susz - 5290 przepisów (strona:231/353)

Toskania: Jak tłoczy się oliwę? Z wizytą u producenta oliwy [Relacja] 125

poszczególne rodzaje oliwy łączą się z różnymi pokarmami. Pierwsze danie: chleb z oliwą i pomidorem oraz mozzarella. A tutaj mamy toskański chleb z oliwą, czosnkiem i solą, bresaolę (suszoną wołowinę) posypaną wiórkami parmezanu i rukolę. Do tego wino Chianti Classico. Proste, ale jakie pyszne! Oczywiście nie obyło się bez drobnych zakupów i przywiezienia oliwy Pruneti do domu. Będzie mi przypominać

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos ze świeżych pomidorów 199

cayenne Z 1 kg pomidorów usuwamy tylko zgrubienia od szypułek, miksujemy je razem ze skórką, dodajemy 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru i gotujemy aż sos się zredukuje, Doprawiamy suszonym tymiankiem + odrobiną świeżego, oregano, dodajemy oliwę, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, rozgniecione w moździerzu 2 ziarna ziela i 1 łyżeczka kolorowego pieprzu. Doprawiamy sos szczyptą pieprzu Cayenne. Gotujemy sos na silnym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SAŁATKA Z FIG Z MOZZARELLĄ I BAZYLIĄ 208

figi w pełni, spieszę więc z pyszną sałatką. Kto jeszcze nie próbował świeżych fig niech nie zwleka, są cudowne w smaku,  zupełnie inne niż znane nam wszystkim figi suszone. W tej chwili dostępne w większości sklepów, w bardzo przystępnej cenie. Polecam, dla mnie ten smak jest bajeczny... :-) Dodatkowo można również dodać po pasku sera pleśniowego typu gorgonzolla, cudownie komponuje

Smaczne Zdrowe
Śniadanie do łóżka - jajka zapiekane ze szpinakiem 158

Składniki (dla dwóch osób): szpinak mrożony 250g 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) 2 jajka śmietanka Cremefine ser do posypania (opcjonalnie) sól (ja użyłam himalajskiej) pieprz, gałka muszkatołowa mielona  suszony czosnek (5-6 płatków) 1. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak i rozmrażamy. Dodajemy czosnek i szczyptę soli. Podsmażamy do momentu, gdy wyparuje nadmiar wody. Odstawiamy do częściowego ostygnięcia

My Culinary Art
Quesadilla z kurczakiem 1191

kurczaka 1 mała puszka kukurydzy lub mieszanka (kukurydza, fasola) 100g sera żółtego 1 łyżka masła (ja użyłam klarowanego) 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonej papryczki jalapeno 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz      + do podania: kwaśna śmietana, guacamole lub salsa 1. Pierś z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy w całości

My Culinary Art
Warzywa gotowane na parze jako danie główne 195

Składniki dla 1 osoby (forever alone): 3 młode ziemniaczki 1 marchewka 1 szalotka 1 dymka szczypior suszona pietruszka sól, pieprz szklanka maślanki (może też być kefir)  +liście kapusty pekińskiej  (jeżeli przyrządzacie w parowniku bambusowym tak jak ja) 1. Ziemniaki dokładnie myjemy i "szorujemy". Kroimy na połówki. Marchewkę kroimy na kawałki, szczypior w paski, a cebulki w krążki

My Culinary Art
Barszcz ukraiński - przepis Magdy Gessler 323

Składniki (4 porcje): 200g mięsa wołowego 6 młodych ziemniaków 3 marchewki 5 buraków 2 pietruszki 1/4 małej główki kapusty 1 por kawałek selera 3 suszone prawdziwki 4 ząbki czosnku 200g białej fasoli 2 łyżki soku z cytryny 5-6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 4-8 łyżek kwasu z buraków 4 łyżki przecieru pomidorowego (ja nie dodałam) śmietanka kremówka

My Culinary Art
Pieczone placki z młodych ziemniaczków 243

Składniki (dla 2 osób): 8-10 młodych ziemniaczków 1 jajko  1 płaska łyżka mąki 2 łyżki mleka 2 szalotki (lub pół cebuli) 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszu natki pietruszki sól, pieprz olej do smarowania 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki. To samo robimy z cebulą i czosnkiem. Wszystkie składniki (poza olejem) wrzucamy do blendera. Miksujemy

My Culinary Art
Sałatka grecka 281

Składniki (3-4 porcje): 1 świeży ogórek 6 pomidorków koktajlowych 150 g sera feta 10 oliwek 1 zielona papryka 1/2 czerwonej cebuli 4 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki suszonego oregano Przygotowanie: Ogórek obieramy i kroimy w łódeczki, pomidorki kroimy na połówki, cebulę w krążki, paprykę w paseczki, a oliwki pozostawiamy w całości. Ser feta możemy pokroić w kostkę

My Culinary Art
Krewetki w sosie tamaryndowym 180

Składniki dla (dla dwóch osób): Szklanka średnich lub dużych krewetek (obrane, bez jelit) 1 płaska łyżka pasty tamaryndowej  3 suszone papryczki chilli 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki oliwy 100ml wody 1/2 cebuli, drobno posiekanej 2 szalotki, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne 1 łyżka cukru trzcinowego zielona część dymki

Tajskie smaki
Słodko-ostre bananowe curry z kurczakiem 259

Składniki (3-4 porcje): 1 duża pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę 2 banany, pokrojone w plasterki 200 ml mleka kokosowego 2 łyżki sosu sojowego jasnego 3 małe suszone papryczki chilli lub 1 duża imbir wielkości kciuka, starty  1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 pomidor, bez skórki pokrojony

Tajskie smaki
Wegetariańska zupa Tom Kha 177

wody 2 cm imbiru, pokrojonego w plasterki 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki 1 szalotka, ćwiartki 1 marchewka, plasterki (opcjonalnie) 1 liść kapusty pekińskiej (opcjonalnie) 2 liście kaffiru 3 suszone małe papryczki chilli 3 strąki kardamonu 1 łyżka pasty Tom Kha 2 łodygi trawy cytrynowej, zgniecione nożem 2 pieczarki, pokrojone w plastry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka sosu rybnego

Tajskie smaki
Smażony makaron na ostro z grzybami i pomidorami 311

strony KUCHNIA WSCHODU . Mam nadzieję, że będzie Wam smakować, bo mi smakowało bardzo! Składniki (dla dwóch osób): 1 pierś z kurczaka 1 cm imbiru 1 papryczka chilli 15 g suszonych grzybków shiitake 1 mała cebulka szczypior 1 ząbek czosnku 2 duże pomidory bez skórki 100g noodli  2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki oleju arachidowego 1. Grzyby shiitake zalewamy

Tajskie smaki
Spaghetti Bolognese według przepisu Gordona Ramsay'a 980

przez tego niezwykłego szefa kuchni. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 5 Składniki: 500g mięsa mielonego 2 puszki pomidorów krojonych 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki koncentratu pomidorowego Szklanka czerwonego wytrawnego wina Kilka łyżek mleka Kilka łyżek oliwy z oliwek Sól, pieprz Marchewkę i cebule obieramy. Następnie ścieramy na tarce na średnich oczkach

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania