niektóre oliwki niestety mają dodatek benzoesanu sodu, ale nie jest to na szczęście nagminne) i jak do tej pory w spiżarni zawsze miałam słoiczek kaparów i oliwek, a także suszonych pomidorów (poza latem), to teraz się zapowiada, że tych oliwkowych słoiczków przybędzie mi sporo, bo poznałam wiele ich smacznych odmian, a nie tylko dwie na krzyż jakie znałam
Zdrowa Kuchnia SowyKaszę jaglaną jadałam ostatnio rzadko i tylko na śniadanie, taki mam czas. Najczęściej z bakaliami, jabłkiem, śliwkami suszonymi, czyli powielam na wszystkie strony już znane Wam przepisy. Dzisiejsza jest z masłem orzechowym, z którym już kaszę też sobie serwowałam, ale wtedy była z dodatkiem amarantusa i bez banana. A masło orzechowe i banan to duet (prawie) idealny;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyodżywczo. Wszystkie cząsteczki tej herbaty można zjeść, są smaczne i majądziałanie regulujące trawienie. Wydajność: można ją parzyć 3 razy, bez utrart smaku i włąściwości. Parzymy min. 1 łyżkęstołową suszu, przez nie krócej niż 3 minuty. Cena: 15,20 zł za 100 g Kupicie tutaj MOJE ZDANIE: Jestem zwolenniczką takiego typu herbat - kolorowe i pyszne. Chętnie sięgam
kolorowotorcikowoFilety pokroić w dużą kostkę, posypać przyprawą i mąką. Wymieszać. Olej rozgrzać na patelni i usmażyć na nim rybę. 2 cebule 3 marchewki pietruszka seler 3 ziemniaki 50 g suszonych śliwek 1/3 kostki masła Cebulę pokroić w piórka, warzywa w plastry - usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać masło. Podsmażone warzywa wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Rybę ułożyć na warzywach
kolorowotorcikowoserowym Na kotlety: 1 cebula 500 g ziemniaków 150 g mięsa mielonego 2 jajka 3/4 szkl. bułki tartej pietruszka nać - najlepiej świeża, ale ja u ż ył a m suszoną z torebki 3 łyżki oleju - do smażenia sól, pieprz do smaku. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Ziemniaki ugotować i potłuc. Po łączyć mięso, z iemniaki, cebulkę, natkę, jaja
kolorowotorcikoworada - jeśli miseczki się poruszają, wetknijcie przy krawędzi - w przestrzeni między nimi - plastelinę. Sałatka z czerwonych owoców 1/3 arbuza 250 - 300 g truskawek 1 szkl. czereśni 2-3 łyżki suszonej żurawiny, np KRESTO Arbuza pokroić w kostkę, truskawki w ćwiartki, czereśnie wypestkować. Owoce połączyć. Polać miodem lub... sosem. SOS 1/2 szkl. napoju sojowego ALPRO , ja użyłam naturalny - ale z pewnością
kolorowotorcikowoBiedronce - uważam, że jest bardzo dobry 1 cebula 2 ząbki czosnku marchewka 1,5 kostki rosołowej drobiowej - nie mam czasu bulionu gotować, ale jak chcecie - gotujcie :) łyżeczka bazylii suszonej, lub siekanej świeżej ewentualnie sól i pieprz do smaku łyżka oliwy lub dobrego oleju do smażenia Olej rozgrzać w garnku, cebulę posiekać - wrzucić na rozgrzany olej - usmażyć. Czosnek drobno posiekać, dodać
kolorowotorcikowoNadzienie 5-7 kwiatów cukinii lub kabaczka 100 g serka mozarella 150 g serka Almette z ziołami 3-4 suszone pomidory w oleju sól, pieprz Ciasto: 1/2 szkl. mąki szczypta soli woda olej do smażenia Wykonanie: Oba serki dokładnie zmiksować. Pomidory drobno pokroić - dodać do serka. Doprawić do smaku. Kwiaty czyścić, wyciąć pręciki. Nadziewać serkiem, zawijać. Ciasto: Mąkę z solą
kolorowotorcikowoSkładniki: 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka 8-10 plastrów szynki parmeńskiej 1 opakowanie szpinaku w liściach mrożonego 6-8 szt. pomidorów suszonych z oleju 1/2 opakowania sera feta 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Filety naciąć, tak by powstał z nich duży płat mięsa. Mięso rozbić na cienki płat. Szpinak rozmrozić i osączyć. Na patelni rozgrzać
kolorowotorcikowoSałatka orzechowa z granatem wg Joanny Jabłczyńskiej * Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty Były też tortille z plastrami wędzonego łososia, suszonymi pomidorami, sałatami i kremowym serkiem philadelphia. Zupa krem z dyni i marchwi podbiła moje serce - wkrótce przygotuję ją na blogu. Danie główne stanowiły wspomniane już wyżej combry jagnięce
kolorowotorcikowocałych 2 łyżki otrąb owsianych KUPIEC 2 łyżki mąki razowej pszennej 1 łyżka płynnego miodu 1,5 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka sezamu 1 łyżka rodzynek 1 łyżka żurawiny suszonej 2 łyżki ziaren słonecznika Wykonanie: Płatki owsiane, otręby, mąkę - wymieszać. Dodać miód i olej rzepakowy. Wsypać dodatki - rodzynki, żurawinę, ziarna - wymieszać. Mieszankę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić
kolorowotorcikowomarynatę. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z 1 cytryny. Połączyć sok z cytryny, skórkę z cytryny, oliwę i musztardę - dokładnie wymieszać. Dodać zioła, jeśli nie macie świeżego tymianku, użyjcie suszonego z torebki. Marynatą zalać i dokładnie natrzeć mięso - odstawić przynajmniej na 1 godzinę w chłodne miejsce. Kiedy udka przejdą już marynatą, układamy je na blasze. Jeśli marynata została w naczyniu
kolorowotorcikowoSkładniki 170 g czekolady 75% kakao, 4 jajka, 90 g cukru, 80 g masła, 3 łyżki mąki pszennej, 20 szt. śliwki suszonej, np "Suska sechlońska", 70 ml rumu, 2 łyżki podkarpackiego modu spadziowego, 100 g orzechów laskowych, 1 łyżeczka oleju rydzowego lub dobrego oleju rzepakowego 3 andruty np. kaliskie Wykonanie
kolorowotorcikowoMarlena - http://smerfetka79.blogspot.com/ Składniki: 1 szkl. wody 0,5 szkl. kaszy gryczanej prażonej ( np. KUPIEC ) 1 czerwony grejpfrut lub 1 pomarańcza 1/2 mango garść orzechów laskowych 5 daktyli suszonych sos orzechowy: 1,5 łyżki miodu 2 łyżki masła orzechowego niesolonego 2 łyżki soku z grejpfruta/ pomarańczy Wykonanie: Wodę zagotować, można dodać odrobinkę, ale naprawdę odrobinkę soli. Kaszę opłukać
kolorowotorcikowokażdy płatek, uważając by ich nie posklejać. Posmarowany białkiem fiołek obsypujemy cukrem i układamy na papierze do pieczenia. Jeśli płatki fiołków się posklejały, delikatnie je rozchylamy. Tak przygotowane kwiaty suszymy w piekarniku w temperaturze 50 stopni C. Gotowe przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w ciemnym miejscu. Powinny zachować świeżość przez kilka tygodni. Niemniej jednak, nie odstawiajcie ich na długo - wykorzystajcie
kolorowotorcikowo