susz - 5290 przepisów (strona:183/353)

Wątróbka w plastrach boczku z grilla z grillowanym jabłkiem i pikantnym sosem porzeczkowym 143

znudziły się wam już kiełbaski lub chcielibyście zaskoczyć waszych gości czymś oryginalnym i niebanalnym polecam wam ten przepis! Składniki: 400 g wątróbki drobiowej 200 g boczku wędzonego w plastrach suszone śliwki pieprz Pikantny sos porzeczkowy: 100 g czerwonej porzeczki sok z 1/2 cytryny 2 łyżki miodu łyżeczka sosu tabasco łyżka octu balsamicznego sól Dodatkowo: 2 jabłka sok z cytryny Przygotowanie

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasteczka owsiane z żurawiną 146

Bardzo kruche, pyszne ciasteczka owsiane z mąką razową i płatkami owsianymi, czyli ze sporą dawką błonnika. Nie wymagają dużego nakładu pracy. Można do nich dorzucić orzechy, ulubione suszone owoce lub kawałki czekolady. Polecam gorąco bo są naprawdę znakomite! Składniki: 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru brązowego 1 jajko 1/2 szklanki pszennej 2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanki płatków

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza z konfiturą z czerwonej cebuli 178

wypróbowania pizzy w tej wersji. Z całą pewnością miło Was zaskoczy smakiem. Jest pyszna! Składniki: Ciasto na pizze: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 1 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży instant 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 300 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy Konfitura z czerwonej cebuli: 250 g czerwonej cebuli 50 g cukru 50 ml octu

Smakowity Blog Kulinarny
Szarlotka z solonym karmelem 138

koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki i wykładamy nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odcinamy. Ciasto nakłuwamy widelcem, następnie przykrywamy folią aluminiową, dociskamy do ciasta i wsypujemy suszony groch lub fasolę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra/dół) i pieczemy 10 minut, następnie zdejmujemy folię z nasionami  i pieczemy jeszcze 5 minut. Przed nałożeniem

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta z łososiem i kurkami 200

masła Przygotowanie: Ciasto:  Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Schładzamy przez 30 minut w lodówce. Rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową, wysypujemy suszoną fasolę, groch lub kaszę i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Następnie zdejmujemy folię z nasionami i pieczemy jeszcze 5 minut. Farsz:  Grzyby czyścimy, większe kroimy

Smakowity Blog Kulinarny
Pasztet z gęsi 141

pasztet to dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosoły lub, jak to było w moim przypadku, pozostałego po niedzielnym obiedzie mięsa pieczonej gęsi. Można go wzbogacić o różne dodatki: suszone grzyby, orzechy, śliwki lub żurawinę.    Składniki: 1/2 kg gęsiego mięsa 150 g wątróbek z gęsi lub innego drobiu 50 g gęsiego smalcu 1 cebula 1 jajko

Smakowity Blog Kulinarny
Pachnące świętami biscotti z suszonymi owocami 187

Klasyczne biscotti vel cantucci robi się z migdałami. Ale przecież zawsze można przekręcić recepturę i przygotować potrawę nieco inaczej, prawda ? Tak właśnie zrobiłam i zamiast migdałów dodałam do ciasta suszone owoce. Nadały słodkości a zapach wzmocniłam przyprawą korzenną i dodatkami cytrusowymi. Ta wersja nie jest wcale gorsza od tradycyjnej, jest po prostu inna i na pewno warta wypróbowania. Nam smakują

Smaczna Pyza
Przymiarka do świąt. 175

rąk. Odrywamy ciasto po kawałku, wałkujemy na grubość 3 mm, wycinamy z niego okręgi i napełniamy farszem. Sklejamy i gotujemy w osolonym wrzątku. składniki na farsz: 200 g suszonych prawdziwków 300 g pieczarek 1 duża cebula natka pietruszki sól, pieprz, chilli w proszku olej do smażenia Grzyby  moczymy w wodzie na noc. Następnego dnia nie wylewamy tej wody tylko

Przysmaki Karolki
Sernik pomarańczowy 187

zmielonego twarogu 250 g serka mascarpone 200 g śmietany 18% 4 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka esencji waniliowej 1 łyżeczka esencji pomarańczowej 2 łyżeczki suszonej zmielonej skórki pomarańczowej 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki pokrojonych kandyzowanych owoców (ananas, melon, papaya) 160 g ciastek 3 łyżeczki kakao 70 g stopionej margaryny Palmy maślany smak Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
Ćevapcići z sosem tzatziki 205

lubczyk suszony - sól, pieprz, papryka słodka i chilli - (opcjonalnie) mąka do panierowania  Przygotowanie: Przyrządzić sos. Obrać ogórka, zetrzeć go na tarce z małymi oczkami, przełożyć na sito, posilić i osączyć. Lubczyk opłukać, posiekać. Do ogórka dodać jogurt, lubczyk i przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos schłodzić w lodówce.  Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Mięso wyrobić z cebulą

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa pomidorowa z mięsem mielonym 207

ząbki czosnku - pół szklanki ryżu - ser tarty (najlepiej parmezan lub inny o intensywnym smaku) - pieprz, chilli, czosnek granulowany lub w proszku - sól, pół łyżeczki cukru, maggi, 1-2 łyżki suszonych ziół prowansalskich - świeża bazylia do przybrania - 2 łyżki oleju słonecznikowego Przygotowanie: Do garnka z gorącym tłuszczem wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek

W poszukiwaniu inspiracji
Placki ziemniaczane z boczkiem i tymiankiem 140

ziemniaków - 180-200 g wędzonego boczku - 1 duża cebula - 2 jajka - 4 łyżki mąki (jeśli ziemniaki są    mączyste, wystarczą 3 łyżki) - sól, pieprz - łyżka suszonego lub kilka   gałązek świeżego tymianku - olej do smażenia Przygotowanie:  Ziemniaki obieramy i tarujemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Z ziemniaków odciskamy wodę, mieszamy

W poszukiwaniu inspiracji
Babka piernikowa z rodzynkami 198

zapachy świąteczne mile widziane. Zapach pierników to chyba ten najbardziej kojarzący się z świętami. A wy macie swoje ulubione zapachy? Ja bym dorzuciła do tego zapach gotowanych grzybów i suszonych śliwek. Ale się rozmarzyłam a to dopiero początek grudnia. Dzisiaj barbórka więc życzenia śle do wszystkich górników Składniki: ciasto 50 g drożdży 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 jajka

ciastkarnia na kruchym spodzie
GRZYBOWA Z ŁAZANKAMI 89

moich dań wigilijnych i świątecznych. Dziś na tapecie zupa- zupa grzybowa Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 2 marchwie 1 por biała część 1 cebula 1 pietruszka 2 garście suszonych grzybów 4 łyżki śmietany 18% 3/4 szklanki makaronu łazanki Wykonanie: Grzyby moczymy na noc, rano zlewamy wodę , przemywamy grzyby .Do garnka wlewamy bulion, dorzucamy warzywa, grzyby i wodę w której się

Z Majeczką w kuchni
Pieczony labraks z imbirem i czosnkiem 206

sosu sojowego łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny ok. 2 x 2 cm korzenia imbiru 3 ząbki czosnku kilka ziarenek czarnego pieprzu pół łyżeczki soli morskiej 2 suszone papryczki pepperroni gałązka świeżego rozmarynu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Filety układamy w naczyniu żaroodpornym. W moździerzu rozcieramy czosnek, imbir, pieprz, sól, pepperoni, paprykę słodką, dodać oliwę, sos sojowy i ocet

kuchcikownia