susz - 5290 przepisów (strona:252/353)

Krem z selera z pikantnymi chipsami z selera 148

Wspaniała zupa, bardzo rozgrzewająca. Z pewnością będzie często gościła na moim stole.  Składniki: duży seler pietruszka ziemniak cebula czerwona ząbek czosnku litr bulionu imbir świeży- 2 cm lub suszony- pół łyżeczki oliwa z oliwek  chili w płatkach sól pieprz Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek i chwilę smażymy. Następnie dodajemy obrane

Mango Papaja
Deser Tiramisu z malinami 187

osobnej miseczce mieszamy serek mascarpone. Serek mascarpone mieszamy delikatnie z ubitą śmietaną i ubitymi na sztywno białkami z cukrem, tak długo aż powstanie nam gładki krem. Myjemy i suszymy malinki. Teraz czas na przygotowanie i złożenie w całość deseru. Zaczynamy od namoczenia biszkoptów w wywarze z kawy, miodu i Malibu. Wkładamy biszkopty do wysokiego naczynia, następnie nakładamy na nie dwie

Mango Papaja
Placki z cukinii, patata i pieczarek 217

sera gouda dwa jajka  po dwie łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej typu 650  sól, pieprz łyżka mleka posypałam wszystko rzeżuchą olej rzepakowy  A więc warzywa myjemy, suszymy. Patata obieramy ze skórki i wraz z cukinią ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ścieramy na niej również umyte i oczyszczone pieczarki, cebulkę, czosnek i ser. Dodajemy sól i pieprz

Mango Papaja
Tarta z mascarpone, truskawkami i czekoladą 237

szybko oraz energicznie ugniatamy ciasto- jeśli jest zbyt suche dodajemy wodę, jeśli jest odpowiednie to odpowiednio wyrobione odkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie myjemy i suszymy truskawki, kroimy je na pół. W miseczce ubijamy mascarpone mikserem, dodajemy serek homogenizowany, miód i ziarenka wanilii. Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy i rozkładamy na wysmarowanej masłem blaszce do tarty. Nakłuwamy

Mango Papaja
Zupa koperkowo- warzywna 124

dwie gałązki natki pietruszki  trzy cebulki dymki ze szczypiorem dwa młode pory  trzy liście laurowe dwa ziarenka ziela angielskiego sól pieprz szczypta vegety litr wody Myjemy i suszymy warzywa. Kroimy w talarki marchewkę, pietruszkę i pora. Selera i cebulkę kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy. Dodajemy liście laurowe, ziele

Mango Papaja
Kalafior po indyjsku 191

mogę powiedzieć, że to kalafior mojego pomysłu. Polecam spróbować :) Składniki: różyczki z połowy główki kalafiora pół łyżeczki kolendry pół łyżeczki pieprzu seczuańskiego pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki garam masala suszone chilli sól pieprz sok z połowy limonki łyżka miodu trzy łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki kurkumy W moździerzu ucieramy ziarenka kolendry, pieprz seczuański i resztę przypraw: kumin, garam masala

Mango Papaja
Roladki z kurczaka, szparagów i szynki parmeńskiej 258

pyszne! Składniki: dwie piersi z kurczaka 4 plastry szynki parmeńskiej 15-20 szparagów  sól pieprz dwie łyżki musztardy dijon dwie łyżki śmietany 12% dwie łyżki miodu Szparagi myjemy, suszymy i odrywamy zdrewniałe końce. Gotujemy w wodzie przez 4-6 minut. Piersi z kurczaka dzielimy na dwie części, delikatnie rozbijamy i doprawiamy solą i pieprzem. Musztardę, śmietanę i miód mieszamy

Mango Papaja
Zapiekane jajo z szynką parmeńską i kurkami w kokilkach 216

pasterki szynki parmeńskiej- tak by wychodziły na zewnątrz, tworząc taką foremkę w kokilce (po upieczeniu nasze zapiekane jajo można z łatwością wyciągnąć z kokilki). Kurki myjemy w zimnej wodzie, suszymy. Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy masło i smażymy kurki przez 1-2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Na dno kokilki, w której jest już szynka wrzucamy kurki, wbijamy po dwa jaja

Mango Papaja
Pierś kaczki z sosem porzeczkowo-malinowym i pieczonymi ziemniakami oraz szparagami 193

połowy limonki, skórkę z limonki, cukier i wodę. Doprawiam solą i pieprzem. Gotujemy na średnim ogniu aż woda wyparuje i powstanie gęsty sos. Powinien być dość kwaśny. Szparagi myjemy, suszymy, odrywamy zdrewniałe końce i gotujemy w wodzie przez 4-6 minut aby były al dente. Ziemniaki wyciągamy z piekarnika, w naczyniu w którym są ziemniaki układamy piersi kaczki (wcześniej delikatnie

Mango Papaja
Zapiekanka z cukinii, ziemniaków i koziego sera oraz grillowany dorsz 230

duże, obrane ziemniaki żółta i zielona cukinia garść posiekanego koperku sól pieprz cytrynowy chilli w płatkach 120 gram śmietany 18%  pieprz  tymianek- może być suszony 50 gram koziego sera masło do wysmarowania formy Dorsza przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, chilli w płatkach, odrobiną posiekanego koperku i odstawiamy. Na patelni grillowej będziemy go smażyć tuż przed podaniem, nie ma sensu

Mango Papaja
Kurczak w sosie słodko- kwaśnym 1142

sojowy, sos teryiaki, sosu słodkiego chili, sok z limonki i sok z puszki ananasa. Gotujemy tak długo aż połowa płynów wyparuje. Doprawiamy solą. W tym czasie kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w paski. Doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do tempury (lub normalnej panierki) i smażymy na oleju sezamowym kilka minut. Usmażone kawałki kurczaka wrzucamy do Woka z warzywami. Dusimy całość

Mango Papaja
Pikantna pasta z bobu 151

łyżeczki świeżo mielonego pieprzu sól do smaku Bób miksujemy na gładką masę. Dodajemy do niego sok z cytryny, tabasco i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Świetnie smakuje z dodatkiem suszonych pomidorów. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp

Mienta blog
Soczysta grillowana karkówka 150

karkówki PQS 2 łyżki miodu 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy chrzanowej 3 - 4 łyżki oleju sól pieprz młotkowany 3 - 4 ząbki czosnku po 1 łyżeczce suszonego oregano, tymianku i bazylii Wykonanie: Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na 1,5 - 2 cm plastry (moja była już odpowiednio pokrojona w kotlety). Czosnek rozgnieść i dokładnie wymieszać w misce z miodem

Sto kolorów kuchni
Ciasteczka jaglane 223

szklanka płatków jaglanych 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki cukru 1 kopiasta masła lub margaryny 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu greckiego ok. 2 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżka siekanych migdałów Przygotowanie: Suche składniki wrzucamy do misy robota z hakiem, mieszamy, dodajemy jajko, tłuszcz i jogurt. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, ciasto będzie dosyć luźne, wsypujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tołpyga z zielonym curry i mlekiem kokosowym 228

łyżka oleju rzepakowego 4 czubate łyżeczki zielonej pasty curry sok z 1/2 cytryny sok z 1/2 limonki 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę 1 łyżka cukru 1 łyżka posiekanej suszonej trawy cytrynowej 1 puszka mleka kokosowego Marynata do warzyw: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki oleju sezamowego 3 łyżeczki pasty chilli hot bean 5 ząbkach czosnku przeciśniętych przez praskę

OstryKęs