susz - 5290 przepisów (strona:222/353)

Kolorowa makaronowa sałatka z tuńczykiem 190

Bardzo lubię proste potrawy podane w oryginalny sposób:) Jak np. ta sałatka. Kolorowy makaron, do tego tuńczyk, pomidory i dla pikanterii odrobina suszonych papryczek jalapeno:) Przepis podpatrzyłam w programie pani Ewy Wachowicz "Ewa gotuje". Najbardziej spodobało mi się podanie w koszyczkach z cytryny, na pewno jeszcze wielokrotnie je wykorzystam do innych potraw;) Składniki: 250g makaronu spirali tricolore, puszka tuńczyka

Z miłości do słodkości
Morelowe ciasteczka z lukrem amaretto 196

Całość dopełnia aromatyczny, migdałowy lukier... Musicie spróbować;) Składniki: 100g masła, 1/3 szklanki cukru, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, szczypta soli, łyżeczka esencji waniliowej, łyżka miodu, jajko, 1/2 szklanki suszonych moreli Kresto, 1/2 szklanki migdałów w słupkach Kresto, 1/4 szklanki tartych orzechów włoskich BackMit, 1/4 łyżeczki cynamonu.   Masło utrzeć z cukrem. Dodać szczyptę soli, miód i esencję waniliową, utrzeć

Z miłości do słodkości
Batoniki proteinowe z żurawiną 195

przejdą obok nich obojętnie! Składniki: szklanka płatków owsianych pół szklanki mleka kokosowego 2 szklanki odżywki białkowej (u mnie waniliowa) pół szklanki miodu 2 łyżki masła orzechowego 1/4 szklanki suszonej żurawiny      Przygotowanie zaczynamy od uprażenia na suchej patelni płatków owsianych - powinno to zająć jakieś 5 minut. Jeśli wolicie bardziej gładką konsystencję batonikową to można też płatki zmielić, pomijając

sama złodycz
Ciasto makowe z żurawiną i kremem z białej czekolady 159

kostka masła szklanka cukru szklanka mąki szklanka maku 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli laska wanilii Krem: 2 tabliczki białej czekolady opakowanie śmietanki 30% +100 g suszonej żurawiny      Ciasto makowe to jedno z najprostszych ciast, jakie wymyśliła ludzkość, o czym świadczy fakt, że po odpowiednim zmniejszeniu ilości składników świetnie nadaje się do upieczenia

sama złodycz
Serniczki cytrynowe z Oreo i hipsterskim kremem cytrynowym 251

jajka+2 żółtka 2 łyżki oliwy łyżka mąki ziemniaczanej      Ciasteczka kruszymy na mniejsze części, dorzucamy masło i miksujemy na papkę. Rozprowadzamy na dużej blaszce i suszymy w piekarniku przez 15-20 min, aby powstała kruszonka. Staramy się nie wyjadać.      Próbujemy zetrzeć skórkę z 2 cytryn nie raniąc się przy tym dotkliwie, wyciskamy z nich

sama złodycz
Truskawkowe babeczki na kruchym cieście z zakręconą bezą 201

masą bezową i wykałaczką robimy nieregularne wzory. Pianę przekładamy do rękawa i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia robimy okrągłe bezy o 2 cm mniejsze niż średnica tartelek. Suszymy w piekarniku nagrzanym do 110 stopni przez 60 minut.       Zostało nam już tylko złożenie deseru :) Na kruchy spód wykładamy 2-3 łyżki strawberry curd i przykrywamy bezą. Podajemy

sama złodycz
Łosoś z warzywami 252

szparagów szczypior 2 łyżki oliwy z oliwek glazura: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu winnego 1 łyżka pasty curry 1 łyżka pasty imbirowej- lub startego imbiru 1 łyżka suszonego czosnku- lub świeżego Wykonanie: Składniki na glazurę mieszamy- i smarujemy poporcjowanego łososia. Łososia wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 12 min. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone pieczarki

