Pikantne krewetki z grilla, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Danie to może być efektowną przekąską lub z innymi dodatkami smacznym daniem głównym. Składniki: kilka dużych oczyszczonych krewetek suszona papryczka chilli 2 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku garść natki pietruszki sól Natkę, papryczkę chilli i czosnek drobno posiekać. Przygotować marynatę: oliwę, sok z cytryny, chilli, czosnek
wyzwania kuchenneszalotka 1 łyżka startego parmezanu 4 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy : oregano bazylia zioła dalmatyńskie Fit Up do makaronów z dodatkiem błonnika i suszonych pomidorów Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki i przekładamy do głębokiego talerza. Pierś polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek. Mieszamy aby każdy kawałek był
Parowar Facetaburaczków, która moim zdaniem komponuje się idealnie. Przepis również zamieszczę niebawem. Roladki z polędwiczki wieprzowej z żurawiną i oscypkiem Składniki: 1 spora polędwiczka wieprzowa około ½ szklanki suszonej żurawiny 2 oscypki olej do smażenia Marynata: pieprz 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii ½ łyżeczki tymianku 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 łyżka miodu
Mania Gotowaniachipsami z wędzonego boczku i kukurydzą w ziarenkach. Zupa jest pyszna i pożywna. Polecam. Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1 łyżka suszonej włoszczyzny 2 łyżki oleju do smażenia bulion warzywny przyprawa meksykańska zupa z kukurydzy Kamis sól Przygotowanie: Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Zrumienić na rozgrzanym oleju, dodać ziemniaki pokrojone
Ala piecze i gotujedomowej passaty pomidorowej 250 g włoskiej kapusty, jarmużu lub cavolo nero (u mnie 1/2 małej włoskiej kapusty) 400 g (lub 1 puszka) fasoli cannellini lub innej białej 2 suszone papryczki pepperoncino (opcjonalnie) 1 łyżka octu z czerwonego wina oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Wlej krojone pomidory lub passatę pomidorową do średniego garnka i dodaj 1 puszkę (czyli 400 ml) wody
Chilli Czosnek i Oliwawysypaną bułką tartą blaszkę. Masa makowa: 300g maku, 2 białka, szklanka cukru, łyżka powideł śliwkowych, 1 i 1/2 szklanki bakalii ( u mnie orzechy włoskie, rodzynki, migdały, suszone morele, skórka pomarańczowa). Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Następnie odcedzić i przekręcić przez maszynkę. Dodać cukier, posiekane bakalie i powidła śliwkowe. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać
Z miłości do słodkościtylko z 4 składników. Batoniki możecie zapakować i podarować jako słodki prezent - obdarowana osoba na pewno się ucieszy. Składniki: * 50 g poppingu z amarantusa ( do kupienia TU ) * 80 g suszonej zurawiny * 100 g białej czekolady * 1 łyżka dobrego oleju rzepakowego * 80 ml mleka zagęszczonego słodzonego Wykonanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając olej rzepakowy. Do rozpuszczonej czekolady wsypać popping
kolorowotorcikowomarchewka 1,5 łyżki masła 1/2 szklanki wody 200ml bulionu 40g boczku 1 kromka chleba/bułka, pokrojona w kostkę 1łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, suszona natka pietruszki, szczypta(!) kurkumy, zioła prowansalskie, czosnek Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy masło. Pory oczyszczamy, myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w paski wraz z pokrojoną w kostkę cebulę oraz pory
Kitchens Alphabetząbki czosnku 10 sztuk małego papieru ryżowego 3 łyżki sosu sojowego 0,5 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka natki pietruszki 1/4 pora 200 g makaronu sojowego lub ryżowego 10 suszonych grzybów mun (gotowane około 6-7 min) Przygotowanie: Na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulkę, dodać drobno posiekany czosnek, imbir, startą ta drobnych oczkach tarki marchewkę, oraz pokrojonego w cieńke paski
cooklifedyni piżmowej, która świetnie się tu spisała. Przepis na ciasto pochodzi od Donny Hay, a ja podejrzałam go u Majeczki . Składniki na 2 pizze : 1 łyżeczka suszonych drożdży 1/2 łyżeczki drobnego cukru 180 ml letniej wody 225 g maki pszennej (u mnie typ 550) 1 łyżeczka soli morskiej kilka plastrów dyni piżmowej 2 liście jarmużu oliwa
Sto kolorów kuchnicukier wanilinowy Dr. Oetkera 6 jajek 3 łyżki kakao gorzkiego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dr. Oetkera 1 łyżka kwaśnej śmietany 1,5 szklanki moreli suszonych Skworcu 2 łyżki kokosu w kostkach Skworcu 1 krem Waniliowy Dr .Oetkera. 1,5 szklanki mleka do kremu Wykonanie; Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym , dodać mąkę , kakao i proszek
Sama słodycz i szczypta chiliPropozycja light dla tych, którzy uważają na kalorie. Pastę możemy wykorzystać do smarowania pieczywa lub do mięsa. SKŁADNIKI 1 opakowanie serka wiejskiego typu light 2 łyżki zmielonych suszonych pomidorów 1 łyżeczka musztardy lekkiej 1 ząbek czosnku szczypta soli i pieprzu WYKONANIE Wszystkie składniki pasty ( bez czosnku) dodajemy do miski i miksujemy na drobną masę. Wyciskamy
W kuchennym oknie Ewychrupiącą ciabatkę :) Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki . Z gotowych ciabatek przygotowałam zapiekankę "krakowską" . Zapraszam do pieczenia! :) Składniki na dwie ciabatki: 8 g świeżych drożdży lub 4 g suszonych 2 pełne szklanki mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ewentualnie tortowej) 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka masła +kostki lodu CZAS PRZYGOTOWANIA
My Culinary ArtIndyka przerabiałam na rożne sposoby, jednak to danie jest naprawdę smaczne .Polecam SKŁADNIKI: 1 kg filetu z indyka 30 dag grzybów świeżych lub mrożonych garść suszonej żurawiny 1 łyżka przyprawy do indyka 1 cebula szklanka wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju do smażenia sol , pieprz do smaku WYKONANIE: Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego i przyprawy do indyka
W kuchennym oknie EwyJabłkowy pudding z kaszy kukurydzianej z twarożkiem i suszoną żurawiną posypany amarantusem z melasą
More food, love and dreams