susz - 5290 przepisów (strona:183/353)

Pasztet z gęsi 148

pasztet to dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosoły lub, jak to było w moim przypadku, pozostałego po niedzielnym obiedzie mięsa pieczonej gęsi. Można go wzbogacić o różne dodatki: suszone grzyby, orzechy, śliwki lub żurawinę.    Składniki: 1/2 kg gęsiego mięsa 150 g wątróbek z gęsi lub innego drobiu 50 g gęsiego smalcu 1 cebula 1 jajko

Smakowity Blog Kulinarny
Pachnące świętami biscotti z suszonymi owocami 194

Klasyczne biscotti vel cantucci robi się z migdałami. Ale przecież zawsze można przekręcić recepturę i przygotować potrawę nieco inaczej, prawda ? Tak właśnie zrobiłam i zamiast migdałów dodałam do ciasta suszone owoce. Nadały słodkości a zapach wzmocniłam przyprawą korzenną i dodatkami cytrusowymi. Ta wersja nie jest wcale gorsza od tradycyjnej, jest po prostu inna i na pewno warta wypróbowania. Nam smakują

Smaczna Pyza
Przymiarka do świąt. 175

rąk. Odrywamy ciasto po kawałku, wałkujemy na grubość 3 mm, wycinamy z niego okręgi i napełniamy farszem. Sklejamy i gotujemy w osolonym wrzątku. składniki na farsz: 200 g suszonych prawdziwków 300 g pieczarek 1 duża cebula natka pietruszki sól, pieprz, chilli w proszku olej do smażenia Grzyby  moczymy w wodzie na noc. Następnego dnia nie wylewamy tej wody tylko

Przysmaki Karolki
Sernik pomarańczowy 191

zmielonego twarogu 250 g serka mascarpone 200 g śmietany 18% 4 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka esencji waniliowej 1 łyżeczka esencji pomarańczowej 2 łyżeczki suszonej zmielonej skórki pomarańczowej 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki pokrojonych kandyzowanych owoców (ananas, melon, papaya) 160 g ciastek 3 łyżeczki kakao 70 g stopionej margaryny Palmy maślany smak Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
Ćevapcići z sosem tzatziki 209

lubczyk suszony - sól, pieprz, papryka słodka i chilli - (opcjonalnie) mąka do panierowania  Przygotowanie: Przyrządzić sos. Obrać ogórka, zetrzeć go na tarce z małymi oczkami, przełożyć na sito, posilić i osączyć. Lubczyk opłukać, posiekać. Do ogórka dodać jogurt, lubczyk i przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos schłodzić w lodówce.  Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Mięso wyrobić z cebulą

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa pomidorowa z mięsem mielonym 213

ząbki czosnku - pół szklanki ryżu - ser tarty (najlepiej parmezan lub inny o intensywnym smaku) - pieprz, chilli, czosnek granulowany lub w proszku - sól, pół łyżeczki cukru, maggi, 1-2 łyżki suszonych ziół prowansalskich - świeża bazylia do przybrania - 2 łyżki oleju słonecznikowego Przygotowanie: Do garnka z gorącym tłuszczem wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek

W poszukiwaniu inspiracji
Placki ziemniaczane z boczkiem i tymiankiem 144

ziemniaków - 180-200 g wędzonego boczku - 1 duża cebula - 2 jajka - 4 łyżki mąki (jeśli ziemniaki są    mączyste, wystarczą 3 łyżki) - sól, pieprz - łyżka suszonego lub kilka   gałązek świeżego tymianku - olej do smażenia Przygotowanie:  Ziemniaki obieramy i tarujemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Z ziemniaków odciskamy wodę, mieszamy

