Sezon truskawkowy jeszcze trwa, więc dziś proponujemy orzeźwiający i sycący koktajl z truskawek z jej mniejszymi siostrami - poziomkami, które na szczęście dojrzewają przez całe lato.W roli dodatkowej atrakcji na zdjęciach wystąpiły suszone truskawki, które już poza sezonem stanowią dla moich milusińskich zdrową alternatywę dla chipsów :)Przepis bierze udział w konkursie Fabryka Form: http://fabrykaform.pl/magazyn/konkurs-kulinarny-joseph-joseph-w-ff.phpHurra !!! Nasz przepis został ... czytaj dalej...
A jak suszycie truskawki? Po prostu umyte, pokrojone w plasterki i wysuszone? Długą mają szansę przetrwać w tej formie :) ?
Suszymy na suszarce, umyte, przekrojone na pół. Trudno powiedzieć jak długo wytrzymają, bo nie testowaliśmy tego - w zeszłym roku suszyliśmy różne owoce... jabłka, śliwki, gruszki i inne - nie miały szansy długo leżeć, bo znikały stosunkowo szybko. Myślę, że jeśli są dobrze wysuszone i potem szczelnie zamknięte mogą być przechowywane śmiało przez cała zimę, do następnego sezonu. Suszyliśmy też warzywa (głównie włoszczyzna do zup i bulionów) i z tego również korzystamy cały rok - mówiąc krótko - brak wody = brak życia - nic się nie rozwinie ani nie urośnie :) Pozdrawiamy :)