susz - 5290 przepisów (strona:140/353)

Wigilijne pierogi z makiem 239

symbolizuje obfitość, przemilczę to jak jest smaczny ;), musiał zostać wprowadzony do naszego wigilijnego menu. Tak pojawiły się również u nas pierogi z makiem ale i z nadzieniem z suszonej śliwki z orzechami. O pierogach ze śliwką będzie przy innej okazji, ale my wróćmy do pierogów z makiem. Można je zrobić dużo wcześniej i zamrozić, a w Wigilię jedynie wrzucić

Mieszam w Garnku
Czekoladowe muffinki "Choinki" 161

ruchami nakładamy na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę formując choinki. Wstawiamy do nagrzanego do 80st C piekarnika na ok 90 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, lekko uchylamy i suszymy nasze choinki.   3. Wierzch babeczek troszkę ścinamy i smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą ze śmietanką. Przyklejamy choinki, a na nich wykałaczką dodajemy po kropeczce czekolady i przyklejamy perełki

Kuchnia w czekoladzie
Świąteczna szynka glazurowana miodem 237

zimno. Polecam Wam bardzo :)  SKŁADNIKI 2 kg szynki wieprzowej                  Marynata: 3-4 łyżki oliwy liść laurowy 3 ząbki czosnku suszony rozmaryn i cząber sól, świeżo mielony pieprz Wywar: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera naciowego biała część pora 15 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe Glazura: kilkanaście goździków 3 łyżki

Moje Kuchenne Rewelacje
Wegańskie i ekologiczne słodycze od Bio-Kraina :) 155

energetycznego batonika, wegańskiej gorzkiej czekolady, a także nieco innych sezamków :) Baton z orzechami brazylijskimi  daktyle (59%)  *  orzechy (35%) - orzechy brazylijskie (27%), migdały, pasta migdałowa  *  suszony kokos  *  wanilia w proszku  Po otwarciu opakowania uniósł się intensywny słodko-karmelowy zapach. Przecudowny, także wiedziałam, że smak mnie nie zawiedzie :) I tak też było! Ten batonik

Zdrowie na języku :P
Postna kapusta z grzybami 204

Postna kapusta z grzybami niby nic, a jednak ważne danie Wigilijne.Dobrze doprawiona i wyczuwalny smak grzybów.To jest to czego oczekujemy :)   Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 2 garście suszonych grzybów, miałam prawdziwki 1 duża cebula tłuszcz ziele angielskie 2 liść laurowy 2  sól, pieprz mąka 2 łyżki  1 łyżka przecieru pomidorowego      Wykonanie

Różowa kuchnia
Pierniczki ekspresowe z bakaliami 146

rumowy 75 g rozpuszczonej margaryny 75 g cukru trzcinowego 2 jajka 1,5 płaskie łyżeczki sody szczypta soli 1 łyżka (czubata) przyprawy do pierników 1 łyżeczka kakao 50 g suszonych śliwek lub rodzynek 1 łyżki kandyzowanej pomarańczowej skórki kilka łyżek powideł śliwkowych Przygotowanie: Bakalie bardzo drobno pokroić. Miód podgrzać na małym ogniu z olejkiem rumowym do momentu zagotowania. Do miski

Ciastka - domowe słodkości
Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami 488

drożdży świeżych 100 ml ciepłej wody 1 szczypta cukru 1/3 łyżeczka soli 2 łyżki kefiru 3 łyżki oleju 1 żółtko farsz: około słoik 500 ml kapusty kiszonej 1 szklanka suszonych grzybów 1 cebula olej sól, pieprz do smaku dodatkowo: jajko  mak Przygotowanie : ciasto: przygotowujemy rozczyn: do garnuszka przelewamy wodę, dodajemy cukier oraz wkruszamy drożdże, dodajemy 3 łyżki mąki - mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bezglutenowa Inka z korzennymi lodami na bazie dyni i quinoy z dodatkiem świeżej kurkumy i kumkwatów 154

