susz - 5290 przepisów (strona:192/353)

Sałatka z jajkiem 1131

robi, tak szybko i znika :) Polecam. Zaczynamy:  Składniki: rukola 1 jajko ugotowane na twardo 6 pomidorków koktailowych lub 1 duży 1 ogórek kiszony szczypiorek przyprawy ( szczypta bazylii, suszonego czosnku, pietruszki, pieprzu) 1-2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Do miski dajemy rukolę, kroimy pomidorki na pół, ogórki w talarki, do tego pokrojony szczypior- drobno i jajko. Mieszamy przyprawy- posypujemy

Smaki Edyty
Greckie smaki na twoim grillu: Grillowanie sera Halloumi, porady, wskazówki, przepisy 129

oliwą, czosnkiem i warzywami na patelni. Bardzo często grillowany ser Halloumi podawany jest tylko skropiony sokiem z cytryny. Niektóre rodzaje tego sera które możemy kupić są już przyprawione np. suszonymi ziołami. Aby odpowiednio grillować ser Halloumi należy: rozgrzać grilla do średniej temperatury pokroić ser na plastry około 1 cm – 1,5 cm plastry wyłożyć bezpośrednio na ruszt grillować plasterki sera

naRuszcie
Grillowany Camembert ze śliwkami 153

zimowe wieczory. Połączenie grillowanego sera z sosem śliwkowym nadaje tej przekąsce wyjątkowo rozgrzewającego charakteru. składniki: 1 ser camembert 2 łyżki stołowe dżemu śliwkowego 1 łyżka stołowa śliwowicy kilka suszonych śliwek ¼ łyżeczki chili Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w małym rondelku (oprócz sera). W międzyczasie rozgrzewamy grilla do średniej temperatury. Ser polecamy grillować na deskach cedrowych nada mu to dodatkowego aromat (albo

naRuszcie
Bajgle tureckie - simit 297

ponieważ same w sobie są pyszne. U mnie zniknęły w szybkim tempie. Dlatego polecam zrobić z podwójnej porcji. Składniki: 500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 3 łyżeczki suszonych drożdży instant 200 ml mleka 70 ml letniej wody 1 jajko 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli Do posmarowania 100 g sezamu 100 ml letniej wody 1 łyżka syropu

Ala piecze i gotuje
Bakłażan z Newellą, grzybami mun i sezamem 149

stanowi bardzo smaczną przystawkę Składniki: 1/2 opakowania Newelli klasycznej 1 mały bakłażan 10 g grzybów mun 1-2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki kurkumy malutki kawałeczek chili 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1 łyżka świeżej kolendry 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka soku z limonki sól Przygotowanie: Grzyby moczyć w gorącej wodzie przez 15 minut. Zmienić wodę i gotować przez około

Oryginalny smak
Chleb z bulgurem i daktylami 143

czasem piekę w automacie do chleba ,a czasem automat tylko wyrabia ciasto i tam rośnie..a piekę już w piekarniku..tak było i tym razem. Pyszny chlebek z dodatkiem suszonych daktyli ..i kaszy bulgur..[mój mąż nie lubi za bardzo takich "wynalazków"..jak chleb to bez żadnych dodatków a tym bardziej słodkich].Przepis na ten chlebek znalazłam tutaj

Moje domowe kucharzenie
Najlepszy piernik świąteczny 190

mąki 25 dag cukru 25 dag miodu 30 ml wódki 2 jaja czubata łyżka masła łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 15 dag suszonych śliwek 10 dag rodzynek 50 ml kawy rozpuszczalnej 100 ml whisky (w oryginale wódka, mnie odpowiada whisky). Ponadto: powidło lub marmolada do przełożenia polewa czekoladowa wg dowolnego przepisu Śliwki namoczyć, osączyć

Praktyczna pl
WŁOSKA SAŁATKA 166

free i marchewki pokrojonej w cienkie paseczki 12 sztuk czarnych oliwek 2 pomidory 1 duża kulka mozzarelli 4 łyżki oleju(lub oliwy z oliwek) 4 łyzki wody 2 łyżeczki suszonej lub świeżej pokrojonej drobniutko bazylii Wykonanie: Mieszankę przekładamy do salaterki, wkrajamy drobno pomidory, mozzarelle kroimy w drobną kostkę, oliwki kroimy w krążki. Doprawiamy solą i pieprzem .Wszystko dobrze mieszamy. Oliwę

