susz - 5290 przepisów (strona:188/353)

Newella w kieszonkach z prosciutto w sezamowym dresingu 184

Koniecznie spróbujcie :)  Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 4       Składniki: 200 g Newelli klasycznej, 16 plastrów prosciutto, 2 długi ogórek, 150 g rukoli, 1/3 szkl.  suszonych wakame, 1/4 szkl. świeżej żurawiny, gałązki koperku, listki młodych buraczków, łyżka oliwy. Dresing: 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżka oleju sezamowego, 2 łyżka prażonego sezamu, 2 łyżeczka brązowego cukru

SzczyptaSmaQ
Zapiekanka z gęsi 135

wiór, mięso nie nadaje się na zapiekankę bo po zapieczeniu będzie twarde. W tym wydaniu sprawdzi się także kaczka, a jako dodatek konfitura figowa z czerwoną cebulą, kasztanami i suszoną śliwką (przepis) .  Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 4     Składniki: 500 g ciasta francuskiego, 1 czerwona cebula, 120 g serka Arla Apetina (np.  Czosnek i Zioła

SzczyptaSmaQ
Newelliny fit, bez cukru, bez mąki 808

minut + chłodzenie Porcje: 18     Składniki: 200 g Newelli klasycznej, 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej , 2 banany, 1/2 szklanki orzechów pekan, 7 łyżek wiórków kokosowych, 5 łyżek suszonej żurawiny, 1 łyżka siemienia lnianego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, szczypta kardamonu, wysokiej jakości kakao do obtoczenia, do smaku syrop z agawy, ksylitol lub stewia. Przygotowanie: Siemię lniane

SzczyptaSmaQ
Melon z szynką parmeńską i szpinakiem oraz rukolą 137

plastrów szynki parmeńskiej garść szpinaku garść rukoli szok z cytryny oliwa z oliwek Melona obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i kroimy na kawałki. Szpinak i rukolę myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Na talerzach układamy rukolę wymieszaną ze szpinakiem. Układamy melona i porwaną na kawałki szynkę parmeńską. Całość skrapiamy sokiem z cytryny lub oliwą z oliwek. Można doprawić świeżo zmielonym pieprzem

Mango Papaja
Domowa bulioneka do zup oraz mięs 170

olej 4 łyżki - por kawałek części białej  - suszone pomidory 5 szt  - czosnek 4 ząbki - lubczyk,bazylia, oregano, tymianek po kilka gałązek  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : - warzywa umyłam, obrałam i pokroiłam na kawałki mniej więcej równe aby równo się poddusiły  - natkę pietruszki i lubczyku  posiekałam  - cebulę dla wydobycia aromatu opaliłam na suchej patelni - dodałam oregano, tymianek oraz

Basia w kuchni
Sos ciemny pieczeniowy domowy 183

możemy wlać do słoików odwrócić do góry dnem tak przygotowany potrzyma nam długo - można go po porcjować i zamrozić w pojemniczkach  - do sosu można równie dobrze dodać grzyby suszone jak lubimy czy sos sojowy - to jest mój sposób doprawienia, każdy może robić to wedle swoich kubków smakowych nie bójmy się tworzyć nowych smaków, każdy dodatek np. woda z ogórków

Basia w kuchni
Polędwica dojrzewająca 123

myjemy pod wodą i ponownie osuszamy po czym obsypujemy go solą z każdej strony i ponownie wkładamy do lodówki na 24h - po tym czasie wyciągamy go z lodówki myjemy suszymy i posypujemy swoimi ulubionymi ziołami ja zrobiłam dwa kawałki jeden z pieprzem i papryka ostrą a drugi z papryka i czosnkiem.  - gdy obsypaliśmy nasz schab przyprawami wkładamy

Basia w kuchni
Czerwono mi.. czyli tarta na wikwintnie na Andrzeja 190

pół łyżeczki soli NADZIENIE : - paprykę słodką św. 1 szt - pomidorki koktajlowe ok 10 szt - oliwki czarne kilka sztuk - szpinak św. 1 op - rozmaryn gałązka 1szt ( może być też suszony ok. 1 łyżeczki) - czosnek 2 ząbki - paprykę ostrą 1 mały strączek  - mozzarella 2 kule  - masło 1/3 kostki - sól, pieprz świeżo zmielony   SPOSÓB WYKONANIA : - masło i mąkę z solą

