskiej gorzkiej czekolady, a także nieco innych sezamków :) Baton z orzechami brazylijskimi daktyle (59%) * orzechy (35%) - orzechy brazylijskie (27%), migdały, pasta migdałowa * suszony kokos * wanilia w proszku Po otwarciu opakowania uniósł się intensywny słodko-karmelowy zapach. Przecudowny, także wiedziałam, że smak mnie nie zawiedzie :) I tak też było! Ten batonik
Zdrowie na języku :PPostna kapusta z grzybami niby nic, a jednak ważne danie Wigilijne.Dobrze doprawiona i wyczuwalny smak grzybów.To jest to czego oczekujemy :) Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 2 garście suszonych grzybów, miałam prawdziwki 1 duża cebula tłuszcz ziele angielskie 2 liść laurowy 2 sól, pieprz mąka 2 łyżki 1 łyżka przecieru pomidorowego Wykonanie
Różowa kuchniarumowy 75 g rozpuszczonej margaryny 75 g cukru trzcinowego 2 jajka 1,5 płaskie łyżeczki sody szczypta soli 1 łyżka (czubata) przyprawy do pierników 1 łyżeczka kakao 50 g suszonych śliwek lub rodzynek 1 łyżki kandyzowanej pomarańczowej skórki kilka łyżek powideł śliwkowych Przygotowanie: Bakalie bardzo drobno pokroić. Miód podgrzać na małym ogniu z olejkiem rumowym do momentu zagotowania. Do miski
Ciastka - domowe słodkościdrożdży świeżych 100 ml ciepłej wody 1 szczypta cukru 1/3 łyżeczka soli 2 łyżki kefiru 3 łyżki oleju 1 żółtko farsz: około słoik 500 ml kapusty kiszonej 1 szklanka suszonych grzybów 1 cebula olej sól, pieprz do smaku dodatkowo: jajko mak Przygotowanie : ciasto: przygotowujemy rozczyn: do garnuszka przelewamy wodę, dodajemy cukier oraz wkruszamy drożdże, dodajemy 3 łyżki mąki - mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiInki . Święta zbliżają się wielkimi krokami i pomyślałam, że w tym czasie napoje traktowane są trochę po macoszemu i ustępują pola naszym pracochłonnym daniom. Owszem, mamy tradycyjny kompot z suszu, w kawiarniach pojawiają się korzenne kawy i aromatyzowane rozgrzewające herbaty, a na jarmarkach bożonarodzeniowych króluje grzane wino ;) ale dlaczego by nie zrobić czegoś wow!? Przygotowałam więc bezglutenową Inkę, która będzie
Quinoa Raz!Może ktoś z Was się skusi na wykorzystanie przepisu. Polecam. Składniki: Cielęcina ok. 1 kg 2-3 marchewki 1 por Masło klarowane Sól Pieprz biały Gałązki rozmarynu lub rozmaryn suszony ok. 1 łyżeczki Bulion ok. 500 ml Wykonanie: Cielęcinę przyprawiamy solą i białym pieprzem. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Pora kroimy w plasterki
Smaki Ewybiałą część-jest gorzka.Następnie kroimy skórkę bardzo drobno i suszymy.Ja wysypałam do metalowej miseczki i umieściłam ją na kaloryferze.Na drugi dzień rano skórka pomarańczowa była już odpowiednio sucha. Suszoną skórkę pomarańczową przechowujemy najlepiej w szczelnie zamykanym pojemniczku lub słoiczku
słodkie i nie tylko historie kulinarnemoja kolejna propozycja na Inkę.Starałam się aby pozostała jak najbardziej naturalna. Kawa jest lekko słodka dzięki daktylom i pyszna. Składniki: 5 suszonych daktyli 150 ml gorącej wody 2 łyżeczki Inki klasycznej 100 ml ciepłego mleka (najlepiej tłustego-wtedy pianka jest lepsza) Przygotowanie: Daktyle przekładamy do wysokiego pojemnika, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie dosypujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarneLetnia sałatka 5. Sałatka z brzoskwinią i kurczakiem wędzonym 6. Sałatka z cieciorką, kurczakiem itd... 7. Sałatka z tortellini i kabanosami 8. Sałatka makaronowa z suszonym pomidorem i serem camembert 9. Sałatka kebab - gyros 10. Sałatka z makaronem ryżowym i wędzonym kurczakiem 11. Sałatka z wędzonym kurczakiem
kruche babeczkimoże ich zabraknąć w moim domu.Zajada się nimi cała rodzina. ciasto: 2 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki wrzącej wody 3 łyżki oliwy 1/3 łyżeczki soli farsz: dwie garście suszonych podgrzybków 2 cebule sól, pieprz pozostałe: 10 dkg kurek mrożonych masło klarowane Podgrzybki namaczam w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień przekładam z tą samą wodą do garnka
wesoła kuchniakiszonej, 600 g mięsa dzika* 1 cebula, 100 g kaszy jaglanej prażonej, 5 owoców jałowca, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi, może być smalec, masło), 30 g suszonych grzybów, 100 ml soku z kiszonej kapusty, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego, kilka ziaren ziela angielskiego, Kaszę umyć, odsączyć i zalać 180 ml zimnej wody. Osolić, dodać 2 łyżki
królestwo garów