susz - 5290 przepisów (strona:185/353)

Lussekatter 143

Scandilicious baking Signe Johansen - jednej z moich ulubionych książek o skandynawskich wypiekach. Tradycyjny przepis został nieco zmodyfikowany - do ciasta dodajemy też odrobinę kardamonu, a zamiast rodzynek autorka proponuje suszone wiśnie. Niestety, takowych nie miałam, powróciłam więc do rodzynkowej tradycji. Wyszły boskie - niesamowicie mięciutkie, delikatne, maślane. Z nutą szafranu, która bardzo mi do gustu przypadła - a było to moje pierwsze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowe biscotti: z żurawiną i kasztanami 215

udało mi się zebrać w kuchni dwa niezbędne produkty, i od razu przystąpiłam do działania. Ewa napisała, że kasztany można zamienić na orzechy. Oczywiście, można. Żurawinę świeżą można zastąpić suszoną, i gwarantuję, że też będzie pysznie. Tylko że to już będą zupełnie inne ciasteczka! Tutaj kwaśna żurawina przeplata się ze słodkawymi kasztanami, a całość zamknięta jest w cudownie chrupkim, pachnącym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Noworoczne postanowienia. I makaroniki. Kawowe 144

częścią makaronika. Podawać natychmiast. Smacznego! Przy przygotowywaniu makaroników bardzo ważne jest wysuszenie skorupek przed pieczeniem. Jeśli na powierzchni nie utworzy się charakterystyczna powłoczka , nie będziemy mieć falbanki . Tym razem suszenie zajęło mi 4-5 godzin - w powietrzu było strasznie dużo wilgoci, i część makaroników nie wyszła jak trzeba. Jeśli więc po godzinie Wasze skorupki dalej będą lepkie w dotyku, zostawcie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najprostszy: chlebek bananowy 147

najszybsze wypróbowanie. Nie umiem się oprzeć... Tym razem zdecydowałam się na chlebek bananowy. Uwielbiam ten typ ciasta - słodycz z bananów wspaniale gra z najróżniejszymi dodatkami - czekoladą, orzechami, suszonymi owocami... Mmm, pyszności. Tutaj zaproponowano połączenie z orzechami włoskimi, na które chętnie przystałam - jakoś mi to bardzo do siebie pasuje. Okazało się, że wyszło jeszcze lepiej, niż myślałam (a oczekiwania miałam duże

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort dla Natalki 174

kolorze, ale trudno. Później okazało się zresztą, że w kontraście z białym kremem prezentują się wzorcowo. Krem maślany pierwotnie zaplanowałam z malinami, ale C. podrzucił mi pomysł z suszonymi truskawkami. Kupiłam, a później nie użyłam. Krem jednak zrobiłam o smaku truskawkowym - i bardzo dobrze. Zrobił wrażenie (czego się po kremie maślanym nie spodziewałam).  A później zaczęły się schody... Masę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody żurawinowe wyjątkowo chrupiące 114

wyobraźnia zaczęła pracować. W sklepie czy lodziarni nie widziałam nigdy lodów żurawinowych. Poszukiwania przepisu w internecie i książkach też niewiele dały, bo głównie były to lody z żurawiną suszoną. A jak już jakieś znalazłam, to dietetyczne. Albo na samym jogurcie. I sorbety. A ja chciałam lodów pysznych (nie insynuuję, że tamte pyszne nie były; to po prostu nie to, czego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nowy porządek. I krem z cukinii 164

przepada. Zupa krem z cukinii i szpinaku Składniki: (na 4 porcje) 2 cukinie 3 ziemniaki 1 cebula 150 g szpinaku 2 łyżki oleju 800 ml bulionu 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii sól  pieprz dodatkowo: grzanki Ziemniaki i cebulę obrać, cukinie i szpinak umyć. Cebulę drobno pokroić, ziemniaki pokroić w niewielką kostkę, cukinie przekroić na pół

