tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 120 g ciastek digestive 2 łyżki kakao 75 g masła masa serowa: 500 g czereśni 70 g cukru 1 laska wanilii 2 łyżeczki suszonej lawendy 8 listków żelatyny 2 łyżki wody 3 żółtka 85 g cukru pudru 400 g serka kremowego 300 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 250 g czereśni Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzepyszności... Dżem nektarynkowo-pomarańczowy z lawendą Składniki: (na 600-700 ml dżemu) 1,5 kg nektarynek sok z 2 pomarańczy sok z 1 cytryny 500 g cukru 2 łyżki suszonych kwiatów lawendy 1 łyżka masła Owoce umyć, przeciąć na pół, usunąć pestki. Pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka z pozostałymi składnikami. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 1 godzinę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciastem cygaretkowym Składniki: (na 8 sztuk) 2 jajka 1 żółtko 125 g cukru 90 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka suszonej lawendy dodatkowo: 90 g dżemu nektarynkowego z lawendą ciasto cygaretkowe: 35 g miękkiego masła 35 g cukru pudru 1 białko 35 g mąki pszennej czerwony barwnik spożywczy w żelu Masło
Pożeraczka, czyli raz adobrzekońcu wlać ocet, zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na balchę wyłożoną papierem do pieczenia gniazdka: najpierw okrągły spód, a później brzegi. Suszyć w piekarniku w 80 st. C. przez 4 godziny. Ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Wiśnie (jeśli ze słoika, to z sokiem) z cukrem umieścić
Pożeraczka, czyli raz adobrzewspominam... Dzisiaj chciałabym pokazać Wam lody. Dlaczego? Bo kojarzą mi się właśnie z moim Dziadkiem i myślę, że by mu zasmakowały. Pisałam już o tym, jak będąc małą dziewczynką suszyłam z Dziadkiem pestki dyni, i ile miałam z tego radości. Dlatego lody są dyniowe, choć bez pestek. Dziadek często zabierał mnie do lodziarni mieszczącej się na parterze budynku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeScandilicious baking Signe Johansen - jednej z moich ulubionych książek o skandynawskich wypiekach. Tradycyjny przepis został nieco zmodyfikowany - do ciasta dodajemy też odrobinę kardamonu, a zamiast rodzynek autorka proponuje suszone wiśnie. Niestety, takowych nie miałam, powróciłam więc do rodzynkowej tradycji. Wyszły boskie - niesamowicie mięciutkie, delikatne, maślane. Z nutą szafranu, która bardzo mi do gustu przypadła - a było to moje pierwsze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeudało mi się zebrać w kuchni dwa niezbędne produkty, i od razu przystąpiłam do działania. Ewa napisała, że kasztany można zamienić na orzechy. Oczywiście, można. Żurawinę świeżą można zastąpić suszoną, i gwarantuję, że też będzie pysznie. Tylko że to już będą zupełnie inne ciasteczka! Tutaj kwaśna żurawina przeplata się ze słodkawymi kasztanami, a całość zamknięta jest w cudownie chrupkim, pachnącym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczęścią makaronika. Podawać natychmiast. Smacznego! Przy przygotowywaniu makaroników bardzo ważne jest wysuszenie skorupek przed pieczeniem. Jeśli na powierzchni nie utworzy się charakterystyczna powłoczka , nie będziemy mieć falbanki . Tym razem suszenie zajęło mi 4-5 godzin - w powietrzu było strasznie dużo wilgoci, i część makaroników nie wyszła jak trzeba. Jeśli więc po godzinie Wasze skorupki dalej będą lepkie w dotyku, zostawcie
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajszybsze wypróbowanie. Nie umiem się oprzeć... Tym razem zdecydowałam się na chlebek bananowy. Uwielbiam ten typ ciasta - słodycz z bananów wspaniale gra z najróżniejszymi dodatkami - czekoladą, orzechami, suszonymi owocami... Mmm, pyszności. Tutaj zaproponowano połączenie z orzechami włoskimi, na które chętnie przystałam - jakoś mi to bardzo do siebie pasuje. Okazało się, że wyszło jeszcze lepiej, niż myślałam (a oczekiwania miałam duże
Pożeraczka, czyli raz adobrzekolorze, ale trudno. Później okazało się zresztą, że w kontraście z białym kremem prezentują się wzorcowo. Krem maślany pierwotnie zaplanowałam z malinami, ale C. podrzucił mi pomysł z suszonymi truskawkami. Kupiłam, a później nie użyłam. Krem jednak zrobiłam o smaku truskawkowym - i bardzo dobrze. Zrobił wrażenie (czego się po kremie maślanym nie spodziewałam). A później zaczęły się schody... Masę
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyobraźnia zaczęła pracować. W sklepie czy lodziarni nie widziałam nigdy lodów żurawinowych. Poszukiwania przepisu w internecie i książkach też niewiele dały, bo głównie były to lody z żurawiną suszoną. A jak już jakieś znalazłam, to dietetyczne. Albo na samym jogurcie. I sorbety. A ja chciałam lodów pysznych (nie insynuuję, że tamte pyszne nie były; to po prostu nie to, czego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepada. Zupa krem z cukinii i szpinaku Składniki: (na 4 porcje) 2 cukinie 3 ziemniaki 1 cebula 150 g szpinaku 2 łyżki oleju 800 ml bulionu 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii sól pieprz dodatkowo: grzanki Ziemniaki i cebulę obrać, cukinie i szpinak umyć. Cebulę drobno pokroić, ziemniaki pokroić w niewielką kostkę, cukinie przekroić na pół
Pożeraczka, czyli raz adobrzemaślanki 75 ml oleju 200 g dyni bez skóry skórka otarta z 1 cytryny 1cm kawałek imbiru 1 gruszka kruszonka: 45 g mąki pszennej 25 g cukru 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 30 g zimnego masła Mąkę na kruszonkę wymieszać z cukrem i imbirem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i proszkiem. Dynię zetrzeć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoczyszczonej dyni bez skóry 4 ziemniaki 200 g pomidorów z puszki 2 łyżki masła 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 l bulionu listki z 2 gałązek bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz dodatkowo: 200 g bekonu w plasterkach Dynię pokroić w kostkę. Ziemniaki i cebulę obrać, również pokroić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. W dużym garnku rozgrzać masło, zeszklić
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczka imbiru w proszku Marchewki pokroić w kostkę, ugotować do miękkości. Ostudzić, zmiksować na gładką masę. W garnku rozpuscić masło, dodać cukier, skórkę i sok z cytryny oraz suszony i świeży, starty na tarce o drobnych oczkach, imbir. Gdy cukier się rozpuści, wbijać po jednym żółtku, intensywnie mieszając. Dodać puree z marchewki, a na końcu mąkę. Gotować, aż masa osiągnie
Pożeraczka, czyli raz adobrze