Basia w kuchni
Czekoladowy chleb 159

również sam w sobie jest bohaterem. Wbrew pozorom nie jest on taki słodki. SKŁADNIKI - na dwa bochenki  - 15 g świeżych drożdży (lub 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant)   -  4 i 1/2 filiżanki mąki - 1/2 filiżanki cukru brązowego - 1/3 filiżanki kakao - 2 łyżeczki soli    - 1 filiżanka chipsów czekoladowych lub drobno posiekanej ciemnej czekolady

Basia w kuchni
Waniliowy makaron farfalle z borówkami w sosie waniliowym 175

borówki 1 op  kilka listków mięty świeżej    SPOSÓB WYKONANIA: wykorzystałam z tego ok 120 g na jedną porcję (resztę trzymamy w lodówce na później lub suszymy gotowe gotowe kokardki później zamykamy w suchym pojemniku. makaron - semolinę wsypać do miski, z laski  wanili wyłuskać nasiona i wrzucić je do mąki i na sucho rozetrzeć ze semoliną

Basia w kuchni
Stek na aromatycznych grilowanych warzywach w towarzystwie ciabaty 174

łyżki sól różowa (równie dobrze może być też morska) świeżo zmielony pieprz  kawałek chleba do podłożenia  SPOSÓB WYKONANIA : - mięso myjemy, jeżeli posiada błony oczyszczamy je, mięso suszymy - kroimy dwa plastry mięsa o grubości ok 3 cm( upodobanie dowolne i grubość też zależy od jakości mięsa, które chcemy usmażyć ) - aby utrzymało ładny kształt związuję mięso po środku sznurkiem, polewam

Basia w kuchni
Tagliolini z miętą i pieprzem cytrynowym 198

być mniej lub więcej :)) pieprz cytrynowy do smaku sól do gotowania makaronu  kilka listków parmezanu   SPOSÓB WYKONANIA : - wstawiamy makaron jeżeli używamy świeżego gotujemy 3 minuty jeżeli suszony gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu - na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekane ząbki czosnku po chwili dodajemy pokrojone czarne oliwki - ugotowany makaron wrzucamy na naszą oliwę i mieszamy ok 1 minuty

Basia w kuchni
Pikantna rolada chlebowa - gorąca kanapka 152

środku wylądowało salami, mozzarella, papryka i świeża pachnąca bazylia. Oj jak ciężko się powstrzymać robiąc zdjęcia, aby nie skubnąć odrobiny :)) SKŁADNIKI: 675 g mąki typ 550 2,5 łyżeczki suszonych drożdży  1,5 łyżeczki soli morskiej  3 łyżki oliwy plus dodatkowo do posmarowania ciasta 375 ml letniej wody  10 szt plastra salami (użyłam z pieprzem

Basia w kuchni
Smalec ze ze śliwką i rozmarynem, oraz z jabłkiem i tymiankiem 190

pół jabłka  cebulka nieduża  tymianek 3 gałązki (możemy użyć majeranku ) sól, pieprz  do smalcu ze śliwką  cebulka nieduża  2-3 śliwki (mogą być też suszone) rozmaryn 1 -2 gałązki  sól, pieprz    SPOSÓB WYKONANIA : z jabłkiem : - już dobrze wy słoninę kroimy w drobną kostkę wytapiamy ją na patelni, gdy jest wytopiona (nie spalmy

Basia w kuchni
Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem, boczkiem i ricottą z sosem serowym 394

ząbki czosnku sól, pi eprz do smaku Sos serowy: 100 ml białego, wytrawnego wina 50 g sera pleśniowego (np . Rokpol) 200 g śmietany 30% szczypta suszonego oregano sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Faszerowana pierś z kurczaka: 1. Filety z kurczaka płuczemy, a następnie od szerszej strony robimy głębokie nacięcie, aby powstała kieszonka. 2. Szpinak rozmrażamy, przekładamy

W kuchni Katie