susz - 5290 przepisów (strona:230/353)

Włochy, czyli mule a'la marinara 251

czasu mieszając. Na 5 minut przed końcem gotowania dodałem do potrawy posiekane listki i gałązki świeżego oregano - około 4 łyżeczek. Moim zdaniem z powodzeniem można użyć również oregano suszonego, wtedy powinno wystarczyć 1,5 łyżeczki. Na sam koniec dołożyłem do sosu również niewielką ilość - 50 gram masła. Tak przygotowane danie nałożyłem na talerze, udekorowałem plasterkiem limonki i gałązką świeżego oregano

Wyprawy kulinarne
Chiny, czyli krewetki w tempurze kokosowej z makaronem smażonym z grzybami shitake 304

łyżeczek wiórek kokosowych, oliwy, soli, 100 ml mocno schłodzonej wody gazowanej. Przygotowanie dania rozpocząłem od odpowiedniego przygotowania grzybów shitake. Grzyby te są sprzedawane w Polsce jedynie w wersji suszonej (przynajmniej nigdy nie udało mi się spotkać świeżych), są dość twarde i wymagają długotrwałego namaczania, aby zrobiły się miękkie. Grzyby wieczorem poprzedniego dnia przed przygotowaniem potrawy zalałem ciepłą wodą i pozostawiłem

Wyprawy kulinarne
Litewska wigilia, czyli kulebiak z kapustą i grzybami 315

uwagi na natłok zajęć zamieścić przepisu wcześniej, ale można wypróbować go z każdej innej okazji. Albo za rok... Do przygotowania kulebiaka potrzebowałem: 1,2 kg kapusty kiszonej, 50 g suszonych grzybów, 2 sporych marchewek, 1 dużej cebuli, 2 ząbków czosnku, 500 gram mąki pszennej, 50 gram margaryny, 250 ml mleka, 20 gram drożdży, cukru, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu

Wyprawy kulinarne
Francuska zupa cebulowa 241

przygotowania zupy cebulowej potrzebowałem: 4 średnich cebul, 1 litra bulionu drobiowo - wołowego (może być z kostki, choć zdecydowanie polecam domowy), 250 ml białego wytrawnego wina, 3 małych ząbków czosnku, suszonego tymianku, kilku kromek białego pieczywa, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, 100 gram miękkiego żółtego sera (np. gouda), odrobiny parmezanu, 1 łyżki octu balsamicznego, sosu Worcesterchire (opcjonalnie). Przygotowanie zupy rozpocząłem

Wyprawy kulinarne
Faszerowane pomidory w greckim stylu 179

drobną kostkę o boku nie większym niż 1 centymetr. Tak pokrojone mięso przełożyłem na głęboki talerz i doprawiłem niewielką ilością soli, czarnym świeżo mielonym pieprzem trzema szczyptami suszonego oregano i połową łyżeczki mielonego cynamonu. Do mięsa dodałem również 2 łyżki dobrej jakości oliwy, otartą skórkę z wcześniej dokładnie umytej i wyparzonej cytryny oraz sok z połowy cytryny. Przy wyciskaniu soku

Wyprawy kulinarne
Indyjski kurczak curry z chatney'em z mango w tortilli 278

krojonych pomidorów, pęczka natki kolendry, 1 dużego mango, 200 ml octu winnego białego, 30 gram brązowego cukru, 5 ząbków czosnku, 1 papryczki chili, 1 limonki, niewielkiej ilości oliwy, szczypty suszonej trawy cytrynowej, 2 goździków, szczypty cynamonu, 3 łyżeczek curry, szczypta pieprzu cayene, czarnego świeżo mielonego pieprzu, soli. Przygotowanie dania tradycyjnie rozpocząłem od przyprawienia mięsa, które przed rozpoczęciem obróbki termicznej powinno

Wyprawy kulinarne
Kurczak w pięciu smakach 341

dymek wraz ze szczypiorkiem, pęczka natki kolendry, 2 gwiazdek anyżu, 7 goździków, 1 łyżeczki cynamonu, 15 ziaren pieprzu syczuańskiego, 1 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki nasion kozieradki, 6 suszonych grzybów shitake, sosu sojowego, oliwy, 2 łyżek stołowych czystej wódki, oleju sezamowego, 3 łyżek ziaren sezamu 200 gram makaronu ryżowego. Przygotowanie dania rozpocząłem od namoczenia we wrzątku grzybów shitake

