danie najlepsze na lato, ale smak był wielki, więc zrobiłam, zjadłam i byłam wielce zadowolona z takiego obiadu:) Składniki: * ziemniaki Dip: * jogurt grecki * spory ząbek czosnku * łyżka majonezu * suszona cebula, lubczyk, czosnek niedźwiedzi, sól morska Surówka: * kapusta kiszona * kawałek papryki * kawałek jabłka * koperek, oregano, majeranek, mielony kminek Ziemniaki wyszorowałam, ponakłuwałam widelcem i włożyłam na ok. godzinę do piekarnika rozgrzanego
Zdrowa Kuchnia Sowysię to zdecydowanie za krótko. Dopiero po wyjęciu doczytałam, że owszem, 10-15 min, ale z każdej strony!:D Placuszki-podpłomyki wyszły bardzo dobre, z dodatkiem masła i suszonej cebulki wystarczyły nam za cał ą kolację:) Następnym razem zmniejszę jeszcze ilość oliwy/oleju - moim zdaniem wystarczyłby jedynie jego symboliczny dodatek. I wtedy będą bardziej podpłomykowe, a mniej kruche:) " (...) im mniej
Zdrowa Kuchnia Sowyszklanki otrąb - u mnie orkiszowych * 1/2 szklanki zmielonego sezamu i siemienia (w przepisie była m ą ka z migdałów) * 5-6 daktyli * 2 banany * 4 suszone morele, ły ż ka ż urawiny * 1/4 ły ż eczki imbiru, szczy pta kurkumy * karob i kokos do obtaczania Daktyle namoczyłam w 2 ły ż kach wody i zmiksowałam
Zdrowa Kuchnia Sowybloga Arniki , wyj ą tkowo nic nie zmieniłam;) Składniki na słoiczek: * 160 g miodu - ja dałam gryczany * 50 g masła * 80 g niesłodzonego mleka skondensowanego * suszony tymianek - dałam ok. 1/2 łyżeczki Wszystkie składniki rozpuściłam na delikatnym ogniu (w przepisie było podane, żeby potrzymać kilka minut, ale ja tylko doprowadziłam do rozpuszczenia i zdjęłam, bo szkoda
Zdrowa Kuchnia Sowyrzadziej ich używam niż pozostałych bakalii, a teraz zaopatrzyłam się w nie z okazji świąt. Składniki na porcję: * ok. 60 g ryżu brązowego naturalnego * duża figa * 2 duże śliwki suszone * łyżeczka miodu spadziowego * 1-2 łyżki orzechów włoskich Bakalie najlepsze eco - figa smakuje jak figa, a śliwki są mięsiste i aromatyczne:) Do ugotowanego ryżu wrzuciłam pokrojone drobno bakalie, polałam miodem
Zdrowa Kuchnia Sowyniektóre oliwki niestety mają dodatek benzoesanu sodu, ale nie jest to na szczęście nagminne) i jak do tej pory w spiżarni zawsze miałam słoiczek kaparów i oliwek, a także suszonych pomidorów (poza latem), to teraz się zapowiada, że tych oliwkowych słoiczków przybędzie mi sporo, bo poznałam wiele ich smacznych odmian, a nie tylko dwie na krzyż jakie znałam
Zdrowa Kuchnia SowyKaszę jaglaną jadałam ostatnio rzadko i tylko na śniadanie, taki mam czas. Najczęściej z bakaliami, jabłkiem, śliwkami suszonymi, czyli powielam na wszystkie strony już znane Wam przepisy. Dzisiejsza jest z masłem orzechowym, z którym już kaszę też sobie serwowałam, ale wtedy była z dodatkiem amarantusa i bez banana. A masło orzechowe i banan to duet (prawie) idealny;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyodżywczo. Wszystkie cząsteczki tej herbaty można zjeść, są smaczne i majądziałanie regulujące trawienie. Wydajność: można ją parzyć 3 razy, bez utrart smaku i włąściwości. Parzymy min. 1 łyżkęstołową suszu, przez nie krócej niż 3 minuty. Cena: 15,20 zł za 100 g Kupicie tutaj MOJE ZDANIE: Jestem zwolenniczką takiego typu herbat - kolorowe i pyszne. Chętnie sięgam
