mogę powiedzieć, że to kalafior mojego pomysłu. Polecam spróbować :) Składniki: różyczki z połowy główki kalafiora pół łyżeczki kolendry pół łyżeczki pieprzu seczuańskiego pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki garam masala suszone chilli sól pieprz sok z połowy limonki łyżka miodu trzy łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki kurkumy W moździerzu ucieramy ziarenka kolendry, pieprz seczuański i resztę przypraw: kumin, garam masala
Mango Papajapyszne! Składniki: dwie piersi z kurczaka 4 plastry szynki parmeńskiej 15-20 szparagów sól pieprz dwie łyżki musztardy dijon dwie łyżki śmietany 12% dwie łyżki miodu Szparagi myjemy, suszymy i odrywamy zdrewniałe końce. Gotujemy w wodzie przez 4-6 minut. Piersi z kurczaka dzielimy na dwie części, delikatnie rozbijamy i doprawiamy solą i pieprzem. Musztardę, śmietanę i miód mieszamy
Mango Papajapasterki szynki parmeńskiej- tak by wychodziły na zewnątrz, tworząc taką foremkę w kokilce (po upieczeniu nasze zapiekane jajo można z łatwością wyciągnąć z kokilki). Kurki myjemy w zimnej wodzie, suszymy. Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy masło i smażymy kurki przez 1-2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Na dno kokilki, w której jest już szynka wrzucamy kurki, wbijamy po dwa jaja
Mango Papajapołowy limonki, skórkę z limonki, cukier i wodę. Doprawiam solą i pieprzem. Gotujemy na średnim ogniu aż woda wyparuje i powstanie gęsty sos. Powinien być dość kwaśny. Szparagi myjemy, suszymy, odrywamy zdrewniałe końce i gotujemy w wodzie przez 4-6 minut aby były al dente. Ziemniaki wyciągamy z piekarnika, w naczyniu w którym są ziemniaki układamy piersi kaczki (wcześniej delikatnie
Mango Papajaduże, obrane ziemniaki żółta i zielona cukinia garść posiekanego koperku sól pieprz cytrynowy chilli w płatkach 120 gram śmietany 18% pieprz tymianek- może być suszony 50 gram koziego sera masło do wysmarowania formy Dorsza przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, chilli w płatkach, odrobiną posiekanego koperku i odstawiamy. Na patelni grillowej będziemy go smażyć tuż przed podaniem, nie ma sensu
Mango Papajasojowy, sos teryiaki, sosu słodkiego chili, sok z limonki i sok z puszki ananasa. Gotujemy tak długo aż połowa płynów wyparuje. Doprawiamy solą. W tym czasie kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w paski. Doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do tempury (lub normalnej panierki) i smażymy na oleju sezamowym kilka minut. Usmażone kawałki kurczaka wrzucamy do Woka z warzywami. Dusimy całość
Mango Papajałyżeczki świeżo mielonego pieprzu sól do smaku Bób miksujemy na gładką masę. Dodajemy do niego sok z cytryny, tabasco i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Świetnie smakuje z dodatkiem suszonych pomidorów. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
Mienta blogkarkówki PQS 2 łyżki miodu 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy chrzanowej 3 - 4 łyżki oleju sól pieprz młotkowany 3 - 4 ząbki czosnku po 1 łyżeczce suszonego oregano, tymianku i bazylii Wykonanie: Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na 1,5 - 2 cm plastry (moja była już odpowiednio pokrojona w kotlety). Czosnek rozgnieść i dokładnie wymieszać w misce z miodem
Sto kolorów kuchniszklanka płatków jaglanych 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki cukru 1 kopiasta masła lub margaryny 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego ok. 2 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżka siekanych migdałów Przygotowanie: Suche składniki wrzucamy do misy robota z hakiem, mieszamy, dodajemy jajko, tłuszcz i jogurt. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, ciasto będzie dosyć luźne, wsypujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżka oleju rzepakowego 4 czubate łyżeczki zielonej pasty curry sok z 1/2 cytryny sok z 1/2 limonki 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę 1 łyżka cukru 1 łyżka posiekanej suszonej trawy cytrynowej 1 puszka mleka kokosowego Marynata do warzyw: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki oleju sezamowego 3 łyżeczki pasty chilli hot bean 5 ząbkach czosnku przeciśniętych przez praskę
OstryKęsprzybliży nas do lata. SKŁADNIKI (dla 2 osób) 200 gram pełnoziarnistego spaghetti 1 puszka pomidorów w kawałkach 4 ząbki czosnku 1/2 natki pietruszki 1-2 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka suszonego oregano pieprz świeżo mielony sól 4 centymetry świeżego chilli z pestkami 6 pomidorków koktajlowych 2 fileciki anchois parmezan 1 łyżka oliwy z oliwek WYKONANIE Nastawiamy wodę na makaron. Pomidory
OstryKęsłyżka oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku drobno posiekane 1/2 cebuli 1/2 posiekanego rozmarynu Dodatki: szynka prosciutto crudo salami Strolghino jalapeno mozzarella ser lazur kapary oliwki zielone oregano suszone rukola świeża anchois WYKONANIE: Ciasto: Przesiewamy mąkę do miski. Do oddzielnej miski wlewamy ciepłą wodę. Kruszymy drożdże i dodajemy je do wody. Solimy, dodajemy cukier i oliwę, całość mieszamy do rozpuszczenia
OstryKęspieprzu 1 łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kolendry w proszku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka kozieradki 1 szklanka oleju do smażenia 200 ml mleka 1 jajko WYKONANIE Mąkę przesiewamy do głębszego naczynia i dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy i odstawiamy. Kurczaka myjemy, skrzydełka
OstryKęsOdstawiliśmy na noc w chłodne miejsce, przykrywając z wierzchu papierem śniadaniowym. Następnego dnia podzieliśmy mięso na 3 części. Każdą z części doprawiliśmy dodatkowo: Wielkanocna biała kiełbasa – dodatkowo: czosnek, suszony majeranek, sporo zmielonego pieprzu. Wiejska wędzona kiełbasa z czosnkiem i rozmarynem – dodatkowo: czosnek, posiekany świeży rozmaryn. Pikantna wędzona kiełbasa a’la chorizo – dodatkowo: czosnek, mielona słodka papryka, ostra
OstryKęsmięsa wołowego np. antrykot 1 kg mięsa wieprzowego np. łopatka wieprzowa 3 łyżki stołowe musztardy dijon 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekana) 1/2 pęczka kolendry (posiekana) 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 3/4 dużej główki czosnku przeciśniętego przez praskę albo posiekanego 1-2 papryczki chilli z pestkami (posiekana) sól pieprz olej słonecznikowy/rzepakowy WYKONANIE Mięso
OstryKęs