możemy wlać do słoików odwrócić do góry dnem tak przygotowany potrzyma nam długo - można go po porcjować i zamrozić w pojemniczkach - do sosu można równie dobrze dodać grzyby suszone jak lubimy czy sos sojowy - to jest mój sposób doprawienia, każdy może robić to wedle swoich kubków smakowych nie bójmy się tworzyć nowych smaków, każdy dodatek np. woda z ogórków
Basia w kuchnimyjemy pod wodą i ponownie osuszamy po czym obsypujemy go solą z każdej strony i ponownie wkładamy do lodówki na 24h - po tym czasie wyciągamy go z lodówki myjemy suszymy i posypujemy swoimi ulubionymi ziołami ja zrobiłam dwa kawałki jeden z pieprzem i papryka ostrą a drugi z papryka i czosnkiem. - gdy obsypaliśmy nasz schab przyprawami wkładamy
Basia w kuchnipół łyżeczki soli NADZIENIE : - paprykę słodką św. 1 szt - pomidorki koktajlowe ok 10 szt - oliwki czarne kilka sztuk - szpinak św. 1 op - rozmaryn gałązka 1szt ( może być też suszony ok. 1 łyżeczki) - czosnek 2 ząbki - paprykę ostrą 1 mały strączek - mozzarella 2 kule - masło 1/3 kostki - sól, pieprz świeżo zmielony SPOSÓB WYKONANIA : - masło i mąkę z solą
Basia w kuchnirównież sam w sobie jest bohaterem. Wbrew pozorom nie jest on taki słodki. SKŁADNIKI - na dwa bochenki - 15 g świeżych drożdży (lub 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant) - 4 i 1/2 filiżanki mąki - 1/2 filiżanki cukru brązowego - 1/3 filiżanki kakao - 2 łyżeczki soli - 1 filiżanka chipsów czekoladowych lub drobno posiekanej ciemnej czekolady
Basia w kuchniborówki 1 op kilka listków mięty świeżej SPOSÓB WYKONANIA: wykorzystałam z tego ok 120 g na jedną porcję (resztę trzymamy w lodówce na później lub suszymy gotowe gotowe kokardki później zamykamy w suchym pojemniku. makaron - semolinę wsypać do miski, z laski wanili wyłuskać nasiona i wrzucić je do mąki i na sucho rozetrzeć ze semoliną
Basia w kuchniłyżki sól różowa (równie dobrze może być też morska) świeżo zmielony pieprz kawałek chleba do podłożenia SPOSÓB WYKONANIA : - mięso myjemy, jeżeli posiada błony oczyszczamy je, mięso suszymy - kroimy dwa plastry mięsa o grubości ok 3 cm( upodobanie dowolne i grubość też zależy od jakości mięsa, które chcemy usmażyć ) - aby utrzymało ładny kształt związuję mięso po środku sznurkiem, polewam
Basia w kuchnibyć mniej lub więcej :)) pieprz cytrynowy do smaku sól do gotowania makaronu kilka listków parmezanu SPOSÓB WYKONANIA : - wstawiamy makaron jeżeli używamy świeżego gotujemy 3 minuty jeżeli suszony gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu - na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekane ząbki czosnku po chwili dodajemy pokrojone czarne oliwki - ugotowany makaron wrzucamy na naszą oliwę i mieszamy ok 1 minuty
Basia w kuchniśrodku wylądowało salami, mozzarella, papryka i świeża pachnąca bazylia. Oj jak ciężko się powstrzymać robiąc zdjęcia, aby nie skubnąć odrobiny :)) SKŁADNIKI: 675 g mąki typ 550 2,5 łyżeczki suszonych drożdży 1,5 łyżeczki soli morskiej 3 łyżki oliwy plus dodatkowo do posmarowania ciasta 375 ml letniej wody 10 szt plastra salami (użyłam z pieprzem
Basia w kuchnipół jabłka cebulka nieduża tymianek 3 gałązki (możemy użyć majeranku ) sól, pieprz do smalcu ze śliwką cebulka nieduża 2-3 śliwki (mogą być też suszone) rozmaryn 1 -2 gałązki sól, pieprz SPOSÓB WYKONANIA : z jabłkiem : - już dobrze wy słoninę kroimy w drobną kostkę wytapiamy ją na patelni, gdy jest wytopiona (nie spalmy
Basia w kuchniząbki czosnku sól, pi eprz do smaku Sos serowy: 100 ml białego, wytrawnego wina 50 g sera pleśniowego (np . Rokpol) 200 g śmietany 30% szczypta suszonego oregano sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Faszerowana pierś z kurczaka: 1. Filety z kurczaka płuczemy, a następnie od szerszej strony robimy głębokie nacięcie, aby powstała kieszonka. 2. Szpinak rozmrażamy, przekładamy
W kuchni KatiePrzepis na polędwiczki wieprzowe z ciekawym korzennym lekko słodkim smakiem. Przyprawa do nacierania polędwiczek: Składniki: ½ szklanki kakao w proszku 1 łyżeczka suszonych płatków czerwonej papryki ¼ łyżeczki mielonych goździków 3 pełne strąki anyżu 1 łyżka stołowa świeżo zmielonych ziaren kawy ½ łyżki czarnego pieprzu 2 łyżki soli koszernej 1 łyżka cukru pudru. Przygotowanie: Wszystkie składniki przyprawy zmielić przy pomocy młynka i dokładnie
naRuszciebędzie zjedzony podczas Świąt, rewelacyjnie sprawdza się jako obiad . Serdecznie polecam bigos ze świeżej kapusty- jest lekki i pyszny. Zaczynamy: Składniki: 2 duże kapusty- biala 1,5 - 2 szklanki suszonych grzybów około 100-150 gr chudego boczku 4 kiełbasy 1 puszka pokrojonych pomidorów 200 ml włoskiej passaty- można użyć koncentrat pomodorowy oliwa do smażenia sól, pieprz, papryka. Wykonanie: Grzyby
Smaki Edytypolecam na Wigilijny stół. Rewelacyjne też, wtedy gdy nie mamy obiadu lub goście zaglądają nam do drzwi :) Zaczynamy Składniki: 2 małe główki białej kapusty 1-1,5 szkl suszonych grzybów 400 gr makaronu łazankowego sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Skroiłam dwie małe główki kapusty, gotuje ją do miękkości, co jakiś czas zmieniając wodę 2-3 razy, około
Smaki Edytyszklanki bardzo ciepłej przegotowanej wody 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego Nadzienie: 100 g świeżego szpinaku 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ulubionych suszonych ziół ok. 300 g półtłustego sera białego pieprz sól 1 łyżka oleju Najpierw przygotować farsz. Cebulę posiekać w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, chwilę smażyć na małym
Czerwień i błękitwaniliowego, 3 łyżki cukru brązowego, 450 – 500 g mąki pszennej typ 500, 3 łyżki rodzynek, 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy, 2 łyżki żurawiny, 2 łyżki kandyzowanych kostek papai, 3 suszone figi, 1 jajko, cukier grubo ziarnisty do posypania ciasta. Przygotowanie: Masło roztapiamy studzimy, mieszamy z mlekiem i drożdżami. Dodajemy cukier brązowy, cukier waniliowy, sól i 100 g mąki, całość
Moniki Smakołyki