kolorowotorcikowoFilety pokroić w dużą kostkę, posypać przyprawą i mąką. Wymieszać. Olej rozgrzać na patelni i usmażyć na nim rybę. 2 cebule 3 marchewki pietruszka seler 3 ziemniaki 50 g suszonych śliwek 1/3 kostki masła Cebulę pokroić w piórka, warzywa w plastry - usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać masło. Podsmażone warzywa wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Rybę ułożyć na warzywach
kolorowotorcikowoserowym Na kotlety: 1 cebula 500 g ziemniaków 150 g mięsa mielonego 2 jajka 3/4 szkl. bułki tartej pietruszka nać - najlepiej świeża, ale ja u ż ył a m suszoną z torebki 3 łyżki oleju - do smażenia sól, pieprz do smaku. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Ziemniaki ugotować i potłuc. Po łączyć mięso, z iemniaki, cebulkę, natkę, jaja
kolorowotorcikoworada - jeśli miseczki się poruszają, wetknijcie przy krawędzi - w przestrzeni między nimi - plastelinę. Sałatka z czerwonych owoców 1/3 arbuza 250 - 300 g truskawek 1 szkl. czereśni 2-3 łyżki suszonej żurawiny, np KRESTO Arbuza pokroić w kostkę, truskawki w ćwiartki, czereśnie wypestkować. Owoce połączyć. Polać miodem lub... sosem. SOS 1/2 szkl. napoju sojowego ALPRO , ja użyłam naturalny - ale z pewnością
kolorowotorcikowoBiedronce - uważam, że jest bardzo dobry 1 cebula 2 ząbki czosnku marchewka 1,5 kostki rosołowej drobiowej - nie mam czasu bulionu gotować, ale jak chcecie - gotujcie :) łyżeczka bazylii suszonej, lub siekanej świeżej ewentualnie sól i pieprz do smaku łyżka oliwy lub dobrego oleju do smażenia Olej rozgrzać w garnku, cebulę posiekać - wrzucić na rozgrzany olej - usmażyć. Czosnek drobno posiekać, dodać
kolorowotorcikowoNadzienie 5-7 kwiatów cukinii lub kabaczka 100 g serka mozarella 150 g serka Almette z ziołami 3-4 suszone pomidory w oleju sól, pieprz Ciasto: 1/2 szkl. mąki szczypta soli woda olej do smażenia Wykonanie: Oba serki dokładnie zmiksować. Pomidory drobno pokroić - dodać do serka. Doprawić do smaku. Kwiaty czyścić, wyciąć pręciki. Nadziewać serkiem, zawijać. Ciasto: Mąkę z solą
kolorowotorcikowoSkładniki: 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka 8-10 plastrów szynki parmeńskiej 1 opakowanie szpinaku w liściach mrożonego 6-8 szt. pomidorów suszonych z oleju 1/2 opakowania sera feta 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz Wykonanie: Filety naciąć, tak by powstał z nich duży płat mięsa. Mięso rozbić na cienki płat. Szpinak rozmrozić i osączyć. Na patelni rozgrzać
kolorowotorcikowoSałatka orzechowa z granatem wg Joanny Jabłczyńskiej * Krewetki królewskie w pikantnym sosie z mango podane z sałatką z melona i świeżej mięty Były też tortille z plastrami wędzonego łososia, suszonymi pomidorami, sałatami i kremowym serkiem philadelphia. Zupa krem z dyni i marchwi podbiła moje serce - wkrótce przygotuję ją na blogu. Danie główne stanowiły wspomniane już wyżej combry jagnięce
kolorowotorcikowo