susz - 5290 przepisów (strona:184/353)

Rogaliki z kapustą i grzybami 236

farszu w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy na 1/2 i rozwałkowujemy i formujemy 2 koła, każde kroimy na 8 trójkątów. Farsz: 300 g kiszonej kapusty 200 g pieczarek lub grzybów suszonych 1 cebula 1 liść laurowy szczypta kminki i kilka ziaren ziela angielskiego (roztarte w moździerzu) sól i pieprz do smaku 1 jajko sezam Drobno pokrojoną kapustę gotujemy do miękkości

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczyste na kanapki 169

dodatkiem cebulki i pieczarek. Składniki: 500g mięsa wieprzowego i/lub wołowego dwie-trzy cebule dwa ząbki czosnku szczypiorek  kilka pieczarek 2 jaja bułka tarta lub kajzerka sól, pieprz, majeranek, suszony imbir, mielona papryka olej Podsmażamy na oleju poszatkowane cebule i czosnek, dodajemy pokrojone pieczarki. Mięso mielimy w maszynce dwa razy, za drugim razem mielimy też podsmażone cebule i pieczarki

prawdziwe jedzenie
Jak przygotować szybki obiad? Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką 164

polędwiczki wieprzowej woreczek kaszy pęczak, jęczmiennej 1/2 czerwonej papryki 1/2 szklanki konserwowej ciecierzycy, odsączonej 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej cebuli 4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki suszonego oregano 3 łyżki sosu arrabiata lub innego sosu z dodatkiem chilli sól do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Polędwiczkę oczyszczamy z błonek, kroimy na cienkie plastry, a następnie w paski. Paprykę

Moja smaczna kuchnia
Mikołajkowe ciastka z odzysku 175

minimuffinek.  Schłodzić w lodówce przed podaniem. Smacznego! Tak naprawdę bajaderki to improwizacja - kawałek suchego ciasta - a reszta to to, co podpowiedzą nam kubki smakowe. Rodzynki, orzechy, migdały, suszona żurawina, czekolada, kakao, masło, śmietana - co kto lubi. Koniecznie jednak musi się znaleźć w składzie rum - bez niego nawet najpyszniejszych kulek nie nazwałabym bajaderkami. Tymczasem dzisiaj pogoda nie może się zdecydować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rabarbarowe pyszności 169

Mimo wszystko - udała się znakomicie. Już dawno nie jadłam tak dobrego drożdżowego. Polecam! Drożdżowa pychotka z rabarbarem Składniki: (na keksówkę 10x40 cm) ciasto: 500 g mąki pszennej 11 g suszonych drożdży 150 ml letniego mleka 125 g masła 50 g cukru 1 jajko warstwa rabarbarowa: 500 g rabarbaru 50 g cukru 1 łyżka mąki pszennej masa budyniowa: 300 g creme

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki - giganty 160

czas pieczenia. Oryginalne też kiedyś wypróbuję - na zdjęciu prezentują się wyjątkowo apetycznie. Bułki z dymką i ziarnami dyni Składniki: (na 4 duże bułki) 300 g mąki pszennej 7 g suszonych drożdży 200 ml letniego mleka 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 20 g masła 2 cebule dymki dodatkowo: 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki soli 20 g ziaren dyni Masło rozpuścić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
A po drugie... 154

chrupiącą skorupką sera na wierzchu. Bajka po prostu. Mówię Wam, musicie spróbować. Bułeczki z boczkiem, cebulą i serem Składniki: (na 12 sztuk) 500 g mąki pszennej 12 g suszonych drożdży 300 ml letniego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 50 g masła 200 g wędzonego boczku 2 średnie czerwone cebule dodatkowo: 25 ml letniego mleka 150 g żółtego sera

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jak podnieść na duchu zaospowane dzieci, czyli drożdżowe rogaliki 199

Polecam je Wam serdecznie - w pracy zrobiły furorę, dzieciakom mam nadzieję też zasmakują. Drożdżowe rogaliki z powidłami śliwkowymi Składniki: (na 24 sztuki) ciasto: 500 g mąki pszennej 11 g suszonych drożdży 120 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny 1/2 łyżeczki soli 200 ml letniego mleka 4 żółtka 50 g masła nadzienie: 170 g powideł śliwkowych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowe bułeczki - najlepsze przecież 132

miałam kiedy o nich napisać. A - uwierzcie mi na słowo - są tego warte. Ślimaczki z koperkiem i pepperoni Składniki: (na 12 sztuk) 450 g mąki pszennej 11 g suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 250 ml wody 25 g masła nadzienie: 1 mały pęczek koperku 100 g kiełbasy pepperoni 50 g masła 1 łyżeczka oliwy skórka otarta z 1/2 cytryny dodatkowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jabłuszka w ślimaczkach 101

wiecie co? Wyszło zaskakująco dobrze. Polecam serdecznie, bo wyszły chyba jeszcze lepsze, niż te wytrawne. Jesienne ślimaczki z jabłkami Składniki: (na 12 sztuk) 400 g mąki pszennej 11 g suszonych drożdży 1/4 łyżeczki soli 225 ml mleka (1,5%) 25 g masła nadzienie: 3 jabłka 50 g cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Blondynka w czerwieni 119

nadal mocno kwaśne, wspaniale kontrastują ze słodkimi dodatkami. W dodatku mają cudny, rubinowy kolor. I jak tu się w świeżej żurawinie nie zakochać...?  Do tej pory znałam tylko suszoną - używam jej chętnie, bo też jest lekko kwaskowa, i świetnie nadaje się jako dodatek do wielu ciast. Świeża kusiła mnie ogromnie, ale zawsze było nam jakoś nie po drodze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne pieczenie: cebulka w pieczywie 159

łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 300 ml letniego mleka karmelizowana cebulka: 3 cebule 50 g masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki czerwonego wina 1 łyżeczka suszonego rozmarynu dodatkowo: 5 łyżek mleka Cebule pokroić w kosteczkę. Masło rozgrzać, wrzucić cebulę, posolić. Smażyć 3-4 minuty. Wsypać cukier, wlać wino, skarmelizować. Zdjąć z ognia, wsypać rozmaryn, wymieszać. Odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przełamywanie barier - makaroniki 184

kremowego 80 g Nutelli Białka prze pieczeniem odstawić na 12-48 godzin w temperaturze pokojowej lub około tygodnia w lodówce. Należy odstawić nieco więcej białek i zważyć je po suszeniu - stojąc, zmniejszą znacząco swoją wagę. Białka ubić, pod koniec partiami dodając cukier. Dodać skrobię, połączyć. Cukier puder wymieszać z migdałami, przesiać na masę białkową. Delikatnie wymieszać szpatułką - masa powinna być

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ser dobry na wszystko. Nawet na brak Świąt... 195

mleka 50 ml letniej wody 1 łyżka mleka w proszku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 40 g masła farsz: 150 g sera cheddar 1 czerwona cebula 1 łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka Do miski przesiać mąkę. Zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże. Posypać cukrem, zalać połową mleka wymieszanego z wodą, odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze