susz - 5290 przepisów (strona:209/353)

Ptysiowy tort z masą brzoskwiniową i czekoladą. 151

rękawa cukierniczego i wycisnąć  na dno tortownicy  o średnicy 24 cm . Z pozostałego ciasta wycisnąć małe kulki. Piec  20 min w temp.200 stop.Pozostawić w piecu ,suszyć  trochę i wyjąć kiedy będą suche i twarde. Masa. 2 jajka 2 łyżki cukru 50 ml półwytrawnej sherry 2 łyżki soku z pomarańczy 1 puszka brzoskwiń 2 łyżeczki żelatyny

Kulinarny karnet Christophera
Deser pikantny w koszyczku. 146

beziki i paski kandyzowanego pora. Syrop chilli z limonką i kolendrą  kupujemy w sklepie. Liście pora tniemy na wąskie paski , smażymy w syropie cukrowym ,aż się zeszklą i suszymy. Są naprawdę smaczne

Kulinarny karnet Christophera
Pory zapiekane z parówkami. 149

Polecam ten nietuzinkowy sposób podania zwykłych parówek z eleganckim porem . Składniki. 2 duże pory 30 -40 dag pieczarek 1 jabłko kwaskowate 5 parówek 3 łyżki masła 2 łyżki żurawiny suszonej 125 ml śmietanki słodkiej 5 dag ser ementaler 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz Wykonanie. Umyte i dobrze oczyszczone pory pokroić w grubsze plastry ,parówki, bez osłonek, również w plasterki

Kulinarny karnet Christophera
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 226

różnych, dalekich stron ,a nie było TGV ani samolotów, była potrzeba przyrządzania potraw trwałych, które nie psują się szybko. Stoły uginały się pod potrawami wędzonymi, peklowanymi, marynowanymi czy suszonymi. Śledzie dominowały pod różnymi postaciami. Nigdzie na świecie, nasz poczciwy śledź nie smakuje tak wybornie, jak w krajach nadbałtyckich .Szczególnie świeżo złowiony ,ze szczypiorkiem ,prosto z ręki jest atrakcją dla turystów

Kulinarny karnet Christophera
Wielkanocne mazurki. 152

mąki krupczatki 125g masła 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soku z cytryny Wierzch. 100g dżemu z czarnej porzeczki 3 łyżki żurawiny suszonej 3 łyżki rodzynek 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 50g czekolady białej Wykonanie. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać masło i posiekać. Dodać cukier, żółtka i szybko zagnieść

Kulinarny karnet Christophera
Szparagi na sałatce z jajkiem w parmezanowym koszyczku. 202

szparagi zielone 5 plasterków  szynka parmeńska sałata mix 10 szt. oliwki czarne 10 szt. oliwki zielone 5 szt. pomidorki koktajlowe 5 szt. kapary 5 szt. pomidory suszone 2 dag parmezan ocet balsamiczny 1 jajko 0,5 łyżeczki ocet sól 5 dag parmezan 0,5 łyżeczka olej Wykonanie. Przygotować koszyczek z parmezanu. Papier do pieczenia posmarować odrobiną oleju. Zetrzeć

Kulinarny karnet Christophera
Cukinia kulista faszerowana. 145

Zucchini stuffed. Składniki. 2 cukinie okrągłe 15 dag mięso mielone wieprzowe 1 cebula 3 pomidory suszone 5 dag ser mozzarella 2 ząbki czosnku tymianek zioła prowansalskie przyprawa do potraw Kucharek pieprz olej do smażenia Wykonanie. Z cukinii ściąć kapelusze, wydrążyć  środek. Wycięty miąższ  pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać mięso

Kulinarny karnet Christophera
Rolki z kurczaka ze szpinakiem i sosem z boczniaków. 278

Rolls of chicken with spinach. Składniki. 2 piersi z kurczaka 5 dag świeży szpinak 4 pomidor suszone z zalewy 1 ząbek czosnku 0,5 cebula przyprawa do dań Kucharek pieprz biały Sos. 5 szt grzyby boczniaki 0,5 cebula 100 ml bulion grzybowy 50 ml śmietana 36% pieprz czarny Wykonanie. Piersi z kurczaka rozbić przez folię, doprawić. Ząbek czosnku