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne pieczenie i muffiny z gruszkami 213

maślanki 75 ml oleju 200 g dyni bez skóry skórka otarta z 1 cytryny 1cm kawałek imbiru 1 gruszka kruszonka: 45 g mąki pszennej 25 g cukru 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 30 g zimnego masła Mąkę na kruszonkę wymieszać z cukrem i imbirem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i proszkiem. Dynię zetrzeć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Alternatywna zupa dyniowa 146

oczyszczonej dyni bez skóry 4 ziemniaki 200 g pomidorów z puszki 2 łyżki masła 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 l bulionu listki z 2 gałązek bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz dodatkowo: 200 g bekonu w plasterkach Dynię pokroić w kostkę. Ziemniaki i cebulę obrać, również pokroić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. W dużym garnku rozgrzać masło, zeszklić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowy curd marchewkowy 168

łyżeczka imbiru w proszku Marchewki pokroić w kostkę, ugotować do miękkości. Ostudzić, zmiksować na gładką masę. W garnku rozpuscić masło, dodać cukier, skórkę i sok z cytryny oraz suszony i świeży, starty na tarce o drobnych oczkach, imbir. Gdy cukier się rozpuści, wbijać po jednym żółtku, intensywnie mieszając. Dodać puree z marchewki, a na końcu mąkę. Gotować, aż masa osiągnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Schab z jabłkami 197

się długo namawiać!  Zapraszam do stołu!  Składniki: 1,5 kg schabu bez kości; 2 ząbki czosnku; Czubata łyżeczka soli; 3 średniej wielkości twarde jabłka; Świeżo zmielony pieprz; Suszony tymianek; 125 ml soku jabłkowego bez dodatku cukru; 125 ml dowolnego bulionu (u mnie warzywny); 125 ml białego, wytrawnego wina; Olej/oliwa; Siatka wędliniarska lub mocna nić. Sposób przygotowania: Mięso umyć

Gospodyni Miejska
Bajaderki 181

Bajaderki... Ciastka z odzysku. Ciężkie, wilgotne i pyszne. Miłe wspomnienie dziecięcych lat. Proszę się częstować! Składniki: 500g ciasteczek zbożowych; 100g rodzynek; 100g suszonej żurawiny; 200g powideł śliwkowych; 100ml mleka; 100g margaryny; 125g białego cukru; 4 łyżeczki kakao 3 krople aromatu migdałowego; 50g płatków migdałowych do posypania.  Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady; 100ml mleka; 15g cukru; 15g margaryny.   Sposób

Gospodyni Miejska
Batoniki owsiane bez pieczenia 2082

pieczenia... Proste i szybkie w wykonaniu. Słodkie i pyszne w smaku. Wypełnione bakaliami. Delikatnie chrupiące. Polane czekoladą. Pycha! Składniki: 100 g płatków owsianych, górskich; 170 g bakalii (np. suszonej żurawiny, śliwek, moreli, rodzynek, płatków migdałowych, ziaren słonecznika, sezmu, orzechów, lub innych według włsnych upodobań smakowych); 50 g białego cukru; 50 g margaryny; 30 g miodu pszczelego; 1 łyżka soku

Gospodyni Miejska
Surówka z młodej kapusty 364

smaku i wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do surówki można dodać pęczek rzodkiewki startej na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki można zastąpić koperkiem. Surówkę można doprawić dodatkowo suszonym oregano. Zamiast cebuli można dodać posiekany szczypiorek wraz z 2 dymkami

Gospodyni Miejska
Strucla z jagodami 183

górna i dolna, pozostały czas termoobieg) przez około 45 - 60 minut (3 półka, 25 mniut grzałka górna i dolna, potem termoobieg). Po upieczeniu wyjąć z formy, odkleić papier i suszyć na kratce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na keksówkę o długości 30 cm. Margarynę w cieście i kruszonce można zastąpić masłem. 3 łyżki oleju można zastąpić 3 łyżkami

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania