Zapraszam Was na pyszny domowy pasztet.Zrobiony z kilku gatunków mięsa i podany z chrzanem i żurawiną.Można go zrobić nie tylko w okresie świątecznym.Po prostu jest rewelacyjny. Składniki: łopatka 0,5 kg boczek świeży 0,5 kg wołowe 0,3 kg wątróbka drobiowa 0,2 kg ćwiartka z kurczaka 1 szt grzyby suszone (prawdziwki) 2 szt marchewka 1 szt pietruszka 1 szt seler kawałek cebula 0,5 szt liść laurowy 4 szt ziele angielskie 6 szt pieprz cały 0,5 łyżeczki sól 4 łyżeczki dodatkowo do smaku gałka muszkato... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...pięknie wygląda.. jak na pasztet to baaardzo apetycznie ;) życzę Wesołych świąt!
Nigdy nie robiłam pasztetu z braku maszynki do mielenia, ten wygląda pysznie i w związku z tym mam pytanie czy mogę użyć blendera?Pozdrawiam :)
Witaj,ja osobiście blenderem nigdy nie próbowałam.Ale jeśli masz blender z przystawką do rozdrabniania to myślę ,że da radę.A samym blenderem małe porcje mięsa też powinno dać się rozdrobnić.Jeśli byś miała masę suchą w czasie blendowania to podlewaj trochę rosołem.Jeśli się skusisz, żeby zrobić czekam na informację czy się udało,pozdrawiam.
Alu piękny pasztet upiekłaś. Wiem, że jest pyszny, bo robię z takich samych składników. Pasztet na Wielkanoc u mnie jest obowiązkowo. Teraz jeszcze dodatkowo zrobiłam jarski, ale mięsny to jest to :)Alu życzę Tobie smacznych radosnych Świąt :)