Scandilicious baking Signe Johansen - jednej z moich ulubionych książek o skandynawskich wypiekach. Tradycyjny przepis został nieco zmodyfikowany - do ciasta dodajemy też odrobinę kardamonu, a zamiast rodzynek autorka proponuje suszone wiśnie. Niestety, takowych nie miałam, powróciłam więc do rodzynkowej tradycji. Wyszły boskie - niesamowicie mięciutkie, delikatne, maślane. Z nutą szafranu, która bardzo mi do gustu przypadła - a było to moje pierwsze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeudało mi się zebrać w kuchni dwa niezbędne produkty, i od razu przystąpiłam do działania. Ewa napisała, że kasztany można zamienić na orzechy. Oczywiście, można. Żurawinę świeżą można zastąpić suszoną, i gwarantuję, że też będzie pysznie. Tylko że to już będą zupełnie inne ciasteczka! Tutaj kwaśna żurawina przeplata się ze słodkawymi kasztanami, a całość zamknięta jest w cudownie chrupkim, pachnącym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczęścią makaronika. Podawać natychmiast. Smacznego! Przy przygotowywaniu makaroników bardzo ważne jest wysuszenie skorupek przed pieczeniem. Jeśli na powierzchni nie utworzy się charakterystyczna powłoczka , nie będziemy mieć falbanki . Tym razem suszenie zajęło mi 4-5 godzin - w powietrzu było strasznie dużo wilgoci, i część makaroników nie wyszła jak trzeba. Jeśli więc po godzinie Wasze skorupki dalej będą lepkie w dotyku, zostawcie
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajszybsze wypróbowanie. Nie umiem się oprzeć... Tym razem zdecydowałam się na chlebek bananowy. Uwielbiam ten typ ciasta - słodycz z bananów wspaniale gra z najróżniejszymi dodatkami - czekoladą, orzechami, suszonymi owocami... Mmm, pyszności. Tutaj zaproponowano połączenie z orzechami włoskimi, na które chętnie przystałam - jakoś mi to bardzo do siebie pasuje. Okazało się, że wyszło jeszcze lepiej, niż myślałam (a oczekiwania miałam duże
Pożeraczka, czyli raz adobrzekolorze, ale trudno. Później okazało się zresztą, że w kontraście z białym kremem prezentują się wzorcowo. Krem maślany pierwotnie zaplanowałam z malinami, ale C. podrzucił mi pomysł z suszonymi truskawkami. Kupiłam, a później nie użyłam. Krem jednak zrobiłam o smaku truskawkowym - i bardzo dobrze. Zrobił wrażenie (czego się po kremie maślanym nie spodziewałam). A później zaczęły się schody... Masę
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyobraźnia zaczęła pracować. W sklepie czy lodziarni nie widziałam nigdy lodów żurawinowych. Poszukiwania przepisu w internecie i książkach też niewiele dały, bo głównie były to lody z żurawiną suszoną. A jak już jakieś znalazłam, to dietetyczne. Albo na samym jogurcie. I sorbety. A ja chciałam lodów pysznych (nie insynuuję, że tamte pyszne nie były; to po prostu nie to, czego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepada. Zupa krem z cukinii i szpinaku Składniki: (na 4 porcje) 2 cukinie 3 ziemniaki 1 cebula 150 g szpinaku 2 łyżki oleju 800 ml bulionu 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii sól pieprz dodatkowo: grzanki Ziemniaki i cebulę obrać, cukinie i szpinak umyć. Cebulę drobno pokroić, ziemniaki pokroić w niewielką kostkę, cukinie przekroić na pół
Pożeraczka, czyli raz adobrzemaślanki 75 ml oleju 200 g dyni bez skóry skórka otarta z 1 cytryny 1cm kawałek imbiru 1 gruszka kruszonka: 45 g mąki pszennej 25 g cukru 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 30 g zimnego masła Mąkę na kruszonkę wymieszać z cukrem i imbirem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i proszkiem. Dynię zetrzeć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoczyszczonej dyni bez skóry 4 ziemniaki 200 g pomidorów z puszki 2 łyżki masła 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 l bulionu listki z 2 gałązek bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz dodatkowo: 200 g bekonu w plasterkach Dynię pokroić w kostkę. Ziemniaki i cebulę obrać, również pokroić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. W dużym garnku rozgrzać masło, zeszklić
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczka imbiru w proszku Marchewki pokroić w kostkę, ugotować do miękkości. Ostudzić, zmiksować na gładką masę. W garnku rozpuscić masło, dodać cukier, skórkę i sok z cytryny oraz suszony i świeży, starty na tarce o drobnych oczkach, imbir. Gdy cukier się rozpuści, wbijać po jednym żółtku, intensywnie mieszając. Dodać puree z marchewki, a na końcu mąkę. Gotować, aż masa osiągnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię długo namawiać! Zapraszam do stołu! Składniki: 1,5 kg schabu bez kości; 2 ząbki czosnku; Czubata łyżeczka soli; 3 średniej wielkości twarde jabłka; Świeżo zmielony pieprz; Suszony tymianek; 125 ml soku jabłkowego bez dodatku cukru; 125 ml dowolnego bulionu (u mnie warzywny); 125 ml białego, wytrawnego wina; Olej/oliwa; Siatka wędliniarska lub mocna nić. Sposób przygotowania: Mięso umyć
Gospodyni MiejskaBajaderki... Ciastka z odzysku. Ciężkie, wilgotne i pyszne. Miłe wspomnienie dziecięcych lat. Proszę się częstować! Składniki: 500g ciasteczek zbożowych; 100g rodzynek; 100g suszonej żurawiny; 200g powideł śliwkowych; 100ml mleka; 100g margaryny; 125g białego cukru; 4 łyżeczki kakao 3 krople aromatu migdałowego; 50g płatków migdałowych do posypania. Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady; 100ml mleka; 15g cukru; 15g margaryny. Sposób
Gospodyni Miejskapieczenia... Proste i szybkie w wykonaniu. Słodkie i pyszne w smaku. Wypełnione bakaliami. Delikatnie chrupiące. Polane czekoladą. Pycha! Składniki: 100 g płatków owsianych, górskich; 170 g bakalii (np. suszonej żurawiny, śliwek, moreli, rodzynek, płatków migdałowych, ziaren słonecznika, sezmu, orzechów, lub innych według włsnych upodobań smakowych); 50 g białego cukru; 50 g margaryny; 30 g miodu pszczelego; 1 łyżka soku
Gospodyni Miejskasmaku i wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Do surówki można dodać pęczek rzodkiewki startej na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki można zastąpić koperkiem. Surówkę można doprawić dodatkowo suszonym oregano. Zamiast cebuli można dodać posiekany szczypiorek wraz z 2 dymkami
Gospodyni Miejskagórna i dolna, pozostały czas termoobieg) przez około 45 - 60 minut (3 półka, 25 mniut grzałka górna i dolna, potem termoobieg). Po upieczeniu wyjąć z formy, odkleić papier i suszyć na kratce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Jest to przepis na keksówkę o długości 30 cm. Margarynę w cieście i kruszonce można zastąpić masłem. 3 łyżki oleju można zastąpić 3 łyżkami
Gospodyni Miejska