susz - 5290 przepisów (strona:222/353)

Szynka pieczona w ziołach 225

trakcie pieczenia.  Szynka pieczona w ziołach Składniki: 1,2 kg szynki kulki 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka  pieprzu młotkowanego 2 łyżki oleju sól Wykonanie: Ze wszystkich ziół, musztardy i oleju robimy pastę, którą potem nacieramy szynkę. Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i umieszczamy

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy z żurawiną 183

szklanki miodu 2 łyżeczki rozmarynu starta skórka z 1 cytryny 2 jajka 1/4 szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 3/4 łyżeczki soli 1 szklanka suszonej żurawiny 4 szklanki mąki pszennej Dodatkowo 1 łyżeczka cukru mleko Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 15 minut, aż pojawi się piana

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet mięsny 262

pręgi lub łopatki wołowej 500 g piersi z kurczaka lub indyka 500 g podgardla 500 g wątróbki wieprzowej 3 kajzerki 2 duże cebule 3 małe marchewki 1 pietruszka parę suszonych grzybów 3 listki laurowe 12 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 3 jajka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru sól pieprz Wykonanie: Mięso, oprócz wątróbki gotujemy z dodatkiem warzyw

Kulinarne przygody Gatity
Mini pizze na zaczynie poolish 130

drożdży lub szczypta instant 1 łyżka oliwy z oliwek EV Dodatkowo: kilka pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki sos pomidorowy  2 kulki mozzarelli suszone oregano świeża bazylia oliwy z oliwek EV Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy w małej miseczce i odstawiamy do fermentacji na 12 (maksymalnie 16 ) godzin w ciepłe miejsce

Kulinarne przygody Gatity
Schiacciata, toskański chlebek 169

rozmarynu, który troszkę wcześniej wymieszałam z oliwą przeznaczoną do smarowania chlebka. Najlepszy jeszcze lekko ciepły ! Schiacciata, toskański chlebek  Składniki: 30 g świeżych drożdży lub 2,5 łyżeczki suszonych 125 ml wody o temp. 43 stopni 1/2 łyżeczki cukru 400 g mąki pszennej chlebowej 1/2 łyżeczki soli 75 ml oliwy z oliwek EV, plus do skropienia po upieczeniu

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką 191

bułeczek Karmel: 100 g cukru 2 łyżki wody lub cytryny 4 łodyżki rabarbaru Kruszonka: 3 łyżki maki pszennej 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka suszonego imbiru Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto, które nie klei

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z zielonymi szparagami 201

łyżeczka soli szczypta cukru 1 jajko 1 łyżka mleka Na farsz: 3 jajka 120 ml śmietany 30% 75 g sera feta 10 - 12 zielonych szparagów sól pieprz czosnkowy suszony tymianek Wykonanie: Składniki na ciasto  szybko zagniatamy,  używam do tego malaksera, żeby zbytnio nie ocieplić masła. Z ciasta robimy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy

Kulinarne przygody Gatity
Zupa tajska z kurczakiem z dodatkiem oleju rzepakowego 320

piersi z kurczaka 2 szalotki 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego 200 g mrożonego zielonego groszku 5 -6 pieczarek 1 puszka mleka kokosowego 400 ml 1 papryczka chili 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 2 - 3 łyżki sosu rybnego sól do smaku makaron chow mein  Wykonanie: Szalotki kroimy w cienkie piórka, kurczaka kroimy w paski, papryczkę chili drobno siekamy, pieczarki kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki z botwinką, fetą i olejem rzepakowym 161

oliwy z oliwek w naszej części Europy, dlatego też zamiast oliwy użyłam oleju rzepakowego.  Drożdżowe bułeczki z botwinką, fetą i olejem rzepakowym Składniki: Ciasto 14 g  suszonych drożdży 1 1/2 szklanki soku z buraków 1 łyżeczka cukru 500 - 600 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 50-70 ml oleju rzepakowego Nadzienie 270 g fety

Kulinarne przygody Gatity
Flatbread, czyli chlebek z patelni 157

Ostatnio gościł na naszym stole   tagine z kurczaka z suszoną śliwką . Zastanawiałam się co przygotować jako dodatek do tego dania, ziemniaki, kuskus... ? I wtedy wpadł mi w oko przepis na flatbread, czyli takie nasze podpłomyki. Młodsza córa szybko zagniotła ciasto i oto co nam wyszło: chrupiące i ciepłe chlebki. Będziemy powtarzać :-). Inspiracja  Kuchenne wędrówki Shinju . Jeśli

Kulinarne przygody Gatity
Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem i fetą 189

świeżych drożdży 6 łyżek oliwy z oliwek EV Na farsz: 100 g sera feta 3 garści świeżego szpinaku 2 dojrzałe pomidory oliwa z oliwek EV sól suszone oregano Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Chlebek pita z patelni 162

Składniki: 500 g mąki pszennej 550 lub 650 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży 1 szklanka wody 3 łyżki oliwy z oliwek EV 2 łyżki suszonego oregano. Wykonanie: Pokruszone drożdże wkładamy do miski, dodajemy cukier, zalewamy 1/4 szklanki letniej wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut

Kulinarne przygody Gatity
Lavas, turecki chlebek z patelni 174

pory przez nas zrobionych, czyli  flatbread  i  pity . Lavas, turecki chlebek z patelni Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 350 ml wody 1 płaska łyżka suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru  pudru 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g mąki pszennej 550 2 łyżeczki soli Wykonanie: W misce mieszamy wszystkie składniki

Kulinarne przygody Gatity
Panini z łososiem 223

wersja to panini ze szpinakiem i wędzonym łososiem. Panini z łososiem Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 90 minut Na chlebki: 250 g mąki pszennej 550 1 łyżeczka suszonych drożdży ok. 3/4 szklanki letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki morskiej soli   Nadzienie: 150 g świeżego młodego szpinaku 100 g wędzonego łososia 1 opakowanie serka

Kulinarne przygody Gatity
Panini z szynką 425

wtedy zacząć przygotowywać kanapki.  Panini z szynką Składniki  na 4 chlebki Czas przygotowania:  90 minut Składniki: Na chlebki: 250 g mąki pszennej 550 1 łyżeczka suszonych drożdży ok. 3/4 szklanki letniej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki morskiej soli   Nadzienie: 150 g świeżego młodego szpinaku 100 g szynki wieprzowej 1 opakowanie serka

Kulinarne przygody Gatity