Kulinarny karnet Christophera
Na zimno i na gorąco Francja-Szwecja. 135

wyrazista . Topinambur Topinambur ma słodkawy, lekko orzechowy smak.  Francuzi przygotowują go na 20 sposobów. Można jeść na surowo, robić surówki, sałatki, zupy, zapiekanki, chipsy, frytki, gotować, piec, suszyć. Przed spożyciem należy bulwy dokładnie myć, ponieważ najlepiej gotować w łupinach, by nie straciły  aromatu. Po ugotowaniu łupina sama odchodzi. Bulwy nazywane są „cytrusami północy” .Gorąca herbata z plasterkiem topinamburu

Kulinarny karnet Christophera
Zraz zawijany z mielonego. 178

namoczonej w mleku 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% sól pieprz świeżo zmielony majeranek maggi 4 plastry szynki wędzonej 1 ogórek kiszony 1 cebula Sos. 3 dag grzyby suszone 1 kostka bulion grzybowy 100 ml. śmietana kremówka 36% pieprz mąka ziemniaczana Wykonanie. Sos. Grzyby zalać wodą, zagotować, odstawić do ostygnięcia, przecedzić, wywar pozostawić, grzyby posiekać i dodać z powrotem

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak w warzywach z jabłkami. 1271

Chicken with vegetables with apples. Składniki. 30 dag mięsa z kurczaka 1/2 papryki 1 cebula 1/2 cukinii 1 jabłko 6 suszonych pomidorków cherry zioła prowansalskie natka pietruszki 1 łyżka sosu sojowo sezamowego 1 łyżka oliwy sól, pieprz Wykonanie. Kawałki kurczaka marynować 20 minut w sosie sojowo sezamowym. Warzywa pokroić w duża kostkę. Mięso przesmażyć 2-3 minuty na oleju, dodać

Kulinarny karnet Christophera
Smażone zielone pomidory z ziarnami. 146

tomatoes . Składniki. 2 zielone pomidory 1 jajko 2 łyżki mąki 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka ziaren słonecznika 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka sezamu białego 1 łyżka tymianku suszonego 1 łyżka mieszanki pieprzu 1 łyżeczka soli plastry szynki wędzonej Wykonanie. Płatki owsiane wymieszać ze słonecznikiem, siemieniem i sezamem. Pomidory jędrne, zielone pokroić w 1cm plastry. Posypać solą, mieszanką pieprzu

Kulinarny karnet Christophera
Na grzyby przepisy z borowikami 191

Włożyć na 7 minut do nagrzanego piekarnika  i pozwolić im „dojść” . Torebki położyć na talerzach i zaraz podać. Grzyby można przetwarzać na wiele sposobów, dusić, smażyć, marynować i suszyć. Ponieważ są ciężkostrawne dzieciom do lat 5-ciu w ogóle się ich nie podaje. Niebezpiecznym skutkiem grzybobrania bywają zatrucia, wynikające z nieznajomości  grzybów. Należy zbierać tylko te grzyby ,które

Kulinarny karnet Christophera
Strucla z ciasta półfrancuskiego, drożdżowego z serem i żurawiną 154

masła białko do smarowania ciasta mąka do podsypywania Nadzienie. 30 dag sera białego 8 dag cukru 1 łyżka miodu 1 jajko wanilia skórka pomarańczowa 3 łyżki żurawiny suszonej Wykonanie. Ser utrzeć z jajkiem i cukrem. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Ciasto półfrancuskie, drożdżowe. Mąkę przesiać do miski. Z 15 dag mąki, drożdży, cukru i 100ml mleka zrobić rozczyn

Kulinarny karnet Christophera
Knedelki z pomidorkami 113

Składniki 70 dag ziemniaków 25 dag mąki pszennej 1 jajko sól pomidorki koktajlowe suszone śmietana 18 % Wykonanie. Pomidorki zanurzyć na 5 minut w ciepłej wodzie. Osączyć. Ugotowane ziemniaki utłuc lub przepuścić przez maszynkę. Dodać przesianą  mąkę i jajko. Zagnieść ciasto. Uformować długi wałek o średnicy 4 cm. Ciąć w plastry, na każdy położyć  jeden lub dwa pomidorki

Kulinarny karnet Christophera