pierniczków Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka cukru 1 czubata szklanka miodu 1,5 łyżeczki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 7 g suszonych drożdży 25 g masła Wykonanie: Cukier, masło i miód rozpuszczamy w rondelku, pod koniec dodajemy przyprawę do piernika. Odstawiamy do przestygnięcia. Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy pozostałe składniki pierniczków i zagniatamy
Kulinarne przygody Gatitywykładamy część masy (mniej więcej 1/3 trzeba zostawić na wierzchnią część ciasta). Przykrywamy drugą częścią ciasta, pokrywamy masą, a na boki przyklejamy pokrojone w cieniutkie plastry kawałki suszonych fig (jak na zdjęciach). Na samą górę ścieramy przez bardzo drobne sitko kawę rozpuszczalną – po kilku minutach powinna utworzyć się piękna błyszcząca warstwa. Smacznego!!! Filed under: Ciasta , Desery , Uncategorized
kuchcikowniadyni pokrojonej w kosteczkę 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 średnie pomidory bez skóry pieprz sól płaska łyżeczka startego korzenia imbiru 1/4 łyżeczki chilli lub 2 suszone papryczki pepperoni łyżeczka cukru łyżeczka oregano oliwa z oliwek Podsmażamy na oliwie z oliwek cebulkę, czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i obrane ze skórki pomidorki, starty imbir, chilli, cukier i sól
kuchcikowniaKruchy, soczysty i delikatny schab według przepisu Babci Alinki. Świetny do kanapek, a z dodatkiem sosu i ziemniaczków będzie pysznym drugim daniem :) Składniki: schab bez kości około 1 kg suszony majeranek 2 łyżki czosnek 5 ząbków sól pół łyżeczki olej (rzepakowy lub oliwa z oliwek) lub smalec 3 łyżki Przygotowanie: Mięso posolić. Na patelni rozgrzać olej lub smalec
głodny alergikzmarnowałam, fajnie pachnie ta moja żubrówka :) W ogóle fajna jest, bo w sumie to robi się sama :) Składniki na 500 ml wódki (ja użyłam Finlandia) 4-6 źdźbła suszonej trawy żubrówkowej Skworcu max. 12,5 g cukru Wykonanie: Do butelki wsypałam cukier, włożyłam trawę żubrówkową i wszystko zalałam wódką. Zakręciłam butelkę i wstrząsnęłam, aby rozmieszać cukier. Codziennie starałam się
Blondynka Gotujezaoszczędzamy sporo czasu. Przystawki z ciasta francuskiego są szybkie i bardzo smaczne. Polecam jedną z nich. SKŁADNIKI: 1 opakowanie cista francuskiego dwie parówki 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów WYKONANIE: Rozkładamy płat ciasta francuskiego i smarujemy pastą z pomidorów . Na to kładziemy dwie parówki, od brzegu i zwijamy tak, jak roladę Kroimy na cienkie płaskie części, które układamy
W kuchennym oknie Ewyzachwytu oczywiście ;) szklanka musli śniadaniowego (płatki owsiane, pszenne, żytnie, kukurydziane, ryżowe, siemię lniane, nasiona słonecznika) 1/2 szklanki amarantusa łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu garść rodzynek garść suszonego banana szklanka mleka 1/2 szklanki mleka owsianego banan gruszka persymona łyżka miodu rozbełtane jajko masło do wysmarowania foremki Suche składniki wymieszałam w misce. Banana pocięłam w plastry. Gruszkę pokroiłam
bastalenałyżka masła 1 pęczek natki pietruszki 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka tymianku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki cząbru 1 łyżka suszonej papryki słodkiej sól pieprz Przygotowanie: Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia wylać wodę i wlać około 1 litra świeżej. Dodać liście laurowe i gotować na małym ogniu
Oryginalny smakłyżki migdałów w płatkach 6 łyżek otrębów owsianych 2 łyżki lnu mielonego złotego odtłuszczonego 3 łyżki mieszanki studenckiej ( rodzynki, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, migdały) 1 łyżka żurawiny suszonej 1 łyżka sezamu 2 łyżki miodu 1 jajko Przepis jest bardzo prosty :) Wszystkie składniki dodajemy po kolei do miski po czym mieszamy, żeby się ładnie wszystkie produkty
Parowar Facetatrzy porcje wieprzowiny po birmańsku: 500 g karkówki wieprzowej 3/4 szklanki wrzątku 40 g pulpy tamaryndowej łyżeczka pasty krewetkowej 2 cebule 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 2 małe suszone papryczki chilli 1 łyżeczka kurkumy CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY PRZYGOTOWANIE: Pulpę zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przecedzamy. Cebulę drobno siekamy, karkówkę kroimy
Tajskie smakiłyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mleka opakowanie herbatników pół puszki masy kajmakowej orzechowej 1/4 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki żurawiny suszonej 1/4 szklanki rodzynek Wykonanie: Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę. Żółtka dodajemy do sera, miksujemy, dodajemy cukry, mąki, mleko, proszek budyniowy, miksujemy. Dodajemy ostudzony
Z Majeczką w kuchniłasny;/ na 4 porcje 600g obranej dyni 3 średnie ziemniaki ok. 1 l wody 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oleju sól (lub sos sojowy), pieprz suszone oregano, cząber, tymianek słodka i ostra mielona papryka Obieram ziemniaki i kroję je w kostkę. Dynię również. Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę na oleju. Następnie dodaję
W kuchni Karmel-itkiszczypta soli 1 duża łyżka śmietany szczypta gałki muszkatołowej Składniki nadzienia : 1 opakowanie szpinaku mrożonego ( ok. 500 g) 270 g feta 250 g suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku łyżka masła garść waszego ulubionego sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach 1 jajko od szczęśliwej kury 2 duże łyżki
pieprzny smaczekczosnku 0,30 dag pieczarek 1 jajko od szczęśliwej kurki 1-2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka płatków owsianych 1 łyżka drobno utartych migdałów (opcjonalnie) 1 łyżka suszonej żurawiny sól morska do smaku olej rzepakowy lub klarowane masło 1 łyżeczka curry w proszku 2 cm utartego imbiry 0,30 dag startego żółtego sera Sposób przyrządzenia: Marchew
pieprzny smaczekmarchwi 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1/2 cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny opcjonalnie : wiórki kokosowe, łyżka kakao, suszone owoce, rodzynki - co mamy pod ręką Sposób przyrządzenia: W dużej misce jaja ucieramy z cukrem, dodajemy roztopioną margarynę mieszamy. Następnie startą na tarce o dużych oczkach marchew, mąkę
pieprzny smaczek