W poszukiwaniu inspiracji
Babka piernikowa z rodzynkami 203

zapachy świąteczne mile widziane. Zapach pierników to chyba ten najbardziej kojarzący się z świętami. A wy macie swoje ulubione zapachy? Ja bym dorzuciła do tego zapach gotowanych grzybów i suszonych śliwek. Ale się rozmarzyłam a to dopiero początek grudnia. Dzisiaj barbórka więc życzenia śle do wszystkich górników Składniki: ciasto 50 g drożdży 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 jajka

ciastkarnia na kruchym spodzie
GRZYBOWA Z ŁAZANKAMI 93

moich dań wigilijnych i świątecznych. Dziś na tapecie zupa- zupa grzybowa Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 2 marchwie 1 por biała część 1 cebula 1 pietruszka 2 garście suszonych grzybów 4 łyżki śmietany 18% 3/4 szklanki makaronu łazanki Wykonanie: Grzyby moczymy na noc, rano zlewamy wodę , przemywamy grzyby .Do garnka wlewamy bulion, dorzucamy warzywa, grzyby i wodę w której się

Z Majeczką w kuchni
Pieczony labraks z imbirem i czosnkiem 220

sosu sojowego łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny ok. 2 x 2 cm korzenia imbiru 3 ząbki czosnku kilka ziarenek czarnego pieprzu pół łyżeczki soli morskiej 2 suszone papryczki pepperroni gałązka świeżego rozmarynu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Filety układamy w naczyniu żaroodpornym. W moździerzu rozcieramy czosnek, imbir, pieprz, sól, pepperoni, paprykę słodką, dodać oliwę, sos sojowy i ocet

kuchcikownia
Rogaliki z kapustą i grzybami 241

farszu w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy na 1/2 i rozwałkowujemy i formujemy 2 koła, każde kroimy na 8 trójkątów. Farsz: 300 g kiszonej kapusty 200 g pieczarek lub grzybów suszonych 1 cebula 1 liść laurowy szczypta kminki i kilka ziaren ziela angielskiego (roztarte w moździerzu) sól i pieprz do smaku 1 jajko sezam Drobno pokrojoną kapustę gotujemy do miękkości

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczyste na kanapki 174

dodatkiem cebulki i pieczarek. Składniki: 500g mięsa wieprzowego i/lub wołowego dwie-trzy cebule dwa ząbki czosnku szczypiorek  kilka pieczarek 2 jaja bułka tarta lub kajzerka sól, pieprz, majeranek, suszony imbir, mielona papryka olej Podsmażamy na oleju poszatkowane cebule i czosnek, dodajemy pokrojone pieczarki. Mięso mielimy w maszynce dwa razy, za drugim razem mielimy też podsmażone cebule i pieczarki

prawdziwe jedzenie
Jak przygotować szybki obiad? Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką 171

polędwiczki wieprzowej woreczek kaszy pęczak, jęczmiennej 1/2 czerwonej papryki 1/2 szklanki konserwowej ciecierzycy, odsączonej 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej cebuli 4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki suszonego oregano 3 łyżki sosu arrabiata lub innego sosu z dodatkiem chilli sól do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Polędwiczkę oczyszczamy z błonek, kroimy na cienkie plastry, a następnie w paski. Paprykę

Moja smaczna kuchnia
Mikołajkowe ciastka z odzysku 179

minimuffinek.  Schłodzić w lodówce przed podaniem. Smacznego! Tak naprawdę bajaderki to improwizacja - kawałek suchego ciasta - a reszta to to, co podpowiedzą nam kubki smakowe. Rodzynki, orzechy, migdały, suszona żurawina, czekolada, kakao, masło, śmietana - co kto lubi. Koniecznie jednak musi się znaleźć w składzie rum - bez niego nawet najpyszniejszych kulek nie nazwałabym bajaderkami. Tymczasem dzisiaj pogoda nie może się zdecydować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rabarbarowe pyszności 175

Mimo wszystko - udała się znakomicie. Już dawno nie jadłam tak dobrego drożdżowego. Polecam! Drożdżowa pychotka z rabarbarem Składniki: (na keksówkę 10x40 cm) ciasto: 500 g mąki pszennej 11 g suszonych drożdży 150 ml letniego mleka 125 g masła 50 g cukru 1 jajko warstwa rabarbarowa: 500 g rabarbaru 50 g cukru 1 łyżka mąki pszennej masa budyniowa: 300 g creme

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania