pomarańczy wygląda nie tylko imponująco ,ale i smakuje niezwykle wykwintnie - idealnie nada się na uroczysty lub świąteczny obiad. Składniki: 1 kaczka 2-2,5 kg 3 pomarańcze majeranek suszony i swieży(opcjonalnie) 50 g masła 2 łyżeczki cukru 250 ml soku z pomarańczy Wykonanie: kaczkę dokładnie umyć,oczyścić z małych niespodzianek w postaci pozostałości piórek i osuszyć.Pierś kaczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!odświeżonego zakwasu orkiszowego 400 g mąki orkiszowej jasnej 630 190 g mąki razowej orkiszowej 340 g wody 1 łyżeczka suchych drożdży 2 spore garście orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny 1,5 łyżeczki soli Wykonanie: zakwas należy przygotować 12 godzin przed pieczeniem chleba,najlepiej w wieczór poprzedzający pieczenie.2 łyżki zakwasu żytniego wymieszać z 110 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Owocowa przekąska lub małe co nieco do kawy pełne błonnika .Przepis już od dłuższego czasu czekał w kolejce na realizcji.Bardzo ciekawy wydał mi się dodatek własnie nie suszonych,kalorycznych owoców,a surowego jabłka.Ciasteczka są pyszne,delikatne po prostu rozpływają się w ustach i niebezpiecznie szybko znikają. Składniki na 25 sztuk: 2 średnie jabłka sok z 1/2 cytryny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szybko poprosił o dokładkę. Składniki: 200 g soczewicy Beluga (o czarnej soczewicy Beluga znajdziesz słowo tutaj ) 1 cukinia 1 cebula 3 łyżki oliwy,oleju 1 mały granat 50 g suszonych daktyli 30 g orzechów nerkowca-Cashew 4 łyżki soku z limonki 1 łyżka miodu 1/4 łyżeczki Garam Masala sól morska pieprz z młynka 200 g jogurtu 1 gałązka mięty Wykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepisów na łososia jakie ostanio zrobiłam, przepis do zrobienia od zaraz! Składniki na 2 porcje: 1 bio-pomarańcza 50 g masła 30 g piernika -1 średni piernik 1 łyżeczka suszonego majeranku 30 g bułki tartej sól morska pieprz cayenne szczypta cynamonu 400 g fileta z łososia bez skóry Wykonanie: z pomarańczy zesterem ściąć cienkie paseczki pomarańczowe ,następnie ostrym nożem ściąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przegotowanej zimnej wody Dodatki : 450 g różnych kiełbas 350 g pieczarek 2 cebule 350 g mozzarelli w bloku 1 łyżka ziół włoskich 1 łyżka płatków czerwonej papryki 1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu 1 łyżeczka soli himalajskiej Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniudany i smaczny eksperyment. Na próbę zrobiłam tylko 3 słoiczki. Jak dorwę jeszcze truskawki to na pewno zrobie więcej. Na zimę będą jak znalazł. 1 kg truskawek 3/4 szk suszonej żurawiny 1/2 szk płatków migdałowych 1/2 szk cukru żelującego 1/2 szk cukru białego Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniZalewa : 2,5 l wody 3 łyżki soli 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy sarepskiej 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonych płatków papryki 1 liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren jałowca 1 łyżka majeranku Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnisurowych ) 1 kg kiszonej kapusty 350 g pieczarek ( takich bardziej dojrzałych, gdyż są bardziej aromatyczne ) 2 cebule ( lub 1 duża ) ok. 500 ml bulionu ( ja użyłam rosołu ) 1 łyżka suszonych płatków papryki 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren jałowca 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego ziarnistego sól do smaku pieprz kolorowy do smaku chili do smaku 125 g masła
Ewa w kuchnisałatą, na którą przepis znajdziecie w poprzednim poście. 3 pojedyncze filety z kurczaka Nadzienie : 1 garść świeżego szpinaku 1/3 szk posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka niedźwiedziego czosnku 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem 150 g mozzarelli w bloku 1 łyżka majonezu pieprz kolorowy do smaku sól himalajska do smaku Dodatkowo : bułka tarta do panierowania 4 jajka ( duże ) 4 łyżki
Ewa w kuchniwody 1 główka czosnku 1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu kolorowego 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1/3 szk soli 150 g musztardy chrzanowej 1 łyżeczka ziaren kolendry kilka suszonych papryczek peperoncini Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnimarchewek 1 pietruszka ( korzeń ) 1/2 małego selera ( korzeń ) 500 g ziemniaków ( po obraniu ) 10 cm pora 1/2 pęczka natki pietruszki 250 ml ( objętościowo ) kaszy pęczak 2 solidne garście suszonych grzybów ( u mnie podgrzybki ) 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego pieprz kolorowy do smaku sól do smaku kucharek w płynie do smaku 1/2 szk śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej
Ewa w kuchniNadzienie : 1,5 szk kurek blanszowanych 1 cebula 3 suszone pomidory ( odsączone z oleju ) 1 czubata łyżka kaparów 1,5 szk warzywnej mieszanki chińskiej ( mrożonej ) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka bułki tartej 4 łyżki oleju rzepakowego sól do smaku pieprz kolorowy do smaku Ciasto : 750 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
Ewa w kuchnipodudzi z kurczaka 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego PRZYGOTOWANIE: Podudzia umyć, osuszyć i posypać przyprawami. Wszystkie podudzia lekko przemieszać w dłoniach aby zostały pokryte przyprawami. Ułożyć je potem w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i dodatkowo z wierzchu oprószyć jeszcze przyprawami. Przykryć pokrywką i zostawić na godzinę
Ewa w kuchnikurczaka Marynata : 5 łyżek ketchupu pikantnego 5 łyżek jogurtu greckiego sól do smaku pieprz kolorowy do smaku czosnek granulowany do smaku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka dowolnych ziół suszonych ( oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn ) PRZYGOTOWANIE: Skrzydełka umyć i odciąć z nich najcieńsze części ( można je zamrozić i wykorzystać do wywaru na zupę ). Osuszyć skrzydełka po umyciu. W miseczce umieścić wszystkie
Ewa w kuchni