podanej ilości składników otrzymamy 15 tych nieziemskich pralinek. Jedna(12g) to około 60kcal w tym 2g białka , 4,5g tłuszczu , 4g węglowodanów oraz 1,5g błonnika . SKŁADNIKI: 60g daktyli suszonych- uprzednio namoczonych w wodzie przez kilka godzin 30g orzechów brazylijskich 40g masła orzechowego- najlepiej domowego 50g migdałów cynamon imbir wiórki kokosowe kakao zmielone orzeszki ziemne PRZYGOTOWANIE: Orzechy brazylijskie i migdały
peanutbuttermonsterzrumieniło. To wyeliminuje też ewentualność przypalenia się orzechów ;) 4. Wyciągamy granolę do ostygnięcia. 5. Kroimy ją/lekko rozbijamy i dodajemy suszone owoce. Mieszamy. 6. Zamykamy szczelnie w słoiku i cieszymy się pysznym śniadaniem :) * jeżeli zdecydujecie się na orzechy laskowe nie zapomnijcie zdjąć z nich wcześniej skórki
Kitchens Alphabetdobre wykorzystanie jajek! I uwinęłam się, nim Gizmol wyrwawszy się z objęć Morfea, zatęsknił za kolejną dawką nabiału. Na śniadanie omlet z mikrofali 2 jajka 3 łyżki mleka łyżka suszonych pomidorów kilka sztuk zapuszkowanych szparagów szczypta soli, pieprz Jajka roztrzepałam. Wlałam mleko. Dodałam posiekane pomidory. Posoliłam. Popieprzyłam. Mieszaninę wylałam na talerzyk. Wstawiłam na 2 min. do mikrofali. Następnie wyjęłam talerzyk
bastalenałyżki oleju rzepakowego, szczypta papryki czerwonej łagodnej w proszku, szczypta czosnku w proszku, szczypta soli, 10 g żółtego sera. Przygotowanie: Jarmuż myjemy, usuwamy twarde łodygi i dokładnie suszymy za pomocą suszarki do sałaty lub papierowego ręcznika. Do dużej miski wlewamy olej, dodajemy jarmuż, posypujemy solą i delikatnie ręka mieszamy, aby każdy listek został natłuszczony. Jarmuż dzielimy na 2 części
Moniki Smakołykipołową startej skórki z pomarańczy. Piekarnik nagrzewamy do 210*C (termoobieg). Żółtko oddzielamy od białka. Żółtko łączymy z cukrem,drugą połową startej skórki z pomarańczy, aromatem amaretto i suszonym imbirem. Wszystkie składniki mieszamy energicznie trzepaczką aż do uzyskania puszystej, lekkiej masy. Do białka dodajemy szczyptę soli. Za pomocą miksera, na jego najwyższych obrotach ubijamy bardzo sztywną pianę. Do otrzymanej
Symfonia Smakówsera camembert, 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, listki świeżej bazylii. Przygotowanie: mięso, pieczarki myjemy i suszymy. Filet, pieczarki, cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej na którym podsmażamy całe ząbki czosnku, dodajemy cebulkę, pieczarki, kurczaka i wszystko razem smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Moniki Smakołykijako ciepła przystawka. Na pewno zaskoczy i zachwyci wszystkich :) Składniki: 4 duże cebule puszka tuńczyka w oleju 2 jajka czarne oliwki ser żółty, ok 15 dag oregano i tymianek suszone pomidory oliwa, sól, pieprz (bułka tarta, kapary) Wykonanie: Cebulę obieramy z łupinek, wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy min. 20 minut. Po tym czasie przekładamy na sitko, by odciekły
Taste Of My DayUstrzycka z mleka krowiego oraz niezastąpiony ser topiony z kminkiem. Goście byli bardzo zaskoczeni, ponieważ we Francji ser wędzony nie jest popularny. 2. Kabanosy, kiełbasa myśliwska oraz kiełbasa suszona (oj ależ nam pachniało w mieszkaniu przez ostatnie 2 tyg. ;p) znalazły uznanie w męskim gronie ;) 3. Na stole znalazły się jeszcze domowej roboty
Kitchens AlphabetOstatnio tata obdarował mnie suszonymi mieszankami różnych gatunków fasoli ze swojej działki. Nie znam ich nazw, ale na pierwszy rzut oka był tam Piękny Jaś, czarna fasola, brązowa, szara, jakieś łaciate ziarna, była ich cała masa. Jak wykorzystać taki piękny kolorowy zbiór fasoli? U nas zwykle w postaci fasolówki albo fasolki po bretońsku . Piotrek rzucił hasło, że przyszła już pora
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięognia dodać szczyptę soli i majeranek. Wymieszać i odstawić do stężenia. Gęsi smalec jest smaczny, delikatny i wbrew pozorom służy zdrowiu. Poza cebulką można wzbogacić go jabłuszkiem, śliwką suszoną, pieprzem zielonym
Kulinarny karnet ChristopheraPrzysieku. Składniki: pierś z młodej gęsi owsianej (ze skórą) (ok. 1-1,2 kg) 2 duże jabłka ( odmiany Alwa o winnosłodkim smaku) 1 szklanka Cydru Miłosławskiego Jabłkowego duża garść suszonej żurawiny 1 pęczek świeżej szałwii sól Marynata: 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki oleju 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka rozmaryny 1 łyżka tymianku 1 łyżka gałki muszkatołowej 1 łyżka
Delicious Titbitsułożyłem je przekrojoną stroną do góry na masie jajecznej. Listki świeżej bazylii dość grubo posiekałem i posypałem nimi całe danie. W braku świeżej bazylii można oczywiście zastąpić ją suszoną - około 1 łyżeczką. Piekarnik nagrzałem do 140 stopni z włączonym termoobiegiem i umieściłem w nim danie na 20 minut. Po tym czasie wyjąłem danie z piekarnika i posypałem je obficie startym
Wyprawy kulinarnełyżki oliwy z oliwek 6 zmiażdżonych ząbków czosnku 1 pokrojona czerwona cebula 2 płaty piersi z kurczaka, grubo pokrojone 2 puszki całych pomidorów z sokiem ¼ łyżeczki soli 1 mała, suszona papryczka chilli, pokruszona pół pęczka natki pietruszki garść świeżych liści bazylii 4 ząbki czosnku 200 g startego sera żółtego** 200 g szpinaku (jeśli mrożony to całe liście) Do dzbanka blendera
Złote przepisyminut Składniki: 1000 g ziemniaków 1/2 brokuła 1 cebula oliwa z oliwek 1 litr bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) sól pieprz płatki suszonej papryczki chili 2 łyżki śmietany 18% Wykonanie: Do garnka wlewamy 2-3 łyżki oliwy. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z oliwą. Lekko przesmażamy. Ziemniaki obieramy
Kulinarne przygody Gatitykasza kuskus] 1 jajo kurze duży plaster sera żółtego 1/4 papryki czerwonej sól do smaku wegeta szczypiorek * do kotlecików zamiast papryki można dodać ogórka konserwowego lub płatki suszonej papryki chilli dla zaostrzenia smaku. Kukurydzę odsączyć z zalewy, wymieszać z jajem i kaszą. Masę pozostawić na kilka minut by kasza nabrała wilgoci, będzie lepiej sklejać ziarna kukurydzy. Paprykę czerwoną
Moje domowe kucharzenie