Wyprawy kulinarne
Drożdżówka z kruszonką 136

kruszonką na wierzchu.. 500 g mąki  350 g tłustego mleka  1 małe jajko, ubite  50 g masła  90 g cukru  opakowanie (7 g) suszonych drożdży  kilka kropli olejku cytrynowego  Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrem. Mleko podgrzać z masłem (nie gotować, ma być w temperaturze nie wyższej niż 40 st. C). Stopniowo

Moje domowe kucharzenie
Kociołek na grillu. 181

GRILLU zdecydowanie niedietetyczne danie ;-) SKŁADNIKI: - ZIEMNIAKI POKROJONE W PLASTRY - 1,5 KG ŁOPATKI WIEPRZOWEJ W MARYNACIE - 2-3 ŁYŻKI SMALCU - CEBULA - 3 PAPRYKI KOLOROWE - 600 g PIECZAREK - GARŚĆ PODGRZYBKÓW SUSZONYCH - ZIOŁA: ŚWIEŻY MAJERANEK, PRZYPRAWA DO GRILLA, SÓL, PIEPRZ, LIŚCIE LAUROWE NACZYNIE WYSMARUJ TŁUSZCZEM, UKŁADAJ NAPRZEMIENNIE, NA SAMEJ GÓRZE ZIEMNIAKI, POSYP OBFICIE MAJERANKIEM I SOLĄ.  PIECZEMY MINIMUM 2 GODZINY NAJLEPIEJ

SMYKWKUCHNI
Ciasto bananowe z żurawiną 152

szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 3/4 szklanki cukru  1/2 szklanki oleju 4 duże dojrzałe banany 4 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki suszonej żurawiny Wykonanie: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Rozgrzewamy piekarnik do 180. W tym czasie do miski dajemy jajka z cukrem i miksujemy je przez około 3 minuty, następnie dodajemy jogurt

ciastkarnia na kruchym spodzie
Salsa meksykańska na zimę 173

papryki (u mnie dwie czerwone i jedna żółta) 2 cebule pokrojone w kostkę 2 papryczki chili 4 ząbki czosnku drobno posiekane 6 łyżek octu z czerwonego wina 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej  papryki w proszku pół łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka cukru sól do smaku Wykonanie: Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy na mniejsze części i wrzucamy

Czerwona Porzeczka
Sos słodko- kwaśny 213

roboty 3/4 szklanki octu (ja dałam ciut mniej) 250g cukru pół łyżki słodkiej papryki w proszku pół łyżki ostrej papryki w proszku pół łyżki curry sól, pieprz pół łyżki suszonej bazylii   Wykonanie: Cukinię kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, a cebulę w piórka, mieszamy razem i zasypujemy 1,5 łyżki soli. Odstawiamy na noc. Następnego dnia z octu

Czerwona Porzeczka
Kurczak w piwie 256

jest tak chrupiąca oj palce lizać.  Składniki:  kurczak 1 butelka mała piwa marynata: 50 ml oliwy z oliwek 4 posiekane ząbki czosnku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka suszonej mięty 2,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka 0,5 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki Przygotowanie: W kuchni często używamy różnych mikserów, dlatego mikser do sosów jest niezastąpiony w przygotowywaniu

Niezły Młynek
Chleb z musztardą 110

tutaj . 500 g mąki białej (typ 650) 300 ml wody 3 łyżki musztardy sarepskiej Develey 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 2 łyżki masła  op drożdży suszonych Do automatu włożyć najpierw składniki płynne, a potem suche.Automat nastawić na program podstawowy, waga 750 g, średnio spieczona skórka

Moje domowe kucharzenie
Co do chleba? #5 Merci monsieur Pasteur! 158

kostkę. Wymieszałam z przyprawami, solą i żelatyną, i wstawiłam na godzinę do lodówki, do przegryzienia. I tu słów kilka o czubricy zielonej, którą się ostatnio zachwycam. Jest to mieszanka suszonych przypraw z Bułgarii, na którą składają się: cząber górski, nać pietruszki, por, czosnek, cebula. Po godzinie mięso przełożyłam do słoików, ciasno upychając, tak do 3/4 wysokości (mnie z podanej ilości

bastalena

Proponowane wyszukiwania