Inki . Święta zbliżają się wielkimi krokami i pomyślałam, że w tym czasie napoje traktowane są trochę po macoszemu i ustępują pola naszym pracochłonnym daniom. Owszem, mamy tradycyjny kompot z suszu, w kawiarniach pojawiają się korzenne kawy i aromatyzowane rozgrzewające herbaty, a na jarmarkach bożonarodzeniowych króluje grzane wino ;) ale dlaczego by nie zrobić czegoś wow!? Przygotowałam więc bezglutenową Inkę, która będzie

Quinoa Raz!
Cielęcina duszona w porach i marchewkach 223

Może ktoś z Was się skusi na wykorzystanie przepisu. Polecam. Składniki: Cielęcina ok. 1 kg 2-3 marchewki 1 por Masło klarowane Sól Pieprz biały Gałązki rozmarynu lub rozmaryn suszony ok. 1 łyżeczki Bulion ok. 500 ml Wykonanie: Cielęcinę przyprawiamy solą i białym pieprzem. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Pora kroimy w plasterki

Smaki Ewy
Suszona skórka pomarańczowa 184

białą część-jest gorzka.Następnie kroimy skórkę bardzo drobno i suszymy.Ja wysypałam do metalowej miseczki i umieściłam ją na kaloryferze.Na drugi dzień rano skórka pomarańczowa była już odpowiednio sucha. Suszoną skórkę pomarańczową przechowujemy najlepiej w szczelnie zamykanym pojemniczku lub słoiczku

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Daktylowa Inka z mleczną pianką 133

moja kolejna propozycja na Inkę.Starałam się aby pozostała jak najbardziej naturalna. Kawa jest lekko słodka dzięki daktylom i pyszna. Składniki: 5 suszonych daktyli 150 ml gorącej wody 2 łyżeczki Inki klasycznej 100 ml ciepłego mleka (najlepiej tłustego-wtedy pianka jest lepsza) Przygotowanie: Daktyle przekładamy do wysokiego pojemnika, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie dosypujemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Świąteczne sałatki 4141

Letnia sałatka 5. Sałatka z brzoskwinią i kurczakiem wędzonym  6. Sałatka z cieciorką, kurczakiem itd... 7. Sałatka z tortellini i kabanosami  8. Sałatka makaronowa z suszonym pomidorem i serem camembert 9. Sałatka kebab - gyros 10. Sałatka z makaronem ryżowym i wędzonym kurczakiem  11. Sałatka z wędzonym kurczakiem

kruche babeczki
Pierogi z suszonymi grzybami 143

może ich zabraknąć w moim domu.Zajada się nimi cała rodzina. ciasto:  2 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki wrzącej wody 3 łyżki oliwy 1/3 łyżeczki soli farsz: dwie garście suszonych  podgrzybków 2 cebule sól, pieprz pozostałe: 10 dkg kurek mrożonych masło klarowane Podgrzybki namaczam w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień przekładam z tą samą wodą do garnka

wesoła kuchnia
Gołabki z dzika z kaszą jaglaną prażoną 129

kiszonej, 600 g mięsa dzika* 1 cebula, 100 g kaszy jaglanej prażonej, 5 owoców jałowca, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi, może być smalec, masło), 30 g suszonych grzybów, 100 ml soku z kiszonej kapusty, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego, kilka ziaren ziela angielskiego, Kaszę umyć, odsączyć i zalać 180 ml zimnej wody. Osolić, dodać 2 łyżki

królestwo garów
Recenzja książki "Kuchnia grecka" George'a Calombarisa + Linkowe Party 190

pojęcia skąd wziąć olej z nasion bawełny potrzebny do zrobienia krewetek w cieście kataifi, a autor nie wyjaśnia czym go zastąpić. W przepisach występują m.in. białe trufle, suszone płatki papryki aleppo, mąka z tapioki i aromat piżmowy. Mnie tego typu przepisy odstraszają i skreślam je w przedbiegach. Atutem książki bez wątpienia są piękne zdjęcia w surowej stylistyce , ukazujące piękno jedzenia

Chilli Czosnek i Oliwa