Smaki Edyty
Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą 279

owsianych jest też ozdobnym dodatkiem. Na blogu jest kilka przepisów na ciasteczka z płatkami owsianymi: - ciasteczka owsiane z rodzynkami - ciasteczka owsiane z bakaliami 75 g płatków owsianych 65 g suszonej żurawiny 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 40 g masła (ok. 3 łyżek) + masło do smarowania 2 łyżki miodu 3 łyżki jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej ) 50 g gorzkiej czekolady Przygotowanie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Słodki deser z kaszy jaglanej 217

jaglaną ,dziś w wydaniu słodkim. deser z kaszy jaglanej Czego potrzebujemy Szklankę kaszy jaglanej dwie szklanki wody Mus Jabłkowo- owocowy ok 5-6 jabłek łyżka cynamonu suszone śliwki , rodzynki , daktyle (po kilka) miód lub cukier  do posłodzenia Kaszę zalewamy wodą i pod przykryciem gotujemy, aż spęcznieje wchłonie wodę. Wyłączamy gotowanie i zostawiamy jeszcze

W kuchennym oknie Ewy
Kaszak, gryczak, a może jeszcze inaczej? 350

szklanki mleka 2 jajka cukier waniliowy Na farsz: 1/2 kg twarogu 2 szklanki kaszy gryczanej 4 jajka 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru cukier waniliowy liście mięty , mogą być suszone (sporo) chodzi o smak i aromat pół szklanki gęstej śmietany ( można jogurt) Najlepiej kaszę  ugotować wcześniej  ( proporcja 1 szklanka kaszy dwie wody) Przygotowujemy  ciasto: Drożdże rozcieramy

W kuchennym oknie Ewy
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 151

ugotowaniu Czego potrzebujemy: Link :   ciasto na pierogi Farsz:  2 szklanki kaszy gryczanej( może buc z woreczka) 1/2 kg sera ok szklanka cukru ( tu według smaku) mięta suszona lub świeża pół łyżeczki cynamonu cukier waniliowy   Wykonanie: Kaszę uprażyć  z czterema  szklankami wody. Po ostudzeniu dodać  przekręcony przez maszynkę

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka z selera naciowego 221

Polecam , bardzo szybka i smaczna. Czego potrzebujemy:  ok 4 łodygi selera naciowego 1 filet z kurczaka 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego przyprawa do kurczaka mała paczka suszonej żurawiny kukurydza jedna puszka\ 2 łyżki słonecznika uprażonego 1 łyżka płatków migdałowych Wykonanie: Kurczaka obsmażamy z przyprawa na patelni.   Seler opłukać pokroić w drobną kostkę Słonecznik i migdały uprażyć

W kuchennym oknie Ewy
Deska serów 173

lodowce serki pleśniowe, żółte kozie itp. Sery układamy w kierunki wskazówek zegara. Zaczynamy od łagodnych i przechodzimy do pikantnych. Do serów dobrze podać dodatki typu:  morele , orzechy, suszoną żurawinę,rodzynki. Moja deska serów, przepleciona salami i kabanosem powstała  przy okazji urodzin trzylatki

W kuchennym oknie Ewy
Pizza 367

tylko i wyłącznie od Waszej fantazji :) Składniki (na 3 średnie pizze): * na ciasto: pół kg mąki pszennej (lub 400 g pszennej i 100 g żytniej razowej) jedno opakowanie drożdży suszonych łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 250 ml ciepłej (nie gorącej!) wody 2 łyżki oleju rzepakowego * dodatki:    - na sos: puszka pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego garść świeżych liści bazylii

Kulinarny Pamiętnik
Smaki Południowej Italii. Wspaniałe przepisy i włoskie opowieści. 234

Brasato di Fesa di Vitello del Carnacottaro - udziec cielęcy duszony a la wędrowny sprzedawca gotowanego mięsa, La Vera Pizza - prawdziwa pizza)   Apulia (np. La Rustichella - smakowita tarta z suszonego dorsza, solonych anchois i cebuli, Frittata con Aspargi Selvatici e Mentuccia - omlet na zimno z dzikimi szparagami i miętą)   Basilicata (np. Cialledd'alla Contadina - zupa chlebowa gospodyni, Lepre

Brzuszki Łakomczuszki