Z Majeczką w kuchni
KRUCHA PIECZONA ŁOPATKA 151

aromat. Składniki: 80 dag łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku 200 ml soku jabłkowego 2 łyzki miodu -uzyłam lipowego 2 łyżki oleju rzepakowego 250 ml bulionu warzywnego 2 łyzeczki suszonego tymianku 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól,pieprz do natarcia łopatki 2 gałązki swieżego rozmarynu Wykonanie: Łopatkę rozkładamy,dobrze nacieramy solą i pieprzem. Zabki czosnku kroimy na połówki, wkładamy

Z Majeczką w kuchni
DOMOWY JOGURT Z DODATKAMI 110

lekką kolację. Dziś proponuję z dżemem i musli. Składniki:  szklanka domowego jogurtu 3 łyżki dżemu- ja użyłam czarnej porzeczki z morelą Luks Pomady pól szklanki muesli niesłodzonego z suszonymi owocami Wykonanie: Na dno szklanki wykładamy dżem, następnie wykładamy warstwę muesli, przykrywamy jogurtem, wykładamy druga warstwę musli. Smacznego! Zapraszam na zakupy niezbędnych produktów do przygotowania domowego jogurtu: https://www.facebook.com/Jogurt.Domowy

Z Majeczką w kuchni
POMIDOROWA SALSA 130

cebula 5 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki soli morskiej Kamis 1/4 łyzeczki pieprzu mielonego Kamis 1/4 łyżeczki cukru pudru 1 łyzka natki pietruszki 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki kolendry suszonej,mielonej Kamis sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Pomidora kroimy na kawałeczki,blenderujemy,dodajemy pokrojoną na mała kosteczkę paprykę,cebulę,papryczki chili,i czosnek.Doprawiamy przyprawami,dodajemy oliwę,natkę pietruszki.Wszystko dokładnie mieszamy,dobrze

Z Majeczką w kuchni
GOŁĄBKI W BOTWINIE 138

gołąków.Mniam... Składniki: pół kg mięsa mielonego pól szklanki ryżu tri colori Podravka 2 pęczki botwiny o dużych liściach sól,pieprz czerwona papryka słodka 1 litr bulionu warzywnego łyżka suszonych warzyw:marchew, pietruszka,seler Wykonanie: Ryż gotujemy w posolonej wodzie ok. 10 minut. Studzimy. Liscie botwiny myjemy, parzymy ok 5 minut we wrzątku. Mięso mielone mieszamy z ryżem, doprawiamy solą

Z Majeczką w kuchni
CUKIER RÓŻANY 169

cukru kryształu Wykonanie: Płatkom obcinamy białe końcówki, wzucamy do blendera, miksujemy na papkę. Przekładamy do miseczki, dosypujemy cukier, za pomocą drewnianej łyżki mieszamy . Cukier wysypujemy do płaskiefo naczynia, suszymy ok 2 dni, co jakiś czas mieszając żeby cukier się nie zgrudował. Gotowy przesypujemy do szczelnych pojemników

Z Majeczką w kuchni
PSTRĄG GRILLOWANY 126

sobie grilla, tym bardziej ze sezon na niego tak krótko trwa. Zapraszam na pstrąga z grilla. Składniki: 2 pstragi po ok.25 dag sok z cytryny po łyżeczce ziół:pietruszki suszonej,czosnku granulowanego,papryki słodkiej,kolendry,bazylii,tymian ku,lubczyk sól,pieprz do smaku marynaty 4 łyżki oleju rydzowego Wykonanie: Pstraga myjemy,obsuszamy.Wszystkie zioła mieszamy z olejem,dodajemy sok z pół

Z Majeczką w kuchni
RATATOUILE 126

mięska i pełne aromatycznych przypraw. Składniki: 2 cukinie 1 bakłażan 1 puszka pomidorów krojonych 1 czerwona cebula 1 papryka sól, pieprz ziołowa Kamis 2 liście laurowe Kamis tymianek suszony Kamis niewielka ilość oleju do podsmażenia Wykonanie: Cebulę drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej.Bakłażana kroimy wkostkę,dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy ok 5 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania